Inlägg

Inlägg som Mattsingen har skrivit i forumet
Av Mattsingen

Sitter på samma skärm sedan på dagen 6 år sedan. En 29" 2560 x 1080 ASUS.

Av Mattsingen

GemCraft: Frostborn Wrath Underbart tower defense som inte bara är att placera ut tornen utan att faktiskt ha en strategi bakom för att lyckas.

Av Mattsingen
Skrivet av lundman87:

jag ominstallerade och formaterade datorn, problemet var kvar med ränderna i skärmen.
Skärmen kör jag på nu med min bärbara dator så där är inte problemet.
jag tackar för svar och ska nog lägga undan pengar till en ny värsting

Att skärmen fungerar med din laptop ger dig svaret att det inte är skärmen som är trasig (om du använder samma ingång på skärmen).

För att se om det är grafikkortet borde du kunna använda den inbyggda grafikenkretsen i datorn. Är ganska säker på att ditt moderkort har stöd för det. Möjligtvis är det inaktiverat i UEFI, men det skadar inte att försöka för att bli säker på vad det är som fallerar.

Av Mattsingen

Fungerar det om du sätter tillbaka till IDE?
Detta är hur ett byte ska gå till:
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2795928/switch-ide-a...

Observera dock det sista, du kan sabba din installation när du ändrar. Oftast fungerar det men se till att ha backup på allt du inte vill förlora.

Av Mattsingen

Det beror på vad du använder datorn till.
Om du bara använder den för internetbank och titta på någon youtube video så behöver du inte göra något.
Vill du kunna spela i de spel som släpps under kommande året och inte fundera på om din dator klarar det eller inte så behöver troligen alla de delar du listat bytas ut. Om du kan tänka dig att bygga om datorn själv eller känner någon som kan hjälpa dig att göra det, så kan du troligen återanvända vissa delar av datorn. Om någon här ska kunna ge dig bra råd så behövs lite mer info.

Annars är det bara att försöka hitta något som kan matcha din budget, t.ex.:
https://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/258938-...
https://www.inet.se/produkt/1517092/taurus-experienced-gtx-10...
https://www.komplett.se/product/11144

Av Mattsingen
Skrivet av Elektron:

När det står 450w nätaggregat
Är det då 450w räknat på den primära(högspänningsdelen/vägguttaget) eller sekundära(lågspänningssidan/komponentsidan) sidan?
Alltså inte i sweclockers mättest utan när man köper ett 450w psu.

Seriösa tillverkare anger sekundärsidans max effekt.

Av Mattsingen
Skrivet av Magic Maltesers:

Tja. jag tänkte bygga ett eget chassi och inser att jag behöver ett sfx nätagg. tänkte köpa corsair sf450 450W. Frågan är bara om det räcker till för de delar jag har. Kollade på pc partpicker och där stod det att det skulle dra 397W som max. så det är väll lugnt? eller? Den riktiga anledningen jag inte köper 600W versionen av PSU'n direkt är för att jag har hört att den är mer högljud än 450W versionen. (hur mycket extra ström drar överklockning av gpu och cpu förresten?)

...

Skrivet av Seziuo:

Bättre med 600W-varianten då 450W-varianten behöver gå på max så fläkten kommer gå som bara den.

Jag skulle också titta på 600W-varianten särskilt om du funderar på hård överklockning. Ska du inte överklocka så mycket borde det mindre agget klara det utmärkt.
Jag tror inte att det är någon direkt stor skillnad mellan de båda enheterna vad gäller ljudnivå vid samma last. Det verkar som de låter fläkten varva upp lite tidigare på 600W-enheten men enligt både Sweclockers och Toms hardware är det inga gigantiska skillnader innan man passerar 450W, men då är det ju för att det krävs mer kylning i det kompakta paketet (och det är ju bara en som klarar det).
En anledning till att det större agget varvar upp lite tidigare kan ju vara att det inte är riktigt lika effektivt på låga effekter. Båda når ju 93% verkningsgrad från ca 50%. Det är ju 225W respektive 300W.

Av Mattsingen
Skrivet av Implor:

Frågan är lite om detta inte är ett icke problem. RoHS2 inkluderar många farliga flamskyddsmedel som inte får användas. Misstänker att alla ämnen man tar upp är mer eller mindre listade där. För att CE märka en vara efter 2019(?) måste du uppfylla RoHS2.

Jag har inte lusläst och jämfört listorna men jag ser gärna att någon gör det. Som jag skriver ovan tror jag detta kan vara ett extremt begränsat problem med straffskatt.......

Jag läste förslaget som var länkat i artikeln och det går längre än RoHS2 (har ju specificerat ett antal kemikalier) genom att ange alla brom-, klor- och fosfor-föreningar som finns i kretskort eller plastdetaljer som väger mer än 25g. Intressant nog är inte alla gränser satta eller metoden för att mäta mängden.

Vissa varor som i stort sett per automatik kommer hamna på 75% reduktion är enkla leksaker där elektroniken inte sitter på ett kretskort och ingen plastdetalj väger över 25g...

Jag reserverar mig för eventuella fel jag lyckats med, då jag verkligen inte är någon expert på att läsa lagförslag

Av Mattsingen
Skrivet av carlosxbox82:

Förutom att priset är löjligt högt för denna så är det väldigt konstigt att usb portarna fram glappar efter endast 2 gångers användning.
https://www.blocket.se/stockholm/Stationar_gamingdator_plus_t...

Frågan är ju också vad det är för hårdvara. En i5 2500k passar inte på ett H81 moderkort...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mattsingen

Till deras försvar måste man ändå säga att det är formuleringen på blocket som har blivit lite tokig. Sommarrean innebär att priset sänkts från 10000kr med 2300kr, så på deras hemsida kostar den 7695kr vilket kanske inte är billigt men inte heller helt oskäligt för en dator med Windows 10 inkluderat.

Av Mattsingen
Skrivet av mfm:

Det finns jättemånga tillverkare, de billigaste återanvänder 18650-celler från uttjänta laptops.

Ja, av powerbanks finns det en hel uppsjö, men de som tillverkar battericellerna är ett trettiotal i hela världen och styr/ladd-kretsarna är ännu färre.
Om man köper powerbanks från skapligt kända märken som inte bygger med begagnade batterier är det inte så stora skillnader mellan de olika märkena.

Skrivet av blomqvist:

Går inte riktigt att översätta mAh sådär. En typisk USB-laddare kan ge 1 A vid 5 Volt. Batterierna i en powerbank är rimligtvis någon litium-historia med en maxspänning på 3,6 V. Således är 1 Ah för en Powerbank mindre än 1 Ah från en USB-laddare. Mer rimligt vore det att räkna i Wh...

Vidare uppstår det förluster vid DC-DC-konverteringen från 3,6 V till 5 V, dvs från powerbankens batteri till USB-port. Det uppstår även förlust vid laddning. Mer finns att läsa här: http://www.tp-link.es/faq-741.html

Jag vet att det ligger lite mer bakom, men i slutändan blir det ganska rätt ändå.
3,6V * 16000mAh = 60,8Wh
1A * 5V * 0,8 = 4W 80% verkningsgrad antagen
60,8Wh / 4W = 15,2h

Antalet laddningar du får ut är ju beroende på hur mycket du har kvar i batteriet och jag har oftast 20+% kvar när jag börjar ladda och då är det kompenserat för förlusterna i spänningsomvandlingen. Och antalet laddningar kan nästa matcha ett 1 till 1 förhållande ändå.

Sedan vet jag inte om jag tycker att det är rätt att prata om wattimmar ur ett vetenskapligt perspektiv. Enheten heter Joule , men av gammal hävd används Wh när man pratar om elenergi.

Av Mattsingen

Har en del erfarenhet av powerbanks och kan ju försöka förmedla mina erfarenheter.
Antalet mAh i förhållande till storlek och vikt är ganska likt för de flesta enheter. Så du behöver tänka efter om du vill ha den i en ficka eller om det är i en väska du ska bära den. De flesta över 2800 mAh är för stora för en skjortficka och över 10000 mAh börjar de vara för stora för mindre byxfickor 15000+ mAh är nästan bara väska eller stora benfickor som funkar.
Hur många laddningar behöver den ge till din telefon. Ca 3000 mAh är ju en laddning, 15000 mAh ca 5 laddningar.
Ju större kapacitet ett batteri har ju längre tid tar det att ladda. Större batterier tar väldigt lång tid att ladda om de inte kan laddas med en kraftigare 2A-laddare. 16000 mAh tar ju mer än 16 timmar att ladda med en vanlig 1A-laddare från helt tomt. Så kolla upp i specen hur den kan laddas. Skriver de inte ut det skulle jag inte köpa för då verkar det som de inte vet vad de säljer (den du länkat hos elgiganten är ett exempel på detta).
Tänk även på hur mycket den kan ge till enheten den laddar. 1A räcker ju oftast, men om det är för att täcka behovet för GPS-navigering med skärmen påslagen (Pokémon Go ) kan det behövas att den ger 2A för att ladda telefonen mer än vad den drar.
Det finns bara några få tillverkare av batterier och kretsar för powerbanks, så skillnaderna är sällan särskilt stora. Vad du får betala för är märket och kvalitet på skalet. Tyvärr är det några som bygger så att de ser robusta ut men de inte är det och även tar betalt för det.

Skulle jag tipsa om den enhet jag är mest nöjd med så blir det Huawei AP007. Tyvärr verkar den vara på väg bort från marknaden.
http://www.aliexpress.com/item/100-Original-Huawei-AP007-1300...

Av Mattsingen

IGN (minecraft): Mattsingen
Hur länge har du spelat med mods?: Sedan 2014. Knappt spelat icke moddat sedan dess.
Vilket modpack körde du senast?: Mitt eget paket komponerat för att testa Mekanism v9.
Har du någonsin blivit bannad? I så fall för vad och varför?: Nej, inte i Minecraft. Tror jag fick en server ban i BF3 en gång pga. servern inte tillät spelare utanför Tyskland (det stod inte någonstans).
Övrigt?:​ 40år gammal och försöker alltid ha roligt och hjälpa andra om jag kan.

Av Mattsingen

Är datorn ett fynd? Nej.
Är den oskäligt dyr? Nej.

Om du letat lite hade du kanske kunnat hitta en dator med motsvarande hårdvara för några hundralappar mindre, men Asus har ofta bra byggkvalitet så det är också något som kostar några kronor.

Man får alltid mer prestanda ur en stationär dator för samma peng, men har man inte platsen (eller inte vill skapa sig platsen) är det en laptop som gäller.

Om du använder den så kommer det inte vara ett onödigt köp.
Så efter detta kan du och bara du säga om det var ett bra köp eller inte.

Lycka till med spelandet.

Av Mattsingen

@Unbalanced: För de flesta moderkort jag sett spelar det inte någon roll och manualen till ditt moderkort säger ju bara att det ska vara i par för att dual channel ska fungera. Så välj svart eller röd utefter vad som fungerar bäst med kylare och annat som kan vara i vägen.

Av Mattsingen
Skrivet av Grönahunden:

nu är detta Ebay men hur f-n lyckas dom göra en trådlös ESD-armband ?

http://www.ebay.com/itm/Kingwin-Wireless-Anti-Static-Wrist-St...

Dom har inte lyckats:
https://youtu.be/nvgW5iWXbts?list=PLvOlSehNtuHvBpmbLABRmSKv2b..._

Är inte exakt samma produkt, men jag skulle chansa på den du länkat inte funkar bättre.

Av Mattsingen
Skrivet av Matwik:

MS Visio finns ju eller Powerpoint..?

Google Docs och OpenOffice har motsvarigheter som är gratis om programmen ovan inte finns på företaget.

Av Mattsingen
Skrivet av TheCazz:

En vän undrade vilket är bäst till han hemma server.

Jag är väldigt osäker på detta och man har sökt lite och fått lite info men inte riktigt förstått allt.

Det jag har hittat är att SLC SSD diskar är att föredrar för de orkar skriva över mer än MLC SSD

Så man undrar ju om en SLC SSD disk och en SAS disk får jobba lika mycket, vilken håller längst då?

Nu blev det lite äpplen och päron här, SLC SSD är en typ av lagringsmedia, SAS är ett gränssnitt för lagringsmedia.

Om vi tar Seagates siffror för vad de är så har de angivit Annualised Failure Rate till 0,44% på sina 10K HDD och 0,35% sina MLC SSD, båda är enterprise klassade. Detta visar att en SSD troligen är lite mindre sannolik att gå sönder än en hårddisk.
Frågan är ju bara vad din vän är villig att betala för sin lagring. Vill man ha enterprise diskar så får man betala där efter, minst 2-3 gånger så mycket som konsument klassade diskar. Det går troligen att ha råd med både serverns lagring och en NAS för backup av servern om man väljer konsument diskar i stället för SAS enterprise diskar.

Av Mattsingen
Skrivet av Allihopa:

jag vet inte om man sitter och väljer länkar själv eller om man inte ser längre en näsan räcker men här är några glasklara exempel:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=2809930
14/4 ligger webhallen på 5 489:-det ligger även komplett inet dustin. Net on net ligger billigast på på 5290 som till och med höjer sitt pirs med 300kr den 14/4

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=2809933
14/4 ligger webhallen på 3785:- det ligger även inet cdon komplett. iT-Mania ligger billigast med 3 599:-

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=2895136
14/4 ligger webhallen på 3 599:- där ligger även inet Cdon. Net on net ligger billigast på 3 190:-

Och som kampanjen lyder "Msi GTX 900 kampanj Billigast i sverige Gtx 970, 980 och 980 ti (enligt prisjakt gemförelse 14/4)"
och det går inte att tolka annat en att alla msi kort mellan 970-980ti som finns listade på prisjakt som webbhallen säljer ska dem då vara billigast på vilket inte stämmer.

och han med fryspåsar kanske ska akta sig så han inte kväver sig själv med dem

Nu är du inne på vad man tolkar i en text. Det står inte att de är billigast på samtliga MSI-korten utan att de hade det billigaste (i respektive klass).
Kan dock ge dig rätt i att det är en utmanande formulering i kampanjen som lätt kan misstolkas, vilket denna tråd visar med all tydlighet.

Av Mattsingen

Den typen problem i minecraft brukar inte varar problem med nätverket utan att servern inte hänger med. Jag har märkt att det ibland kan fungera bättre att köra med switchen -nogui och på så sätt köra jar-filen direkt i kommandotolken. Se till att ni har tillräckligt med minne för servern. För en server utan mods har jag för mig att det är rekommenderat minst 1GB.