Inlägg

Inlägg som Rillsarn har skrivit i forumet
Av Rillsarn

Jag har full förståelse för att de auktionerar ut returexemplar av diverse varor som de har i lager. Vissa säljer dem ju i sin egen webshop, men till ett något reducerat pris. Enklare då att auktionera ut dem, för de blir säkert lätt liggande annars.

Med grafikkort är det ju lite annorlunda just nu. För det första, som jag skrev ovan, ingen rationell person skulle returnera ett grafikkort (3060 och uppåt) idag. För det andra, "överskottsgods", jo tjena.

Det är möjligt att det är "demoex". Men i sådana fall, hur många demoex behöver de plocka ut? För att sedan auktionera ut dem.

Jag tycker bara att det är lite konstigt, och det skulle inte förvåna mig om det görs medvetet för att tjäna mer pengar.

Jag vill med denna tråd mest ifrågasätta detta. Kanske gräver någon från Sweclockers vidare i ämnet.

Av Rillsarn

Nya grafikkort auktioneras ut av återförsäljare

Detta har kanske adresserats redan (men jag har inte läst något om det), i sådana fall kan tråden låsas och tas bort.

Har följt marknaden på grafikkort den senaste tiden. Allt är slutsålt överallt och säljs för priser långt över MSRP på andrahandsmarknaden.

Klart återförsäljare vill ta del av den kakan på något vis. Fina marginaler där.

Hur går då detta till?
Korten säljs som "returexemplar" och auktioneras ut på sidor som psauktion (t.ex. https://psauction.se/item/view/797095/grafikkort-asus-geforce.... För tillfället ligger det inte så många kort ute, men det uppdateras varje vecka och det finns ofta 3070/3080-kort eller AMDs motsvarigheter.

Några funderingar:
- Vem returnerar ett grafikkort idag, när de skulle kunna sälja kortet på andrahandsmarknaden på nolltid för mer än de köpt det för?
- Vilken/vilka återförsäljare är det som auktionerar ut dessa kort?

Räkneexempel:
Det länkade 3070-kortet ovan har i skrivande stund ett högsta bud på 8100 kr exklusive moms. Lägg på serviceavgift (580 kr) och 25% moms på allt och totalpriset hamnar på 10 850 kr. Men då återstår det också 3 dygn på auktionen. Hos Webhallen ligger kortet på 9190 kr.

Av Rillsarn

Så många frågor.

Blev det någon guldkylare för [Lb]Kramer?

Finns ingen aluminiumplåt hos classe idag. Var det bättre förr?

Silverpriset ligger idag på 7.5 kr/g. Till skillnad från 1kr/g när någons farsa köpte 20 kg.

Var kan man köpa PG? Idag finns det ju grafitpads, men hela vattenblock i detta PG har jag inte sett.

Är guld bättre än koppar eller silver på att leda värne, egentligen. Inte 24K då, utan 18K som även innehåller koppar och silver.

Var försvann egentligen Lb]Kramer? Han har inte varit online sedan tiden kring trådstart.

Av Rillsarn

Bjuder det du önskade, 600 plus frakt.

Av Rillsarn
Skrivet av glad_katt:

Får jag bara av nyfikenhet fråga var du hade tänkt köpa G4pro från? Verkar inte gå att få tag på i Sverige, har också sneglat på just den modellen... https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5140398

Från Ubiquitis egen shop; https://eu.store.ui.com/collections/unifi-protect/products/un...

Av Rillsarn

Med tanke på spotpriset på el på Nord Pool Spot nu så kommer de ersätta med något öre per kWh. Du får stå för alla avgifter gällande leverans samt skatter.

Säg att datorn drar 1kWh och den köra dygnet runt i en månad. 1kWh×24timmar×30dagar=720kWh.
Antag att de köper in denna el för i genomsnitt 0.1kr/kWh
720kWh*0.1kr/kWh=72kr

72kr för att köra en dator 1000 watt 24/7 i en månad. Övriga avgifter och skatter kommer överstiga detta.

Av Rillsarn

Ta kontakt med försäljaren eller Corsair. Jag hade ett AX750 som betedde sig likadant ibland. Tydligen är det inte ett helt ovanligt problem på AX750/850. Ibland kunde det funka felfritt i månader, för att sedan krångla ett tag på sättet du beskriver, och sedan fungera att tag igen. Efter att ha resetat CMOS/dragit ut PSUsladden/försökt starta datorn otaliga gånger så gick datorn hux flux igång. Fick ett nytt nätagg på garanti (Corsair har lång garanti - hade haft mitt i 6.5 år)

Av Rillsarn

Jag hade ett AX750 som betedde sig likadant. Ibland var det ett helvete att få igång datorn. Fick trycka på knappen, dra ur kabeln, sätta i kabeln, fippla men on/off switchen på agget. Tillslut kom det igång.

Sedan försvann det. Sen kom det tillbaka igen.

Hur som helst, jag skrev till Corsair och frågade om detta. Hade googlat lite innan och sett att fler hade liknande problem. De var väldigt tillmötesgående och upprättade ett RMA-ärende. Fick utbytesagget för någon vecka sedan (ett AX760, troligtvis byter de ut ditt emot ett AX860). Har inte haft några problem sedan dess.

Om du köpte agget 2013 (2015-09 minus 2½ år) har du garanti kvar. Så hör av dig till Corsair. Du kommer dock få skicka in nätagget själv. Mitt var köpt våren 2012 och de var inga problem.

Av Rillsarn

@anon294416:
Det spelar ingen roll vilken av dem du använder. Det kan vara så att du behöver aktivera dem i någon meny i förstärkaren dock. Standard är nog att om du väljer "DVD" eller "CBL" som ljudkälla, så kommer RCA-kontakterna för "DVD" respektive "CBL" användas (röd+vit, snett upp till höger, under "audio", bredvid de gula "video"). I sådana fall behöver du ändra detta i någon meny så att förstärkaren istället använder toslink/optical som input. Enklast är att läsa manualen för att se hur man gör.

Av Rillsarn
Skrivet av Effs:

När jag trycker på f8 så händer de inte mer än att jag kan välja Asus ryujin 4 mb och min windows sticka på 15 gig. Inga hårddiskar e synliga

Välj att boota från stickan. Sedan, under installationen, när du väljer var du ska installera windows så bör 970 dyka upp där.

Av Rillsarn
Skrivet av anon294416:

Göra dig till - Vad menas med det?

Asså jag har lagt nu mycket pengar (för mig) på detta systemet som jag inte är riktigt nöjd med, framför allt ljudkvaliteten är jag inte jätte nöjd med, har även köpt ett moderkort med bra ljudkort just på grund av ljudet men ändå inte nöjd. Så därför orkar jag inte göra fel som sen ska kosta mig.

För en vanlig människa låter det inte heller normalt att vrida stickkontakten, men jag ska testa imorgon och återkommer med resultat.

Längst ner till vänster ser du "optical". Det är toslink-ingångarna.

Kan mer eller mindre garantera att problemet ligger i just AUX-kopplingen till datorn. Fördelen med att använda toslink är att det är digitalt. Du använder därför inte datorns inbyggda DAC (digital-to-analog converter) utan skickar ljudet till förstärkaren digital och låter sedan denna omvandla ljudet till analoga signaler.

Hoppas förresten inte att du inte lagt många hundralappar på den förstärkaren. Det hade inte kostat dig mycket mer (om ens något) att skaffa en med HDMI-ingång.

Av Rillsarn
Skrivet av Effs:

Okej, vad skönt att du fixade ditt problem till slut. Men problemet med min bootordning är att jag inte ser några som helst hårddiskar i min bootnings meny. Eller att dem visas i biosen,

Vad händer om du trycker F8 så du kommer in i boot-menyn?

Av Rillsarn

Hade liknande problem när jag installerade windows på min nya 970. Det var bootordningen som var orsaken till detta. Rodda om där så ska nu nog se att det löser sig. Tänk på att du måste gör det möjligt att boota från USB om du ska installera från det. Kolla igenom hela bootordningen.

Av Rillsarn

Jag kör på Kryonaut och är nöjd. Hur mycket den egentligen gör är svårt att avgöra. Den verkar prestera i topp i de tester jag sett, men ofta handlar det om något fåtal grader - om ens det.

Däremot att byta ut "stock"-pastan emot Kryonaut i min laptop, det gjorde en hel del skillnad. Om det berodde på pastan i sig, eller att applikationen av det var bättre låter jag vara osagt. Troligen hade resultaten blivit bättre oavsett pasta, men kanske tjänade ett par extra grader med Kryonaut.

Deliddade min 4790k och applicerade Conductonaut under IHSen och Kryonaut mellan IHS och kylare. Blev helt klart nöjd med resultatet!

Av Rillsarn
Skrivet av muSashi:

"Starbreeze säger i ett pressmeddelande att bolaget som sådant inte är föremål för några misstankar, utan det handlar anställda på företaget."

Fast om det handlar om själva VDn, och personen som har hand om finanserna, så skulle jag säga att det har ALLT att göra med företaget i fråga.

Före detta VD och före detta finanschef. Det är fortfarande personerna och inte företaget som är föremål för utredning.

Av Rillsarn

Rättelse: EBM slår inte till mot företaget Starbreeze utan emot personer med anknytning till bolaget. Vilseledande rubrik kan jag tycka.

Av Rillsarn

Övervolta

Av Rillsarn
Skrivet av Chromatic:

Damn son, tänkte inte alls på det där, trodde väl att återvinningen var lite mer professionellt utförd :/

Detta är inte riktat emot dig @Chromatic i sak, men tankegången går igen. Många som inte tänker på hur "skräpet" tas omhand, och att detta kan skilja sig stort emellan länder.

Av Rillsarn
Skrivet av Kungjaevel:

Vi hade väl kanske tänkt oss 2500ish totalt. Så jag tror att det blir lite för dyrt för oss med det tyvärr, och ärligt talat så vet jag inte om hon kommer att dra nytta av ett så pass bra kort ändå. Men tack ändå

Det var oerhört generöst av dig! Det kan absolut bli aktuellt. Jag hör av mig via PM lite senare.

Om ni vill ha hjälp med ev. överklockning/mod kan jag göra lite efterforskningar. Isf behövs mer info om kortet i fråga (PM).

Vi (communityt) ska nog se till att det ska kunna bli nåt bra av detta! Vad är deadline, så att säga?

Av Rillsarn
Skrivet av Miljon3:

Du kan få ett HD7950 gratis mot frakt(eller hämtning). Kanske inte det första grafikkortet jag skulle stoppa in i en ny dator men det är bara hojta till om du inte hittar något bättre.

Nu minns jag kanske inte helt rätt, men tror att det finns en hel del bios-mods till just 7950 som gör det till ett vettigt alternativ (flasha om till "7970" - https://www.overclock.net/forum/67-amd/1394564-radeon-hd-7950.... Är det gratis är det ännu bättre. Jag hade ett 7970 som jag överlät till syrran och hennes ungar nyligen. Det var för visso biosmoddat och överklockat en hel del. Men nog klarade det Fortnite utan minsta bekymmer. 7970 ligger idag (överklockat) runt 1050ti-ish i prestanda. Spelar en i 1080p 60Hz är det ofta tillräckligt. Så, enligt mig är det åtminstone värt ett försök! Drar ju en del (alltså, ganska mycket, ställer en del krav på t.ex. nätaggregat) ström dock (värme och elförbrukning), men det kanske inte är det absolut viktigaste om man slår ut det över tid.

NB!
Jag har idag ett Z97 med en 4790k som jag köpte begagnat nyligen (enligt mig, det mest prisvärda man kan köra just nu - om man har bra kylare och delidd). Tycker att "prestanda per krona" är ett sjukt relevant mått, speciellt idag när priserna... "inte riktigt är i linjär relation till prestanda". Mitt gamla Z77 MB med i7 2700k och 7970 (Asus DC2) var vad syster fick ta över. För 1080p 60HZ duger det ofta gott än idag om man kan tänka sig att eventuellt göra avkall på de hösta kvalitetsnivåerna (klarade Fortnite galant enligt en av sönerna, jag har aldrig spelar fortnite själv, så jag har inget att jämföra med).