Inlägg

Inlägg som mcznarf har skrivit i forumet
Av mcznarf
Skrivet av n_sandstrom:

Du skriver att skillnaden på uppgradering av nuvarande vs helt nytt itx är 5000. Vad mer än chassi skiljer dom båda?

Skickades från m.sweclockers.com

Ok, förstår. Jag måste köpa nytt chassi + fläktar + nätagg (behöver förmodligen sfx) + cpu-kylare (förmodligen lågprofil) + ram (2x8 gb, vill ha 16 gb). De extra delarna blir ca 5000 kr.

Av mcznarf
Skrivet av n_sandstrom:

Vad är det för mini-itx chassi för 5000 du spanar på egentligen?

Du har nog missförstått? Jag beskriver ju hela system. Chassi kostarrunt tusenlappen

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf

Kan väl tillägga diskussionen att jag har ett micro atx-system idag med phenom II 1090t (oklockad) och hd 5850. Vad jag än väljer av alternativen ovan så blir det betydligt snabbare.

Jag har konfigurerat en laptop på pc-konsulten.se och den kostar ca 16500 kr och har 4800qm, gtx 780 (utan lagring, sämsta skärmalternativet).

En uppgradering av nyvarande dator, gtx 780 + mobo + 4770k kostar 9-10000 (utan lagring).

Helt nytt mini-itx system 14-15000 (utan lagring).

Jag har alltid så jävla svårt att bestämma mig för sådant här tyvärr. Nåväl, får fundera lite vidare. Tack för inputen.

Av mcznarf

Tack för svaren och länk till prestandatester. Jag har svårt att bestämma mig själv för vad det blir. Har kört stationär dator som huvudsystem hela livet. Nackdelen med laptop är ju såklart att man får sämre prestanda per krona och att topp-prestandan aldrig kan bli lika bra. Men om man inte har en väldigt tajt budget som i mitt fall, eller har behov av absolut topp-prestanda, så kanske en laptop av clevo-karaktär kan vara något att ha? Det är ju gött att vid behov kunna flytta runt den och att den tar mindre plats på skrivbordet. Sedan kopplar jag självklart in stor skärm, mus och tangentbord och använder som en stationär vid skrivbordet.

Av mcznarf

Bärbar gamingdator, eller mini-itx?

Tjena.

Funderat på att skaffa en mindre dator, för jag har ganska litet skrivbord och får inte helt plats känner jag. Vill samtidigt ha en sekundär skärm, dels för att det ser så coolt ut och dels för att multitasking blir skönare då.

Valet står mellan en mini-itx-rigg med så liten volym som möjligt som rymmer gtx 780 eller en gaming-laptop med gtx 780m.

Fördel med mini itx:

  • Lätt att uppgradera

  • Billigare

  • Bättre prestanda

  • Får plats med fler hårddiskar, slipper ha externa

Fördel med gaminglaptop är:

  • Mindre volym

  • Sekundär skärm ingår i paketet (sparar pengar)

  • Jag behöver ingen separat laptop, mer än kanske en 11 tums ultrabook eller liknande för slösurf (sparar också pengar)

Vilken prestandaförlust kan man förvänta sig om man väljer gtx 780m jämfört med desktop-varianten? Hittar inga siffror på det. När det gäller processorer så verkar skillnaden inte vara jättestor
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-4770K+%...
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-4800MQ+...

Jag gillar ju att bygga ihop datorer och fixa och pilla, men fördelarna väger nästan över till gaming-laptops fördel. Jag spelar faktiskt inte jättemånga krävande spel, mest krävande är nog Diablo 3 för tillfälligt. Vill mest att det jag köper ska hålla tre år, tills det är dags att uppgradera igen Renderar lite filmer och jobbar i photoshop ibland.

Av mcznarf
Skrivet av fue:

haha, say whaaaat?

Måste tom köra med Tasker för att bara använda tex. GPS:en när programmen kräver det osv.

Under natten drar Android OS ~40% batteri.

Snarare skit i motorn.

I så fall har du fått en defekt enhet. Du inser väl själv att det inte är ett vanligt problem att en telefon drar 40 % batteri under natten?

Av mcznarf
Skrivet av S_Z:

Som sagt jag är knappast ensam. Du tillhör en mycket lite minoritet som tjafsar om "riktig" multitasking fortfarande. De flesta vet knappt vad multitasking är och definitivt inte vad skillnaden är mellan det du kallar "riktig" multitasking och iOS hantering av bakgrundsprocesser.

Jag tror inte ditt påstående stämmer att majoriteten inte vill ha riktig multitasking, men varken du eller jag kan styrka våra ståndpunkter, så jag tycker vi kan släppa det

Skrivet av S_Z:

Jag håller dock med dig om att man inte kan säga att det ena är bättre än det andra. Vad som är "bättre" är ju högst subjektivt. För dig som uppenbarligen har krav på att applikationer utan begränsning skall kunna köra i bakgrunden så är det Android tillåter absolut bättre för dig. För andra kanske iOS sätt är bättre då den upplevda funktionaliteten är de samma för dem men risken mindre att appar skall råka och ligga och köra och utföra onödiga processer i bakgrunden som tömmer deras batteri.

Det här håller jag helt med om. Jag tycker den bästa multitaskingen vore Androids fast man kunde styra vilka processer som skulle vara igång i bakgrunden. Både inställningar för appar på ett generellt plan (lättare för användaren) men också styra varje app för sig för den avancerade användaren.

Skrivet av S_Z:

Det var väl knappast vad jag skrev va? Allt kan bli bättre, så även iOS multitasking. Om de nya förbättringarna kan ge mig likvärdig eller bättre upplevelse som idag medan det samtidigt spar mer batteri är det bara fördelar.

Jag övertolkade det du skrev lite med flit. Men jag tycker att det är konstigt att skriva att en lösning är jättebra utan att skriva om nackdelar och i nästa mening skriva att denna lösning snart kommer bli ännu bättre.

Av mcznarf
Skrivet av fue:

Appar för android är tammefane mig ett skämt, krashar relativt ofta, och Android OS:et drar sjukt mkt batteri när skärmen är avstängd.

Nej, min S3a blir utbytt i September för en 5S.

Låter som skit bakom spakarna. Ladda ner massa skitappar som dels kraschar och dels drar onödigt med batteri. Nej, bättre att bli hållen i handen genom telefonupplevelsen av trygge farbror Steve. Du fick en telefonmodell som inte blivit släppt ännu heller, det var ju gött!

Av mcznarf
Skrivet av S_Z:

Det där snacket om "riktig" multitasking är löjligt argument som 99% inte bryr sig ett skit om. De bakgrundsprocesser som iOS tillåter räcker gott och väl till det som den absoluta majoriteten behöver samtidigt som det gör det till vis del förhindrar att dåligt skrivna appar ligger och kör helt onödiga bakgrundsprocesser som äter upp ditt batteri. Du kan köra Spotify i bakgrunden samtidig som du har Navigon igång och sitter och surfar...eller någon annan kanske om det är du som kör

Du bryr dig inte om riktig multitasking och tycker det är tillräckligt. jocap skrev ett påstående om att iOS har bättre multitasking. Det är fel, sen behöver man tycka det är bättre eller sämre.

Skrivet av S_Z:

I iOS 7 skall multitasking bli ändå smartare då den lär sig och uppdatera appar i bakgrunden baserat på ditt beteendemönster.

Så du erkänner att multitasking inte fungerar tillräckligt bra nu trots allt?

Skrivet av S_Z:

Vad gäller krashande appar så finns det en nu gammal undersökning från ett företag, Crittercism, som baserade sin statistik på appar som använde deras egna ramverk och dessutom gjordes när iOS5 precis hade släppts.
Inte mycket till underlag för att påstå iOS krashar mer än Android i mina ögon.

Må så vara, men det är en undersökning som i alla fall styrker mitt påstående. jocap påstod att appar kraschade mer på Android utan något som backade upp det påståendet.

Av mcznarf
Skrivet av jocap:

Jag bytte nyss från iPhone 5 till Galaxy S4. Här är vad jag tycker:

http://jocap.github.io/blog/2013-06-28-android-vs-iphone.html

TL;DR:

Android känns ännu ej moget, iOS mycket stabilare och bättre multitasking. Nästa mobil blir förmodligen iPhone 6.

iOS har ingen riktig multitasking, så det kan omöjligt vara bättre. Statistik visar att appar kraschar oftare på iOS jämfört med Android.

Av mcznarf

Kör själv på Silverstone TJ08-E.

Köp en tyst 180 mm (rekommenderar denna som är mkt tyst http://coolingstuff.se/p/560/phobya-g-silent-18-red-led) och en 80 mm fläkt.

Plocka bort hårddiskburen och köp en hårddisk för 5.25 -> 3.5. SSD finns plats för i botten av chassit. Det finns även en extra plats för 3.5 tum i botten av chassit.

Skaffa grafikkort med referenskylare, som blåser ut varmluft bak på grafikkortet. Det finns ju inga ventilationshål på sidorna på detta chassit.

Du får plats med en stor tyst cpu-kylare. Jag funderar på att skaffa http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1434921

Av mcznarf

Baserade i Kanada tror jag Men du har rätt... tänkte inte på det, förtar glädjen rätt så mycket

Av mcznarf

Tips på prisvärda, konfigurerbara laptops

Surfade runt och stötte på denna tillverkaren https://www.system76.com/home/

Tycker deras "Galago pro" verkar som en sjysst laptop och tänkte tipsa om den:

  • Haswell i7

  • Iris pro 5200 grafik (jämförbar med gt 650)

  • ssd+hdd

  • 14,1" full hd matt ips-skärm

  • upp till 16 gb ram

  • Ingen kostnad för Windows, den kör Ubuntu från start

  • Vikt under 1,8 kg

  • Batteritid framgår inte, men batteri på 53 Wh

  • Kostar runt 10.000 kr beroende på konfiguration

Av mcznarf
Skrivet av elev10:

Jag är DJ och skulle aldrig släpa runt på något sånt där, du behöver en lätt dator, SSD är ett måste.

Edit:
Även att tillägga, MAC är att föredra starkt pga driftsäkerheten. Min mac har aldrig dött under en spelning vilket windows som jag hade innan gör hipp som happ.

Du får en popup som säger att du måste uppdatera mitt under ett gig, glömmer att klicka "senare" eftersom du är så inne i att dja, och sen stänger datorn av sig helt random och man måste vänta på uppdateringar.

Det händer inte på mac.

Dold text

Det går att stänga av automatiska uppdateringar väldigt enkelt i Windows.

Av mcznarf
Skrivet av Kire6:

Klart att det krävs inlärning och att användaren gör sina egna anpassningar och inställningar. Dock ser denna process likadan ut på båda plattformar då mjukvaran ser precis likadan ut, tex CAD, PS, LR osv.

Det jag syftade på var att folk som använder sin dator för professionellt arbete inom media inte ska behöva tänka på om ramminnet är kompatibelt med moderkortet. Som någon skrev här ovan för så behövs det helhetslösningar som bara fungerar. Juh mer tid det finns till att skapa desto mer pengar kommer dom att tjäna.

Se mitt svar till "Narien"

Av mcznarf
Skrivet av Narien:

"det ska bara funka" handlar inte enbart om att det ska vara apple. För stora företag innebär det att det är en helhetslösning man har. anställda ska aldrig behöva "pilla" med datorn, då slösar man helt enkelt tid.

Det köper jag och förstår varför det kan vara mycket viktigt. Men jag ifrågasätter att en Mac per automatik skulle vara en mycket bättre "helhetslösning" än en annan dator. Har man datorkunnig personal som kan ställa in, fixa och trixa och utbilda annan personal, så lär det vara ganska "same same but different" vilken dator och OS man kör (under förutsättning att rätt programvara finns förstås).

Av mcznarf
Skrivet av Kire6:

Om du går in på Apples hemsida så ser du att två grafikkort får plats alldeles perfekt. Jag tycker att designen är intressant, men väntar men ett slutgiltigt omdöme tills vi får se hur bra kylningen faktiskt fungerar. Eftersom Apple har specialdesignade kretskort så är det inget större problem att chassit är cylinderformat.

Vad folk här inte verkar förstå är att målgruppen för Mac Pro inte är den allmänne datorentusiasten. De som köper en Mac Pro kommer förmodligen att köpa en helt ny Mac Pro när datorn börjar kännas långsam. Den enda intressanta delen som kan komma att uppgraderas är RAM modulerna, vilket apple har löst så att det går att göra.

Om du är en proffsfotograf, som fotar för de största modemagasinen/biltillverkarna så är en Mac Pro småsummor mot vad dom tjänar på ett fotojobb. Att datorn kommer att kosta mycket är inga problem då dom lätt kommer att kunna tjäna tillbaka dom pengarna. Juh mindre teknik dom har ivägen för att göra sitt jobb desto mer pengar kommer dom tjäna. Tänk på hur mycket en kamerautrustning de stora filmbolagen använder sig utav. En RED som är en utav de mest populära cinemakameror på marknadn idag kostar 300 000 kr. Sen krävs det objektiv, ljudutrustning och stativ så som kranar och slinders. Har inga exakta siffor men skulle gissa på att en kamera set up ligger på ca en mille. Att då köpa en in Mac Pro för 100k är en småsumma jämfört med vilken annan typ utav utrustning som används utav Mac Pros målgrupp.

Visst, går att bygga en dator med precis samma specs till en betydligt billigare peng. Men är man en utav världens bästa fotografer/filmsakpare så behöver man inte veta hur man sätter ihop en dator, då vill man bara ha teknik som fungerar. Då är denna Mac Pro ganska så optimal.

Att teknik bara skulle fungera är en myt. Det krävs alltid inlärning, inställningar, anpassningar och det kommer uppstå fel. En Mac är ingen magisk pryl som kan läsa dina tankar och anpassa sig automatiskt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf
Skrivet av anon142735:

Det är viktigt att säga att Apple är sämst i alla lägen också, va?

Fyndigt svar. Lite synd att jag aldrig påstått att Apple är sämst.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mcznarf
Skrivet av pixelpuke:

Eller så struntar man i var powerknappen sitter eftersom att den används vad? en gång i veckan max? Varför i hela friden skulle man ha en massa kablar liggandes rätt över skrivbordet bara för att powerknappen sitter där kablarna sitter?

Fattar inte logiken om det ens finns någon.

Det är viktigt att försvara Apple i alla lägen, va?

Av mcznarf
Skrivet av anon142735:

Om man gillar Apple så skiter man i priset som jag gör. Och tycker man inte om Apple så gnäller man på priset.

Lite som en sekt.