Inlägg

Inlägg som DavidtheDoom har skrivit i forumet
Av DavidtheDoom
Skrivet av Puttrickio:

Behöver hjälp att hitta cykel och har ganska speciella önskemål.

Bor i Skåne och min kommun tycker att skotta snö är något norrlänningar, alla norr om Hallandsåsen, bara hittat på.
Här saltas det rejält och har en som cyklist inte plats eller tid till att hålla på att smörja och underhålla, blir cykeln snabbt tråkig.

Hittade dock en bra lösning på detta då jag tidigare körde en Canyon Urban 5.0 Lätt med interna växlar och remdrift! Hade den i flera år, körde ibland mina 3 mil till jobbet när jag kände mig hurtig och la i princip inget underhåll alls, spolade bara av den någon gång ibland. Helt underbart!

Dock blev den snodd i höstas så nu står jag utan. Smärtan börjar lägga sig och jag börjar nu bli redo för en ny cykel.
Vill ha interna växlar, remdrift, aluminiumram(eller lättare) och skivbromsar igen. Men vill gärna ha lite fler växlar än 7 denna gång och cykel får gärna vara lite mer sportig, speciellt styret. Kommer övervägande cykla landsväg och cykelbanor året om.

Är det någon som har tips om en sådan?

Interna växlar över 7/8 innebär ett kliv upp i pris.
Canyon Commuter 7 kommer ju t ex med 11s Alfine för ca 22 k.
Commuter 6 kommer med nexus 8.

Alfine 11s sägs ju inte heller alls vara lika bomb-proof som Nexus 8 eller Alfine 8 så det är väl värt att tänka på.

Ska du kombinera än mer sportigt styre (pratar vi bockstyre eller bara smalt rakt styre?) så låter det nästan som du får kika på touring-cyklar men de blir ju ofta tyngre för att ta rejält med packning.

Spontant låter det som att du pratar om två olika cyklar, en snabb i fint väder, en med oändlighetskedja, shimano nexus och rullbromsar för att få det i princip underhållsfritt. Biltema har en Nexus 7 med rullbroms för typ 4500 kr? Iom ingen extern växel och inga bromsskivor så räcker det nog fint att bara blåsa av cykeln och kanske smörja någon gång då och då på kedjan med lite valfri olja.

Ser framemot alla andras roligare förslag på lättviktig, remdriftsdriven sporthoj med interna växlar (ett univers jag inte letat i än).

Av DavidtheDoom
Skrivet av Pecken:

Bah! Refunder pay upphör i Juni. Sa upp mitt kort i början av april och ansökte nu i Maj för ett norwegiankort. Blev nekad direkt på webbansökan. Läser min kreditupplysning och av det jag förstår av den borde jag vara en toppenkund? Inga betalningsanmärkningar och inga andra krediter. Kreditscore 1.03 (100 är sämst). Ringde kundtjänsten och frågade om jag kunde få en närmare förklaring på varför jag blivit nekad. Nej det kunde jag inte. Kundtjänst kunde inte se motiveringen. Kan jag ringa nån annan? Nej det kunde jag inte heller. Enda tipset var att vänta i tre(!) månader och söka igen. Frustrerande.

Kan vara så simpelt som att de inte vill ha in fler kunder inom den kundgruppen du befinner dig i. Handlar ju om riskspridning även för kreditutgivaren och då kan man inte ha 90% identiska kortanvändare utan måste ha individer i lite olika kategorier och skrån.

Vart läste du din "kreditscore"? I kreditupplysningen som trillade ut?

Av DavidtheDoom
Skrivet av Munya:

<Uppladdad bildlänk>

Senaste update från Proshop.

Känns fortsatt som att de försöker slingra sig lite. Likvärdig vara gäller oavsett pris. Lagen är strikt.

Oklart om de hade haft intresse att lösa detta om inte tråden skapats, luktar rätt illa faktiskt IMO.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Smurfen:

Hej,

Min fru köpte en MC för några år sedan av en större MC handlare i Gävle och har vart jättenöjd med den sen dess, men har nu köpt en nyare hoj som passar henne bättre så självklart vill hon sälja sin gamla hoj.
Hon blev kontaktad av en presumptiv köpare som ställde en del frågor, efter en liten stund fick hon kalldusch... hojen som hon vill sälja är importerad och såld som skrotad i USA.
Inget av dessa faktum nämndes av MC handlaren vid köpet av hojen utan allt var frid och fröjd med hojen, så frågan är finns det någonting man kan som ägare göra i detta fall eller är det bara bita i det sura äpplet?

Det mest centrala är väl hur länge sen "för några år sedan" var.

Sedan ska man såklart poängtera att "skrotad i USA" inte betyder samma sak som i Sverige, än mindre är det nödvändigtvis något som behövs uppges. Däremot kan det i praktiken betyda att hojen har varit objekt för försäkringsbedrägeri/stöld/stöldgods etc. Svårt att veta.

Troligen är det väl svårt att driva ett civilmål mot återförsäljaren för en potentiell icke-realiserad ekonomisk förlust pga tappad köpare?

Är spekulanten en köpare i Sverige? Är hojen i gott skick? Troligen är det lättare att sälja hojen till någon i Sverige än att försöka jaga säljaren. Att sälja till köpare i USA är väl troligen uteslutet.

Av DavidtheDoom

Why won't anyone think about the "Ctrl + L"?

Av DavidtheDoom
Skrivet av tombman:

hej,

Har fått ett erbjudande till en fastanställning där AG sätter uppsägningstiden till 5 månader. Start August.
Vad är det som gäller ang. uppsägningstiden om jag nu skriver under nästa vecka men får under tiden innan jag ens börjar tjänsten ett bättre erbjudande ? Det kan väl inte vara 5 månader ?

Skrivet av tombman:

hej, tack för svaren ,
för att förtydliga : svensk Arbetsgivare med kollektivavtal ( unionen ) och 6 månader visstid med fast anställning därefter. Start i Augusti.
Ag vill att jag skriver under asap, jag har dock som sagt andra erbjudanden. Så sura miner blir det tyvärr hur jag än gör dvs ber om mer betänketid eller säga upp mig innan jag ens börjar .

Tycker det behövs tydligare och mer välskriven beskrvning.
I första inlägget står det "Fastanställning, 5 månader uppsägningstid"
I andra inlägget står det "Visstidsanställning 6 mån, därefter fastanställning", dock inget om uppsägningstiden.

Det är inte bara Provanställning enligt kollektivavtalet 6 mån, därefter fastanställning med uppsägningstid 5 mån?

Av DavidtheDoom
Skrivet av Kibstah:

Gamla CPU fästen har jag glömt bort vart jag lagt dom så det sitter förmonterade fästen till Noctua DH15.

Intel LGA115X har inga kylarfästen på moderkortet utan bara fyra hål.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Ryzer:

Finns inget som heter EU-krav. I Sverige gäller max 250w motor och 20km/h toppfart för att klassas som cykel, och vara laglig när du ska dricka öl.

Cykel och elspark är fordon och där med gäller trafikförordningen:

Citat:

3 kapitlet ”Bestämmelser för trafik med fordon, gemensamma bestämmelser”.

1 § Fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt.

Det är alltså inte lagligt att dricka sig berusad och cykla eller ta elsparken. Vid synnerligt dåligt omdöme kan förare även bli av med körkort för personbil vid framförande av annat fordon så som cykel eller elspark. Vidare kan man vid vållande av annan kroppsskada bli dömd till upp till 4 års fängelse.

Att Cykel och elspark är fordon finns i Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Dinkefing:

Och vilka svenska aktörer skickar inte tillbaka produkten med originalkartongen? Jag tycker det borde vara praxis! Jag skickade in min dyra skärm med originalkartongen och frigoliten som förpackar den på ett sätt som inte hemmagjord kartong hade kunnat göra så hur tänker du att man ska avstå att inte skicka den med originalkartongen?

På rak arm vet jag att jag har haft med både Dustin och Inrego som skickar tillbaka grejerna i en kartong, men de sparar inte alltid originalkartongen då de har så stort flöde av maskiner ut/in på serviceavdelningarna. Det behöver nog inte alltid vara som hos dessa aktörerna såklart utan man kan säkert få tillbaka originalkartong. Sedan skiljer det sig självklart på olika produktkategorier. Skrymmande kartonger på "vanliga" format ryker nog, t ex datorer, laptops etc. Specialkartonger med formanpassade emballagedetaljer som skärmar behålls nog ofta.

Att du inte tror på detta tyder nog främst på att du kanske inte har så bra insikt i logistik, volym och lagerkostnader. Det är någon som ska förvara, hantera, lagra, och gå runt kartongerna på serviceavdelningen, inte nödvändigtvis något som är bra.

Citat:

Nej jag tror inte på ditt påstående och det verkar absurt! Och du precis som postaren ovanför tror att TS är ute efter produktionskostnaden för kartongen när hen inte är det. Se mina svar ovanför!

Jag ser det från ÅFs perspektiv, och har tydligtgjort min ställningspunkt. Nej jag tänker faktiskt inte läsa dina kommentarer ovan, du brukar var duktig på att svamla. Det är helt okej, men jag hoppar det idag.

Citat:

Vad händer om TS hade skickat kortet i en egen kartong och det tagit skada på vägen men hade ej tagit det om hen hade skickat det i det ursprungliga emballaget med all stoppning?

Ja, kund ansvarar för emballering av produkten under transport, så då står hen utan produkt om den skadas under returen. Det är väl knappast svårt att förstå?

Av DavidtheDoom
Skrivet av Munya:

Enligt proshop ska alltid skickas tillbaka som det står på deras sidan. Annars är det 5-10% värdeminskning.
Som du säger. Proshop borde uppdatera sina rutiner.

Jag förstår hur du tänker, däremot kan man diskutera om emballage är tillbehör, eller just emballage.
Min åsikt är såklart att Proshop ska lära sig av detta och snygga till sina rutiner och smeka lite medhårs i form av någon liten goodwill, ta på sig ansvaret liksom. Men juridiskt är det nog svårt att dra det!

Jag får lite samma vibbar som när Cdon hade goddag-yxskafts kundtjänst, det är trist att Proshop inte tar tillfället i akt och löser detta snyggt, det lär ju dessutom förhindra framtida instanser av samma problem och besvikna kunder, och hade de löst det omgående så hade det varit billigare.

Att yrka på täckköp för att få en jäkla kartong hade jag nog inte tyckt vara lämpligt, däremot någon liten symbolisk värdekod, 100-200 kr kanske.

Av DavidtheDoom
Skrivet av muSashi:

Sweclockers borde skriva en artikel där dom testar svensk konsumenträtt inom komponentbranschen, där dom köper in produkter från alla stora återförsäljare som säljer till Sverige, och sen testar hur vardera företag hanterar ångerrätten, vad händer t ex om man returnerar något utan originalkartong?
Ännu bättre vore det om dom kunde testa reklamationsrätten också, men förstår att det kan bli rätt så svårt..

@JonasT
@nyhet

Skrivet av Munya:

Det går inte att pinga nyhet, då det är lämpligare att skicka in nyhetstips via kontaktformuläret. Då kommer det direkt till en inkorg där redaktörerna gemensamt kan föra en dialog kring vad som är intressant att ta upp. Oavsett om en enskild redaktör är ledig/sjuk/på resa.

Spontant tror jag faktiskt inte att TS har något att hämta här även om jag själv tycker att första svaret är lite av ett självmål av Proshop. De flesta aktörerna är tydliga med att man inte ska skicka in originalkartong då det inte garanteras att produkten returneras i denna. Att Proshop inte fått rutin på detta är pinsamt.

Jag har varit i kontakt med flera olika aktörer och då har det tydligt förmedlats när man inte får tillbaka originalkartongen vid reklamationsärende.

Det jag tycker Proshop skulle kunna göra här är att ursäkta sig för det osnygga svaret och ge något presentkort/värdekod i goodwill för att det inte ska bli en cirkus av ärendet (vad kostar det att diskutera problemet internt en halvtimme liksom?). Därefter kan Proshop uppdatera sina rutiner så att kunder är medvetna om att kartong in returneras vid reklamation.

Live and learn så att säga.

Av DavidtheDoom
Skrivet av MegaManX93:

Ukraina fungerar inte längre. Pakistan fungerar och är till och med billigare. Urban Vpn är kostnadsfri kör på datorn när du betalar bara sen rullar det på automatiskt.

Spännande, jag hade dragning från UA senast i mitten av April. Bra tips om Pakistan, vad kostar det där? UA kostade mig i april 28 kr.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Ekischevelle:

Köpte ett Corsair CX750. Kopplade in kablarna på samma plats som det gamla nätaggregat var kopplat på. Datorn startar inte. Nätaggregat har en 24 lins kontakt som ska kopplas in på moderkortet. Men moderkortet i datorn har ingen sådan kontakt. Måste jag ha ett annat nätaggregat eller är det något annat jag missar?

Börja med att berätta exakt vad du har för moderkort. Hur tänker du annars vi ska berätta hur detta ska fungera?

Av DavidtheDoom
Skrivet av Jonas79:

Tackar så mycket blir Samsung Magican secure erase.

Men är det legacy eller uefi bios man ska välja när man skapar usb stickan

Spelar nog ingen roll i ditt fall om det rör sig om "Gigabyte Aorus X570I", mest sannolikt är att UEFI fungerar.
Inget kommer gå sönder om det blir fel men stickan kommer inte boota, bara göra om med andra varianten.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Kenneth:

fyfan det där alltså. Vet inte hur många gånger vi felsökte hela systemet och sen bara: "...wait"

Skrivet av CrispVanDahl:

Nu har ju dock inte AOC köpt någon sponsrad artikel utan bistått med skärmar till testriggarna. Lite på samma sätt som vi tackar Asus för moderkorten, Seasonic för nätaggen och Noctua för kylarna.

Sponsrat innehåll är och kommer förbli uppmärkt. Är det inte en sponsormärkning har vi antingen köpt produkten själva eller fått låna ett exemplar utan krav eller löfte om motprestation.

Hur ofta kan man köra en komponent i nio år utan att det når bristningsgränsen? Ändå rätt galet att skärmar inte rört sig på ett överväldigande sätt på ett decennium i testningsperspektiv!

Av DavidtheDoom
Skrivet av Jonas79:

Tänkte såklart formatera denna via kommando tolken så alla partioner försvinner och inget filsystem är förvalt.

Nu till min fråga behöver jag allokera utrymmet och välja filsystem innan försäljning om den nya ägaren ska använda denna som system disk.

Men kan säkert också användas som sekundär hårddisk och detta man inte vet i förväg.

Hur brukar ni göra med system diskar när ni återställer dessa till försäljning.

Det enda rätta är att använda secure erase som går snabbt och inte sliter på disken. Går att göra i bios i de flesta moderna moderkort men även via tillverkarnas verktyg.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Ultrasound:

hej på er , Jag funderar på en stabil stationer dator, obs EJ GAMING!
Behöver inte ha massa i/O , snarare kvalitets moderkort och processor.
Tacksam för förslag

Jag har justerat din undermåliga rubrik.
Även trådstarten lämnar väldigt mycket att önska, jag tycker du läser denna guide och fyller på med den info som behövs här i din tråd:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1208318-viktigt-hur-ma...

T ex vad du faktiskt vill ha för finesser (Wifi/blåtand?) men även budget.

/D, - Mod

Av DavidtheDoom
Skrivet av rolnil:

Kommer att förlora 2g mobilnät i dec 2025. Måste köpa ny knapptelefon med mini sim och kompatibel med 4g. Information på olika företag ger olika svar. En telefon som kanske klarar 4g är Emporia Simplicity 32MB RAM. Hur får man ett vettigt svar på detta?

En tydlig trådrubrik ger dig rätt svar men är även ett krav vi har. Jag har justerat din rubrik.

Av DavidtheDoom

👀
Troligen något jag kommer villhöva men inte behöva! 😬
Kommer det bli dyrt för mig?

Av DavidtheDoom
Skrivet av StayPuft:

Nyss fanns det möjlighet att välja enklare/billigare moderkort så jag slog till:

Komplett Upgrade 5 - 5600X (1 st)
AMD Ryzen 5 5600X CPU (1 st)
ASUS ROG Strix B550-A GAMING Moderkort (1 st)
Corsair Vengeance LPX DDR4 3600MHz 32GB (svart) (1 st)
Cooler Master Hyper 212 Halo CPU Kylare (svart) (1 st)
ASUS TUF Gaming P1 Musmatta (1 st)

3 344:-

Skrivet av Mattias10:

Går ej längre att ta del av "extra rabatt" då det endast var för de första 5000. MEN, om man skapar ett nytt amazon konto och använder mecenat alumni kan man få "100 kr alumnirabatt vid köp över 300 kr". Det, kombinerat med gratis 30 dagar provperiod för amazon prime (vilket man får via det nya kontot), blir priset 402 kr

Ni skrev båda i fyndtråden med trådrubrik: "Dagens fynd (bara tips, ingen diskussion) — Läs första inlägget först!"
Jag brukar oftast bara radera inlägg som ligger i fyndtråden och inte ligger här i diskussionstråden. Denna gången flyttade jag era inlägg, hjälp gärna till och skriv i rätt tråd nästa gång.

/D, - Mod