Inlägg

Inlägg som vilzen har skrivit i forumet
Av vilzen

ok, då vet jag.. Dock vet ja inte va jag ska ha istället.. Nått billigt, begagnat men vettigt.

Av vilzen

Det är android 6.0.1 i luren

Av vilzen

Galaxy J5 Samsung Account - "Sessionen har upphört att gälla"

Jag har börjat få nått idiotiskt meddelande på min Samsung lur, fattar inte vad det är.. Har provat att logga in, men den står bara och tuggar (bild 2) .. Kan jag fortsätta ignorera skiten utan att få mer strul?

Mobilen är en äldre, Samsung Galaxy J5 (En skittelefon vad jag förstått en här på forumet, konstant för lite internminne ) Kommer nog bytas ut när jag vet vad för begagnat jag vill ha.

Av vilzen
Skrivet av SAFA:

Hade en sådan Jobb-telefon med 8GB minne... Till slut ingen ledigt minne kvar trots att jag tagit bort alla bilder. Så gick ned till IT och undrade om de kunde rensa minnet på telefonen. Svaret blev: Skittelfon, här har du en ny, flytta bara över sim-kortet.

Kanske om du gör en ominstallation att du kan få tillbaka lite minne.

Strultelefon alltså.. Synd för den är i gott skick utöver detta.. Ominstallation kommer på fråga först när jag fått tag i en annan att flytta över allt till. Får bli dubbla lurar, en som får ligga hemma med bankid o annat skit jag inte vill ska komma på avvägar.

Av vilzen
Av vilzen

Som svar till alla kan jag berätta att jag läst vad ni skrivit, tagit mig tid att svarat några av er.. Focus har varit på att jobba med att säkerhetskopiera med vad som jag hade till hands hemma.. Kopplade in en Compaq AIT Bandstation externt, körde in så mycket som fick plats av bilder och data på de fyra 35Gb banden jag hade ( Önskade att jag hade fått tag på fler band, var dock nära en gång men pratade för mycket att jag redan hade en bandstation så jag fick bara 2 band istället för 5 ) Sen ytterligare data backat till ett gäng DAT-band, sitter en sån bandstation i denna burk.. Använde ett helt gäng band av olika storlekar för att få ihop det.. Så där blev mitt förråd av drivrutiner, några imagefiler och sparade program säkrat.. Tyvärr hade jag inte band nog för mina camera-RAW filer, så de körde jag ner en extra kopia av på RAID-packen på min gammel-server där jag egentligen bara har OS med de logiska rättigheterna, AD mm kvar.. ( Fick hjälp av en kompis en gång att skapa denna struktur ) Har inte riktigt kunskapen att migrera över allt till en ensam server, så detta fick ligga kvar när jag fick denna HP Compaq ML350 G6 burk som diskuterats i denna tråd.. Vilken har ett gäng SAS diskar som ligger i lämpligt RAID-kluster för att säkert förvara data på. Som sagt, snurr diskar är väl den lagringsformen jag har mest förtroende för.

Tilläggas kan att efter jag gjort den habrovink med att öppna den gamla batteripacken till array-kortet.. Löda på ledningar och koppla dessa till en batterihållare jag hade hemma för 4stycken AA-batterier.. Har haft igång servern 5 gånger nu, sista av gångerna när jag körde backup i 11 timmar.. Allt lirade utan blåskärm, misstänker att när spänningen i batterierna blir i princip noll och de inte längre tar laddning så stör det array-kortets funktion. Har inte lyckats förstå hur man kopplar in sig på ILO, såg i serverns menyer ett val som verkade vara rätt och testade båda serverns portar mot switchen utan att få kontakt.. ILO, är något som jag aldrig tidigare varit i kontakt med.. ( Bortsett ifrån gamla moppar med ILO-motor vi köpte billigt, jag och bröderna roade oss med att trimma som tonåringar ) Däremot så fanns ett program i windows miljön för Arrayen, länkar med en bild på det felmeddelande som ännu syns.. Vilket säger väl i princip att write-cachen är disaebled på P410i embedded slot till batteriet är fulladdat.. error code 772 + 324

För övrigt så:
Om nån har ett tips på en begagnad bandare för DLT 160Gb band vore det intressant, sånt är väl bortsorterat på de flesta företag i dag, typ har väl egentligen inget större värde men duger gott för hemmabruk.. Har 2 helt nya band från HP som jag för närvarande inte kan använda.. Skulle även vilja ha fler band till mina 2 AIT-bandare, varav den ena sitter kvar i gammelservern och användes flitigt när den var ensam i drift. Ångar än idag att jag inte tog vara på en massa band, när jag med en kollega städade ur hos en kund till konsultfirman någonstans centralt i Stockholm.. Det var innan jag fick gammelservern, med sin AIT-bandare.. Vi fyllde en kartong på en lastpall med disketter och band av olika slag.. Fanns garanterat rätt bandtyper där, som jag den dagen inte visste att jag skulle behöva 6 månader senare.

Tack för all den grundliga feedback jag fått, den har väl gjort mig i någon mån lite klokare iaf. Hoppas jag!

Av vilzen

Som svar till alla kan jag berätta att jag läst vad ni skrivit, svarar först nu då jag jobbat med att säkerhetskopiera med vad som jag hade till hands hemma.. Kopplade in en Compaq AIT Bandstation externt, körde in så mycket som fick plats av bilder och data på de fyra 35Gb banden jag hade ( Önskade att jag hade fått tag på fler, var dock nära en gång men pratade för mycket att jag redan hade en band station så jag fick bara 2 band istället för 5 ) Sen ytterligare data backat till ett gäng DAT-band, sitter en sån bandstation i denna burk.. Använde ett helt gäng band av olika storlekar för att få ihop det.. Så där blev mitt förråd av drivrutiner, några imagefiler och sparade program säkrat.. Tyvärr hade jag inte band nog för mina camera-RAW filer, så de körde jag ner en extra kopia av på RAID-packen på min gammel-server där jag egentligen bara har OS med de logiska rättigheterna, AD mm kvar.. ( Fick hjälp av en kompis en gång att skapa denna struktur ) Har inte riktigt kunskapen att migrera över allt till en ensam server, så detta fick ligga kvar när jag fick denna HP Compaq ML350 G6 burk.. Vilken har ett gäng SAS diskar som ligger i lämpligt RAID-kluster för att säkert förvara data på. Som sagt, snurr diskar är väl den lagringsformen jag har mest förtroende för.

Om nån har ett tips på en begagnad bandare för DLT 160Gb band vore det intressant, sånt är väl bortsorterat på de flesta företag i dag, typ har väl egentligen inget större värde men duger gott för hemmabruk.. Har 2 helt nya band från HP som jag för närvarande inte kan använda.. Skulle även vilja ha fler band till mina 2 AIT-bandare, varav den ena sitter kvar i gammelservern och användes flitigt när den var ensam i drift. Ångar än idag att jag inte tog vara på en massa band, när jag med en kollega städade ur hos ett företag någonstans i Stockholm.. Det var innan jag fick gammelservern, med sin AIT-bandare.. Vi fyllde en kartong på en lastpall med disketter och band av olika slag.. Fanns garanterat rätt bandtyper där, som jag den dagen inte visste att jag skulle behöva 6 månader senare.

Tack för all den grundliga feedback jag fått, den har väl gjort mig något klokare iaf.

Av vilzen
Skrivet av PeterP57:

En snnan sak.. Om inte NTFS, kan man ha max 512 lösa filer i roten på stickan. Fat mm. vägrar och TS får fel-meddelandet, enl ovan, ang. utrymme kvar.

Oturligt nog fick jag ett låst, <skrivskyddat> usb-minne, en gång då filnamnet oversteg 256 tecken.
Omfattande kopiering inträffade sedan och tack å hej med den stickan.

Varning utfärdad, eller var det bara min otur..

En SSD är det absolut bästa, här.
Lycka till !

Att jag har spräckt 512 lösa filer i roten är inte möjligt i detta fall, allt ligger uppstrukturerat i mappar. Visst inte att man kunde få ett minne skrivskyddat av ett filnamn med över 256 tecken, fett irriterande problem!

Tvivlar starkt på att det är 512 mappar, däremot grymt mycket filer i alla möjliga storlekar.

Kör Linux Mint på surfdatorn, just denna dator där jag mest förvarar en massa filer i form av bilder och dokument funkar inte att använda Linux, förlorar då möjligheten att köra mitt Photoshop, som är det bildprogram jag kan.. Gimp är visserligen avancerat, men gör mig emellanåt galen bara för den beter sig ”korkat” , Sättet o jobba mot PS skiljer sig för markant. Orkar inte lära om där! Har testat live-CD när jag var helt ny på detta med Linux, så känner till förekomsten.. Dessa är dessutom bra att använda på krashade windowsburkar ( och även MAC-burkar ) för att rädda data.

Av vilzen
Skrivet av xxargs:

Dina problem luktar FAT32 eller ExFAT som filsystem på din USB-sticka...

Formatera lagringen till NTFS innan, om du skall köra backupper mm så slipper du fåniga begränsningar som finns i FAT32 och ExFAT.

FAT32 och ExFAT tappar också mycket metadata och rättigheter när data kopieras från NTFS med tex. robocopy och det är kanske inte riktigt de man vill med backupper.

Dock är inte NTFS helt bra om du har väldigt många filer då var fil tar upp 1 kByte i metadatat ($MFT) och det utrymmet lämnas inte tillbaka även om filerna senare raderas. Dock återanvänds utrymmet i metadata för nya filer med 1 kByte per fil. - Detta är inte ett problem med mer normala antal filer (några hundra tusen filer) - men kan bli det om det handlar om flertal miljoner filer där plats som förbrukas av $MFT binder upp diskutrymme som inte kan användas till annat senare även om filerna senare raderas.

---

i windows filsystem som ExFAT och NTFS så är det antal kluster som begränsar i hur många filer man kan få in i lagringen

i Unix-kompatibla filsystem så är det antalet inoder som är begränsande utöver själva diskutrymmet - men det är å andra sidan rejält många att några tiotals miljoner filer på 256 GB bör inte vara ett problem - och metadata-förbrukningen krymper också och lämnas tillbaka som ledig utrymmen när filer raderas till skillnad från NTFS.

---

Slutligen - flashlagring är inte bra för långtidslagring och speciellt inte på lagring som arbetar med QLC-minnesceller där man kan börja få korruption redan inom månader och om de förvaras varmt (typ 30-35 grader C och varmare) redan inom antal veckor. Temperaturen påverkar väldigt mycket på lagringshållbarheten när det gäller flashmedia och per 3-4 grader upp eller ned så halverar eller dubblar lagringstiden innan fel i princip. - kort sagt Flash skall skrivas varm och förvaras kall för mesta möjliga lagringstid innan fel börja uppkomma.

I det fallet är snurrdiskar bättre när syftet är långtidslagring och externa USB diskarna i 2.5"-storlek och 4 eller 5 TB är prisvärda

Kopplar man in mer ofta och vill ha snabb överföring med låg söktid så föreslår jag lagring som Samsung T7 med varianter - de har ofta USB3.2 och kan överföra i 1GB/s fart med dito USB3-portar - i alla fall en kort stund vid skrivning innan SLC-cachen blivit fylld.

Vet inte vad som var för filsystem på den från fabriken, formaterade om minnet i Linuxdatorn igår, så nu är det NTFS på USB-minnet.

Det här som du beskriver att diskutrymme inte släpps, utan binds upp med många småfiler. ( Antar att cachen för surf räknas dit ) Om man formaterar om en NTFS-disk borde väl utrymme som blivit upplåst bli frisläppt!? ..Samma strul i en Android mobil? ( Tycker det är konstigt att min Samasung Galaxy J5 knappt har något utrymme kvar, fast jag har ytterst få appar extra i de 8Gb internminnet och alla bilder ligger på ett MicroSD

Synd jag inte fick veta att lagring på USB och liknande sätt inte är så stabilt man kan tro, hade nog inte köpt detta USB om jag vetat innan.. Att de dessutom är temeperatur känsliga var helt ny info för mig.

Tack för en mycket utförlig förklaring, kanske inte hängde med 100% i alla detaljer.. Dock har jag alltid gillat ”Snurrdiskar” som du kallar dem, känns mer rejält!

Om jag i framtiden ska skaffa mig någon form av snurrdisk som kan monteras externt, vad ska jag då välja.. Utan att grejorna kostar skjortan! För det är ju lite omständligt att öppna locket o plugga in en disk varje gång man vill göra en extrakopia av ett gäng filer.. Hade en kompis för ut som pysslade med musik, hade bilder mm på en extern disk via USB,, Nått hände så han inte längre kom åt dessa, inte hade han heller en kopia.. Så han liksom står där med info som inte går att komma åt. Dessutom var det en disk på 1T av ett mer känt märke som strulade. Så det är ju viktigt att grejorna går att lita på, så jag liksom då köper rätt prylar för långtidslagring. Ska kolla vad Samsung T7 är!

Intressant jämförelse med data på USB-minnen och schrödingers katt.. Lite roligt formulerat oxå!

Av vilzen
Skrivet av dlq84:

Samma som denna? https://social.technet.microsoft.com/Forums/lync/en-US/a12380...

Och, kör du FAT32, vFAT eller NTFS på USB-minnet? Det kan vara värt att veta att filer inte kan vara större än 4GB på FAT32.

Vet faktiskt inte om det är/var FAT32,vFAT på minnet, vad som var för filsystem på den från fabriken.. Formaterade om det i Linuxdatorn igår, så nu är det NTFS på USB-minnet.

Tror inte att någon av just dessa filer var av större storlek så de blev ens i närheten av 4Gb..

Ska läsa länken som du skickade, men behöver översätta med googletranslate då min engelska inte är bra nog för att fatta detta.

Av vilzen

Error vid kopiering till USB-minne fast utrymme finns kvar

Har efter råd i en tidigare tråd köpt ett USB (Kingston Datatraveler 256Gb, 200Mb/s usb 3.2 )för att backa en massa filer från min server som strular.. Dock valt att backa från källan först, har gjort om .bat-scriptet jag en gång skrev så den istället kör till detta USB.. Får något idiotiskt error jag inte fattar vad det är.

Använder denna kommando-rad i .bat scriptet ( Dock lägger jag inte upp hela scriptet och alla dess delar, för jag tror inte detta är relevant för problemet) :

robocopy.exe "H:\bilder" "%4\paola\Backup\EgnaBilder" /mir /copy:DAT /zb /R:3 /W:0 >>C:\WINNT\CmdTools\save_u.txt
echo **** De egna jpeg bilderna färdiga till USB minnet ****

Möjligen kanske är .bat en föråldrar metod, men kan inget annat..

New File 240561 sjuendareservatet04.jpg
2023/12/18 06:59:45 ERROR 112 (0x00000070) Copying File k:\bilder\natur\sjuendareservatet04.jpg
Det finns inte tillr„ckligt med utrymme p† disken.Waiting 0 seconds... Retrying...
New File 240561 sjuendareservatet04.jpg
2023/12/18 06:59:45 ERROR 112 (0x00000070) Copying File k:\bilder\natur\sjuendareservatet04.jpg
Det finns inte tillr„ckligt med utrymme p† disken.Waiting 0 seconds... Retrying...
New File 240561 sjuendareservatet04.jpg
2023/12/18 06:59:45 ERROR 112 (0x00000070) Copying File k:\bilder\natur\sjuendareservatet04.jpg
Det finns inte tillr„ckligt med utrymme p† disken.Waiting 0 seconds... Retrying...
New File 240561 sjuendareservatet04.jpg
2023/12/18 06:59:45 ERROR 112 (0x00000070) Copying File k:\bilder\natur\sjuendareservatet04.jpg
Det finns inte tillr„ckligt med utrymme p† disken.
ERROR: RETRY LIMIT EXCEEDED.

Robocopy.exe Version: XP010

Nån som stött på detta?

Den totala storleken för detta katalogträd är 69.4Gb ( Totalt 167559 filer )

Testade nu med en manuell kopiering, så stannar allt halvvägs nånstans, med gnäll om för lite utrymme på måldisken.. Bara 185Gb av 230Gb är använt, med andra ord så är 45 Gb kvar på USB-minnet, så det ska vara tillräckligt.. Varför gnället om fullt?? Kanske är det inte robocopy som strular, utan något annat? Finns det begränsningar i olika windows-system på disk storlekar?? Har dock inte den minsta lust att uppgradera till något nyare windows.. Använder denna dator egentligen bara som "förvaring" av filer, samt bildebehandling med ett äldre photoshop som ligger i den.. Surfa på nätet, vilket kräver nyare säkerhet i systemet gör jag med Linux Mint burk som inte alls är inkopplad i detta nätverk.. ( Dock inte alls lika kunnig i Linux, vissa program jag lärt mig finns inte för detta OS.. Göra script där, vet jag inget alls om eller hur man börjar. )

Fattar inte vad som bråkar med mig! =( Nån som har en idé

Av vilzen
Skrivet av Petterk:

Du får en ny mobil med Android 13 Go och NFC för 1000 kr för övrigt.

Eller så kan han leta upp ett MicroSD så kanske han kan installera sina geocachingappar dit. Massor med folk har nog mindre microsd-kort som bara ligger och skräpar (typ 16-64 GB).

Har redan sen länge ett microSD i luren där alla bilder samt databasen för C:geo ligger.. Tyvärr går det inte att installera apparna på kortet, bara förvara bilder o annat.

Av vilzen
Skrivet av o0Oo:

Sådant jäkla generalfel att BankId hanteras av privata företag. Dels blir tjänsten pissig då det inte får vara just en tjänst utan skall vara en förtjänst. Sen kostar den för mycket att använda för de som gör mindre applikationer så det står ivägen för ett enhetligt säkerhetstänk/skydd.

Staten borde gå in och styra upp den här skutan så allt hamnar på rätt spår med en bra fungerande tjänst för alla.

Håller nog med här, eftersom så många tvingas ha eländet borde detta skötas av samma gäng som håller på med pass och körkort..

Av vilzen
Skrivet av It-nisse:

@vilzen. Det behöver inte nödvändgtvis kosta så många kr i dessa ek inflationstider ! jag har kört med gammal Samsung Galaxy s5 i väldigt många år med LineageOs MicroG, inte så länge sedan köpte gammal felfri Samsung Galaxy S10 utav en jobbar kompis för 500 kr. Det första gjorde när fick tid var att installera LineageOs MicroG vers 20, Mobilt Bankid funkar bra på den !

Har funderat på att köpa en begagnad lur, så ha bara bankid på den ena, vill inte släpa runt på en lur med så känslig information.. Vet inte om den måste ha tillgång till wifi / mobilnätet för att lira..

"LineageOs MicroG vers 20," som du beskriver vet jag inte ens vad det är, låter avancerat..

Av vilzen
Skrivet av premier69:

men det med bankid och linux bör vara olagligt att de lägger ner. det diskriminerar, uppmuntrar monopol och begränsar faktiskt demokratin.

Håller med, hade tjafs med min teleleverantör igår som tagit bort möjligheten att logga in på mina sidor med hjälp av vanlig inloggning, skyller på säkerhet bla bla bla.. Så överdriven säkerhet s"ska vissa av oss få lida för och inte får vara med.. Strax efter så skulle jag beställa ett usbminne+ powerbank från teknikdelar, så kräver de i slutet av transaktionen det där jäkla bankid.. Börjar sakta men säkert hata bankid!

Kör Linux Mint sen flera år på själva surfdatorn.. Windows kommer INTE in i en dator igen, efter de fuckade upp gränssnittet i o med Vista fick jag nog.. Den där smörjan appel tillverkar ska vi inte ens prata om..

Så är det så att jag kan inte installera fler appar i min Galaxy J5, fast den har 8Gb internt och jag bara har 4 appar för geocaching installera så är det fullt..

Alla Linux användare borde höra av sig till bankid support o tjata på dom, om tillräckligt många behöver det på Linux-plattform så bör träskallarna väl ändra sig.

Av vilzen
Skrivet av joakim99:

Hur stor mängd data har du på servern? Det kan vara klokt att ta backup på allt som du inte vill bli av med så så fort som möjligt. Jag hade inte förlitat mig på såpass gammal hårdvara utan att använda backup.

Disk storlek är väl 750Gb , men det är nog bara fyllt till en fjärdedel.. Kommer inte riktigt ihåg... Har just nu inget bra att göra en tredje kopia på.

Av vilzen

Så man kikar på ILO via webbläsaren eller nått.. Ska kolla in dokumentet hos HP jag fick länk på.. Hoppas jag fattar hur man gör!

Av vilzen

Har ytterligare en fundering kring detta, fick rådet att ta kopior på allt... Vissa delar på servern är min kopia från datorn där jag jobbar med bilder i PS, samt en massa dokument.. Dock finns ett katologträd på en av enheterna med programvaror och drivers för äldre hårdvara som jag nog inte vill bli av med. Så dessa behöver kopieras ( litade ju på detta RAID-set )

Förut på den gamla Proliant 1600 servern hade jag en AIT-bandstation att kunna köra upp vissa saker på tape, går tyvärr inte att flytta då denna ML 350 G6 burk saknar SCSI interface.. Har ett par DLT band liggandes, men saknar tyvärr bandstation till dem.

Jag har på gång att kanske få lite data-grejjor från en kompis vars brorsa driver ett åkeri.. Vet dock inte när eller vad som finns att ta över.. Om det finns en dator, installera Linux Mint 21.2 på den och lägga över det där.. Vad jag funderar på går det att låta en dator med Linux Mint installerat att uppföra sig som ett USB minne på en annan dator?

Av vilzen
Skrivet av kinkyboo:

Här, sida 72 har du ILO porten.

https://support.hpe.com/hpesc/public/docDisplay?docLocale=en_...

Koppla upp den på ditt nätverk och logga in.
Leta upp IML (Integrated Management Log) och se vad som är fel.

ILO2 är ju riktigt gammalt, äldsta jag personligen sett är ILO3

Ska kolla det där, har laddat ner dokumentet.. Fast min burk är en G6, dokumentet är G5..

Når man inte ILO genom att sätta sig vid servern och logga in??

Av vilzen
Skrivet av Pitr-:

Med tanke på åldern på servern så finns det många potentiella hårdvarumässiga felkällor. Men om jag vore du så skulle jag kontrollera S.M.A.R.T. status för hårddiskarna och/eller eventuell status för Raid-volym om din lagring baserar sig på detta. För status på Raid-volym ser du enklast genom att gå in i HP P410(i) Smart Array genom att trycka F8 i boot när detta alternativ visas.

Som sagt, med åldern på servern så skulle det till och med kunna vara så att en eller flera kondensatorer börjar bli dålig, det kan även vara så att power supply börjar fela med resultatet att strömmatningen blir instabil och således även mjukvaran som körs därunder. Har du redundanta PSU:er i servern?

Annars är det ju inte svårt att hitta en ny ML350 G6 om du ändå tänker dig att köra vidare på legacy operativsystem. Jag skämtar inte, men vi hade säkert 20st ML350 G6:or som stod och samlade damm på mitt gamla jobb, om inte f.d. chefen har fått tummen ur... och skickat iväg dessa på skroten vid det här laget, det var två år sedan jag slutade där.

Ska testa det... Synd vissa är så snabba att köra grejer på skroten, bättre o ha en "likbod" i källaren för sånt där.. Där kan det få stå en tid.. Själv har jag tyvärr ingen tillgång till att få begagnade saker så lätt, efter jag inte längre jobbar i branchen.

Ska testa det där du skrev nästa gång jag startar upp.. Det får nog vänta till om ett par dagar då det ska bli mildare.. Brukar öppna dörren in till det rummet på fm, låta värmen läcka ut dit eftersom jag inte tror det är så bra att starta upp datorer i +8grader.. ( Snålar lite på uppvärmningen i vissa rum då elen inte direkt är billig nu förtiden.

Nu är jag inte riktigt med vad en redundant PSU är, vet det sitter 1st powersupply i burken.. Vissa maskiner kan ha flera, men tror inte denna har det..

Jo, kondensatorer kan ju bli dåliga med tiden, men burken är väl bara 10 år, låter lite tidigt för sånt fel.