Inlägg

Inlägg som Mattsingen har skrivit i forumet
Av Mattsingen

Detta går att lösa med 'INDIRECT' och sedan stega upp referensen med hjälp av heltalsdivision.

t.ex.
=INDIRECT("'sheet2'!a"&(INT(ROW()/7)+1))

Denna formel hämtar information från cell A1 i de första 6 raderna sedan cell A2.
Hoppas detta funkar för dig.

Av Mattsingen
Skrivet av Zymosis:

En jag känner fick ett samtal tidigare idag.
Av någon outgrundlig anledning lät denna person "microsoft" in på datorn.
Förutom datorn, som kommer formateras och ominstalleras, kan t.ex. mobiltelefon eller surfplatta kopplad till WiFi vara i riskzonen?

Troligen inte. Det är ju oftast inte virus de planterar, utan program för att fånga data eller låsa personen ute i syfte att betala.
Dubbelkolla med personen om kortuppgifter lämnades ut. Då behöver dessa spärras.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mattsingen

Expansionen till the Crew, Wild Run, lade till motorcyklar. Väldigt arkad, men kan vara värt ett försök i brist på annat.

Av Mattsingen
Skrivet av shirokami:

Har skickat en förfrågan till läkemedelsverket om de kan identifiera något otillåtet i något av kosttillskotten.

Acetylcystein är receptbelagt i Sverige enligt FASS. Den är deklarerad som del av 'Proprietary Amino Acid Blend' tillsammans med Betain.

Av Mattsingen

Om det inte är något du vill hålla skiljt från dig själv kan du ju kolla med din ISP. T.ex. bredbandsbolaget tillhandahåller ett litet utrymme för hemsida per användare, kanske inte bra eller funktionelllt, men du letar ju gratis.

Av Mattsingen

Är det så att du kör i ojordat uttag. Detta kan vara en anledning till problem. En annan att du har signal-kablar som har skärmen ansluten till GND. Detta kan ge upphov till brus mellan vissa utrustningar.
Denna video visar lite om detta: https://www.youtube.com/watch?v=fV_hsFK1MnA

Av Mattsingen

Har du provat med 'referesh without chache'?
https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bypass_your_cache

Av Mattsingen

Jag föreslår att du prövar så avskalat som möjligt, dvs. moderkort, CPU, ett minne och ser om du kan komma längre än "felkod 32" utan något inkopplat.
Kommer du förbi den punkten så kan du försöka med en del i taget tills du hittar vad som felar.
Om du inte kommer förbi är det troligast moderkort eller CPU som inte fungerar som tänkt. Minnen är ganska otroligt att båda är så skadade att du inte kommer till post.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mattsingen
Skrivet av KingCobra:

Testa med annan kabel med.

Detta är ett bra tips. Kan även vara värt att prova med annan typ av kabel, dvs. VGA el. DVI om du kör HDMI.

Det värsta problemet jag fått var när min display port-kabel fick en knäck, moderkortet signalerade att det var fel på processorn under uppstart om kabeln satt i. Tog en stunds felsökande innan jag var säker på att det var problemet.

Av Mattsingen
Skrivet av fillemessi:

...

Edit 2: har fått rekommendationer om dessa men vet ej
https://greattech.se/product.html/infinity-stealth?category_i...

Denna har inget operativsystem så det är ett tillägg på nästan 1200kr.

Är på pappret den starkare kandidaten av dessa två. Denna AMD processor vill gärna ha snabbare minnen än vad denna har för att ge bättre grafikprestanda.

Bästa rådet för din budget, se om du kan hitta begagnat.

Av Mattsingen
Skrivet av Flexiblus:

https://www.netonnet.se/art/dator/programvara/operativsystem/...

Hej,

Nu har jag bestämt mig för att införskaffa Win 10 men är lite osäker på den här versionen. Står ingenstans att det OEM eller Retail.
Kan jag installera den här versionen om jag efter 1 år skulle bestämma mig för att flytta operativsystemet till ett annat system?

Tack

Det ska vara retail. Om du stegar upp en nivå så ser du att det finns de som är märkta OEM (och de levereras på DVD)

Av Mattsingen

Fick ett av dessa samtal nu på morgonen. Tänkte först inte svara, men bestämde mig för att slösa bort några av deras minuter, så att kanske någon annan inte drabbas. Grundläggande sätt att gå tillväga har inte ändrats nämnvärt sedan förra gången... För ca 3 år sedan.
Började med att låta personen vänta medans datorn startade, den var redan igång. Då påpekade den som ringde att det troligen var alla virus jag har som orsakar slöheten.
De hade svårt att få mig att hitta rätt tangent, då deras instruktion var att leda den de ringde till vänster Windowstangent. Jag har en funktionstangent på den platsen.
Efter en stund tyckte jag att det kunde räcka och sa åt henne att jag vet att det är en scam som de försöker utsätta mig för och att jag inte går på det då jag jobbar med IT. Hon var dock envis och ville fortsätta.
Då frågade jag om det var Windowstangenten och R som hon försökte få mig att trycka och det var det. Nästa fråga från mig var om det var att köra CMD som var nästa steg. Hon lät lite förvånad av att jag började leda konversation...
Sedan ville hon att jag körde ASSOC och där hitta ett CLSID som skulle visa min 'security licens'. När jag påpekade att denna är samma på alla Windowsdatorer glömde hon till och med bort att läsa upp den för att bekräfta.
Nu ville hon direkt få kontroll över min dator via logmein, men då bad jag henne sluta och önskade en bra dag och la på.

Så här i efterhand borde jag gått ett steg längre och fått hennes pinkod till logmein så att jag kunde skickat den i en abuse report till logmein. Uppmanar alla att göra det då det kan ställa till med lite extrajobb för dem att göra nya registreringar hela tiden.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mattsingen
Skrivet av Kilroy:

Nej, det är inte bevisat att mobilmaster ökar risk för cancer.

Dessa frekvenser påverkar inte människohälsan alls.
Grundläggande information om elektromagnetisk strålning:
http://i.imgur.com/lpfxLi4.gif
Det som är till höger om synligt ljus är farligt och cancerframkallande, det till vänster om synligt ljus är inte energirikt nog att påverka våra celler på det sättet.
Det kallas för joniserande och icke-joniserande strålning.

Den enda frekvensen som är bevisat farlig i den med längre våglängd än synligt ljus, är den exakta frekvensen som mikrovågsugnar använder. Detta då den får väte-syrebindningar att vibrera kraftigare och därigenom värma upp vatten. Att utsättas för den typen strålning kan koka dig inifrån.
Anledningen att mikrovågsugnar inte är farliga är att det galler som täcker alla öppningar hindrar strålningen från att nå utanför ugnen.
Tror dock att ingen tillverkare skulle använda den frekvensen frivilligt då all trafik skulle slås ut om någon kör en mikro i närheten till telefonen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mattsingen
Skrivet av ia74:

@Mattsingen:
Tack för att du tog dig tid att titta på mina frågeställningar Så glad för dina tips om vad jag bör tänka på. Man lär sig verkligen mycket i det här forumet. Kan det vara möjligt att byta grafikkort på de två färdigbyggen som såg bäst ut och är det möjligt att sätta i en samsung ssd disk i en sån dator.

SSD borde gå att stoppa i nästan vilken dator som helst. Bara de minsta chassin och många laptops är begränsade till en disk. Hur lätt eller svårt det är att flytta installationen av windows eller göra en ny installation till den beror på vilken version av Windows som det är frågan om. Jag tror det finns guider till hur du gör här på forumet.
Grafikkortet i någon av de färdigbyggda datorerna borde inte vara några problem att byta rent mekaniskt. Det som kan vara ett problem är som jag skrev att ofta använder de ett nätagg som är avpassat för just den dator som det sitter i så nätagget är inte byggt för att leverera mer ström. Tyvärr är det nästan alltid så att ett kraftigare grafikkort har större krav och då är det även nätagg som måste bytas och alla sladdar dras om.

Av Mattsingen

Av de färdig byggda tror du tittat på tror jag mest på dessa två. Färdigbyggda är i sig inte alltid dåliga, men ofta har de svaga grafikkort i förhållande till övriga datorn och att nätagget är avpassat för precis de delar som sitter i från början vilket begränsar möjligheten att t.ex. byta grafikkort senare.

Skrivet av ia74:

Har också kikat runt på beg. hemmabyggen. Här är en vi funderar på. Är den värd 7000?
Windows 8.1 (Kan uppgraderas till 10 om så önskas.)
MSI Moderkort
750W Nätaggregat
Intel Core i7-4770 3,4Ghz
Corsair 16Gb Ram minne
AMD Radeon R9 270 med 5870Mb i totalt minne
SSD Hårddisk med 128Gb + Hårddisk med 500Gb
Master Cooler V8 Kylare
Mad Catz V.7 Tangentbord

Begagnat kan ofta vara ganska prisvärt. Vad som kan vara svårt att avgöra är det är några problem med den (men oftast är det inte det).
Just detta exempel tycker jag ligger ganska rätt i pris.

Lite tips från en som också spelar Minecraft med många mods. När det kommer till stora modpack behöver Minecraft ca 4GB minne, så då behövs det lite över för widows, antivirus, drivrutiner och annat som ligger igång. Minrekomendation är därför att försöka hitta en dator med minst 8GB minne gärna 16GB (flera av spelen som kommer nu rekommenderas 16GB till).
Processormässigt skulle jag rekomendera en i5 eller i7 (i5 är troligen mer i rätt prisläge för er). Om det inte är en av de lägst klockade så kommer den troligen räcka till under några år till.
Grafikkortet är nog det som oftast är lättast att byta i efterhand, så där kan ni snåla lite nu om det kan finnas möjlighet att spendera ett par tusen till när spelen han vill spela blir mer krävande.

Av Mattsingen

Minecraft är extremt beroende av CPU och vad du mäter på för värld och hur du mäter.
Spelet är extremt dåligt på att använda många trådar, hög klockfrekvens är oftas att föredra. När man rör sig i världen så är det CPU som jobbar med att skapa nya områden, men om det redan är skapat så är det disken som världen är lagrad på som även spelar in.

Av Mattsingen

Jag har ett par HD6870 i en av datorerna och på den så fungerar det bara att använda den ena DVI-porten (av två) samtidigt som HDMI-porten. På något sätt delar den ena DVI-porten och HDMI-porten resurser på det kortet. Har du möjlighet så skulle jag prova olika kombinationer och se om någon kombination fungerar. Har tyvärr ingen erfarenhet med Nvidiakort...

Av Mattsingen

Hur mycket minne säger CPU-Z? Hur mycket minne säger Aktivitetshanteraren att det finns och vad används det till? Har du testat att minnena fungerar som de ska, t.ex. med memtest86?

Av Mattsingen
Skrivet av PowerNet:

Klart att ni skulle klara er med mindre än 100/100, webbtv/strömmad video tar inte så mycket, så 30/x (ex 30/10) skulle säkerligen egentligen räcka.
Som fler har sagt så ligger nyttjandet inte ens i närheten av vad kapaciteten kan ge, kollar man ett genomsnitt på en kund som har 100/100 så är det i genomsnitt runt 1 Mbit/s om ens det i månaden (sen finns de ju de kunderna som tankar väldigt mycket torrents osv) men många klarar sig på en bråkdel av 100/100 egentligen.
Ex 30/30 räcker och blir över för en normal familj utan problen i 95% av fallen...

Vi kanske faller utanför de 95%-en
Det händer att vi är tre stycken som spelar online samtidigt som två kollar på något strömmat och digitalboxen gör en inspelning, förutom de minimala mängder data som telefoner och plattor förbrukar med sina statusuppdateringar. Vi skulle kanske klara oss på 50/10 om det vore helt stabilt utan packet loss.

Av Mattsingen

Detta skulle kunna leda till lösningar där ett kraftigt grafikkort tar hand om en huvudskärm och ett svagare tar hand om två sidoskärmar eller mitten respektive ytterkanten. För att underlätta skulle ju enklare texturer kunna användas för det svagare kortet.