Inlägg

Inlägg som mcznarf har skrivit i forumet
Av mcznarf

Vad kostar det för staten och skattebetalarna när en myndighet byter namn? Det kan knappast vara värt...
OK om det är i samband med en omorganisering, som jag antar måste ske ibland, men att bara byta ett namn anser jag är meningslöst.

Av mcznarf

Om du ska flytta hela "datasets" så kan du använda zfs send/receive. Det är mycket snabbare än rsync.

Av mcznarf

Vore inte även "molnet" en utmärkt backup-lösning för just dokument och små filer? Det kan väl max röra sig om några 100-tals GB?

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Samsung 860 pro är nog den bästa 2,5" ssd:n. Den e svindyr (3000 kr för 1 TB). Jag hade valt Samsung 860 evo. Den är toppklass för mainstream ssd. Ca 1500 kr för 1 TB.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Jag använder Mullvad med Svenska servrar via Open VPN-anslutning på routern. Kan ladda ner i max 7 Megabyte/s. Begränsning ligger säkert en del i routerns relativt klena hårdvara. Svarstider är ca 10-15 ms... Vet inte om det funkar för spelande. Man kan med lite pill ställa in så att endast vissa IP-adresser eller portar slussas via VPN, så du har normal hastighet via vanlig surf

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Om du kan pilla lite själv, så är kombinationen Gsuite med obegränsad lagring för runt 100 kr i månaden med programvaror som Rclone eller Duplicacy, väldigt bra

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Ta bort ip i dnsmasq. Du måste definiera dina datorer i /etc/hosts.
Alltså fylla i ip-adress och hostname.
jag har t.ex. i min hostfile
192.168.1.61 nextcloud
Jag kan då komma åt den maskinen på http://nextcloud.mindomän.se
Har du dhcp och inte statisk ip så fungerar det annorlunda

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Kolla hårddiskar på amazon.de du kam få 8TB extern hårddisk för liiite mer än 4TB i Sverige. Extern hårddisk kan tas ur "skalet" vid behov.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf
Skrivet av klotim:

Orginell kommentar!

Nej, men erkänn att den är lite rolig??

Av mcznarf

Låter väl imponerande, men kan den lira Crysis?

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Jag kör 2st stripade vdevs med raidz2 med 8 diskar vardera. Man förlorar marginellt med utrymme pga "padding", typ beräkning av paritetsdata jämfört med att köra 6 eller 10 diskar. Det är dock verkligen marginellt och jag hade inte bekymrat mig om det.

Jag hade önskat att prestandan, speciellt random iops var högre. Det finns så jäkla många faktorer som påverkar och jag orkar inte felsöka allting. Om du främst lagrar stora filer så kommer det vara bra prestanda. Om du typ jobbar med många bilder, små skrivoperationer samtidigt kommer det inte vara så bra prestanda (i min mening).

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Länkar till min reddit-tråd med system-bygge med 16 diskar i Fractal Design R5

https://www.reddit.com/r/DataHoarder/comments/6smdpu/showing_...

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf
Skrivet av Paddanx:

Intressant.

Hur är det med kompatibilitet, kommer det krävas denna mjukvaran för att hantera dem i framtiden? Går det att återskapa om tex moderkortet eller liknande dör med en ny dator?

Går de att expandera i efterhand?

Om säg den 2TB disken i ex du hade ovan dör, måste man ersätta med en likadan 2TB eller kan den anpassa sig till 1,5TB/3TB?

Dessa mjukvaror fungerar helt och hållet med befintlig data formatetade i ntfs. När du installerar ändras ingen data. När du avinstallerar ändras ingen data. Det går att expandera i efterhand. Du kan ersätta 2 tb med valfri storlek så länge den totala mängden data inte överstigs

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Om du använder windows så finns två separata programvaror för att åstakomma detta.

Stablebit drivepool - kombinerar flera hårddiskar till en på filnivå, så att alla hårddiskar samlas under en enhetsbeteckning, dvs ingen raid, dvs fallerar en hårddisk så försvinner endast filerna på den hårddisken. Fungerar med befintlig data på hårddiskar formatetade i ntfs. Kostar pengar.

Snapraid - skyddar mot bitröta och hårddisk-krasch. Använder den största hårddisken av ett gäng till att kalkylera paritet, så att data kan återskapas. Dvs har du fyra hdd, 1 tb, 2 tb, 4 tb, 4 tb, så försvinner 4 tb till paritet. Är gratis. Saknar i grunden GUI, men det finns att ladda hem separat. Fungerar på hårddiskar med befintlig data formaterade i ntfs.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Tankar/hjälp kring Freenas och ZFS

Hej SC!

Jag har funderat en hel del kring datasäkerhet på sistone och skulle vilja diskutera lite Freenas/ZFS.

Anser ni att det är OK att bygga sin pool på 3x4 TB / 4x4 TB nas-diskar i RaidZ1, samtidigt som man har backup till externa diskar/annan server samt backup till "molnet"??

All data är alltså replikerad minst tre gånger.

Jag vet att RaidZ2 är det som generellt rekommenderas, med tanke på att sannolikheten är stor för ytterligare ett diskhaveri vid återbyggnad av RaidZ1.

Fördelar med RaidZ1 är dock flera som jag ser det:

1. Enklare och billigare att utöka i framtiden. Jag kan utöka med 3x4 TB / 4x4 TB vid behov av mer lagring.

2. Mycket enklare att hitta lämpligt chassi och andra komponenter att bygga i. Man måste inte tänka i multipler av 6 (som är det lägsta antal diskar när RaidZ2 är aktuellt). Merparten av raid-kort har 2, 4, eller 8 portar. Enkelt att utöka med extern lagring, t.ex. 4x4-disk esata-chassi som kan rymma ytterligare en hel vDev.

3. Snabbare (vid samma antal diskar som RaidZ2).

Eller ska man kanske satsa på mirror vDevs?? Fast då förlorar man ju så pass mycket lagringskapacitet att det är lika bra att köra med Windows Storage spaces + REFS, BTRFS eller något annat.

MVH

Av mcznarf

På min egna htpc (win10,core i3-2600) så funkar viaplay riktigt bra med internet Explorer. Använder jag chrome, eller firefox så hackar och fryser det som satan och är obrukbart.

Så testa olika webb-läsare!

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Kan chromebook vara ett alternativ? Duger säkerligen om du bara ska skriva, surfa o söka fakta i studierna. Skulle dock inte skaffa chromebook om jag inte även hade en "riktig" dator.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Det enda som är bättre med den är väl att den har touchscreen o är lite billigare? Ux32ln har ju bättre grafikkort, matt skärm o är betydligt lättare.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf
Skrivet av Rajat:

Om man nu tycker det är viktigt, användarvänligheten tycker jag är viktigast och den är iOS bättre på

Ja, som när man ska föra över musik till sin iPhone. Sjuuuukt smidigt.

Eller inte.

Av mcznarf

Tack för recensionen och värdefulla synpunkter!