Veckans fråga: Är NFT:s här för att stanna?

Permalänk
Melding Plague

Veckans fråga: Är NFT:s här för att stanna?

Trots anklagelser om pyramidspelsliknande kvalitéer har NFT fått vingar det gångna året. Bland annat spelbranschen anammar blockkedjefenomenet.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Testpilot

NFT som koncept är inte dåligt, det är bara urkasst implementerat än så länge

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < Katana | Leobog Hi75 | Basilisk Ultimate >

Permalänk
Medlem

Nej, det blir en kortlivad fluga. När de potentiella köparna begriper vilket trams det är så dör det ut. Man kommer att skratta åt detta om 5-10 år. Lite som folk som köpte tomtmark på månen eller betalade pengar för att få "namnge" stjärnor. Samma grad av idioti.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Tyvärr, eftersom det finns stora pengar att tjäna så lockar det till sig väldigt mycket bedragare. NFT:er som lovar saker som de förmodligen aldrig kommer att hålla. Men NFT som teknik och koncept är ganska trevligt ändå. Det har potential att användas till mer än bara bilder på överskattade uttråkade apor. Därför tror jag att det kommer finnas kvar länge, om inte bedragare lyckas besudla namnet för mycket först.

Permalänk
Avstängd

Going to zero. 📉 Du äger inget och har ingen legal koppling.

Permalänk
Medlem

Röstade JA för att jag tyvärr tror att det kommer att stanna. Är det idiotiskt kommer det att stanna kvar för det är det enda som folk gillar nu för tiden (jag är ganska cynisk idag jag vet).

Permalänk
Medlem

Fullkomligt trams, skapat för att lura människor på pengar.

Visa signatur

Arch Linux - i5 12500@4.75GHz - Asrock B760M PG Riptide - 32GB DDR5 6000MHz - RTX 2070 Super - 1TB SN770 - 1TB SN550 - U32PWQU 4K
Dell Latitude 7400 2 in 1 - Arch Linux - i5 8265u

Permalänk
Medlem

Bryr mig inte om NFT. Jobbigt när alla sidor ska skriva om det hela tiden dock.

Visa signatur

Case: Fractal Design Torrent Solid Black MOBO: ASUS ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI CPU: AMD Ryxen 7 7800X3D CPU cooler: Noctua NH-D15 RAM: G.Skill Trident Z5 Neo DDR5 6000MHz CL30 32GB GPU: MSI RTX 3080 GAMING Z TRIO 12G PSU: ROG Strix 1000W Gold Aura Edition M2: Kingston Fury Renegade 2TB Fans: 4x Noctua NF-A12x25
Monitor: ASUS ROG Swift PG27AQDM 27" 240Hz 1440p OLED QHD Mouse: Razer DeathAdder v3 Pro Wireless
Mousepad:
InfinityMice Speed V2 Keyboard: Wooting Two HE Headset: Audeze Maxwell Mic: Blue Yeti X

Permalänk
Medlem

Tycker tekniken är intressant. Men nu är det mesta baserade på luftslott och av folk som vill bli rika på att göra ingenting.
Finns väldigt lite fundament bakom dessa bilder som säljs och folk försöker höja det till skyarna.

Riktiga konstverk eller första tweet etc kan jag förstå att det säljs för stora pengar.

Men jpeg bilder av en apa etc? Jag förstår att man säljer viss kombination av en sträng för krypto, men till dessa priser? (Så som jag förstår NFT egentligen är, kan ha fel).

NFT har inget i spel att göra anser jag heller. Spel ska spelas för underhållning, inte för att tjäna pengar och skapa ett moment där underhållning försvinner och finansiell miljö skapas.
Sedan att folk tror verkligen att NFT kommer ersätta biljetter etc. Varför ersätta en modell som fungerar utmärkt och inte har några problem idag, med en teknik som är omständligt (försäljning) och inte tillför något som förbättrar?

Kanske är boomer när det kommer till NFT. Men jag är väldigt pro teknik, men all ny teknik behöver inte betyda det är något bra eller här för att stanna.

Permalänk
Medlem
Fixade bildlänken
Visa signatur

Ryzen 5 5800X3D
Palit RTX 4090 Gamerock OC
32 GB Corsair lpx 3600mhz
Sabrent Rocket Q 2TB M.2, Kingston A2000 2TB, Kingston A400 1TB SSD, Kingston A400 1TB SSD, Segate 8TB HDD

Permalänk
Medlem

det finns kanske en viss potential, men inget av dagens implementationer. allt är urbota korkat.
sälja "original" av en digital bild, film, osv igenom en NFT "kvitto" med länk till originalet som är publik för alla och se? Apor...

unika items i spel där varje nft symboliserar ett kort eller en item/vapen? kanske. men det finns inget som säger att man inte kan göra det utan NFT, typ så som Steam gör med CS:go eller nåt? spelar inte CS go så vet inte exakt vad som pågår där med hörde en kompis snacka om att han sålde ett vapen för 3000 eller nåt.

så ja, tekniken i sig är kanske intressant, och kanske finner ett bra användningsområde nån gång, men den scam-apooloza och fake hype som pågår ny a-la wata games + heritage auction, nej tack.
det är en snabb cash-grab tills folk inser hur dumt lurade det har blivit, synd bara att stora mediajättar hoppar på :/

Visa signatur

Xeon E5450@3.2ghz
9800GTX+

Permalänk
Medlem

Så länge det går att tjäna pengar lär det finnas och säkerligen växa. Bort med pengarna inom det och vips så lär det inte vara så intressant för de flesta.

Permalänk
Inaktiv

Crypto, NFT och gud vet allt. Ny monetära alternativ till FIAT och petrodollar är bra. Men detta kommer inte sluta bra. Politiker som helt plötsligt förbjuder det. Människor förlorar sina sparpengar och blir bittra. Vissa blir miljonärer och försöker övertala att man ska gå med som en gatuförsäljare som man inte kan lita på. Ughh. Vi har nog med problem i dagsläget

Permalänk
Permalänk
Medlem

i sin nuvarande form, nej.

Men i form av ny ekonomi för spel, bokstavligen talat, där man äger sina ingame-items som NFTs? Kanske. Men det betyder att den decentraliserade block-kedjan måste centraliseras så man även kan förstöra NFTs och aktivt ändra dem.

Så kort och gott, absolut inte.

Permalänk

Att "Köpa grisen i säcken" får ett modern efterlängtad uppgradering. Att vi människor (obs hög intelligens varelse) blir symbios med idiotsim bör sätta stor press på svenska akademin att se över definition "human" i ordboken

Permalänk
Medlem

nft används som mest till att tvätta pengar, sen har många klivit på hype tåget.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk

Kanske endast en Ponzi scheme? Ponzi är mycket enklare än pyramidspel.

Man säger till folk att man har kommit på ett smart sätt att generera pengar, detta bör vara något trovärdigt. Sedan får man investerare som satsar pengar på detta och man berättar för investerarna hur mycket värde deras pengar har stigit. Detta lockar andra investerare att också investera. Och man berättar för alla hur mycket värde deras pengar har stigit.
Skulle någon enstaka vilja ta ut pengar när värdet har kanske dubbleras, så är det inga problem så länge som man har pengar för de få personer som vill ta ut.
Denna affärsstrategi kommer såklart en dag att rasa och det är om folk inser att inte har gjort ett skit för att få pengarna att stiga i värde, tvärt om har man använt pengar för eget nöje och bara påstår att pengarna har stigit.

Att köpa bitcoin av random person som man hittar på ett skumt ställe tillhör ofta Ponzi scheme. Personen kommer hela tiden säga att ens insats stiger väldigt mycket i värde och den rekommenderar en att sälja hus och annat för att satsa ännu mer.

Permalänk
Medlem

Nä. Det känns som en tidsfråga innan juristerna kommer på ett sätt att göra dem illegala.

Den primära anledningen till att hajpen överhuvudtaget existerar är att en majoritet inte begriper vad det handlar om. De tror att de "köper" en bild, en tweet eller whatever, men så är inte fallet.

Se denna superbra video som behandlar ämnet så vem som helst kan förstå.

typo
Visa signatur

Fractal Define 7, Aorus X570 Xtreme, Ryzen 5950X, Fractal Celsius+ S36, 64GB TridentZ Neo CL14/3600 RAM, MSI RTX 3090 Suprim X, 5TB NVMe SSD + 12TB SATA SSD + 64TB Seagate IronWolf Pro HD, Fractal Ion+ 860W Platinum, LG 32GP850 + LG 42C2 OLED

Permalänk
Medlem

Om NFTs användes för att ge mig ett kvitto på min spellicens som jag sedan var fri att sälja eller skänka vidare när jag var klar med spelet så vore jag mer positiv till det. Med tanke på att man gjort så mycket som möjligt för att stoppa begagnatmarknaden av spel så tror jag oddsen för detta är riktigt små.
Tror det oavsett vad vi här tycker om NFTs så kommer det, precis som mikrotransaktioner, lootboxes och hästrustningar, både finnas kvar och öka kraftigt i omfattning de närmaste åren. Det enda som kan stoppa det är om myndigheter runt om i världen säger ifrån.

Permalänk
Medlem

Precis den jag tänkte länka. De köpte en digital kopia av en inscannad analog bok och trodde de ägde hela universumet... ingen vet vad NFT är...

Permalänk
Medlem

Är rätt dåligt insatt egentligen, men om tekniken går att utveckla till att användas av spelutvecklare för att distribuera digitala föremål, exempelvis CS-skins eller Habbo hotell-möbler, så kan det finnas en tanke med det. Skulle vara bra att få det decentraliserat, men i och för sig försvinner ju halva grejen med det när bara spelekonomin är decentraliserad och spelet fortfarande hänger på att en utvecklare upprätthåller själva spel-biten.

Visa signatur

Alla mina leksaker får inte plats här, så här jag listar istället mina favoritinlägg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Utelåst hobbymoderator

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Precis den jag tänkte länka. De köpte en digital kopia av en inscannad analog bok och trodde de ägde hela universumet... ingen vet vad NFT är...

Ska köpa en NFT av EA games och rädda hela Battlefield serien genom att släppa mitt egna spel via origin.

Permalänk
Medlem
Skrivet av meanh:

Om NFTs användes för att ge mig ett kvitto på min spellicens som jag sedan var fri att sälja eller skänka vidare när jag var klar med spelet så vore jag mer positiv till det. Med tanke på att man gjort så mycket som möjligt för att stoppa begagnatmarknaden av spel så tror jag oddsen för detta är riktigt små.
Tror det oavsett vad vi här tycker om NFTs så kommer det, precis som mikrotransaktioner, lootboxes och hästrustningar, både finnas kvar och öka kraftigt i omfattning de närmaste åren. Det enda som kan stoppa det är om myndigheter runt om i världen säger ifrån.

Ja, precis. Det där är ju ett sammanhang där det faktiskt skulle kunna vara till nytta, men det finns väl inga tecken på att utgivarna skulle vara intresserade av att skapa möjligheterna för en sådan begagnatmarknad.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

Men i form av ny ekonomi för spel, bokstavligen talat, där man äger sina ingame-items som NFTs?

Har sett detta komma upp i lite olika kontexter. Antingen som ett sätt att flytta prylar mellan spel, eller som ett sätt att monetisera tillgångar i existerande spel.

Det första kommer aldrig att hända. Du kommer aldrig kunna ta dina CS-vapen till Halo för Halo skulle behöva implementera vapnen först och de skulle inte ha nåt att vinna på det övh. Det är totalt skitsnack som sprids av folk som antingen inte vet bättre eller som hoppas på att de ska kunna lura folk som inte vet bättre.

Det andra är fullt möjligt men har redan gjorts en massa gånger i lite olika kontexter helt utan NFT:s och det verkar inte som det finns en enda anledning att implementera NFT annat än att det spekuleras vilt i dem just nu och folk hoppas på att de kan bli rika innan bubblan spricker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Precis den jag tänkte länka. De köpte en digital kopia av en inscannad analog bok och trodde de ägde hela universumet... ingen vet vad NFT är...

Inte många på Sweclockers heller baserat på kommentarsfältet och röstresultaten

Visa signatur

C>++

Permalänk
Medlem

folk köper och säljer skins i CS:GO för tusentals kronor stycket, NFT's är här för att stanna om det finns folk som vill samla på det

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem

Perfekt för pengatvätt

Permalänk
Medlem

Non-Fungible Token – Passande namn, icke fungerande tokerier.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem

Lär stanna som koncept. Jag vill inte ha med det att göra i alla fall.

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980