Inlägg

Inlägg som [SH] har skrivit i forumet
Av [SH]
Skrivet av julgranen:

Elementen i garaget drar väl minst av dessa. Är dom oljefyllda?

Det spelar ingen roll om en elradiator är oljefylld eller ej sett till förbrukning.

Av [SH]

Till att börja med, sätt på radiatorerna i stugan så fort du får möjlighet. En LVP är ett komplement och blir det riktigt kallt kan du inte vara säker på att den håller tillräckligt hög temperatur inomhus. Det du ska göra är att ställa ner termostaterna på elradiatorerna så att de bara slås på om de verkligen behövs.

Det som drar utöver luftvärmepumpen är varmvattenberedaren och radiatorerna i garaget. Allt annat är försumbart jämfört med dessa. Kyl & frys (om de är max 12-13 år gamla), tv, laddare till dator, LED-lampor osv drar inget i jämförelse. En kombinerad kyl/frys är markant under 1 kWh/dygn.

Av [SH]
Skrivet av Swedishchef_90:

Perilex uttaget har fas på grå och om han kopplar grå ihop med nolla så säger det poff.

Vad han skall göra är att strunta i grå och brygga blå/grå inne i hällen då det blir för trångt i kontakten

Men har han 1.5 eller 2.5mm2 så spelar det ingen roll utan bygel räcker då det enbart är 16A

Givetvis pratar jag om den grå och den blå kabeln som kommer från hällen - jag hänvisar till det schema som sitter på sladden till hällen.

I vissa hällar går det bygla så att du klarar dig med en neutralledare i anslutningen men med tanke på den etikett som sitter på sladden till TS häll har jag svårt att tro att det är så i detta fall. Det finns mängder med hällar där anslutningskabeln inte sitter i någon plint på hällens undersida utan kablarna fortsätter rakt in i hällen och är anslutna på olika punkter inuti hällen.

Av [SH]
Skrivet av Swedishchef_90:

Då skulle jag säga att grå i hällen måste isoleras, då den inte används utan du skickar 230V i den direkt på nolla (om det nu är bygglade i spisen)

På väggen är grå L3 (230v) och för spisen är den nolla/inget alls

Både den grå och den blå kabeln ska kopplas till nolla/neutral, precis som det visas på nedersta bilden i detta inlägg där det står 400V 2N~. Hällen har garanterat två "kretsar" invändigt som ska ha varsin fas och varsin neutralledare.

TS, ta hjälp och lita inte blint på vad som skrivs här. Hällens garanti gäller inte om du bränner den och det syns om den varit felkopplad så det går inte hävda DOA.

Men om du nu prompt ska koppla själv så läs här tills du förstår vad du ska göra eller förstår att du inte ska göra det.

God fortsättning!

Av [SH]

Gav frun ett sidennattlinne som hon tyckte var för dyrt för att köpa själv (hon kan vara lite snålt mot sig själv). Själv fick jag Jonas Crambys senaste kokbok Americana.

Och jag hade ju köpt Legos jordglob till mig själv.

Av [SH]
Skrivet av Linda_Almighty:

Vad tror ni om detta? Kvalitetsbrist hos Prisjakt igen, eller återförsäljare som fular sig?
(Produkten hos återförsäljaren stämmer inte med listade hos Prisjakt).

Tråd+inlägg

Prisjakt har inget intresse i att lista fel produkt - de listar utifrån det data ÅF skickar och Computersalg är väl inte direkt kända för att ha 100 koll på sina produkter.

Av [SH]
Skrivet av Tobitheo:

Med tanke på att jag nyligen fick operera bort en visdomstand hos käkkirurgen och fick veta vad det skulle ha kostat om jag inte hade det avtalet så är det bara där en bra affär för mig.
Vi pratar alltså om en kostnad liknande 4 års frisktandvårdsavtal bara på först en undersökning sen en operation.

Vad skulle det ha kostat? Är hänsyn tagen till högkostnadsskyddet? Förutsatt att du fyllt 24. Och vad kostar frisktandvårdsavtalet? Nyfiken för den typen av avtal fanns inte när jag var ung.

Edit: Gubbgnäll på alla som inte kan köra när det är vinterväglag. Eftersom vi haft det i nästan en månad här i Uppsala borde det inte längre vara en överraskning när ni kommer ut till bilen. Så lär er köra eller ställ bilen och åk kollektivt! Folk kastaer sig ut i rondeller utan tanke på att de i rondellen har längre bromssträcka än när de gör samma sak på sommaren. Kör i 80 km/h på torr 100-väg när det är 15 minus ute - det är inte direkt halt, det var god sikt och ljust ute. Klarar inte av att hålla avstånd när det faktiskt är halt...

Av [SH]
Skrivet av Bael:

Generalisering är det bästa som finns efter skivat bröd.

Jag vet.

Av [SH]
Skrivet av Tobitheo:

Dagens gnäll går nog till folktandvården och deras folktandvården direkt system.
Man får boka in en tid mellan tex 10-11 och sen får man ett sms en halvtimme innan sitt besök.
Nu sitter man här och bara väntar på det där jäkla smset. Får är ju ingen idé tänka på att göra något.

Till råga på allt är man hungrig också

Byt till en privat tandläkare då? Gått till privat tandläkare i hela mitt vuxna liv, frun bytte för några år sedan och nu har vi bytt för barnen också. Går aldrig tillbaka till Folktandvården igen.

Mitt gnäll? På FTV dit vår yngsta dotter gick. Fullständigt inkompetent tandläkare utan förmåga att hantera barn gjorde henne rädd för att gå till tandläkaren igen. När detta hände var dottern 6 år, inte blyg och mycket verbal.

Som tur är gjorde bytet att vi fick en tandläkare som är duktig på tandvårdsrädda personer och som dessutom kunde kommunicera med barn.

Av [SH]
Skrivet av Shabbe:

Jag vill bara poängtera att ARN är endast vägledande, deras praxis utgår ifrån deras tolkningar av enskilda fall men är inte på något vis juridiskt bindande men i frånvaro av prejudikat så kan de anses vara praxis då man inte har något annat att utgå ifrån. Domstolsprejudikat är det som är av intresse när man skall tolka och följa lagtexter, går jättebra att inte följa ARN:s beslut utan större konsekvens. Den enda konsekvensen är att hamna på "svarta listan" som man numer behöver betala för att se så den har tyvärr tappat lite effekt.

Nu säger jag självklart inte att man inte skall följa ARN:s beslut, det är jättebra att ARN finns och gör i majoriteten av fallen ett riktigt bra jobb men man skall heller inte gå helt vilse i svängarna och tolka besluten som något annat än vägledande beslut som bildat övergripande praxis. Men övergripande praxis täcker tyvärr inte in segment inom branscher och inte heller produktområden- och delproduktområden i respektive bransch.

Därtill måste man se skillnad på reparationstid och total hanteringstid, säljaren måste få möjlighet att undersöka varan för att bekräfta att varan har ett ursprungligt fel enligt köparens reklamation. Detta ska såklart ske utan onödigt dröjsmål, men beroende på vad som ska undersökas och hur intermittent felet är så kan tiden såklart variera (här saknas tyvärr tydligt praxis, delvis av förklarliga skäl). Så vi har dels transporttid och dels undersökningstiden(ställningstagande till reklamation), vid bekräftat fel så bör säljaren inom skälig tid åtgärda felet. Så givet att en reparation i normalfallen inte bör ta längre än 2-3 veckor så kan man inte baka in eventuella transporter (från och till köparen) och undersökningar i den tiden, man måste ju först avgöra om fel finns och om så är fallet beror på fabrikationsfel. Normalt kan man addera upp till 1 vecka för hanteringen av reklamationen utan att varken ARN eller en jurist väcker frågor, frågorna kommer först vid felaktig hantering av reklamationen eller icke motiverbar reparationstid. Ibland anses även för tekniska produkter 2-3 veckor vara för länge beroende på påverkan på köparen och ibland dröjer det ett par veckor längre p.g.a. oväntade händelser varav lösningar som låneprodukt är godtagbara.

TL;DR: Finns väldigt mycket som spelar in hur ett reklamationsärende fortlöper, så man ska inte bli för anal med 2-3 veckors reparationstid. Hänsyns bör tas till totalt hanteringstid (hantering av reklamation + eventuell reparation) men även till omständigheter som skiljer sig från normalfall där andra lösningar kan appliceras. Ett ärende hanteras alltid smidigast med en sund dialog mellan säljare och köpare där BÅDA är lösningsorienterade.

Tack för ett balanserat inlägg med verklighetsförankring!

Av [SH]
Skrivet av Plasmatic:

Hade tankarna under 1000 kr, men kan sträcka mig något. speciellt om den finns på inet då jag har ett 100kr presentkort.

En så dyr JBL-högtalare som du anser dig ha råd med. De är generellt sett väldigt bra för pengen de kostar. Annars tycker jag att Sonos är trevliga men de spräcker din budget.

Av [SH]
Skrivet av Blomman90:

Vad olika tillverkare av datorkomponenter har för RMA-tider eller vart de förlagt sina verkstäder har ingen som helst bäring på konsumentens rättigheter.

Man kan liksom inte välja att köra sina verkstäder endast i Kina, och skeppa dit saker med båt och därmed säga "vi har 3-4 månaders reparationstid, för vi valt denna lösning".

Det stämmer att 3 veckor är skälig tid i normalfallet. Huruvida det är ett normalfall eller inte beror inte på vad enskilda tillverkare känner för, utan handlar snarare om varans natur. Om vi tar en måttbeställd köksbänk i marmor så kan det vara fullständigt omöjligt att frambringa en ny sådan inom 3 veckor, för det är inte någon lagervara. Ett par hörlurar eller en läsplatta är däremot just det, lagervaror. Så det är sådana saker som styr vad som blir skälig reparationstid, inte det faktum att man anlitar överbelastade verkstäder som inte kan läsa sina åtaganden inom rimlig tid.

Skrivet av muSashi:

Fel, 3 veckor är standard för en reklamation, om det tar längre tid ska du be att få häva köpet direkt, och få pengarna tillbaka, eller att dom fixar fram en likvärdig vara omedelbart.

Ni har fel, tre veckor är inte skälig tid med automatik. Från Konsumentverkets information till företagare, dvs den text de har för att hjälpa oss som jobbar i handeln med hur vi ska tolka saker och ting:
"Oavsett om felet ska repareras eller varan ersättas med en ny, ska åtgärden ske "inom skälig tid" från det att konsumenten reklamerade. Skälig tid kan beskrivas som den tid det normalt sett ska ta att reparera eller ersätta en vara inom en viss bransch."
Källa

Nu är jag inte i branschen för surfplattor men det är mycket möjligt att 5-6 veckor är skälig tid där. Om det gäller ditt kylskåp är det illa nog att två veckor anses skälig tid.

Av [SH]

Xcom 2: WOTC och Fallout 4 - det är iaf dit majoriteten av min ganska begränsade speltid gått...

Men det skulle kanske släppts i år? I så fall får det bli Starfield.

Av [SH]
Skrivet av cfw:

Bidde en ny nötknäpare då jag tyckte den var läcker. Och så borde det bli mindre skalrester som far iväg.
Givetvis används den dessutom bara kring jul, orimligt dyr för så lite användning. Men tänker att den ska hålla "för evigt". Tillverkad i Sverige dessutom!

<Uppladdad bildlänk>

Den är grymt bra! Vi har haft våran i 10+ år och den är överlägsen alla andra nötknäppare jag testat.

Av [SH]

Till första advent ska det upp. Utebelysningen kanske tänds en vecka innan då den är fri från tomtar och renar men innehåller en generös mängd slingor av olika slag.

I år går det dock lite trögt av olika anledningar. Bara ljusstakar, stjärnor och någon gardin som kommit på plats.

Av [SH]
Skrivet av fossegrim:

Satt precis i kö i 45 minuter och väntade hos Telia. Kommer fram och berättar att jag vill ändra mitt abonnemang som jag har idag (299 för 500/500) och se vad de kan göra. Hon ber mig att dröja kvar medan hon kopplar mig till sin kollega... "Du är placerad i kö. Beräknad kötid är 51 minuter"... Ahhhh, life.

Försökte ringa i början av förra veckan. 98 min beräknad kötid, tvingades ge upp efter 50 minuter. Har inte haft tid att ringa mer förra veckan pga jobb. Provade nu, gick inte ens att ställa sig i kö...

Har tecknat med Telenor, 50 kr dyrare/mån. Får se vad Telias uppsägningsavdelning säger imorgon - har ju ångerrätt hos Telenor.

Av [SH]
Skrivet av Jumpcut:

Folk som inte kan bete sig på offentliga färdmedel triggar mig nåt så in i h*lvete. Jag och min fru skulle åka pendel i rusningstrafik för nån vecka sedan. Ska sätta oss på ett "4-säte" där det sitter en ensam, typ 19-åring. Han sitter på ena sidan och har lagt sin ryggsäck mitt emot sitt säte. Gör inte ens en ansats att flytta sin väska när jag och min fru kommer ochStåendevill sitta bredvid varandra. Jag orkar fan inte, plockar upp hans väska och kastar den på honom (inte hårt) och jag och min fru sätter oss bredvid varandra. Man verkligen ser hur chockad han blir.. Typ som att jag kränkt honom. Och herre min skapare vad jag skulle velat ta "ett snack" med denna lilla fjant. Men vill inte ställa till en scen eller bråka. Men vafan, hur svårt kan det vara att visa lite hänsyn mot sina medmänniskor?

*stående ovation*
Om man ändå fått se detta utspela sig.

Känner igen mig i frustrationen över hur totalt ouppfostrade många unga är idag.

Kan dela en historia från förra vintern, jobbar i butik och höll på att fixa något precis innanför entrén när några pojkar i 13-årsåldern passerar. En av dem dumpar sitt skräp från McD på marken max en meter från papperskorgen men ca 5 cm från en av marschallerna utanför entrén. Gubben i mig vaknade på två röda och jag for ut genom entrén. Skällde ut de chockade (de trodde ingen såg dem) lymlarna efter noter och tvingade den att plocka upp skräpet för att sedan lägga det i papperskorgen. Fanns inget alternativ - antingen plockar ni upp och ber om ursäkt eller också hålls ni kvar tills väktare kommer. Försöka sätta eld på skräp gör man inte ostraffat.

Av [SH]
Skrivet av The-Architect:

Tycker danske banks funkar bra, inget onödigt jox, bara göra sina bankärenden. Finns tyvärr inget dark mode, deras huvudfärger är ju mörkblå och vit så appen använder sig av dessa primärt.

Hur många bankappar har du testat? Mamma har Danske bank och appen är hemsk, kommer inte på något konkret nu men det är mycket som inte går att göra eller är omständligt att göra jämfört med LFs app.

Ja, jag kör med LF och har gjort i många år. Appen (Android) är riktigt bra, visst saknas dark mode men det lider jag inte av. Tror inte de har fler tekniska problem med inloggning än någon konkurrent men det är svårt att veta säkert - det händer verkligen inte ofta iaf.

Av [SH]
Skrivet av ThyderGaming:

Jobbar som säljare på kjell och company
34000 kr innan skatt

Inkl. OB?

Av [SH]
Skrivet av svalle:

Dricker dock sällan espresso då jag gärna dricker lite mer kaffe än vad en espresso ger, tror max ligger runt 6cl om jag inte gör dubbelkopp då.

De Luxe kommer fungera utmärkt då också. Kör det på jobbet och flera kollegor dricker det ungefär som du.