Inlägg

Inlägg som [SH] har skrivit i forumet
Av [SH]

Ett par Bose Companion 2 som högtalare - inget märkvärdigt men helt ok för vad jag har dem till. Uppskattar att de är 2.0.

Om jag inte vill störa omgivningen eller om jag lyssnar på musik vid datorn så är det ett par B&W P7 tillsammans med en lite äldre DAC från NAD som gör jobbet. Duger bra för mig.

Av [SH]

Starfield - 65h in i spelet. Tar det rätt lugnt och har kul på vägen. Ingen brådska att nå new game+ här inte.

Av [SH]

Känslan. Jag är gammal nog att då och då drömma mig tillbaka till tiden då man knappade på en IBM-bräda med Buckling spring. Kommer aldrig skaffa en sådan idag då jag är en sådan "svensson-nörd" som uppskattar Windows-knapp och USB-anslutning.

Men ett tangentbord med MX Brown har för mig blivit en ok kompromiss mellan någon som inte låter för mycket men som känns skönt att skriva på. Jag är dock ingen konnässör när det gäller tangentbord. Vill bara ha något som jag trivs med. Uppskattar också att ett vettigt mekaniskt tangentbord vanligen håller väldigt länge. Köper hellre en bra men dyrare pryl men som håller länge än flera billiga.

Av [SH]
Skrivet av Mordekai:

Jo automatiken ligger i platsen som går åt för frontskiva och montering av den. Annars minskar volymen väsentligt. Enligt Råd och Rön skiljer det bara en dB mellan toppmodellen om är underbyggd och tvåan som är helintegrerad men det upplevda ljudet är märkbart bättre på den underbyggda. Nu pratar vi 34 vs 35 dB.

Alla diskmaskiner har en uppgiven ljudnivå på sina energidekaler, den ljudnivån är jämförbar mellan vanliga och integrerade maskiner. Vad Råd & Rön skriver spelar inte så stor roll - de testar inte alla maskiner och de mäter ljud på sitt eget sätt. Den maskin som de rankar högst just nu ligger enligt dem på 34 dB(A) men enligt energidekalen ligger den på 41 dB(A). Det finns otroligt tysta vanliga maskiner och det finns otroligt tysta integrerade maskiner - tvåan hos R&R är integrerad och ligger enligt dem på 35 dB(A) men på 42 dB(A) enligt Bosch.

Skrivet av Mordekai:

Projicering på golvet är ju grymt men är ju olika bra beroende på golvtyp. På top 11-listan (för att fler har samma poäng) är det bara tre maskiner som är helintergrerade, två av dessa från Bosch och en från IKEA. Det är dessutom dominans av Bosch som har de åtta första platserna följ av en IKEA och två Miele.

Återigen, R&R testar långtifrån alla maskiner och det testas betydligt fler vanliga diskmaskiner än integrerade. Att det är en majoritet av vanliga maskiner i topp är inte för att de är bättre utan för att det testas fler sådana. Sedan är BSHs (Bosch och Siemen) dominans ännu större då Ikea-maskinen i toppen tillverkas av BSH. Deras tester säger inget om huruvida integrerade diskmaskiner är bättre eller sämre än vanliga maskiner.

R&R kan vara bra ibland men de får också en hel del märkliga resultat som de aldrig förklarar. Diskmaskiner av samma modell men en i vitt och en i rostfritt med olika betyg. Tvättmaskiner där syskonmodeller (dvs samma prestanda men lite olika program/finesser) får olika betyg på sådant som inte påverkas av modellskilnader.

Nyligen lade de ut ett test på köksmaskiner, tre olika maskiner från Kitchenaid får 77, 75 och 73 poäng men det är egentligen identiska maskiner men med lite olika tillbehör. Två av maskinerna får 9 respektive 8 för manual men den tredje får 3 i betyg. Så länge de inte köpt en gråimporterad maskin utan svensk manual kommer maskinerna med likadana manualer.
Samma test skiljer det också markant i betyg för knådning av bröddeg - 5 på en maskin och 8 på de två andra. Det ÄR identiska maskiner med samma effekt men med olika färg och olika mängde extra tillbehör men inga tillbehör som påverkar resultatet när man knådar deg.

Av [SH]
Skrivet av Mordekai:

Största problemet är ju inbyggda maskiner, sämre isolering och ingen statusdisplay. Samma gäller kylfrysar, sämre isolering och/eller mindre volym.

Integrerade maskiner har inte med någon sorts automatik sämre isolering. Den jag har hemma ligger på klart acceptabla 43 dB(A).

De flesta lyser med en prick ner i golvet för att visa att de jobbar, den jag har lyser med en röd prick upp mot bänkskivans undersida vilket gör att jag ser på håll om den är klar eller ej (golvet skyms av köksbord + stolar). Andra maskiner kan ha ljus på sidokanterna och några projicerar kvarvarande tid på golvet. Visst, vill jag veta hur mycket tid som är kvar får jag på alla utom sista varianten öppna luckan och kolla. Aldrig sett det som ett problem och helintegrerade diskar är snyggare än vanliga.

Angående helintegerade skåp, där håller jag med dig. De rymmer betydligt mindre än sina konventionella varianter. Sedan finns undantagen...

För övrigt klarar jag mig utan rent/smutsigt-skylt både hemma och på jobbet.

Av [SH]
Skrivet av Hackers:

Den ska tydligen vara bäst kakao från valrhona? Funkar den i kallt mjölk typ oboy också?

Nej, det är ju bara kakao. Oboy-pulver innehåller socker och en del annat. Däremot gör vi ibland väldigt god varm choklad med denna kakao där vi värmer mjölken med lite mortlad kardemumma och sedan smaksätts det hela med kakao och ljust muscovadosocker. Otroligt gott men jag har inte receptet tillgängligt just nu.

Av [SH]

Fyllde på förrådet med kakao. Blev även lite billig julmust som får lagras till nästa jul.

Av [SH]

Tre paket kaffe och en förpackning av mitt favoritte.

Av [SH]
Skrivet av SunQ:

Nyfiken fråga, om det är någon som har sitt bolån på Swedbank här. Går det att få en e-faktura på sin månadsbetalning (ränta + amortering) så man kan betala den från sin primära bank?

Eller måste man sätta upp en månadsöverföring på totalbeloppet varje månad så att det kan dras från kontot?

Jag har haft lånet hos SBAB tidigare och där är det inga konstigheter. Mitt lån drogs på autogiro varje månad från mitt konto på Skandiabanken.

Kanske blev förvirrat om du frågade efter e-faktura? Det är ju inte samma sak som autogiro. De borde absolut kunna erbjuda autogiro. Å andra sidan borde de fattat vad du menade om du sade e-faktura och förklarat att autogiro är det du söker...

Av [SH]

Jag vill spela Avowed!

Av [SH]
Skrivet av cyklonen:

Har man verkligen så många? Min lista har strax över hundra, men då är säkert en tredjedel såna jag skapat för att använda en gång på sajter där viss info ligger bakom kontovägg, eller köp i udda nätbutiker (beställde t ex en grej från en sån där lantbrukarbutik en gång, och det lär aldrig hända igen). Så kanske 60-70 "riktiga".

Jag har 371 lösenord lagrade i Bitwarden. Många används, som du skriver, i princip aldrig. Men runt 100 används åtminstone varannan månad och ytterligare 50-60 stycken måste användas regelbundet men det kan gå ett år mellan att jag loggar in på vissa tjänster som har med jobbet att göra.

Bitwarden är en av mina viktigast appar på mobil och dator.

Av [SH]
Skrivet av T4kti:

Vad ligger folk på för ränta just nu? Har 85 % belåningsgrad och har allt rörligt med 4,97 % i ränta. Dags att förhandla?

4,62% och en belåningsgrad på ca 65%. Lånet ligger på 1,98 Mkr, fick räntan hos Ica Bank, rabatten baseras på hur mycket man handlar för hos Ica och med tre barn snittar vi på drygt 8k/mån i matinköp.

Av [SH]
Skrivet av LANberg:

Besiktningen handlade förr bara om en sak – att hitta farliga säkerhetsbrister på bilen.
Dagens avreglerade ”marknadsbesiktningar” handlar dessutom om att påpeka andra brister och lite diskret (läs: öppet) hänvisa till en egen eller bonusanknuten verkstad.

Besiktar våra två bilar på lite olika stationer. Visserligen få gånger med anmärkning men aldrig blivit tipsad om en verkstad. Kan det verkligen stämma?

Av [SH]
Skrivet av stoffe-2k:

Letsbuyit.com

Största orsaken till att ett gäng Global-knivar hänger i köket. Köpte dock ingen julgran men minns en fd kollega som både köpt och fick sin gran (innan jul).

Av [SH]

Middle-earth och på nätet huserar bl.a. Aragorn, Legolas och Gimli. Frodo brukar hänga där också...

Av [SH]
Skrivet av Airborne:

Millenieskiftet blev en antiklimax där inte speciellt mycket hände efter allt kraxande från olyckskorpar om alla system som skulle haverera och leda till kaos.

För systemen hann ju åtgärdas i de flesta fall... Företaget jag jobbade på lade en hel del tid på att säkerställa att allt skulle funka och vi hade saker som behövde åtgärdas.

Av [SH]
Skrivet av SotarnAnton:

När är för sent för att dricka kaffe enligt er? Jag brukar lägga mig vid 02 tiden så slutar att dricka vid kl 18.

Lägger mig 22:30-23:30 på vardagar. Dricker sällan kaffe på kvällen då jag inte brukar vara kaffesugen då men visst händer det att jag tar en kopp bryggkaffe vid 21-tiden eller en dubbel espresso vid 19-tiden om jag jobbar till 20. Aldrig några problem att sova. Enda gången jag märker något är om jag druckit mycket kaffe på kvällen (ca 18-21) och sedan vaknar för att gå på toa vid 3-4. Då kan det vara segt att somna om.

Har det varit lite för mycket att göra och lite lite sömn i flera dagar händer det att jag tar en kaffe vid 22-tiden. Då är det betydligt lättare att vakna när larmet går 6 på morgonen.

Av [SH]
Skrivet av Monkeyapa:

Vad menar ni med att LVP inte räcker? Bor i södra sverige med -20 nu i veckorna och det har hållt sig varmt inomhus. LVP från 2022.

En LVP är alltid ett komplement. Säg att du har den i en stuga där du inte vistas och det blir så kallt att den inte orkar hålla värmen i huset. Om du då stängt av alla radiatorer istället för att dra ner termostaten till ex. +8 °C riskerar du att vattenledningar fryser sönder.

Om ni är i bostaden spelar det mindre roll om radiatorerna är avstängda eller bara nerjusterade med termostaten - ni lär märka om huset blir kallt. Men man är ju sällan hemma hela tiden och därför ska man sätta termostaterna på radiatorerna på ett så lågt värde att de inte går igång normalt sett men kan hjälpa till om LVP inte orkar hålla värmen i huset.

Av [SH]
Skrivet av Heenk3:

Igår fick jag hem en Vertuo-maskin , vilket vart mitt val. Men till min stora förvåning verkar det inte finnas någon vanlig matbutik som säljer kapslar till dessa. Är det endast möjligt att beställa dem online?

Det är stora anledningen till att Nespresso lägger (i princip) allt fokus på Vertuo-serien. Patentet på de äldre kapslar har löpt ut och de finns nu från tredje part och kan köpas på Ica osv. Vertuo-kapslarna har Nespresso patent på och därmed ensamrätt på säljkanaler vilket gör att det är nätet eller deras egna butiker som gäller.

Av [SH]
Skrivet av mackanjo:

Elementen i huset är på men eftersom luftvärmepumpen håller ca 12 grader så slås inte dessa på för att de är inställda via reglaget på ca 5 grader.

Då så! Ville bara lyfta detta med att inte stänga av radiatorer eftersom du först skrev "Alla element i kåken är av".