Inlägg

Inlägg som Tanis har skrivit i forumet
Av Tanis

Värt att notera i sammanhanget att sk "SmartConnect" inte kanske alltid är helt smart.
SmallNetBuilder var tex inte så imponerade: http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/3262...

Provat att slå av den funktionen?

Av Tanis
Skrivet av krillepuff:

nån som har några tips ??

1) Läs manualen.
2) Beskriv problemet tydligare.

Av Tanis

Du får nog elaborera litet. Vad menar du med client mode i detta fallet? Vad för setup är du ute efter?

Av Tanis
Skrivet av jonasmittimaten:

Se ritning nedan, får skittäckning längst bort i TV-rummet även om jag har provat att rikta alla antenner dit.

http://i.imgur.com/B7dRLIH.png

Vad menar du med "rikta" antennerna? Om de ligger horisontellt ner o verkligen "pekar" som din pilar - så är det galet. Dina omni-antenner (som 99,999% av alla konsument-routers/APs har) skickar RF signalen primärt i sidled.

Den klassiska förklaringen är en munk/dougnut. Tänk dig att den är radiosignalen o att den är trädd över antennen. Alltså signal främst i sidled, runt om hela antennen. Ovanför (dit antennen "pekar") resp under - mycket liten signal. Om antennen ligger horisontellt ner, skickas majoriteten av signalen upp i taket/ner i golvet.

Alltså grundläge: antennerna vertikalt, sen kan man laborera med att vinkla dem ngt (15-30 grader) för att se om det påverkar till det bättre.

Av Tanis

Du använder inte eth0 alls? Per default är väl alla 3 interface L3/routade, så nyttjar du två interface till samma LAN/subnät, så måste de bryggas samman.

Förutsätter att du testat att datorn i fråga svarar på 32981 lokalt.

Av Tanis
Skrivet av hgfbjorn:

Okej, för att kunna va uppkopplad mot appreringslistorna i realtid och för att slippa springa med USB minnen från dator inne till maskin varje dag men vist funkar ju det med hehe

Skickades från m.sweclockers.com

Ett "hett" tips: är du egen (din maskin/din dator) gör du naturligtvis som du vill - även om tipsen/farhågorna kring om/hur den antikviteten bör vistas på Internet, bör tas på allvar.

Är du anställd - kolla med chef/ansvarig/IT-avdelning etc. Utan att måla fan på väggen för mycket, så var försiktig - det finns folk som fått sparken för att kringgått IT-säkerhetspolicy o lagt produktionssystem på Internet för att "det var smidigare".

Av Tanis
Skrivet av axelfagerstrom:

Finns det någon extern Wi-Fi antenna eller repeater(extender,booster) som man skulle koppla in genom ethernet in i ett väguttag inuti något rum som ligger centralt och öppet så sköter den all WiFi signal istället för routern?

Vilket är definitionen av en AccessPunkt (AP). http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=473#rparams=l=s27529353...

Av Tanis
Av Tanis
Skrivet av mrqaffe:

Du har en viss mängd kapacitet per radiokanal och den beror inte på hur många ssid du använder, du har en vanlig konsumentapparat som accesspunkt och den kan inte ha olika kanaler för olika ssid utan du har antingen 2,4 eller 5 GHz och kanalbredden på varje frekvensområde som påverkar kapaciteten och det är oberoende av om du använder 1 eller 10 ssid.

Nej, att gödsla med SSID är dålig design. Varje SSID skickar beacons 10-20ggr/sekund o dessa skickas på LÄGSTA speed/modulering. Det blir en hel del airtime, speciellt om b/g inte är avstängt. Allmänt brukar man säga 4-5 SSID, max.

Av Tanis

Gissningsvis kör din VPN klient split tunneling o skickar all browsing lokalt.

Enklast - om din PC inte är allltför nedlåst - är väl att ta ngn VPN-provider på "prov". Kostar säkert inte mer än ngn EUR.

Av Tanis

Vad är VPN-klient? NASen i sig? Isf måste intelligensen för detta ligga på NASen, OS-instanser eller applikationer som rullar där.
Routern VPN-klient? Då kan du eventuellt, beroende på hur kompetent den är och hur "viss extern trafik" skall kunna skiljas ut - även kunna göra detta där.

Av Tanis

Använder man endast ett lösenord - eller mer korrekt; pre-shared key (PSK) så kan man när man känner till denna nyckel både ge nya klienter tillgång till WLANet samt sätta upp nya (eller ersätta) APs. Som du just gjort. I WiFi-standarden kallas detta WPA2-Personal.
Det gäller oavsett om det är hemma eller på jobbet.

Saken är dock att på företag/enterprise-nivå så använder man inte PSK. Man nyttjar 802.1x/EAP. Då sker autentisering på andra sätt (certifkat, domän-credentials, etc). Denna standard kallas WPA2-Enterprise.

Så förenklat; WPA2-Personal är inte säkert om du delar ut lösenordet/nycklen till kreti och pleti. För privatanvändning är det dock inga problem, för varför skulle ngn annan än familjemedlemmar få denna info?
Företag (om de inte är små/fåmans) som använder WPA2-Personal på/för sitt huvudsakliga SSID = Fail.

Av Tanis

Jag håller det för väldigt osannolikt med 3rd party FW till vad som en gång (för läääänge sedan) var en Enterprise AP.
Tror det är samma HW som en Proxim Orinoco 2000 - ev finns det nyare FW från dem, vs vad HP har släppt.

Av Tanis
Skrivet av Hedin:

Har ni några förslag på lösningar?

Nu vet vi som sagt inte exakt vad du vill göra med dina klienter. Inte heller hur tomten är bevuxen eller topologin.

Men personligen, hade jag nog börjat med en UAP-Outdoor+ med en tillhörande omni-antenn AMO-2G10 som jag monterat på taket av det vanliga lösvirkeshuset. Förrutom där man hamnar i ordentlig radioskugga (typ "bakom" ladan resp timmerhuset) kan det eventuellt räcka.

Självklart kompletterat med minimum 1 vanlig indoor AP per hus.

Av Tanis

Omöjligt att säga utan att veta mer. Som BrusE skrev, användningsområde?
Hur ser tomten ut?, var "är" byggnaderna?, grönska/träd/buskar? Byggnadsmaterial?

Med ett optimalt scenario har du max kanske 30m till tomtgräns från en AP och en helt plan/tom tomt o husväggar av papp :). Då funkar det säkert fint.
Din verklighet är troligen annorlunda?

Av Tanis
Skrivet av SanyaIV:

@Tanis

Tror du att det skulle fungera bättre om jag lägger till en till router i mixen? Då skulle NIC 2 ligga i ett annat subnät som routern skickar ut och därför få annan gateway och sådant. Skulle Windows fatta då att endast använda NIC 1 och inte automatiskt byta till NIC 2 utan anledning?

Det skulle IP-mässigt och logiskt vara en möjlig väg. Då finns det två separata subnät och två separata GWs ur hostens synvinkel. Problemen med gemensamt GW, ARP-strul, etc torde inte längre längre vara aktuella. Du måste fortfarande göra override på applikationsnivå att nyttja NIC2, men det gör du väl redan.

Sen får du antingen NATa subnät 2 i din nya router (med ev port forwarding?) eller routa subnät 2 in mot routern i din OVPN-box.

Värt att prova.

Av Tanis
Skrivet av SanyaIV:

Jag tror att felet KAN ha uppstått för att gateway hade samma MAC = det vart i Windows ögon samma nätverk

Det är precis som förväntat. GW har samma IP o samma MAC och där ÄR samma subnät/broadcastdomän.

Det finns åtminstone två vettiga vägar att lösa detta:
1) Som thadizzy skrev, skapa ytterligare ett interface i din GW o ett annat sekundärt subnät mellan din burk och den.
2) Kör endast ett interface o sedan policy-routing i din GW. Routa in viss trafik (baserat på din apps dest.port tex) in i avvikande route - i ditt fall den sekundära tunneln.

Det du försöker göra nu är (no offense) ful-hack.

Av Tanis
Skrivet av thadizzy:

Det du gör -ska- gå. Det är ett ganska vanligt scenario på företagen där WLAN och LAN kan ge klienten en adress på samma VLAN. För att styra beteendet i det läget styr jag normalt med metric värdet och det fungerar bra och konsekvent. Har tyvärr ingen smart förklaring till varför det spökar för dig.

Medhåll - men då går OS (metric) eller 3rd party applikation in o styr över till endera NIC. Här vill TS nyttja båda interface samtidigt för olika applikationer. Knyta app till specifikt interface går att göra med gamla ForceBindIP (om det funkar i Win10 - ingen aning) - men interfacen på samma subnät mot samma GW?

Av Tanis

2 interface i samma subnät o samma GW!? Fixar Win det? Tveksam. Jag är inte heller med på logiken. Vad vill du uppnå som inte går att lösa med endast ett interface?

Av Tanis

Visa hur din "route print" ser ut. Är den konsekvent, eller ändras den?