Inlägg

Inlägg som Datoristen har skrivit i forumet
Av Datoristen
Skrivet av skyw00lker:

Jag sitter i varberg men går mot servrarna i gbg, också itux inte märkt något fel, vilka program använder ni för att logga spikesen, behöver vara till linux också ...

Bahnhof ville ha logg från Bredbandskollen. Fick typ 1 Mbit/s download och 10 Mbit/s upload när jag gjorde mätningen.

Av Datoristen

Har haft jättemycket problem med seg anslutning via Bahnhof senaste tiden. Bor i Göteborg / Västra Frölunda och ansluter via Framtidens Bredband / ITUX. Har kört igenom Bahnhofs felsökningsguide och skickat in anmälan nu.

Av Datoristen

Windows 7 och Windows 8 har inbyggt stöd för fingeravtrycksläsare. Det enda som behövs är en drivrutin för själva läsaren.
Jag har själv en UPEK TrueMe fingeravtrycksläsare som jag köpte på amazon.co.uk som fungerar utmärkt. Bara att ansluta, låta drivrutinerna som ingår i Windows installera sig automatiskt, starta om datorn och sen lägga till inloggning med fingeravtryck i datorinställningarna.
UPEK har köpts upp av Authentec så de heter väl nåt på Authentec nuförtiden. Eller "Eikon" vilket är varumärke som UPEK använde.

Exempel på fingeravtrycksläsare som bör fungera i Windows 7/8:
http://www.ebay.com/itm/EIKON-UPEK-TCRD4C-USB-Digital-finger-...
http://www.biometricsupply.com/digitalpersona-eikon-ii.html

Jag skulle tippa på att följande också fungerar i Windows 8 (ser ut som UPEK/Authentec):
http://www.tradera.com/item/302619/210347801/usb-biometrisk-f...

Av Datoristen
Skrivet av Oppna:

Den är väldigt tyst när du surfar kollar pdf osv. Min fläkt brukar gå igång när jag drar igång film eller liknande . Men är ju ändå väldigt tyst, ungefär som man tänker sig en fläkt på en premium dator låter.

Tangentbordet lyser alldeles lagom!

Tack för svaret!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Datoristen

Är på gång att köpa ny laptop och Lenovo Yoga 2 Pro 13 är en av de jag funderar på.

Är laptopen tyst? Enligt recensioner skall den vara väldigt tyst och sval men ändå är det folk här i tråden som vill köra med fläktkontroller.

Är tangentbordsbelysningen lagom stark? Verkar bara vara ett läge på ljusstyrkan på Yogan och då vill man ju gärna att det läget skall vara rätt så svagt och inte blända om man använder datorn i ett nedsläckt rum.

Av Datoristen

Tack för svaren!

Av Datoristen

Funderar på att köpa en UX302LA (modellen med integrerad grafik) eftersom jag inte spelar spel och vill ha en så tyst och sval maskin som möjligt. Men Asius verkar alltså inte ha tagit in någon UX302LA med 256GB SSD i Sverige enligt Sweclockers recension utan istället två stycken väldigt snarlika modeller med SSHD hybrid. Hur Asus tänkte där övergår mitt förstånd. En 256 GB SSD kostar ju bara ca 1500 kr för slutkonsumenten och troligen betydligt mindre för Asus.

Är det någon som vet om det kommer någon UX302LA-modell med SSD? Är det annars ok att byta ut hårddisken mot en SSD utan att bryta garantin?

En UX302LA kostar ca 10000 kr idag och med en SSD för 1500 kr hamnar man på 11500 kr vilket fortfarande är bra mycket mindre än de 14000 kr som en UX302LG med SSD kostar. En UX302LA med 256 GB SSD för max 12000 kr skulle jag nog slagit till på direkt.

Ni som har en UX302LG, är det växlingsbar grafik på den modellen så att man kan köra enbart integrerad grafik om man vill? Blir datorn i så fall lite svalare och tystare och får längre batteritid i detta läge?

Av Datoristen
Skrivet av ZaInT:

Det håller jag verkligen med om, en stor del av anledningen till att jag började titta på surfplattor var att utbudet av nya netbooks är i princip noll :/

Det har kommit en del netbooks nu igen, t.ex. Lenovo Ideapad A10, Asus X102BA, Acer Aspire V5 mfl.
Har man inte behov av att kunna använda datorn som en surfplatta så är nog ofta dessa att föredra då de har en stor hårddisk, plats för lite mer minne etc.

Av Datoristen

Om en dator klarar en 1080p-film eller inte beror väldigt mycket på i vilket format filmen är och om den spelas upp med GPU-stöd eller enbart CPU.
En film i ett "vanligt" format som t.ex. en Bluray-film som spelas upp i ett vanligt program som t.ex. UltraDVD kan spelas upp mha GPU-stöd på de flesta moderna datorer vilket ger låg last på CPU. Men med lite mer udda format och udda program är det inte alls säkert att GPU:n kan hjälpa till och då får CPU:n göra hela jobbet att avkoda filmen. För det krävs en hyfsat snabb CPU. Och även om CPU:n klarar av att avkoda filmen kan en hög CPU-last göra datorn varm så att fläkten låter mycket.

Udda format och udda program kan vara något så vanligt som YouTube HD/Adobe Flash som långt ifrån alltid kan spelas upp med GPU-stöd. Men även med Bluray kan det vara problem. På min lite långsamma Windows-surfplatta med Atom-processor räcker inte CPU:n till för att avkoda Bluray-film. Programmet DVDFab Media Player är buggit med GPU-stöd så att bilden blir skit på denna dator. Men i MediaPortal går det bra att spela upp med GPU-stöd och CPU-lasten ligger bara på runt 30%.

Skall du köra Linux gäller det väl att det finns bra grafikdrivrutiner för just din laptop.

Av Datoristen

Kan vara en massa saker.
Kan t.ex. vara problem med det trådlösa nätverket. Har du provat att surfa med nätverkskabel?
Är det segt att scrolla på webbsidor även efter att webbläsaren fått läsa hem dem i lugn och ro? Eller är det själva inläsandet av webbsidor som är segt?
Mitt råd är att uppdatera drivrutiner för nätverk.

Enligt recensioner är det lite långsam processor i laptopen (något fick stryka på foten för att få ner priset) men om det är segt bara att scrolla är det något som är fel.

Om du köpt datorn i en vanlig affär och inte på Internet tycker jag att du skall ta med den till affären och fråga om de tycker att det är rimligt att det skalll gå så segt att surfa.

Av Datoristen

Nya Nexus 7 har precis börjat säljas i en del länder i EU också, däribland UK. 16GB-varianten kostar 2.227,11 SEK och 32GB-varianten kostar 2.672,46 SEK på Amazon UK. Båda går att få med fri frakt med "FREE Super Saver Delivery" med något längre leveranstid (fast jag tycker det brukar gå rätt fort det med).

Jag skulle tro att man får med en adapter för europeisk kontakt men är inte hundra.
CE-märkt lär den definitivt vara.

Om jag skulle vilja köpa nya Nexus 7 idag skulle jag nog föredra Amazon UK framför Bazuula. Har köpt en massa saker från Amazon och aldrig haft problem med leveranser.

Amazon har alltid en massa schyssta fodral/sleeves också från t.ex. Poetic och MoKo till riktigt bra priser.

Av Datoristen

Inet har rea på en laptop som är lite som en netbook fast med mycket bättre prestanda:
http://www.inet.se/produkt/1970610/asus-vivobook-s200e-touch
Det kan nog vara något också. Det är inte så bra batteritid som en surfplatta men i gengäld har den prestanda som en vanlig laptop.

Av Datoristen

Det var precis likadant med glapp mellan tangentbord och platta på en Samsung Ativ Smart PC 500T som jag provade i butik. Valde en annan modell istället.

Av Datoristen

Det går att ansluta extern hårddisk till en del surfplattor. Framförallt de med "vanlig" Windows 8, de fungerar ungefär som en vanlig dator. Har själv en Asus VivoTab TF810C som fungerar bra men den är rätt dyr och dessutom på utgående så jag kan nog inte rekommendera den till dig. Det går att ansluta hårddiskar till en del Android-plattor också, men ofta bara för att läsa filer från hårddisken, inte skriva till hårddisken.

Asus VivoTab Smart ME400C 64GB eller Acer Iconia Tab W510 64GB kan säkert funka bra för dina behov. De kostar knappt 4000 kr men då ingår inte tangentbord. Tangentborden är rätt dyra om du skall köpa original men det går att använda "vanliga" trådlösa tangentbord också till dessa plattor

Fråga gärna i forumet för Surfplattor för mer råd.

Av Datoristen
Skrivet av Pullarn:

...
Tum på skärmen skulle jag vilja ha så stor som möjligt. Finns det större än 10"? Är inte säker på att jag har sett några...
...

Det finns en del surfplattor i 11.6" och 13":
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?m=s139190848#rparams=m=s1...

Har själv en Asus VivoTab TF810C. Bra på alla sätt förutom att den är lite slö om man surfar på tunga webbsidor.

Av Datoristen

Netbooks/mini-laptops säljs inte så mycket längre så utbudet är ganska litet. De flesta idag som vill ha en liten och billig laptop köper istället en surfplatta med tangentbord. De har ofta bra batteritid, bra för filmvisning, låter inget och väger lite. En sak som troligen är viktig för dig som skall ut och resa är att det går lätt att ladda upp bilder från kamera och ta emot filer från andra personer. Se därför till att datorn/surfplattan har minneskortsläsare.

Av Datoristen
Skrivet av shogun-r:

Någon som har testat denna eller har något annat intressant att säga om denna? http://www.netonnet.se/art/dator/surfplattor/windows/hp-envy1...

64 GB SSD - hur mycket plats blir det kvar när Windows 8 är installerat? Har en 120 GB SSD i som stationära och jag måste säga att jag tycker inte det är mycket plats över när Win7 är installerat.

2 GB RAM - Hur långt räcker det när man kör Windows 8?

Kommer definitivt vänta till Silvermont kommer ut och hoppas att man får bättre prestanda, bättre komponenter till samma pris, men det är ju inte fel att kolla baseline så man har något att utgå ifrån.

Jag har testat i HP Envy x2 i affär. Har själv en liknande modell från Asus, VivoTab TF810C. Se tråden Asus VivoTab TF810C och andra 11.6" Win8-hybrid-surfplattor för mer info.

64 GB SSD på min Asus TF810C
Totalt utrymme 58 GB (64 hårddisk-tillverkar GB = 58 riktiga GB)
Återställningspartition: 8 GB (kan tas bort)
Kvar till Windows 8 och program: 50 GB
Windows 8 och medföljande program: ca 20 GB
Ledigt utrymme: ca 30 GB

Efter installation av Office och ett antal vanliga program (Chrome, VLC etc) har jag nu ca 27.5 GB ledigt. Det tycker inte jag är så mycket så jag har köpt ett 64 GB microSDXC-kort och stoppat i datorn där jag sparar musik, filmer och annan data.

2 GB RAM - Hur långt räcker det när man kör Windows 8?
Det räcker helt ok för webbsurfande och vanlig enkel datoranvändning med Office etc. Just nu har jag drygt 700 MB ledigt minne och då har jag igång Chrome med rätt många flikar.

Av Datoristen
Skrivet av obeleaf:

Är det möjligt att använda ett trådat/trådlöst "vanligt" tangentbord till en surfplatta med fullversion av windows 8?

Ja, det går alldeles utmärkt.

Av Datoristen
Skrivet av Marathonkillen:

Ännu ett bra exempel är deras Windows 8 Pro Uppgradering.

http://www.dustinhome.se/page/7071

Enligt deras Weekens Rush är denna produkt prissänkt med 74%. Priset Dustin tar är 549 kronor.
Det betyder att uppgraderingsversionen har kostar drygt 2100 kronor hos Dustin.
Prisjakt anger inte en enda butik som säljer produkten till det priset idag.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1434886c

Ser man också på prishistoriken så ser man att Dustin sänkte priset på Windows 8 Pro Upgrade till 549 kronor den 2 april.
Prissänkning med 74% känns inte helt sann.

Åge

Men du har ju jämfört två olika produkter!

Den Dustin annonserade för 549 kr på Weekend Rush (och fortfarande säljer till detta pris) är Windows 8 Pro uppgradering från Windows XP/Vista Vista/Windows 7:
http://www.dustinhome.se/product/5010655482/microsoft-windows...
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1434881

Den produkt du länkar till på Prisjakt (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1434886c) är uppgradering från Windows 8 Standard till Windows 8 Pro, vilket är något helt annat. Och den har alltid kostat ganska litet.

Sen har nog priserna gått upp och ned på även den första produkten. Det var kampanjpris i vintras på denna uppgradering och nu verkar det alltså vara någon ny kampanj. Men det är nog Microsoft som sänkt priset, inte Dustin.

Av Datoristen

Asus TAICHI21 har nog inga problem att driva runt Photoshop. Finns i några varianter, t.ex. denna som Netonnet har:
http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-1...