Inlägg

Inlägg som Tanis har skrivit i forumet
Av Tanis
Skrivet av lappen81:

Nackdelen med en bostadsrätt är att man bara har nyttjanderätt, om föreningen går dåligt påverkar det avgiften negativt/och marknadsvärdet på bostadsrätten.

Just denna punkten är ngt man inte diskuterar tillräckligt.

IMHO är det just nybyggda bostadsrättsföreningar UTANFÖR "premium"-läge - tex närförort i Sthlm, GBG eller Malmö, där konsekvensen av en stigande ränta skulle slå mycket hårt.

Som bostadsrättsköpare räcker det inte att göra en riskanalys av din egen ekonomi vs ränteutvecklingen. Detsamma måste göras gentemot föreningen. Här kommer det vara extremt stora skillnader på en äldre, solid o lågt belånad förening vs nyproduktion.

Ett helt normalt exempel från förort Stockholm: (priser/ytor justerade ngt för enklare kalkyl):

  • 100 kvm

  • Pris 5.000 tkr

  • Avgift 5tkr

Vi antar en ränta på 1,5% i nuläget. Samt 1.000tkr egen insats.

ränta 5.000 + amortering 6.700 + avgift 5.000. Utgift per månad 16.700. Före ränteavdrag o oaktat att amorteringen kan anses vara en typ av sparande.

Sen antar vi räntan går upp 3%.
ränta 15.000 + amortering 6.700 + avgift 5.000. Utgift per månad 26.700?

Nej - det man missar här är att större delen av den avgift som skall betalas till föreningen egentligen består av kreditkostnader. En nyproducerad bostadsrättsförening bestämmer sin kalkyl hur stor del av investeringen som skall hämtas in i form av insatser från köparna. En stor del kvarstår dock som lån på föreningen. Med andra ord de 5.000 per månad som går i avgift är en stor del räntan som föreningen skall betala på sina lån. I prospekten för nyproduktion får man ofta leta långt bak för att finna en ekonomisk plan/kalkyl och den kan krävas påtryckningar mot mäklaren att få fram dem.

I exemplet som jag tittade på kan jag utläsa att att en räntehöjning på 3% skulle kräva en höjning av avgiften med ca 80%.
Alltså ränta 15.000 + amortering 6.700 + avgift 9.000. Utgift per månad 30.700.

Dvs, givet räntan stiger från 1,5 till 4,5%, ökar utgiften från 16.700 till 30.700. I ett dylikt scenario skulle marknadsvärdet falla.

Det finns naturligtvis massa argument mot ovanstående. Det vanligaste förekommande är troligen -"räntan kommer aldrig att gå upp så mycket". Mitt inlägg är inte här för att diskutera sannolikheten för/när/hur räntan stiger. Vill istället peka på en ev konsekvens OM den stiger.

TLDR-summering: Var försiktig med nyproducerade bostadsrätter. Granska alltid föreningens ekonomi/kalkyl.

Av Tanis
Skrivet av giplet:

Med tanke på hur nojig din "kompis" är så rekommenderar jag att skippa bredband. Han kan aldrig skydda sig helt. Inte ens världens bästa brandvägg och antivirus stoppar alla click-bait länkar som man kan stöta på när man surfar. Den största säkerhetsrisken är vare sig hans gamla router eller AVG, det är han själv.

Vill man vara helt säker kör man offline. Dessutom är det billigt. Han slipper både kostnaden för routern och för abonnemanget.

Veckans inlägg

Man kommer att tänka på det gamla goda citatet:

"The only truly secure system is one that is powered off, cast in a block of concrete and sealed in a lead-lined room with armed guards -- and even then I have my doubts".
-- Eugene H. Spafford...

Av Tanis

Ett råd i all välmening till TS; skippa allt som har med företag/enterprise-sidan att göra. Detta är ett forum för privatpersoner och deras personliga bruk.

För oss som vill diskutera MPLS, MBGP, DMVPN, osv så finns det forum för det annorstädes.

Fundera på att byt trådnamn till Internetförbindelser (konsument) eller dylikt.

Av Tanis

Om man inte är helt inställd på en SP, kan jag reka Lenovo Miix 700. Ganska likartad en SP. Är nöjd med min model (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3477060) som jag gav 8K för (inkl tangentbord).

Av Tanis
Skrivet av NovaTotal:

Vi har fyra olika IP-adresser som vi har fått ifrån vår ISP.
Jag vill därför dela upp så att en IP-adress går till en Accesspunkt.
Anledningen till detta är inte väsentligt, det skall bara genomföras enligt mina chefer (och innan ni säger att vi borde leja ut det. Jag har försökt meddela detta men inte fått något gehör)

Därför har vi köpt in en SRX5308

Så: ISP - SRX5308 - 4 Accesspunkter med egna adresser.

Det må vara oväsentligt varför ni vill göra detta - men, om du skall kunna få relevant hjälp är det väsentligt att förstå vad som är tänkt att åstadkomma.
Vill du ha 4 olika subnät/VLAN o sedan NAT:a vardera av dessa till en egen IP? Du vill väl knappast ha publika IP på accesspunkterna?

Antar att någon haft en tanke bakom denna design - be den personen förklara för dig.

Av Tanis

Vilken/vilka kanaler har du valt på 5Ghz?
Kolla så att dessa inte används av grannar. Tänk på att din AP har högre gain samt "bättre" känslighet än dina klienter, så även om du/de inte ser ett annat nät/SSID på samma kanaler - så kanske den gör det. Prova att byta kanal samt testa 40Mhz bredd.

Av Tanis

1) 2,4 eller 5 Ghz?
2) Kollat kanalvalet, så du inte krockar med grannar osv? Villa eller flerbostadshus?
3) Testat att köra faktisk data - tex dra ner en linux-image från Sunet via FTP? IMHO är inte Bredbandkollen ett tillförlitligt test - bra för indikation, men inget mera.
4) Kollat FW på APn?

Av Tanis

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-6300HQ-vs-Intel-7200U
http://gpuboss.com/gpus/GeForce-GTX-950M-vs-GeForce-920MX

Nr2 om du premierar (gaming) performance o sitter mest stationär med ström inkopplad.
Nr3 om du är mest mobil o behöver bra batteritid.

Av Tanis
Skrivet av Gördetsjälv:

Nu var min fundering kring om det verkligen är rätt att chromecasten skickar så pass mycket starkare signal än Ubiquitin, och då när chromecasten befinner sig längre ifrån också.

Och du är säker på att det är korrekt Chromecast du ser? En färdigkonfad sådan annonserar inte ut ett eget SSID, utan associerar till ditt vanliga/normala.

Av Tanis
Skrivet av stimpen:

Ok jag visste inte att det fanns thin och fat. Måste kolla upp men har tagit några foton på den och lagt upp så länge:

Är en konsolkabel samma sak som en korsad TP kabel? Eller konsolkabel är något speciellt?

Bilden säger CAP-2602 = en Controller-baserad (eller om man så vill "thin"). Hade den varit Standalone ("fat") hade den hetat SAP-2602.

Den kan ifs redan vara omflashad till standalone, men det är väl inte så troligt. Du behöver en konsolkabel för att avgöra. En konsolkabel är inte detsamma som en korsad.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rollover_cable
https://learningnetwork.cisco.com/thread/32423

Av Tanis

Håller själv på att byta ut min pfSense HW till ngt nyare/snålare.
Har redan låda/PSU osv, så valet föll på http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3376883

Av Tanis
Skrivet av stimpen:

Hmm inte trodde jag det skulle vara sådsnt jobb med en cisco AP. Typiskt då den verkar grymt bra. Köpte den bara för jag trodde jag fick en bra AP billigt... Kan det finnas ngn firma som har kontroller o kan confa APn med ssid och lösenord o jag sen kan koppla in den till routern?

Vad kostar en kontroller. Försöker söka på prisjakt men vet inte vad jag ska söka på. Ska de heta wlc? Och en controller är bara controller och ingen router osv? Verkar vara ett bökigt system att man inte kan konfa utan controller men är väl så proffsen gör.

Annars blir det nog att sälja av den och köpa vanlig router. Synd då jag tror den hade varit grymt bra.

1) Det är så vitt jag kan läsa mig till, inte klargjort att du verkligen har en thin/controller-baserad AP eller en fat/standalone-AP. 2602 finns i båda varianterna. Om du kopplar in en Cisco konsol-kabel o bootar upp den - vad säjer CLI?
2) Om den är en thin AP - så måste du skaffa kontroller. Det är ett krav, funkar ej utan. Du kanske kan hitta en 2504 WLC för 4-5K begagnad.... Enda vägen framåt utan WLC, är då att få ngn kompis med litet vana kring dessa APs att flasha om den till fat/standalone.

Av Tanis

Håll isär begreppen. Borgenär ≠ borgensman.
https://advisa.se/borgenar-galdenar-borgensman/

Ur allmän ekonomisk bedömning, har man som borgensman åtagit sig kreditrisk i nivå med ett blancolån.

Av Tanis
Skrivet av Jockew1989:

Är det så eller missar jag något viktigt?

1) Energiförbrukning. Dylik server kan utan problem dra en tusenlapp/år i ström.
2) Ljudnivå. Rackservrar är inte optimerade för lågt ljud. Har du eget rum i källare eller dylikt att ställa den, kanske inget problem. Om inte, fundera på hur du skall lösa detta.

Av Tanis

1) Repeaters är jävulens påfund. Undvik som pesten.
2) Tre (3) Guest SSIDs? Som sagt, varför? Behöver du olika funktioner/accesser beroende på typ av Guest? Löser man normalt med mer avancerad Captive Portal o/e Radius-funktionalitet.
3)

Citat:

Med AP kommer gästnätverken att hamna på mitt interna nätverk

Nej, finns ingen korrelation mellan AP resp repeater-funktionalitet vs hur de kan användas Internt, Externt, Dmz, Guest.

Av Tanis

Absolut ingen kritik mot dig - men med tanke på att detta vekar vara en stor lokal o därmed en ganska stor förening (?) - anlita en IT-konsult för några timmars design-hjälp med detta.
Ja, det kostar några kkr, men det blir rätt från början.

Av Tanis

Kolla vad du kör load-balance på? (src, dest, mac, ip etc).
Med så få hostar är det ingen garanti att lastbalanseringen "fungerar", då de kan hashas till samma värde = samma port.
https://supportforums.cisco.com/blog/150511

Av Tanis
Skrivet av Talisker00:

Nja. UPnP fungerar inte och port forward blir rejält krångligt till andra nätet. Dessutom kan komplicerade protokoll som FTP få det besvärligt, men nog tycker jag att det ska gå att fungera i det här fallet. Det låter inte som om någonting man kör på ett företagsnät inte ska fungera om han har port forward främst till nätet utanför insidan på ciscon.

Just det. Krångligt eller med andra ord inte bra. (speciellt om man enligt TS egen utsago, inte pysslar med detta ofta).

Skrivet av zarnexx:

kan du logga in via SSH och köra en show run? editera bort känsliga uppgifter innan du postar.

Finns inget CLI. Den kör inte IOS.

Av Tanis

Som tillägg till redan många bra svar.
1) Router på router? Inget bra.
2) Har du verkligen läst o följt manualen? Den beskriver steg för steg setup av WAN, VLAN, subnät, routing modes osv.

Av Tanis
Skrivet av 733215:

röra sig var som helst i hela Götaland/Svealand?

Nej. Täckningskartor.