Inlägg

Inlägg som Warpony har skrivit i forumet
Av Warpony

Tack, men då är du inne på en hel del Amazon och som jag skrivit betalar jag hellre lite extra för att handla från butiker jag har goda erfarenheter av. Säkert ingen fara, men jag är väl lite feg av mig

Jag hittade däremot ett 3080 i lager på NetonNet för 12990:-, så slog direkt till på ett sånt istället för det där MSI-kortet. Så ytterligare 1500:- billigare.

Så just nu är detta planen, medtaget all er fina input:

CPU: AMD Ryzen 7 5800X (4 489 kr hos Komplett)
Grafikkort: Gigabyte GeForce RTX 3080 GAMING OC 10GB (12 990 kr hos NetonNet)
Chassi: Phanteks Eclipse P500 Air ATX Case (1 399 kr hos Inet)
Moderkort: MSI MAG B550 TOMAHAWK (1 489 kr hos Komplett)
RAM: Kingston FURY Beast DDR4 3600MHz 32GB (1 659 kr hos Inet)
SSD: WD Blue SN550 NVMe 1TB M.2 (WDS100T2B0C) (799 kr hos Inet)
Nätaggregat: Corsair RM850 (999 kr hos Inet)
CPU-kylare: Noctua NH-U14S (790 kr hos Inet)
Totalt: 24 614 kr

Av Warpony

Mycket bra tips och input, tack så mycket allihopa!

Och ja, att jag varit inne på en färdigbyggd var bara för kontexten. Kunde skippat att nämna.

* Bytte mobo till Tomahawk, tog det från Komplett.
* Bytte till den billigare SSD:n. Väldigt bra tips på 2TB från Amazon, men valde att gå ner i pris och stanna kvar på 1TB. Lätt att köpa till sen ändå.
* Bytte till en större fläkt, får ju plats i chassit och en hundring för lite bättre kylning är lätt värt.

@Fenrisulvfan när du skrev "300:- för RAM hos inet" då menade du behålla Kingston-minnena, eller hur? För Corsair-minnena gick på 1000:- extra på Inet.

Komponentkoll vägrar återigen ta mitt butiksfilter, men landar på 26 223:- med enbart Inet och Komplett. Betalar de extra hundralapparna jämfört med Amazon för lite bättre nattsömn iom att jag har goda erfarenheter av kundservicen. Kom ändå ner ~1200:- med era tips, så tack igen!

https://komponentkoll.se/bild/VkHwh.png

Av Warpony

Koll innan köp - 1440p Gaming - Ryzen 5800, 3080

Läst in mig senaste veckorna och känner nu att det börjar klia lite för mycket i fingrarna.

https://komponentkoll.se/bild/qXvXG.png

Dator för gaming på en 34" ultra wide screen 1440p 90Mhz. Spelar allt från MMO:s till FPS. Datorn ska klara av kring högsta inställningarna i 90+ fps, och varefter åren går får man justera ner inställningarna

Klivet från 3070/3070ti till 3080 tycker både jag och min plånbok är berättigat. Hade gärna tagit ett lite billigare 3080 (duh), men det här är det enda som finns inne. Några procent upp för 3080 Ti känns däremot inte lika befogat.
Ser ändå vattenkylningen på GPU:n som en bra fördel, har haft kort som gått rätt varma tidigare och allt vad jag läst om det här med den här kylaren pekar ju på att det håller sig rätt svalt.

Alltid kört luftkyld CPU, ser ingen anledning att gå till vatten då jag hört många klaga på ljudnivåerna.

Stort case - lite osäker på om det är overkill? RGB är inget jag brinner för - svalt och tyst premieras.

Moderkortet tycker jag är knepigt. Om jag förstått det rätt finns det ingen fördel att gå till 570 om man inte vill klocka minnena? Ska erkänna att valet inte är supergenomtänkt, la mig i nått mellansegment avseende pris bara. Tar gärna tips.

Kan bygga själv, men köper gärna från primärt Inet då jag genom åren uppskattat deras kundtjänst enormt. Så en del komponenter skulle gå att tjäna nån hundralapp på, men jag tycker tryggheten i att köpa från ett företag jag litar på är värd lite extra.
Inbäddningen från komponentkoll är lite fel, den tog inte butiksfiltret. Priset jag kollar på just nu är 27 400:-, bara komponenter från Inet och Komplett.

Inget bang for the buck-system, men vill ändå maxa effektiviteten i det här "cirka 25 000"-segmentet.

Var väldigt sugen på att skippa bygga själv och köra exempelvis denna: https://www.inet.se/produkt/1512046/taurus-gaming-elite-rtx-3... men att lägga på bara en tusenlapp, få ett 3080, mer minne etc är lite för lockande.

Tankar? Förslag?

Av Warpony

För att inte skapa en ny tråd frågar även jag här. Sitter på en dator som har nästan fyra år på nacken, men den har hängt med rätt okej. Köpte en 27" 1440-skärm för ett år sedan och det börjar nu bli lite tungrott i 2560x1440 i de nyare spelen.

Processorn är en i7 2600K som klockats och ligger på 4,5 ghz. Klockningen är ju okej, men jag har dålig koll på hur mycket det andra i processorn spelar roll? Kort och gott, hur mycket kommer det flaskhalsa om jag köper ett 980ti? Resten av specs finns i sig.

Det är ju ett 1155-moderkort, så för en bättre processor skulle det även krävas nytt moderkort, och ska jag byta moderkort, processor och gfx kan jag lika gärna bygga en helt ny

Av Warpony
Skrivet av lanbonden:

Vet inte om du hunnit testa det där bordsstativet från maxfps du länkade tidigare i tråden? Mina snabba erfarenheter från det är i alla fall att det är lätt och smidigt att montera OM man bortser från detaljen att det inte fanns med skruvar som var i rätt längd för att montera till denna skärm vilket medför att man behöver ha någon form av extra distanser, jag var sett nu i efterhand dum och delade på 2st av de där plast distanserna man fick med till om man inte hade en plan skärm.
När det kommer till funktion är jag inte alls lika imponerad då skärmen gungar till varje gång jag rör skrivbordet, det räcker med att jag skriver på tangentbordet för att skärmen ska gunga lite, det är inte mycket vibrerande men det är absolut irriterande.

Nu har jag inte testat några andra skärmstativ så det från Classe kanske har samma problem?

Det från Classe ser exakt likadant ut, men annan färg, så jag antar det.

Har lite samma grej med gungandet, men bara om jag stöter till skrivbordet. Inget när jag skriver eller liknande, så det stör mig inte. Har min gamla monitor på ett likadant ställ bredvid, och den rör sig dock inte alls. Kan vara att jag drog åt skruvarna (de två som håller fast skärm-armen i den delen som är fäst i skrivbordet) för hårt. Tror jag satte de lösare i den andra så att alla vibrationer inte fortplantar sig lika väl? Ska experimentera lite i kväll om det finns tid.

Av Warpony
Skrivet av era909:

Ja, precis det steget är det. Se vad säljaren säger - chansen är nog rätt stor att de vill att du ska försöka fixa den men var noga med att få klartgjort vad som händer om du råkar ha sönder den i processen.

Säljaren är vansinnigt seg på att svara, 1 mail de senaste 40 timmarna, så jag tog chansen och skruvade isär skärmen. Nervöst, men verkar ju vara rätt standard att man får göra, även om inte alla går så långt som att öppna själva displayen.

Nå ja, väl inne så såg jag att det tyvärr inte bara var damm, utan nån åsamkan på själva skärmen. Med tops fick jag inte bort någonting, men hade som tur var lite Isopropylakohol tillhanda sen jag rengjorde senaste processorn. Gnuggade lite lätt med bomull dränkt i alkoholen, men den lilla fläcken satt som berget.
Satte ihop skärmen och det visade sig att det iaf hjälpt lite, även om det inte syntes inuti. Nu är det knappt att jag själv kan se fläcken, men den finns där.

Ska försöka pressa säljaren på lite pengar tillbaka, men jag orkar inte skicka iväg den till Korea och vänta två veckor, bara för att kanske ha samma eller värre problem.
Är ändå nöjd med en grymt fin skärm som klockade upp til 96Hz utan att blinka för ~3000.

Återigen, tack för tipset era!

Edit: säljaren hörde av sig igen igen och erbjöd $100 totalt i refund. Eller att jag skickar tillbaka den mot full refund. Dock vägrar de byta ut skärmen, märkligt.
Jag tar pengarna och känner mig nöjd. Då landar skärmen på strax över 2000:-, men det tillkommer väl lite tull så småningom. Överlag bra, trots den lilla skavanken.

Av Warpony
Skrivet av era909:

När du tagit bort stålramen har jag för mig panelen ligger löst mot det reflexiva bakstycket (sitter fast med kablar längs ena långsidan och tejp på andra sidan.) Du kan då lossa tejpen och lätta på panelen och göra rent bakom den.

Det låter krångligare än det är.

Ah, precis där han är i den här videon?

http://www.youtube.com/watch?v=x60PI6RhK2Y&list=PLnVkA6ZcoQv5...

Där efter han lyft på panelen som du gjorde rent?

Vill ogärna in så långt, var någon som lyckats spräcka panelen när de tog bort/satte tillbaka stålramen, så det känns inte helt hundra.Men kanske vill säljaren att jag försöker fixa själv innan jag skickar tillbaka, och kan jag bara göra det utan att blåsa garantin är det lugnt.

Tack för hjälpen!

Av Warpony
Skrivet av era909:

Dammet ligger sannolikt inte mellan lagren utan på spegeln bakom själva panelen. Det du behöver göra är att montera isär så mycket så du kan lätta på panelen från bakstycket och sedan göra rent med ex en tops. Jag hade ett par dammkorn i min med som jag avlägsnade.

Det är inte särskilt krångligt om du vill försöka (beroende på vad säljaren nu säger.)

Har ju sett otaliga bilder, filmer osv på folk som monterar isär för att fixa BLB. Hur mycket menar du att jag måste montera bort? Min gissning är att jag behöver ta bort plastchassit, koppla ur och lossa panelen från chassit, ta bort stålramen från panelen och sen ta bort ett lager till för att göra rent?

Att bara öppna upp plast-chassit ser jag inga problem i, men trodde jag måste djupare än så?

Av Warpony

Så klart blev man en av få som fick ett måndagsex.

Har åtminstone tre smutsfläckar, ~10 pixlar stora, under glaset. Alltså inte döda pixlar, utan något damm eller skit som väl tagit sig in när de byggde den. Vansinnigt irriterande, man får en impuls att sträcka sig efter en trasa hela tiden.

Hade räknat med BLB, kanske någon död pixel, men att ge sig in och försöka ta bort damm mellan skärmlagren är lite för mycket för att jag ska våga.

Kontaktat säljaren (Acessorieswhole), skickat bilder osv. Bara hört bra om den säljaren från alla, så jag hoppas det fixar sig.

Ändå så jävla surt.

Nå ja, hoppas det inte avskräcker någon, det verkar ändå som de allra flesta får okej exemplar.

Av Warpony

Extremt bra och informativ tråd som fick mig att i fredags beställa en QNIX. Väntar den hem på fredag, enormt förväntansfull.

En fråga. OM jag skulle ha problem med BLB och vill göra tejpmodden, behöver jag lossa kontakterna för att lyfta ut hela panelen? Eller räcker det med att skruva loss metall-ramen medan panelen fortfarande ligger kvar i plastchassit?

Litet tack för en bra tråd, till de av er som funderar på att köpa bordsfästen så har maxfps just nu en kampanj:
http://www.maxfps.se/produkt/6435

Det verkar vara exakt likadant fäste som clas ohlson, men kostar just nu bara 345:- och är matt svart istället för silvrigt. Köpte själv två stycken och har hittills monterat min gamla monitor på ett av dem.

Av Warpony

Ställde en liknande fråga igår som jag fick svar på, här:
http://www.sweclockers.com/forum/125-geforce/1239726-tva-olik...

Kort sagt beror det lite på vad du menar med "möjligt". Du kan ha båda korten i datorn, ja.

Funkar det med SLI? - Enkelt: Nej. Enligt vissa forum så KAN man dock få det att fungera, men det snabbare kortet kommer anpassa sig till det långsammare, så det är ingen bra idé.

Om du däremot, som jag, har två skärmar och vill använda ett kort per skärm så fungerar det. Tänk bara på att i de flesta spel så kommer det inte ge någon prestandaökning alls, då spelet bara kommer köras på 760:t.

Om du däremot har spel där du kan ange vilken GPU som ska användas och vill köra flera klienter så går det finemang.

Hoppas du blev klokare

Av Warpony
Skrivet av Superlight:

Nej, det finns inga problem med sådana lösningar. Tänk på nya skärmen ska vara kopplat till GTX 770 medans gamla ska vara kopplat till GTX 570. Gamla kortet ska även vara på den nedersta PCIe-sloten. Du kan desstuom använda ditt GTX 570 som dedikerat phys-x kort för att få bättre prestanda i spel som stöder physx.

Perfekt, tack för svar och tips!

Något jag bör tänka på vid installation? Koppla in båda direkt och installera drivrutiner för bägge samtidigt, eller var för sig? Om det ens spelar någon roll.

Av Warpony

Två olika grafikkort i en dator, båda Geforce. Några problem?

Tjo,

System:
Processor: i7 2600K (klockad till 4,4GHz)
Mobo: Asrock P67 Extreme 4
Minne: Corsair 8GB
Grafikkort: Geforce GTX 570

I förra veckan beställde jag en ny skärm, 27" 1440p QNIX, från Korea. Då jag förstått att det kräver en del mer slog jag även till på ett ny grafikkort, ett MSI Geforce GTX 770.

Min tanke är att behålla den gamla skärmen (Benq 24"), men ingen eyefinity-setup eller liknande. Två separata skärmar.

Nu är frågan, finns det någon anledning att slänga ut mitt gamla GTX 570? Min tanke är att behålla 570:t kopplat till den gamla skärmen och alltså koppla 770:t endast till den nya. Två grafikkort - kopplade till varsin skärm. Inget SLI.

Detta för att mer effektivt kunna köra flera klienter i spel där det går att ange vilket grafikkort varje enskild klient ska använda.

Då det är två Geforce borde de väl kunna använda samma release av nvidia-drivrutiner.

Finns det några problem med ovanstående lösning? Eller några invändningar mot det hela i övrigt?

Av Warpony

På tal om fula väskor, har någon hittat en sleeve som passar bra? Vad jag läst är det många som haft problem med lite dålig passform.

Enligt uppgift passar dessa två extremt bra:

http://www.tombihn.com/PROD/TB0350.html

http://www.amazon.de/gp/product/B004CW4H56/ref=oh_details_o00...

Men den ena måste då skeppas från USA och den andra har inte blixtlås utan istället "kuvert"-stängning (har iofs den första också, men ser åtminstone stadigare ut), vilket jag inte riktigt gillar, är det inga bra alternativ.

Så, tips?

Av Warpony

Skaffade mig i förrgår en U500VZ och dök direkt på ett irriterande problem som jag tänkte dela med mig av. Spoiler: Jag löste det.

Datorn hanterade spel och annat felfritt, men när jag STÄNGDE AV ett spel t.ex. så hängde sig datorn varenda gång efter 5-10 sekunder. Inga problem med temperaturer, GPUn gick aldrig över 65grader, eller annat, den frös bara fullständigt 5-10 sekunder efter att jag stängt av ett spel.

Laddade ner ett grafik benchmark och kunde återskapa felet 100% genom att köra benchmarket i 2-3 minuter, stänga ner, sen frös datorn.
Började experimentera med 100 olika drivrutiner, ingenting fungerade. Både spelen och benchmarken fungerade alltså perfekt medan de var igång, men så fort programmet stängdes av frös allting.

Det som till slut löste det hela var att uppgradera BIOS. Datorn kom med v203 och uppgraderade till v204.

Tänkte bara dela med mig, om någon skulle springa in i problemet.

Är nu löjligt nöjd med min nya ögonsten

Av Warpony

Jo, men om alternativet är ett AX som du misstänker kan ha bränt ett moderkort, eller ett splitternytt TX så väljer jag ju det sistnämnda, men smaken är som baken

Hursom har Inet nu kollat och moderkortet är helt dött, så jag får ett nytt. Dom vet inte varför det dog. Prollen var det inget fel på så den får jag tillbaka.

Lite olustigt att inte veta vad som hänt men det är väl bara hoppas det var nått vajsing på moderkortet så det inte händer igen.

Ska ringa dom imorn och fråga om jag bör lämna in AX-nätagget så får vi se om det går att utröna.

Återigen tack för alla förslag och all hjälp!

Av Warpony

Är bara smått orolig över att få hem ett nytt moderkort, koppla in allt och så kortsluter agget allt igen (OM det nu som sagt alls har med agget att göra). Vet inte om det är värt risken.

Vet inte riktigt hur jag ska försäkra mig om att det gamla agget fungerar. Att tjuvkoppla och kolla så det går igång är vad jag hört ingen garanti för att det är felfritt?

Hursom ska väl ett Corsair 850TX vara ett fullgott agg? Prisskillnaden på 700:- skvallrar ju om att AX så klart är bättre (för att inte tala om modulärt), men med tanke på vilka budgetagg folk driver sina datorer med bör väl även det nya funka fint.

Av Warpony

Nej, det var agget i min sig som satt i, dvs Corsair 850AX. Jag resonerade likadant när jag byggde, ska jag ha datorn några år kan jag lika gärna lägga några hundra extra på ett bra nätagg, än att köpa budget.

Jag vill dock poängtera att jag inte vet om det är nätagget som strulat och dragit med sig moderkortet. Det är en teori. Det enda jag baserar denna teori på är följande (vilket kan vara fullständigt felaktigt, men jag har som sagt poängterat att det bara är en TEORI från en lekman ):

Jag köpte som sagt ett nytt nätagg (Corsair 850TX) för att försäkra mig om att det inte var problemet. När jag kopplar in allt och trycker på ON går som sagt fläkten på det nya nätagget igång 1 milisekund, 2-3 varv, vilket är det enda livstecken något i datorn gör, sen är allt dött.

När jag kopplar in det GAMLA nätagget (Corsair 850AX) så går dess fläkt INTE igång när jag trycker på ON. Istället klickar nätagget till 2ggr snabbt, vilket är det enda livstecknet.

Om de 2 klicken är normalt vet jag inte, faktiskt aldrig lyssnat på mitt agg tidigare. Hursom är den skillnaden mellan nätaggens agerande det enda jag byggt min teori på.

Det nya agget är alltså ett Corsair 850TX (http://www.webhallen.com/hardvara/97588-corsair_powersupply_8...)

Av Warpony

Läste om distanerna i flera trådar och har faktiskt gjort det misstaget med min förra dator (då brann moderkortet direkt). Därför var jag extremt noggrann när jag monterade den här gången och dubbelkollade.

Men, eftersom jag som läst om det trippelkollade jag nu när jag tog ur det döda kortet för att försäkra mig. 10 skruvar, 10 skruvhål i moderkortet, 10 distanser, alla på rätt ställe. Ingen glömd distans i chassit (då distanserna inte kom förmonterade så skulle enda möjligheten vara att jag satt i någon fel, vilket jag alltså inte gjort).

Så nej, i det här fallet är i vartfall inte distanserna boven.

Kontrollerade även moderkortet så gott jag kunde. Inget bränt, inget svart, inget böjt (så vitt jag kunde se). Förstår ärligt inte vad som hänt.

Jag hoppas Inet hittar nått fel på kortet. Att bara få ett nytt och montera in exakt likadant känns ju lite risky då iaf NÅTT gått åt helvete en gång.

Det kan ju ha varit nätagget som gått och då dragit med sig moderkortet. Kommer därav använda det nya jag köpte (det jag använde för att testa) för att försäkra mig om att det inte var felet, om/när jag får nytt moderkort.

Av Warpony

Tackar för alla svar och förslag. Har nu lämnat in både moderkort och processor till Inet då det rimligtvis bara kan vara en av de. Verkar otroligt att det skulle vara processorn, men då jag inte kunnat utesluta den fick den åka med.

Får jag nått svar på exakt vad som var fel uppdaterar jag här för kännedom.