Copyswede-avgiften orsakar förvirring i hemelektronikbranschen

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Frispel:

Det roliga med denna typ av inlägg är att de flesta som skriver dom redan vet att "vänner på piratebay" eller liknande såklart inte räknas som privatkopiering. Man får skapa kopior för eget bruk och familj och nära vänner. Tror knappast att någon här definierar anonyma personer på piratebay som nära vänner...

Drar in pengar och stoppar dom i fickorna? Du syftar då på när de delar ut pengarna till de musiker/skådespelare mm som skapar det du ser på tv och lyssnar på i radio/mobil mm?

Giriga på vilket sätt? Syftar du då på det faktum att du med denna lag helt lagligt får skapa egna exemplar av verk?

Om man har studio så har man troligen ett bolag och har man bolag som sysslar med just det du tar upp så är man undantagen från privatkopieringsavgift när man köper dessa produkter.

Var är skivbolagen inblandade? Copyswede drivs och ägs av ett antal fackförbund för musiker/skådespelare mm och ett antal paraplyorganisationer som tar tillvara musikers/skådespelares rättigheter. Finns inga skivbolag inblandade där.

Skattepengar? Vilka skattepengar är det du tänker på?

Problemet är när man utgår från att ens eget användarmönster är allmängiltigt. Copyswede gjorde en SIFO undersökning inför skiljedomsförfarandet med UMA-företagen där man bland annat frågade hur många som använder externa hårddiskar och usb-minnen för privatkopiering och fick då svaret att 62% respektive 57% använde dem till det. Använder man usb-minnen till privatkopiering så kan man nog utgå från att man även använder den interna disken till det. Står på sidan 11:

http://www.copyswede.se/wp-content/uploads/2013/06/skiljedom-...

Kan f.ö. rekommendera att man läser hela dokumentet så får man lite djupare insikt i hur både copyswede och UMA-företagen ser på det hela, plus att man får en inblick i hur rättsväsendet tänker kring dessa frågor. Ger även en inblick i hur domarna resonerar kring den klassiska frasen "särskilt ägnad för".

Om ett företag säljer vidare dessa produkter till privatpersoner så ska de då lägga på privatkopieringsavgift som de sedan betalar in till copyswede. De räknas då som återförsäljare

Haha, lär ju hända.:)
Jag kommer aldrig skicka en enda krona till CS, då får dom släpa in mig i en rättssal först och där avgöra om jag ska betala eller inte. Frågan är om åklagaren tar i ett ärende som handlar om ett par hundra spänn.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av Frispel:

Der redovisas generellt vilka organisationer som får pengar för vidare fördelning, har du tittat där?

Enligt copyswede själva så görs det undersökningar där man frågar folk vad de privatkopierar plus att man håller koll på vad som tex sänds på radio mm. Har du något bättre sätt att hålla koll så är jag övertygad om att copyswede uppskattar dina tips

Om du känner att du har rätt till privatkopieringsavgift så kan man registrera verk man givit ut på skiva mm. Är övertygad om att det står hur man gör på copyswedes hemsida.

Sedan förstår jag inte den uppfattning som finns här på forumet att det inte privatkopieras? Ni har aldrig funderat på att vi här kanske är lite mer teknikintresserade och ligger i framkant när det gäller streaming mm medan medelsvensson antagligen ligger ett antal år efter...privatkopierade inte ni alls ens för ett par år sedan?

Ett bättre sätt att ta betalt på har redan nämnts, lägg avgiften på originalet. På så sätt påverkas endast den som faktiskt har en reell möjlighet att göra kopian.

Dessutom borde det vara förbjudet att ha kopieringsskydd på originalet, då det annars förhindrar något man redan har betalat för. Visserligen finns det lagrum för att i vissa fall ta sig förbi kopieringsskyddet om man lagligen innehar originalet, men det är ju ofta för komplicerat för gemene man att göra. Detta gör att ditt argument att medelsvensson fortfarande privatkopierar faller platt till marken, då det är just vi teknikintresserade som besitter kunskapen och tålamodet att ta oss förbi kopieringsspärrar, inte gemene man.

Sedan är det ju intressant att det i lagtexten står att mediet som avgiften tas ut för skall vara " särskilt ägnade för privatkopiering", vilket jag har mycket svårt att se att en hårddisk eller en dator är. En dator är per definition till övervägande särskilt ägnad åt en mängd uppgifter som inte har något med privatkopiering att göra. Visst kan man använda en dator för att framställa en privatkopia, men det är inget av datorns huvudsakliga användningsområden.

Nedan finns den aktuella lagtext som Copyswede åberopar:

Citat:

26 k § När en näringsidkare i sin yrkesmässiga verksamhet tillverkar eller till landet inför anordningar på vilka ljud eller rörliga bilder kan tas upp och som är särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk, har upphovsmän till skyddade verk som därefter har sänts ut i ljudradio eller television eller som har getts ut på anordningar genom vilka de kan återges rätt till ersättning av näringsidkaren.

Upphovsmännen har dock inte rätt till ersättning, om de tillverkade eller införda anordningarna skall
1. användas till annat än framställning av exemplar av verk för privat bruk
,
2. föras ut ur landet eller
3. användas till framställning av exemplar av verk till personer med funktionshinder. Lag (2005:359).

Både Copyswede och skiljenämnden gör en mycket vid tolkning av lagen, på ett sätt som den uppenbarligen inte var avsedd för. Det blir rent tragikomiskt när skiljenämnden försöker hitta stöd för sin tolkning i brottsbalken (angående föremål som kan anses särskilt ägnade för inbrott/våld/rån, samt föremål som kan vara särskilt ägnade för förberedelse av terrorism eller särskilt allvarlig brottslighet). Hmmmm.....de inser inte själva att det är totalt disparata områden vi talar om här.....? Dessutom är det märkligt att skiljedomstolen helt bortser från den fetmarkerade texten ovan (Upphovsmännen har dock inte rätt till ersättning, om de tillverkade eller införda anordningarna skall: 1. användas till annat än framställning av exemplar av verk för privat bruk), i direkt anslutning till att de gör denna vida tolkning av "särskilt ägnade". De tolkar ju lagen i princip tvärt om som den är skriven.

Copyswede åberopar sedan en SIFO undersökning de själva beställt och där de visar siffror runt 10% resp. 30% som säger att de primärt använder sitt USB-minne, sin externa hårddisk till privatkopiering. Detta får de sedan till att det stöder att de är "särskilt ägnade" för privatkopiering och skiljenämden går på samma spår??? Så 90% resp. 70% användning för annat än privatkopiering gör alltså inte att medierna är "särskilt ägnade" för annat än privatkopiering?
Vidare så framgår det inte om det i sagda undersökning klart redovisades exakt vad som anses vara privatkopiering enligt lagtexten. Även i detta teknikforum, med intresserade och engagerade personer som försöker sätta sig in i exakt vad som anses vara privatkopiering så verkar förvirringen i det närmaste total, vilket föranleder mig att tro att gemene man i ännu lägre grad egentligen vet vad som innefattas i termen privatkopiering.

Det roliga i kråksången är att Copyswede framhåller just detta som skäl att den undersökning som UMA hänvisar till (med mycket lägre siffror), skall anses ogiltig.

Skiljedomsutslaget som ger Copyswede rätt angående ersättning för USB och externa diskar (alltså inte interna diskar och datorer som lades till i efterskott):
http://www.copyswede.se/wp-content/uploads/2013/06/skiljedom-...

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Medlem

Hur vet man att det inte är ett rent bedrägeri?

Jag undrar fortfarande, vem det är som kontrollerar att pengarna verkligen går till upphovsrättsinnehavarna och inte till Copyswedes, ägares, eventuella kokainpartyn på Caymanöarna?

Permalänk
Medlem
Skrivet av TiasE:

Radiotjänst är minst lika giriga som Copyswede.
Vet inte hur det ser ut i din umgängeskrets men majoriteten i min nyttjar varken SVT, SVTPlay eller SR.
Sist jag av egen vilja kollade på SVT måste ha varit för 20-25 år sedan.

Hur din umgängeskrets ser ut är väl helt oväsentligt? Hur verkligheten ser ut är väl det väsentliga.
T.ex så använder nästan alla bilägare någon gång SR Jag tror faktiskt att SR har fler lyssnare än de andra stationerna tilsammans var dag.

Skrivet av JesperT:

Jag tror iallafall att privatkopieringen är ytterst minimal.

Lägger man ihop Youtube och Spotify så tycker jag inte heller att det saknas speciellt mycket musik.

Exakt hur många som fortfarande använder CD-skivor vet jag inte. De flesta verkar ha en samling gamla skivor som mest ligger och samlar damm, men lyssnar egentligen aldrig på dem längre.
Men även om de har CD skivor så säger det ingenting om att de skulle privatkopiera dessa. Dessutom är nyare skivor tungt skyddade mot sådan verksamhet.

Ex i bilar används oftast USB eller CD/DVD för att lyssna på musiken som är Privatkopierad. Jag känner dessutom ingen som väljer att lyssna på musik på Youtube, jag själv skulle heller aldrig känna mig bekväm med det krånglet. Däremot använder jag gärna winamp på datorn. Försök hitta T.ex beatles/metallica eller queen på spotify. Och på mobilen har jag musiken inlagd, jag tror inte att speciellt många åker utomlands och använder spotify/youtube (eller annan internetkrävande) till att lyssna på musik via.

Skrivet av Tumnus:

Du har glömt det faktum att majoriteten (om inte alla) låtar och skivor har någon form av kopieringsskydd vilket försvårar privatkopiering precis som piratkopiering.

Har jag glömt det? Var har jag glömt det och vilken skillnad gör det?

Skrivet av kent2:

80% använder CD-skivor?

Påståendet är extremt (med vilja?!?!?)dåligt formulerat.

-till fågelskrämmor och ölunderlägg?
-Någon gång under året?
-80% använder uteslutande CD-skivor?

Du vet lika väl som jag att de enda skivor som säljs nu för tiden säljs på statoil och är Carolas Jul, Melodifestivalen och Idol.

Musik strömmas. Och köps det någon ljudfil så skall den givetvis kunna spelas i samtliga dina enheter. En medieförflyttning kostar arttisten inget extra!

Att folk köper färdiga CD-skivor har väl inget med saken att göra, skatten är ju på de som "bränns" vilket är den största delen. Och JA musik strömmas säkert till största del i HEMMET men utanför hemmet är nog privat/piratkopiering störst fortfarande.

Skrivet av Tommy:

Att definiera allt från hårddiskar till spelkonsoller som särskilt ägnade för privatkopiering är en lika skev definition som att definiera folk på piratebay som sina vänner. Jag har även läst dina inlägg om definitionen av "särskilt ägnade" så du behöver inte länka till det där igen, vi tycker ändå att det är fel.

Vi tror på att artisterna får pengarna som kommer in när dom går ut och redovisar inkomsterna, tills dess är dessa pengar ett resultat av desperata människor i musik/filmindustrin som vill tvinga folk att betala för nåt som inte säljer längre.

Giriga på det sättet att även om jag aldrig privatkopierar ett enda verk med en viss enhet / komponent måste jag ändå betala till någon som inte förtjänar mina pengar.

Detta är ju också praktiskt - att utesluta sig själv ur en avgift som alla andra måste betala. Givetvis inte avsiktligt, men borde det inte ändå finnas en "Bolagsprivatkopiering" för alla som sitter på jobbet och kopierar upp verk åt sina vänner mm.

Vi tror inte blint på att det som som står på papper och vad som sker i verkligheten är samma sak. IFPI har enligt tidigare diskussion redovisats som betalningsmottagare, där finns skivbolagen.

Bra av Copyswede att göra en undersökning, dom är säkert inte alls jäviga i frågan.

Den faktiska privatkopieringen där man ger en kopia till sina nära bekanta är nog ytterst minimal i landet, sen om man räknar formatskifte som privatkopiering är det en annan sak. Men tycker man inte att man borde få föra över det man redan betalat för en gång till en annan enhet? Appar som Evernote mm behöver du t.ex. INTE betala flera gånger för fast du använder dom på olika enheter..

Lite OT så undrar jag varför du är så positiv och försvarande av Copyswede och deras avgift, du kanske gillar att bli av med dina pengar, men än mer troligt är att du själv eller någon du känner har koppling till verksamheten? Detta är inte menat som ett påhopp eller nåt, bara ren nyfikenhet.

Du förstår säkert vilken del jag citerar. "SIFO" läs på.

Visa signatur

ASUS P57P55D-E, INTEL CORE I5 750 @ 4013MHz, Corsair Dominator XMP @ 1950MHz, OCZ Stealthxstream 700W, SAPPHIRE HD 4870 512 MB, 2TB HDD, Noctua NH D-14, NZXT GAMMA, NZXT SENTRY LX, ANTEC VERIS PREMIUM, SIDEWINDER X4, RAZER KRAIT.

Permalänk
Skrivet av Petaflux:

Jag undrar fortfarande, vem det är som kontrollerar att pengarna verkligen går till upphovsrättsinnehavarna och inte till Copyswedes, ägares, eventuella kokainpartyn på Caymanöarna?

Nu är väl iofs Copyswedes "ägare" diverse fackförbund och upphovsrättsorganisationer, men copyswede har anställda som lyfter rätt rejäla löner (jurister brukar ju det). Däremot kan man ju inte på något sätt se till att just den artist som innehar rättigheten för alstret du kopierar får ersättningen, den fördelas mellan de till Copyswede anmälda upprättsinnehavarna beroende på försäljning antar jag.

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Skrivet av perautomatik:

Grymt! Tack!

Permalänk
Medlem
Skrivet av yroll:

Du förstår säkert vilken del jag citerar. "SIFO" läs på.

Även om SIFO gjort undersökningen så har nog CopySwede vinklat innehållet till sin fördel som någon annan redan skrivit.

Permalänk
Medlem

Några äldre släktingar till mig har det senaste året gått bort, nu ska jag digitalisera och säkerhetskopiera många foton och filmer, som sedan jag själv och andra släktingar ska ha. Detta vill Copyswede ha betalt för, sjukt.

Skaffade en extern hårddisk från England och kommer att köpa skivor (DVD/Blu-ray) från Tyskland. Tänker så långt det är möjligt undvika att stödja Copyswede och Mediamaffian. Frakt är gratis från Amazon.co.uk om man kommer över typ £25 och handlar produkter märkta Super Saver Delivery (tror jag det hette). De har mycket roliga driver, minneskort, USB-minne, tomskivor etc.

En sak jag inte är klar över, får Copyswede pengar för tomma Blu-ray i Sverige? Och om inte, varför är då skivor så dyra i Sverige?

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Ooops!

Metallica finns visst på spotify.

So what?!?!
http://open.spotify.com/track/4Irf292llSTRBASyuaojI0

Ps. Varning! Om du klickar på länken privatkopierar du,
Då filen kan mellanlagras i ditt spotifycache. Du
Stöder Mao copyswede.

Visa signatur

En sann moddare blir aldrig klar.MBY är SWEC SSD Kung!
Har hängt här sedan 2002. Började modda vid P200. Har gröna datafingrar. -Och du undrar hur jag kan veta allt?!?!?

|4700K|HD7970matrix|16Gb|Seasonic x-650|WaterC DDC BIP120+MP-05|

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Frispel:

Det roliga med denna typ av inlägg är att de flesta som skriver dom redan vet att "vänner på piratebay" eller liknande såklart inte räknas som privatkopiering. Man får skapa kopior för eget bruk och familj och nära vänner. Tror knappast att någon här definierar anonyma personer på piratebay som nära vänner...

Vart vill du komma, att vi använder lika usla argument som Copyswede? Tror inte du är kapabel att förstå resonemanget.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Shockwave:

Och varför ska just de kunna söka sådant stöd från Copyswede? Kan vi lägga på en avgift på ytterligare 10000kr på alla lagringsenheter så att alla mattematiker, fysiker, rallyförare och bönder också få detta stöd? Helt snevridet är det att Svenska medborgare ska tvingas betala något som sabbar hemelektronikhandeln.

Skickades från m.sweclockers.com

Varför?.. ja du... jag vet inte. Jag svarade bara med fakta på hur det går till. Varför är något jag inte riktigt kan svara på, och var heller inget jag försökte svara på heller.
Jag kan hålla med om att Copyswede-avgiften är felplacerad, och sträcker sig över områden som inte har med "privatkopiering" alls att göra.
Jag frågar mig själv samma sak varför <Valfritt-icke-relaterat-behov> skall betala en privatkopieringsavgift.
Det är löjligt. Vore bättre om Copyswede hittade mer riktade metoder att samla in pengar från rätt grupper. För jag kan då hålla med om att erkända artister skall kunna söka stipendium och andra ekonomiska stöd.
Som det är idag, så fångar man myror med en enorm dammsugare: Allt runtomkring som inte är relevant följer även det med. Med andra ord: "Collateral damage" när Copyswede svingar med storsläggan.

Till er andra angående privat/pirat:
Det verkar vara en oerhört stor mängd människor som läser fel, och tror att piratkopiering är samma sak som privatkopiering.
Notera skillnaden:
Pirat: En brottsling som plundrar till sjöss, ofta attackerar handelsfartyg. I modern tappning: En person som via illegala metoder tillförskaffar sig digital information. Oftast via Internet.
Privat: Avsedd endast för användning av en individ, grupp eller organisation.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tommy:

Även om SIFO gjort undersökningen så har nog CopySwede vinklat innehållet till sin fördel som någon annan redan skrivit.

Det kan finnas vissa saker som de kan ha vinklat, men statistik är statistik. Den stora frågan är ju vilka åldrar osv de intervjuvat.
Men jag har svårt att tro att SIFO skulle acceptera fusk i deras välkända undersökningar.

Visa signatur

ASUS P57P55D-E, INTEL CORE I5 750 @ 4013MHz, Corsair Dominator XMP @ 1950MHz, OCZ Stealthxstream 700W, SAPPHIRE HD 4870 512 MB, 2TB HDD, Noctua NH D-14, NZXT GAMMA, NZXT SENTRY LX, ANTEC VERIS PREMIUM, SIDEWINDER X4, RAZER KRAIT.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

En sak jag inte är klar över, får Copyswede pengar för tomma Blu-ray i Sverige? Och om inte, varför är då skivor så dyra i Sverige?

Ja, det ligger en avgift på alla tomma skrivbara "gammelmedia", hit räknar jag även Blu-ray, men framför allt CD-R,DVD-R,DVD-RW, kassettband, VHS-band,DAT-band, micro-disk. Lite osäker på vad det gäller rullband, men skulle inte förvåna mig!

Permalänk
Skrivet av yroll:

Det kan finnas vissa saker som de kan ha vinklat, men statistik är statistik. Den stora frågan är ju vilka åldrar osv de intervjuvat.
Men jag har svårt att tro att SIFO skulle acceptera fusk i deras välkända undersökningar.

Frågan är väl om det i undersökningen klart och tydligt informeras vad privatkopiering egentligen är och vem det är som har författat frågorna Copyswede eller SIFO. Man kan ju väldigt lätt tilta resultatet av en undersökning med frågor vinklade på rätt sätt.

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Medlem
Skrivet av yroll:

Det kan finnas vissa saker som de kan ha vinklat, men statistik är statistik. Den stora frågan är ju vilka åldrar osv de intervjuvat.
Men jag har svårt att tro att SIFO skulle acceptera fusk i deras välkända undersökningar.

Du kanske inte har hört ordspråket om att det finns tre sorters osanning; lögn, förbannad lögn och statistik.
Ja, statistik går att vinkla precis hur man vill i stort sett oavsett vad undersökningen som helhet visar, det finns ett stort antal sätt göra det på också; ställ vinklade frågor, framhäv siffror som gynnar ens egen vy, generalisering, opartisk provgrupp osv.

SIFO har säkert gjort en helt okej undersökning, det tvivlar jag inte på, men däremot vad Copyswede har lyft fram ur den är jag ytterst skeptisk till.

Permalänk
Medlem
Skrivet av yroll:

Ex i bilar används oftast USB eller CD/DVD för att lyssna på musiken som är Privatkopierad. Jag känner dessutom ingen som väljer att lyssna på musik på Youtube, jag själv skulle heller aldrig känna mig bekväm med det krånglet. Däremot använder jag gärna winamp på datorn. Försök hitta T.ex beatles/metallica eller queen på spotify. Och på mobilen har jag musiken inlagd, jag tror inte att speciellt många åker utomlands och använder spotify/youtube (eller annan internetkrävande) till att lyssna på musik via.

Metallica och Queen finns på Spotify så vad dillar du om?

Att det "oftast" används CD/DVD i bilen är också överdrivet då CD spelaren till bilar är på väg att försvinna p.g.a det används mer USB/AUX idag, just för att spela musik ifrån Spotify/Itunes.

Visa signatur

Massa skit innanför ett CoolerMaster Cosmos II

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gratzner:

Metallica och Queen finns på Spotify så vad dillar du om?

Att det "oftast" används CD/DVD i bilen är också överdrivet då CD spelaren till bilar är på väg att försvinna p.g.a det används mer USB/AUX idag, just för att spela musik ifrån Spotify/Itunes.

OKej de har tydligen lagts till nu.
Oftast USB CD OCH DVD lär dig läsa. Cd spelaren är inte påväg att försvinna, iaf inte på minst 5år. Och även när det händer, hur många är det då som har en splitt ny bil? inte är det någon större del i befolkningen iaf.
Att USB och AUX används till att streama anser jag är felaktigt, det används väldigt mycket till privatkopiering med.
Vissa kopplar in telefonen till aux/USB och vissa kopplar in stickor osv.

Visa signatur

ASUS P57P55D-E, INTEL CORE I5 750 @ 4013MHz, Corsair Dominator XMP @ 1950MHz, OCZ Stealthxstream 700W, SAPPHIRE HD 4870 512 MB, 2TB HDD, Noctua NH D-14, NZXT GAMMA, NZXT SENTRY LX, ANTEC VERIS PREMIUM, SIDEWINDER X4, RAZER KRAIT.

Permalänk

Hur många gigabyte får plats på ett kassettband då? Behöver jag skära ner på dem i månadsbudgeten?

Visa signatur

http://planetnimn.blogspot.se Välkommen till Planet Nimn!

Permalänk
Medlem
Skrivet av yroll:

Det kan finnas vissa saker som de kan ha vinklat, men statistik är statistik. Den stora frågan är ju vilka åldrar osv de intervjuvat.
Men jag har svårt att tro att SIFO skulle acceptera fusk i deras välkända undersökningar.

Det lustiga med statistik är att den kan vara sann och falsk på samma gång.
Oftast när statistik vinklas är det produktregeln inblandad. Om jag minns rätt.

Välkända undersökningar väger dock föga tungt om det källan är taget ur sin kontext.

Permalänk
Skrivet av Frispel:

På en tv-box privatkopierar man då man med hjälp av inbyggd hårddisk kan spela in tv-program, eller pausa livesändningar (då man spelar in och spelar upp samtidigt). Detta är i princip typexemplet på privatkopiering. Har boxen ingen hårddisk så misstänker jag att man inte betalar någon avgift.

Visserligen. Frågan är varför copyswede skall blanda sig i om man köper en box utav sin tv-leverantör som då har gett dig grönt ljus för att spela in sändingar. Borde de inte redan betalt något motsvarande?

För man lånar ju knappast ut boxen till sin släkt. De flesta program finns redan på playkanalerna så en inspelningsbar box's syfte är mindre idag än innan alla playkanaler.

Visa signatur

~Mental åt min signatur :( (Sedan 2002)
Uppdaterad signatur 9 år senare:
|Asus P8P67 Pro| Intel I7 2600K@4,6 Ghz | 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz 8-8-8-24 | Corsair H70 | OCZ 1250W 80+ Gold | 2x VTX3D Radeon HD7950 3Gb @930, VRM @1250 | Corsair Force 120GB + x antal satadiskar |

Permalänk
Medlem

Varning för Wall of Text, det händer visst rätt mycket när man är borta på jobb och inte har tillgång till dator

Edit: splittar detta inlägg, blir alldeles för långt annars...

Skrivet av Clint Eastwood:

Radiotjänst lagbundna "stöd" bygger på definitionen av en mottagare av tv sändningar, där sändaren gör en sk "broadcast". En dator utan dedikerat TV kort kan aldig vara en mottagare av TV sändningar eftersom en dator där man aktivt går in och begär data, endast med mycket god vilja kanske kan ses som "unicast". Oavsett detta så bygger (public service) broadcast på att kunna nå ut med massinformation till befolkningen vid nöd/behov, vilket då en unicast inte kan. Det är fel, fel och jävligt fel av RT att våldföra sig på alla datorinnehavare, beaktande gällande definition av "sändningsmottagare" som faktiskt än idag är fastslagen i lag.

Copyswede går ju ett steg längre och helt enkelt skiter i deras egna definition av "enheter som är avsedda för kopiering"...finns flera som har citerat/länkat till deras lagstödda mandatskontrakt med staten.

...maffia.

Tyvärr är det inte så enkelt, hade copyswede rent lagligt varit ute på så tunn is som du verkar tro så hade de garanterat mött betydligt större motstånd av tillverkare/återförsäljare. Copyswede vann skiljedomsförfarandet mot UMA-företagen när det gällde privatkopieringsvgift på usb-minne och externa hårddiskar, de hade de garanterat inte gjort ifall det varit glasklart att de var ute och cyklar.

Skrivet av statsministern:

Sjukt att Copyswede kan tvinga återförsäljarna att ta upp avgiften och tvingas sköta administrationen med att betala in den helt gratis åt dom, varför får återförsäljarna ingen lön för sitt merarbete?
Copyswede är en pervers maffiaorganisation, deras VD blir säkert en dag en ny Jimmy Hoffa - levande begravd någonstans eller kanske upplöst i ett syrabad.

Sjukt att staten kan tvinga företagen ta in moms och sköta administrationen av det. Skämt åsido, rent praktiskt bör det inte vara något större jobb, de mesta bör skötas av bokföringsprogram mm.

Skrivet av henkiii:

ca 10% används primärt för privatkopierande enligt underöksningen där stor del av de svarande inte ens hade koll på vad privatkopiering är.
Det enda man kan konstatera av den är att det borde göras en ny undersökning.

Copyswedes huvudargument är att "särsilt ägnat" egentligen skulle betyda "skulle kunna användas till", och där lyckas de dribbla bort rätten.
Som lekman kan jag bara säga att domen är skämt.

Huvudfrågan borde vara om copyswede kan påvisa att privatkopiering faktiskt är skadligt och i vilken omfattning.

Saken är väl den att produkter inte behöver användas primärt för privatkopiering för att kunna anses som "särskilt ägnad för". Och det var väl i UMA-företagens undersökning som de tillfrågade inte hade koll på vad privatkopiering innebar?

Sedan var det rätten själv som på egen hand gick till andra lagar för att se hur termen "särskilt ägnad för" använts tidigare. Personligen tycker jag att det verkar vettigt, även om utfallet av "särskilt ägnad för" känns lite konstigt för en lekman som mig.

Angående ditt sista påstående: Upphovsmännen har ensamrätt på exemplarframställning, för att det inte ska vara olagligt att tex kopiera en cd och lägga den sin mp3-spelare så finns det ett undantag från denna rätt som man då betalar för med privatkopieringsavgiften. Rent tekniskt kan jag inte tänka mig att de behöver påvisa att privatkopiering är skadlig då den medger ett undantag från upphovsrätten som vi privatpersoner då får betala för.

Skrivet av Tommy:

Att definiera allt från hårddiskar till spelkonsoller som särskilt ägnade för privatkopiering är en lika skev definition som att definiera folk på piratebay som sina vänner. Jag har även läst dina inlägg om definitionen av "särskilt ägnade" så du behöver inte länka till det där igen, vi tycker ändå att det är fel.

Då ska jag inte länka igen, men bra att du satt dig in hur tolkningen uppstod och nu kan skapa vettiga argument om varför det är fel

Skrivet av Tommy:

Vi tror på att artisterna får pengarna som kommer in när dom går ut och redovisar inkomsterna, tills dess är dessa pengar ett resultat av desperata människor i musik/filmindustrin som vill tvinga folk att betala för nåt som inte säljer längre.

Tja, en bra start är väl att kolla med någon skådespelare/musiker eller liknande som du känner. Bör finnas med som en post i de pengar de får från STIM/SAMI eller liknande organisation som bevakar deras intressen.

Skrivet av Tommy:

Giriga på det sättet att även om jag aldrig privatkopierar ett enda verk med en viss enhet / komponent måste jag ändå betala till någon som inte förtjänar mina pengar.

Ok, så skapande konstnärer förtjänar inte dina pengar?

Skrivet av Tommy:

Detta är ju också praktiskt - att utesluta sig själv ur en avgift som alla andra måste betala. Givetvis inte avsiktligt, men borde det inte ändå finnas en "Bolagsprivatkopiering" för alla som sitter på jobbet och kopierar upp verk åt sina vänner mm.

Är väl ganska självklatr om man tänker efter, använder man diskar mm inom en verksamhet till något som uppenbarligen inte gäller privatkopiering så ska man knappast betala privatkopieringsvgift. Det märks liksom lite på namnet på avgiften, privatkopieringsavift

Skrivet av Tommy:

Vi tror inte blint på att det som som står på papper och vad som sker i verkligheten är samma sak. IFPI har enligt tidigare diskussion redovisats som betalningsmottagare, där finns skivbolagen.

En del av pengarna går till IFPI ja, men mig veterligen vet vi inte om pengarna går till bolagen eller till de tekniker mm som aktivt jobbat med inspelningar och liknande. Och att pengar betalas till IFPI från copyswede utgår jag från att det är rent praktiskt, har svårt att tro att IFPI har något större inflytande på vad copyswede gör...man får hemskt gärna motbevisa mig ifall jag har fel

Skrivet av Tommy:

Bra av Copyswede att göra en undersökning, dom är säkert inte alls jäviga i frågan.

Copyswede är såklart partiska, SIFO är såklart opartiska...

Skrivet av Tommy:

Den faktiska privatkopieringen där man ger en kopia till sina nära bekanta är nog ytterst minimal i landet, sen om man räknar formatskifte som privatkopiering är det en annan sak. Men tycker man inte att man borde få föra över det man redan betalat för en gång till en annan enhet? Appar som Evernote mm behöver du t.ex. INTE betala flera gånger för fast du använder dom på olika enheter..

Du får fråga Evernote hur det ligger till med den saken. Jag är inte speciellt insatt i hur det fungerar rent lagligt. Som svensk lag är formulerad nu så skulle formatskifte inte vara lagligt utan det undantag som privatkopieringsavgiften medger. Om man sen tycker att det är vettigt eller inte är en annan sak. Å andra sidan, varför ska man ha rätt att göra det bara för att originalet är digitalt? För mig blir det ungefär som när man spelar över en lp till kasettband, dvs privatkopiering.

Skrivet av Tommy:

Lite OT så undrar jag varför du är så positiv och försvarande av Copyswede och deras avgift, du kanske gillar att bli av med dina pengar, men än mer troligt är att du själv eller någon du känner har koppling till verksamheten? Detta är inte menat som ett påhopp eller nåt, bara ren nyfikenhet.

Jag fick spatt på alla som bara spyr galla över copyswede och kommer med kommentarer som visar att dom uppenbarligen inte har någon som helst koll. Jag blev intresserad och läste på och försöker nu ge en mer korrekt bild av hur och varför det är som det är, saker brukar bli lite mindre svartvita om man faktiskt sätter sig in i hur saker fungerar. Sedan hyser jag en förhoppning att de som fortfarande tycker att copyswede suger efter att läst på och fått uppenbara missuppfattningar korrigerade faktiskt försöker göra något åt det. Oddsen att lyckas ökar drastiskt om man visar att man faktiskt läst på och skapat vettiga argument och inte bara känner för att beklaga sig rent allmänt. Tyvärr verkar det vara många i dessa trådar som stannar vid att slänga ur sig en underlig liknelse eller anklaga copyswede för maffiafasoner.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shockwave:

1. Om det inte orsakar förlust av pengar så ska man inte tvingas betala dem. Inte ens om det skulle orsaka förlust så ska folk behöva betala dem. Det är upp till dem själva att ordna sin inkomst, inte hela sveriges befolkning. Detta kommer från en som livnär sig på att sälja digital mjukvara. Om jag inte får sålt tillräkligt mycket så skyller jag ju fan inte på alla i Sverige, utan jag kollar vad JAG SJÄLV kan göra för att öka inkomsten utan att det går ut över andra.

Det där är ungefär samma argument som för privatkopiering, det är upp till de som gör musik mm att se till att det säljer...
Privatkopieringsavgiften medger ett undantag från upphovsmännens ensamrätt till exemplarframställning av deras verk. Utan den hade det varit olagligt med tex formatskifte eller att tex skapa en cd med sina favoritlåtar att ha i bilen mm. Det är knappast så att de är speciellt många artister som livnär sig på privatkopieringsavgifter, men det ger som sagt ersättning för ett undantag i upphovsrätten.

Skrivet av Shockwave:

2. Du verkar inte förstå meningen med att ha en backup. Filer på en hårddisk etc kan inte jämföras med exempelvis en tavla. Filer på en dator är lagrade digitalt binärt (på/av). En tavla är ett analogt verk som inte går att återskapa exakt likadant.

Jag syftade då på om du tar en backup av en cd. Gör du det så är det för att du är rätt att cdn ska gå sönder och du måste köpa en ny. Alltså en potentiell förlust för den som ligger bakom cdn. Jag vet att det är aningen långsökt, men varför ska du ha rätt att göra backup på en cd bara för att den är digital? Du gör ju backup för att slippa köpa ett nytt ex om ditt nuvarande går sönder.

Skrivet av Shockwave:

Man gör backups för att lagring av digital media är väldigt riskfyllt. Så många saker kan gå fel och vips så förlorar du tiotusentals kronor. Att göra backups är grundläggande för att kunna använda en dator korrekt.

Se svar ovan

Skrivet av Shockwave:

3. Hur drar du slutsatsen att backups = förlust av inkomst för artister osv? Det är bara något som du själv antagit utan någon som helst logisk förklaring.

Se svar ovan

Skrivet av Shockwave:

4. Man gör kopior av digital media för backups eller för att ta med den på olika enheter. Detta orsakar ingen förlust för medieindustrin eftersom man aldrig köpt 7 skivor av samma album bara för att man vill lyssna på musiken på 7 olika ställen.

Se svar ovan

Skrivet av Shockwave:

Det är som att säga att man måste köpa enny bil för varje gång man åker till ett nytt ställe. Eller att man måste ha en dammsugare för varje rum. Köper man något så får man väl tamed det vart man vill. Om jag laddar ner en mp3-fil till min mobil, sedan till min dator så har jag ju fortfarande betalat för den, oavsett vart jag sitter och lyssnar på den.

Skickades från m.sweclockers.com

Men du har då plötsligt två ex av låten, en på mobilen och en på datorn. Som sagt så är det upphovsrättsinnehavaren som äger rätt till exemplarframställning och du har då utnyttjat undantaget som privatkopieringsavgiften innebär.

[QUOTE="Shockwave;13855861"]

Skrivet av Cinder;13855815 Lite OT så undrar jag varför du är så positiv och försvarande av Copyswede och deras avgift, du kanske gillar att bli av med dina pengar, men än mer troligt är att du själv eller någon du känner har koppling till verksamheten? Detta är inte menat som ett påhopp eller nåt, bara ren nyfikenhet.[/quote:

Jag har också en stark känsla av detta. Har ALDRIG sett någon försöka försvara Coptswede någonstans.

Skickades från m.sweclockers.com

Se svar ovan

Skrivet av Petaflux:

Jag undrar fortfarande, vem det är som kontrollerar att pengarna verkligen går till upphovsrättsinnehavarna och inte till Copyswedes, ägares, eventuella kokainpartyn på Caymanöarna?

Skulle tro att de som äger copyswede håller koll på vart pengarna går. Och det är upphovsrättsinnehavarna som via sina paraplyorganisationer (SAMI/STIM mm plus ett antal fackförbund) äger copyswede.

Skrivet av Cinder:

Även om SIFO gjort undersökningen så har nog CopySwede vinklat innehållet till sin fördel som någon annan redan skrivit.

Det kan man nog utgå från, och UMA-företagen gjorde samma sak fast vinklat till sin fördel. Vinklar man det för hårt så blir det dock rätt uppenbart för rätten vad man håller på med, man måste nog åtminstone försöka ge ett någorlunda neutralt intryck.

Skrivet av mungo_skata:

Vart vill du komma, att vi använder lika usla argument som Copyswede? Tror inte du är kapabel att förstå resonemanget.

Jodå, jag är fullt kapabel till att förstå hur ni tänker, tycker bara att det är lite barnsligt då det är uppenbart att ert resonemang inte håller på något sätt. Copyswede däremot har lyckats försvara sina argument i ett skiljedomsförfarande mot UMA-företagen

Skrivet av WrongTarget:

Frågan är väl om det i undersökningen klart och tydligt informeras vad privatkopiering egentligen är och vem det är som har författat frågorna Copyswede eller SIFO. Man kan ju väldigt lätt tilta resultatet av en undersökning med frågor vinklade på rätt sätt.

Som sagt ovan, UMA-företagen hade samma möjlighet att vinka sin undersökning till sin fördel.

Skrivet av Cinder:

Du kanske inte har hört ordspråket om att det finns tre sorters osanning; lögn, förbannad lögn och statistik.
Ja, statistik går att vinkla precis hur man vill i stort sett oavsett vad undersökningen som helhet visar, det finns ett stort antal sätt göra det på också; ställ vinklade frågor, framhäv siffror som gynnar ens egen vy, generalisering, opartisk provgrupp osv.

SIFO har säkert gjort en helt okej undersökning, det tvivlar jag inte på, men däremot vad Copyswede har lyft fram ur den är jag ytterst skeptisk till.

Se svar ovan

Skrivet av KalleKulspruta:

Visserligen. Frågan är varför copyswede skall blanda sig i om man köper en box utav sin tv-leverantör som då har gett dig grönt ljus för att spela in sändingar. Borde de inte redan betalt något motsvarande?

För man lånar ju knappast ut boxen till sin släkt. De flesta program finns redan på playkanalerna så en inspelningsbar box's syfte är mindre idag än innan alla playkanaler.

Kabelbolaget har knappast själva betalat någon avgift för att sälja en inspelningsbar box till dig, de lägger på privatkopieringsvgift på boxen när de säljer den till dig. TV-leverantören i sig har inte rätt att ge dig grönt ljus för att spela in då det är upphovsrättsinnehavarna som äger den rätten. Privatkopieringsavgiften innebär ett undantag från denna rätt som gör det lagligt för dig att spela i program.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Då ska jag inte länka igen, men bra att du satt dig in hur tolkningen uppstod och nu kan skapa vettiga argument om varför det är fel

Jag har haft vettiga argument från första början, det har lagtolkarna fortfarande inte.

Skrivet av Frispel:

Tja, en bra start är väl att kolla med någon skådespelare/musiker eller liknande som du känner. Bör finnas med som en post i de pengar de får från STIM/SAMI eller liknande organisation som bevakar deras intressen.

Jag känner inga skådespelare eller musiker som livnär sig på det, det är andra förunnat. Däremot skulle jag gärna se STIM och SAMI redovisa sina "rättvisa" utbetalningar av svenska folkets pengar. I brist av denna information tar jag den ställning som sätter mig säkrast - den utan naivitet, för jag tänker inte blint tro på att pengarna går via alla dessa organistationer ner till artisterna. För övrigt lyssnar jag inte på svensk musik, så jag vill inte betala ändå

Skrivet av Frispel:

Ok, så skapande konstnärer förtjänar inte dina pengar?

I samband med att jag köper en spelkonsoll? NEJ.

Skrivet av Frispel:

Är väl ganska självklatr om man tänker efter, använder man diskar mm inom en verksamhet till något som uppenbarligen inte gäller privatkopiering så ska man knappast betala privatkopieringsvgift. Det märks liksom lite på namnet på avgiften, privatkopieringsavift

Det är precis detta alla argumenterat för i denna tråd. Så om du är på jobbet och köper in diskar för en databas så behöver du inte betala 100kr extra per disk, men när du är hemma behöver du det. Känns detta rimligt för dig?

Skrivet av Frispel:

En del av pengarna går till IFPI ja, men mig veterligen vet vi inte om pengarna går till bolagen eller till de tekniker mm som aktivt jobbat med inspelningar och liknande. Och att pengar betalas till IFPI från copyswede utgår jag från att det är rent praktiskt, har svårt att tro att IFPI har något större inflytande på vad copyswede gör...man får hemskt gärna motbevisa mig ifall jag har fel

En vild gissning - IFPI får x antal miljoner kronor av Copyswede och i medlemslistan står Sony, WB, EMI m.fl. Det är väl tämligen sannolikt att pengarna går till dom, det är inte särskilt främmande för dom att roffa åt sig stålar.

Skrivet av Frispel:

Copyswede är såklart partiska, SIFO är såklart opartiska...

Nu har du klargjort själv varför Copyswedes publiceringar inte går att lita på.

Skrivet av Frispel:

Du får fråga Evernote hur det ligger till med den saken. Jag är inte speciellt insatt i hur det fungerar rent lagligt. Som svensk lag är formulerad nu så skulle formatskifte inte vara lagligt utan det undantag som privatkopieringsavgiften medger. Om man sen tycker att det är vettigt eller inte är en annan sak.

Lagen som finns idag är ett skämt med tanke på hur lätt det är att flytta över media mellan olika enheter. Det är ju inte på något sätt rimligt att vi ska behöva betala 5 gånger för en låt så att vi kan ha den på mobilen, datorn, surfplattan, laptopen OCH mediaspelaren hemma.

Skrivet av Frispel:

Jag fick spatt på alla som bara spyr galla över copyswede och kommer med kommentarer som visar att dom uppenbarligen inte har någon som helst koll. Jag blev intresserad och läste på och försöker nu ge en mer korrekt bild av hur och varför det är som det är, saker brukar bli lite mindre svartvita om man faktiskt sätter sig in i hur saker fungerar. Sedan hyser jag en förhoppning att de som fortfarande tycker att copyswede suger efter att läst på och fått uppenbara missuppfattningar korrigerade faktiskt försöker göra något åt det. Oddsen att lyckas ökar drastiskt om man visar att man faktiskt läst på och skapat vettiga argument och inte bara känner för att beklaga sig rent allmänt. Tyvärr verkar det vara många i dessa trådar som stannar vid att slänga ur sig en underlig liknelse eller anklaga copyswede för maffiafasoner.

Det är klart att alla inte orkar sätta in sig i frågan och bara bidrar med något (även i mina ögon) innehållslöst dravel. Däremot har jag full förståelse för att man blir förbannad när det helt plötsligt kommer någon organisation ur det blå och kräver hela svenska folket på pengar för en viss bransch räkning. Det är inte alls långt från maffiafasoner och rent diktaturmässigt genomfört. Min åsikt är att musikbranschen skulle behöva dö en gång för att byggas upp på nytt i ett format som passar i vårt tekniksamhälle. Alla musikpampar måste få in i sin skalle att det inte längre funkar att ta så mycket betalt för musik som det gjort tidigare, för idag behöver vi inte skivor, förpackningar, mellanhänder eller skivbolag över huvud taget. Detsamma gäller film, behöver Sylvester Stallone verkligen tjäna över 200 miljoner dollar per film...?

Jag kan med 99,9% säkerhet säga att alla tycker fortfarande att CopySwede suger efter att ha läst på, det tycker jag också. Det finns ingen som helst rimlighet i att ta betalt för dessa "privatkopieringar" som det inte ens finns bevis för att de sker i större utsträckning. Samtidigt har pengarna en otydlig slutdestination i och med "utbetalas till paraplyorganisationer". Det är ju ett praktexempel på upplägg för bedrägeri.

Du ska ha en eloge för ditt engagemang i frågan och den information du lyft fram, men du har nog inte lyckats omvända någon att tro på att Copyswede är ett bra gäng med ett gott mål. Det är som du nämnde populärt med liknelser här, så jag drar till med en egen; "Ulv i fårakläder", du förstår säkert vad jag syftar på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Saken är väl den att produkter inte behöver användas primärt för privatkopiering för att kunna anses som "särskilt ägnad för". Och det var väl i UMA-företagens undersökning som de tillfrågade inte hade koll på vad privatkopiering innebar?

Då båda undersökningarna är riktade mot en målgrupp som ska representera hela svenska folket är det rimligt att anta att samma osäkerhet finns i båda.

Citat:

Sedan var det rätten själv som på egen hand gick till andra lagar för att se hur termen "särskilt ägnad för" använts tidigare. Personligen tycker jag att det verkar vettigt, även om utfallet av "särskilt ägnad för" känns lite konstigt för en lekman som mig.

En tjuv som köper ett bräckjärn anses vara särskilt ägnat för inbrott. Jag ser inte hur det är relevant.

Citat:

Angående ditt sista påstående: Upphovsmännen har ensamrätt på exemplarframställning, för att det inte ska vara olagligt att tex kopiera en cd och lägga den sin mp3-spelare så finns det ett undantag från denna rätt som man då betalar för med privatkopieringsavgiften. Rent tekniskt kan jag inte tänka mig att de behöver påvisa att privatkopiering är skadlig då den medger ett undantag från upphovsrätten som vi privatpersoner då får

Snömos.
Fast i grund och botten är den avgift jag (och många andra) betalar till copythief många gånger större än det jag lägger ner på cd skivor. Vart pengarna går är dessutom väldigt oklart. Då det är så förbaskat hemligt kan man ju bara gissa....
Varför ska den svenska elektronikbranschen bära den amerikanska musikmaffian, kan du förklara det för mig?

Permalänk
Medlem
Skrivet av mungo_skata:

Där har du ju fel. Alla mina vänner på piratebay som seedar är ju mina vänner. Och det är väl det avgiften är till för?
Privat eller privat, hårklyverier säger jag. Jag bytte kassetband och vhs-kasatter med ungar jag knappt visste namnet på.

Tramsigt och larvigt inlägg av mig här, men denna avgift är betydligt mycket mer tramsig. Stöld är vad det är.

Fast fel har jag väl ändå inte? Avgiften är till för att dela med vänner, inte med andra, vilket du gör om du har det på piratebay.

Jag håller dock med om att är en tramsig avgift, och ja, nästan gränsen till stöld då man måste betala för något man kanske inte utnyttjar. Bättre att lägga avgiften på orginalmediet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tommy:

Jag känner inga skådespelare eller musiker som livnär sig på det, det är andra förunnat. Däremot skulle jag gärna se STIM och SAMI redovisa sina "rättvisa" utbetalningar av svenska folkets pengar. I brist av denna information tar jag den ställning som sätter mig säkrast - den utan naivitet, för jag tänker inte blint tro på att pengarna går via alla dessa organistationer ner till artisterna. För övrigt lyssnar jag inte på svensk musik, så jag vill inte betala ändå

Skulle snarare kalla din ståndpunkt som aningen cynisk, snarare än en utan naivitet

Men varför skulle inte SAMI och STIM fördela pengarna? De är ju till för att tillvarata medlemmarnas intressen? Finns det något vettig argument för varför du tror som du gör, utöver att copyswede är djävulens högra hand?

Skrivet av Tommy:

I samband med att jag köper en spelkonsoll? NEJ.

Äger ingen spelkonsoll så jag har svårt att uttala mig om hur privatkopiering ska gå till där...det finns säker andra som kan spekulera om det.

Skrivet av Tommy:

Det är precis detta alla argumenterat för i denna tråd. Så om du är på jobbet och köper in diskar för en databas så behöver du inte betala 100kr extra per disk, men när du är hemma behöver du det. Känns detta rimligt för dig?

Företag har ingen rätt att kopiera öht så jag har svårt att se varför de ska betala privatkopieringsavgift.

Skrivet av Tommy:

En vild gissning - IFPI får x antal miljoner kronor av Copyswede och i medlemslistan står Sony, WB, EMI m.fl. Det är väl tämligen sannolikt att pengarna går till dom, det är inte särskilt främmande för dom att roffa åt sig stålar.

Jo, men det är bara en gissning. Kan mycket väl vara så att pengarna faktiskt går till inspelningstekniker/kameramän/regissörer mm snarare än till bolagen i sig. Vi vet helt enkelt inte hur det ligger till.

Skrivet av Tommy:

Nu har du klargjort själv varför Copyswedes publiceringar inte går att lita på.

Jag har klargjort varför man bör vara aningen skeptisk och se om det finns eventuella hål i copyswedes publiceringar, jag har dock mycket svårt att tro att de far med osanning i material de offentliggör. Man får nog utgå från att allt de publicerar är korrekt, sedan kan man fundera på vad det är som inte står med i publikationer och annan information. Finns i mitt tycke ingen egentlig anledning att misstro copyswede varken mer eller mindre än något annat företag/ekonomisk förening.

Skrivet av Tommy:

Lagen som finns idag är ett skämt med tanke på hur lätt det är att flytta över media mellan olika enheter. Det är ju inte på något sätt rimligt att vi ska behöva betala 5 gånger för en låt så att vi kan ha den på mobilen, datorn, surfplattan, laptopen OCH mediaspelaren hemma.

Bara för att det är lätt innebär det inte att det är rimligt och/eller lagligt. Varför ska man har rätt att hantera digital media friare än analog? Jag gjorde en edit som inte kom med i ditt citat av mitt inlägg:

"Å andra sidan, varför ska man ha rätt att göra det bara för att originalet är digitalt? För mig blir det ungefär som när man spelar över en lp till kasettband, dvs privatkopiering."

Det sammanfattar rätt bra min personliga syn på saken.

Skrivet av Tommy:

Det är klart att alla inte orkar sätta in sig i frågan och bara bidrar med något (även i mina ögon) innehållslöst dravel. Däremot har jag full förståelse för att man blir förbannad när det helt plötsligt kommer någon organisation ur det blå och kräver hela svenska folket på pengar för en viss bransch räkning. Det är inte alls långt från maffiafasoner och rent diktaturmässigt genomfört. Min åsikt är att musikbranschen skulle behöva dö en gång för att byggas upp på nytt i ett format som passar i vårt tekniksamhälle. Alla musikpampar måste få in i sin skalle att det inte längre funkar att ta så mycket betalt för musik som det gjort tidigare, för idag behöver vi inte skivor, förpackningar, mellanhänder eller skivbolag över huvud taget. Detsamma gäller film, behöver Sylvester Stallone verkligen tjäna över 200 miljoner dollar per film...?

Återigen så kopplas copyswede och privatkopieringsavgiften indirekt till musikpampar mm. Tycker det är aningen missvisande då pengarna huvudsakligen går till utövande konstnärer och inte till skivbolagsdirektörer. Jag förstår att det är ett generellt tänk i ditt inlägg, men kopplingen finns där ändå.

Skrivet av Tommy:

Jag kan med 99,9% säkerhet säga att alla tycker fortfarande att CopySwede suger efter att ha läst på, det tycker jag också. Det finns ingen som helst rimlighet i att ta betalt för dessa "privatkopieringar" som det inte ens finns bevis för att de sker i större utsträckning. Samtidigt har pengarna en otydlig slutdestination i och med "utbetalas till paraplyorganisationer". Det är ju ett praktexempel på upplägg för bedrägeri.

Jo, men varför och hur skulle de genomföra detta bedrägeri? Organisationerna ägs av sina medlemmar och alla måste ha bokföring som kontrolleras av revisorer. Individer har ju uppenbarligen lyckats förskingra på olika sätt i olika företag/organisationer/förvaltningar mm, men när det pratas om copyswede (och STIM/SAMI här) så antyds det att företaget i sig som genomför någon from av bedrägeri. Mig veterligen finns det varken bevis eller indicier som tyder på detta. Det verkar mest handla om en generell misstro som baseras på att man helt enkelt inte gillar företaget/organisationen.

Skrivet av Tommy:

Du ska ha en eloge för ditt engagemang i frågan och den information du lyft fram, men du har nog inte lyckats omvända någon att tro på att Copyswede är ett bra gäng med ett gott mål. Det är som du nämnde populärt med liknelser här, så jag drar till med en egen; "Ulv i fårakläder", du förstår säkert vad jag syftar på.

Förstå rabsolut vad du syftar på, min förhoppning är att dra upp nivån en aningen från den allmänna grottmänniskonivå som lätt dyker upp här och då mest handlar om att kläcka ur sig så absurda liknelser som möjligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av henkiii:

Då båda undersökningarna är riktade mot en målgrupp som ska representera hela svenska folket är det rimligt att anta att samma osäkerhet finns i båda.

Nu hävdar copyswede att SIFO i deras undersökning klargjorde vad privatkopiering innebär. Finns mig veterligen ingen anledning att misstro detta påstående. UMA-företagen hävdade inte motsvarande för sin undersökning.

Skrivet av henkiii:

En tjuv som köper ett bräckjärn anses vara särskilt ägnat för inbrott. Jag ser inte hur det är relevant.

Därför att det kan anses vara rättssäkert när samma fras/mening tolkas på ungefär samma sätt oavsett vilken lag den står i?

Skrivet av henkiii:

Snömos.
Fast i grund och botten är den avgift jag (och många andra) betalar till copythief många gånger större än det jag lägger ner på cd skivor. Vart pengarna går är dessutom väldigt oklart. Då det är så förbaskat hemligt kan man ju bara gissa....
Varför ska den svenska elektronikbranschen bära den amerikanska musikmaffian, kan du förklara det för mig?

Tycker inte att det verkar speciellt hemligt vart pengarna går, står i de publikationer som de presenterar på sin hemsida:

http://viewer.zmags.com/publication/a87d94af

Och varför tror du att pengarna går till amerikanska "musikmaffian"? En viss del avsätts visserligen till amerikanska rättsinnehavare, men jag tolkar det som att pengarna går till de utövande konstnärerna bakom verken och inte skivbolag mm som jag antar att du syftar till med benämningen "musikmaffian". Man får gärna rätta mig om tolkar det fel

Anledningen till att det avsätts pengar till amerikanska rättsinnehavare bör vara rätt uppenbar då amerikansk musik/film är rätt dominant även här uppe i norden.

Permalänk
Skrivet av Frispel:

Tyvärr är det inte så enkelt, hade copyswede rent lagligt varit ute på så tunn is som du verkar tro så hade de garanterat mött betydligt större motstånd av tillverkare/återförsäljare. Copyswede vann skiljedomsförfarandet mot UMA-företagen när det gällde privatkopieringsvgift på usb-minne och externa hårddiskar, de hade de garanterat inte gjort ifall det varit glasklart att de var ute och cyklar.

Hmm, det luktar en hel del om din ståndpunkt i dina inlägg (jobbar åt något bolag i branschen kanske-något?)...men skit samma. Ok, du nämner tvisten ang. usb-minne och externa hårddiskar. Jag (och antagligen många med mig) köper att de slänger på avgiften på de medierna, inga problem. Dock så startades ju tråden map att de ska in och tafsa på ALLT mer eller mindre, må det vara paddor eller annat bröt som helt enkelt har en disk vilket då rimmar illa med vad de själva har angivit är föremål för pka avgift (avsedd för kopiering). Vad sägs om ett direkt svar på hur de kör över sina egna definitioner av vad som ska vara föremål för avgiften? Är du av den åsikten att en padda är AVSEDD för kopiering? Trots allt så var det ju mitt inlägg om lagbundna definitioner som du ville att jag skulle förtydliga...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Clint Eastwood:

Hmm, det luktar en hel del om din ståndpunkt i dina inlägg (jobbar åt något bolag i branschen kanske-något?)...men skit samma. Ok, du nämner tvisten ang. usb-minne och externa hårddiskar. Jag (och antagligen många med mig) köper att de slänger på avgiften på de medierna, inga problem. Dock så startades ju tråden map att de ska in och tafsa på ALLT mer eller mindre, må det vara paddor eller annat bröt som helt enkelt har en disk vilket då rimmar illa med vad de själva har angivit är föremål för pka avgift (avsedd för kopiering). Vad sägs om ett direkt svar på hur de kör över sina egna definitioner av vad som ska vara föremål för avgiften? Är du av den åsikten att en padda är AVSEDD för kopiering? Trots allt så var det ju mitt inlägg om lagbundna definitioner som du ville att jag skulle förtydliga...

Förklarade min "ståndpunkt" längst ner i detta inlägg:

#13859415

Skulle tro att den är hyffsat doftfri...själv då? Hur står det till på odörsidan?

Angående om paddor bör anses vara avsedda för privatkopiering så är det antagligen samma problem som med att folk hänger upp sig på "särskilt ägnad för". Man utgår från sin egen tolkning av vad som menas medan en rättsinstans måste ta hänsyn till lagstiftarens intentioner. Brukar finnas massa matnyttig info i förarbeten mm där man får en tydligare bild av vad som egentligen avses, så när man pratar om "lagbundna definitioner" så riskerar man att vara ute på rätt tunn is om man inte satts in djupare än att bara läst lagtexten. Kan för säkerhets skull tillägga att jag inte satt mig in i det själv så om någon annan gjort det och har en tydligare bild av hur det står till så får man gärna skriva det här. Jag uppfattar det som att du själv inte gjort någon djupare research än att läst lagtexten?

Som sagt, hade det rent juridiskt varit självklart att copyswede är ute och cyklar så hade de fått betydligt hårdare mothugg än de nu fått. De potentiella motparterna är inte säkra på att de skulle vinna och vågar då inte ta strid och riskera förlust och de merkostnader det innebär. Speciellt inte efter att UMA-företagen förlorade skiljedomsförfarandet om usb-minnen och externa hårddiskar.

Sedan kan det möjligen vara lite svårt att se hur just amfibier skulle vara avsedda för privatkopiering rent allmänt, men det finns säkert en bra förklaring för det

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Ok, så skapande konstnärer förtjänar inte dina pengar?

Inte i samband med att jag köper en spelkonsoll, eller en dator, eller en hårddisk, eller ett USB-minne eller en tom CD/DVD skiva. Inte ens lite.

Visa signatur

Massa skit innanför ett CoolerMaster Cosmos II