Inlägg

Inlägg som Xanwarrior har skrivit i forumet
Av Xanwarrior

FPS cappad på 68 istället för 60?

Ända sen jag uppgraderade från windows 8 till windows 8.1 så har min fps alltid stannat vid 67-68 fps. Detta på Bf4/Bf3/Crysis3/Skyrim osv. Går det under 67 fps så märker jag micro stuttering direkt och detta är störande och onormalt som fan.

Jag hittar ingen enda tråd på internet om detta, och det gör mig rätt frustrerad. Jag har ominstallerat mina drivrutiner, men ingen skillnad alls blev det. Det jag märker är att när jag startar om datorn och sedan kör ett spel så är den cappad på 60 fps som det skall vara. Men efter några timmar, eller nästa dag efter att datorn varit på strömsparläge så går den rakt upp till 68 fps igen på varje spel.

Någon som kan hjälpa? :/

Asus Sabertooth 990 fx r2.0
FX 8350 @ 4.3 GHz
Corsair TX 650 V2 Bronze
Corsair Vengeance 1600 Mhz CL9
Hitachi 7200 RPM HDD
KFA GTX 570 OC. (MSI GTX 780 om 2 dagar)

Av Xanwarrior

Om detta nu är sant, hejdå PC. och HEJ PS4. Det här är otroligt dumt och löjligt. Ps4 online kostar också men inte hälften så mkt som detta per år. Kommer att sälja min dator direkt om dom här reglerna eller lagarna nu börjar gälla. Alltid dessa onda jävlar som vill förstöra det som funkar. Kan nästan jämföra dessa politiker eller va de nu är med satan.

Av Xanwarrior
Skrivet av Ziegfried:

Vad roligt att höra! Man blir glad när man lyckats, jag vet känslan precis. Om det skulle vara något ytterligare, antingen relaterat till detta eller något annat så kan du bara återkomma. För övrigt, varsågod! Jättekul att kunna vara till hjälp nån gång emellanåt.

Inga problem. Återkommer om något relaterat till just detta blir värre. Vilket jag hoppas inte kommer att hända. Men tack så mycket igen. Skönt att ha någon som verkligen är kunnig inom detta.

Av Xanwarrior
Skrivet av Ziegfried:

OK, då har du i alla fall provat det, och CnQ kan vara en bov ibland precis som PowerMizer när det kommer till DPC latency, så överklockar man så brukar man slå av det. Om du inte redan kör med inaktiverad CnQ i BIOS med överklockning så kanske du ska slå av det. Har även sett fall där C1E, C3 och C6-lägena varit problematiska (DPC-spikar). Kanske kan vara något att experimentera med också.

Jag använder ibland Station Drivers, de verkar ligga i fronten och har örnkoll på nya drivrutiner och firmwareuppdateringar som kommit/läckt ut. Du kan ju kika på nyare USB 3.0-drivrutiner för ASMedia-kretsen, betydligt nyare än den från Asus i alla fall, frågan är om den är kompatibel, det är bara att pröva. Prova även den senaste drivrutinen direkt från Realteks hemsida för nätverkskortet (RTL8111E), ta den som är listad som Win8 and Win8.1 Auto Installation Program (v. 8.018).

Fullt förståeligt, (o)lyckligtvis finns det massor av inställningar, drivrutiner och annat härligt nördigt att experimentera med innan du överväger ett eventuellt OS-byte.

Ah, trist. Jag hade nästan på känn att det kunde vara ett steg på vägen, men nåja, då vet vi det i alla fall.

Jag har experimenterat med HPET till och från. Jag har läst lite om vad det handlar om och jag förstår ärligt talat inte riktigt dess syfte. Jag tycker det känns söligt att köra med den aktiverad. Musen "hackar" fram, vet inte om alla skulle känna av detta, men jag gör det. Den minskar inte min DPC så jättemycket när den är avstängd, men man KÄNNER en viss skillnad. Finns trådar som behandlar och diskuterar HPET. Somliga, inklusive jag, föredrar att ha det avstängt, då det där "lagget" eller "microstuttering" tycks försvinna. Det verkar vara "hit or miss", för en del fungerar det jättebra med HPET. Vet inte om det beror på vad för hårdvara man har kanske och hur det är konfigurerat med OS.

Det kan vara så att detta är något som hjälper i ditt fall om det verkar bättre, det behöver inte vara placebo. För somliga gör det ingen skillnad, men en del kort kan vara mer drabbade, och det kanske gör susen i ditt fall. Kör med PowerMizer avstängt en tid och se om du upplever det som en förbättring.

Jag har alla dessa C1E, C3 och C6-lägena avstängda. Allt fungerar bra. Jag uppgraderade usb 3.0 driversen och mitt LAN nätverks kort. DPC Latency ligger nu på 29-50!!! Spikar upp till 107 i 1 timmes gameplay (Bf3) men det är väl vanligt. Men OH MY GOD DET FANNS EN FIX!!!.

Sjuk känsla är detta. efter ett halvt år av konstant letande efter en fix så är detta löst! Battlefield 3 flyter på perfekt när det gäller spikes och stuttering. Och alla andra spel osv. Tack som tusan. No more updating!. If it's working dont fix/update it.

Av Xanwarrior
Skrivet av Ziegfried:

Har du gjort några inställningar i BIOS, överklockat något etc? Jag skulle nog utgå ifrån felsäkra inställningar (default-inställningar i BIOS) för att se om det fungerar bättre eller sämre där. Det är en bra utgångspunkt. Jag vet inte hur mycket du kollat upp av det jag skrivit, för du har inte skrivit om du provat något av det. T.ex disabledynamictick och så vidare.

PowerMizer är strömsparfunktioner för grafikkort. Jag vet inte faktiskt inte huruvida High Performance-läget i Power Options i Windows 7 påverkar PowerMizer, men det finns ändå en del trådar där PowerMizer verkar vara relaterat till höga DPC-spikar, och de som har problem med kan stänga av det. Jag själv har bara provat Nv GPU Tweak Tool, så du kan prova att stänga av det med det verktyget och se om det blir bättre. Det går även att göra via registret, men det kanske är smidigare med ett GUI för just det ändamålet. Bara att googla om du vill veta mer.

Troligtvis ingen universallösning nej, man får nog felsöka en bit i taget. Du skrev förut att du alltid har senaste drivrutinerna, men vart får du dem ifrån? Asus hemsida? De är sällan särskilt uppdaterade (de kan rent av vara utdaterade ibland). Såg förresten att du hade TimerResolution där på ditt skrivbord, hjälper den något med att hålla latenserna stabila?

Enligt mig är det snarare otroligt att det fungerar överhuvudtaget, så komplex och avancerad en dator och operativsystem är, det är många saker som ska klaffa.

Du har inte funderat på att att installera Windows 7 istället? Det verkar ju lite mer "moget" som operativsystem då det funnits ett tag. Det vore bra om du kunde prova åtminstone några av förslagen jag skrivit och ge feedback på det. Annars blir det knepigare att hjälpa. Jag hade nog kunnat göra mer om jag suttit med datorn i fråga och sett hur allt är konfigurerat, nu känns det som att jag har en bindel för ögonen och gissar generellt.

Jag håller med dig, jag kan inte säga exakt allt jag gjort med datorn, men dina gissningar kan faktist lösa problemen som jag har. Jag har overclockat min CPU till 4.4 ghz, stabilt och fint vid 48C som Max temp med prime95 och hyper 212 evo i 12 timmar. Har prövat att köra med stock inställningar på moderkortet, tror DPC latency blev värre pga cool & quiet. Annars ser allt ut at vara likadant.

Jag använder mig utav Asus hemsida för att uppdatera mitt moderkort. Vad annars liksom?. Jag kör för tillfället på Windows 8.1 vilket fungerar perfekt för mig. Har inte märkt/upplevt en enda liten bug sen win 8 vilket var ren skit. DPC latency var tillomed värre förut med win 8. Får se vad jag kan göra. Om inte det funkar att uppdatera LAN grejen nu till senaste uppdateringen, så får jag väl hoppas på att den ''fulla releasen av win 8.1 fixar detta. Eller åtminstone minskar det.

Att gå ner till Windows 7 igen får väl bli mitt sista val.

Har prövat Disabledynamictick. Ingen skillnad alls blev det. Jag inaktiverade nyss HPET igen och för någon anledningar så är ''spikesen'' lite mindre verkar det som, och min latens har minskat till runt 600-700 som max.

Med HPET PÅ så var det mycket värre förut. Hmm.. Hoppas bara att det finns någon uppdatering för LAN grejen då det är den som verkar skapa all dessa stora spikes till 600-700.

Prövade powermizer nu, inaktiverade det och vet inte om det är en placebo effekt lr nåt men det känns som att dessa spikes blivit något mindre och att det känns mer ''smooth''. Any Advice?

Av Xanwarrior
Skrivet av Ziegfried:

Har du lagt in den senaste BIOS-versionen eller vilken version kör du på ditt moderkort? I vissa fall kan det göra susen att köra senaste där. Jag lade precis nyligen in en sprillans ny uppdatering av UEFI/BIOS för mitt moderkort och jag upplever det ännu stabilare och allting går mer "smooth" och jag har haft lite problem emellanåt med DPC-latenser, inget "allvarligt" dock. Jag ser där på bilderna att ndis.sys (Network Driver Interface Specification) verkar vara lite problematisk. Om du har ett löst PCI-nätverkskort eller liknande så kan du prova att installera det och inaktivera (samt ta bort tidigare rester från drivrutiner) och se om det fortfarande blir DPC-spikar för ndis.sys efteråt.

De övre värdena såg fina ut annars, alltså "current" och "Highest interrupt to process latency". Om det är Nvidias grafikdrivrutiner som spökar ibland så kan det vara Nvidia PowerMizer, som är en slags strömsparfunktion, men den lämpar sig mer för bärbara datorer som jag har förstått det, men den har ställt till med en del oreda på stationära vad jag kunnat utröna online på diverse forum. Du kan prova att stänga av det och se om det blir bättre. Det tredje jag kom tänka på är disabledynamictick, också en funktion man kan stänga av i Windows 8 särskilt, och det verkar bland annat vara relaterat till frysningar/krascher och även "DPC latency". Fann lite information efter en snabb googling på Tom's Hardware Guide, men jag vet inte ingående om vad det handlar om då jag inte är bekant med funktionen och inte använder Windows 8 själv. Men det kanske är några saker att börja med att undersöka?

Så kunde jag också känna med vissa datorkonfigurationer/setups, men jag är helt övertygad om att det går att lösa så att allting går som klockan! Lite research, tålamod och ihärdighet så går det mesta att handskas med. Jag är inte helt hundra på hur man på ett universalt sätt löser för höga DPC-latenser, men en hel del saker har jag snubblat över genom en del läsning och googlande. Nog om det, men ville bara säga; ge inte upp!

Har de senaste bios updates (SABERTOOTH 990FX R2.0 BIOS 1903) Så vitt jag vet så blev det ingen skillnad alls på den äldsta och nyaste biosen, förutom några små fixes här och där. Powermizer? vad är det och, vart kan jag hitta det? jag har min power plan på hög prestanda så det ska väl inte spara på ström eller något sådant?. Både på nvidia kontroll panelen och på den vanliga kontroll panelen. Jag har ingen nätverks kort som jag kan använda tyvärr. Köpte mitt ljudkort nu, och kan bara säga att allting blev värre... (Asus xonar D1). Förutom att ljudet blev otroligt mycket bättre. Det spikar rätt ofta ända upp till 900 nu! Helt oacceptabelt. Prövade att uppgradera min Realtek LAN driver till den senaste, och nu spikar det ända upp till 1835!. Herregud, finns det ingen lösning alls på detta?. Varför ska det vara så svårt för att få en dator att fungera som den ska?. Detta är helt sjukt. Har suttit i ett halvt år och letat/våldtagit hela interneten efter fixes här och där men inget alls fixar detta. Nya (improved) updates blir istället värre. Vill bara ha en stabil DPC latens på runt 40-50. Inget mer.

Av Xanwarrior
Skrivet av Ziegfried:

Jag skulle nog också ta en ordentlig koll på drivrutinerna, kolla så att allt är det senaste. En annan (aningen omstridd) sak att kolla upp är HPET (High Precision Event Timer), för vissa har det hjälpt att stänga av den, för vissa har latenserna minskat drastiskt. Jag är dock osäker på om AMD-moderkort har HPET? Någon som vet? Så det kan vara något att prova. Sen kan man stänga av enheter i UEFI/BIOS som man inte använder, t.ex om man har ett internt ljudkort så kan man stänga av det integrerade för att undvika eventuella konflikter.

Jag har alltid de senaste drivrutinerna, har prövat stänga av HPET (Jo HPET finns på AMD moderkort också) märkte att min DPC sjönk en bit, men på samma gång upplevde sämre prestanda i T ex Battlefield 3. Har beställt ett Asus Xonar D1 ljudkort och ska testa om problemet försvinner med den. Ska så klart också inaktivera mitt integrerade.

Här Har du bilderna som du ville se. Detta är då inte i närheten av hur katastrofalt det ser ut när jag kör under hög load i spel. Latencymon e fullt ut kompatibel med Win 8. Har gjort allt det som stod i texten som latencymon visar, men det gör/gjorde ingen skillnad alls. Och det här med cpu throttling settings i mitt bios kan jag inte hitta någonstans alls. Men min CPU ska inte throttla eftersom den alltid är under 45C i hög load. Känns som att det inte finns en fix till det här alls, och att det är nvidias/Microsofts fel helt och hållet.

http://s21.postimg.org/5d6v0rb6v/Idle.png : Idle

http://s24.postimg.org/6p4sxjd5h/Workload.png : Work load

Av Xanwarrior
Skrivet av Sneaky_rhino:

2 760 är ju samma prestanda som ett titan fast för ½ priset? kanske är något ist för 770

Njaeee, kör hellre SLI på 770. Senare om eller när det behövs. blir nog nöjd över mitt 770 som är påväg.

Av Xanwarrior
Skrivet av retro123:

Hur ofta läser man inte förslaget "vänta" vilket är helt idiotiskt, ska man vänta kan man vänta hur länge som helst, finns hela tiden något nytt runt hörnet.
När nästa serie släpps så släpps snart teasers för nästa gen. Vänta du bara...vill du njuta av en prestanda skjuts nu så slå till på dagens grafikkort som du kommer få en riktig skjuts av. Vill du vänta så gör det. Vänta kan man göra så länge som helst - bara en månad kvar, men sen då? då är det "bara" tre månader kvar och ditt nya kort är gammalt och så kommer det fortsätta tills allt kraschar och grafikkort är det sista du kommer att tänka på. Lev i nuet istället.

Det är precis så jag tänker. Köper jag en 800 serie så kommer det endå bli outdated inom kort. Det handlar bara om att köpa något och att nöja sig med det verkar det som. Vill jag ha bättre prestanda senare så slänger jag bara en till 770 in i moderkortet OM det ens behövs. Vilket är därför jag beställde mitt 770 för nåra tim sen. Jag är väldigt säker på att jag kommer att bli mer än nöjd över det.

Av Xanwarrior
Skrivet av GeT_a_BiKe:

Förstår att du blev förvirrad när Ehrnholm drog igång. Men han vet verkligen inte vad han pratar om hehe Nu kommer ju vintern också och det är ju då man vill ha en bra rigg.. Köp ett 760/770 nu föfaen. El så väntar du till november då AMDs nya serie har släppts och gör att priserna på nvidia korten sjunker..

Hepp då blir det ett Asus GTX 770 DirectCUII. Spelar ingen stor roll om priserna sjunker lite sen, tror endå att de inte kommer att sjunka med mer än en eller två hundringar.

Men som sagt, tack alla för era åsikter och tips. Mitt beslut är nu gjord och har nu beställt ett Asus GTX 770.

Av Xanwarrior
Skrivet av Sneaky_rhino:

aha var lite lat och läste inte alla komments, men ifall jag hade varit dig hade jag kanske väntat på 800serien om inte amd nu kommer med något jätte pris/prestanda wise, det lär ju vara stor prestanda boost vid 800serien

Grejen är den, att jag inte har tid att vänta i ett år till. Har jobbat & sparat i ett fint tag nu (6500) kr för att köpa ett nytt kort. Kan vänta tills AMD lanserar sina nya kort men inte mer än det. Har tänkt att gå med en 760 så länge tills 800 serien släpps. För jag kan inte riktigt lita på AMDs drivrutiner då ja hör folk klara om miljontals små bugs, microstutters o sånt som jag inte kan stå emot. Får hopps att dom förbättrar sina drivrutiner innan dom nya AMD korten släpps. Annars får det bli en Asus GTX 770.

Av Xanwarrior
Skrivet av Sneaky_rhino:

Jo men du skriver gtx800serien som trådnamn? förlåt mig om jag antog att du menade nvidia och inte amd mister....
http://gyazo.com/d891c28fe327788f0e853914a104e56c.png

Om du läser under det så ser du att jag inte bara har möjlighet/viljan att köpa Nvidia's kortar utan även AMD's. Och ja, jag vet att Nvidia kommer att släppa sina 800 kort nästa år. En person innan dig sa typ samma sak.

Av Xanwarrior
Skrivet av GeT_a_BiKe:

Yepp. 400 var fermi(Stort prestanda hopp från tidigare serien) 500 var också fermi, inte alls så stort hopp. 600 är kepler stort hopp från 500 serien och 700 är också kepler så inte så stort hopp där. Tex ett 470 är ungefär lika bra som ett 560 ti, ett 670 är ungefär lika bra som ett 760. Medans ett 660 är bättre(!) än ett 580(Ny arkitektur). Dvs, är hoppet lika stort från 700 till 800 som det var mellan 500-600 så kommer ett 860 vara bättre/typ likabra som ett 780. Känns som att jag skriver massa blajja men hellre för mycket än för lite Sedan är väl det här för det mesta teorier, bortsätt från att det faktiskt lär vara en ny arkitektur med 800 serien. Antar att det beror lite på hur amds nästa serie presterar..

http://blogs.nvidia.com/wp-content/uploads/2013/03/gpumap.jpg

Jag kör på ett https://www.inet.se/produkt/5409891/msi-geforce-gtx-760-2048m... nu, och om 800 serien är ~30% bättre och inte typ 10% så köper jag nog ett 870. Anl till att jag inte kör på asus kortet är bara för att jag vill testa nåt nytt

Du kan ju se själv http://www.sweclockers.com/recension/15858-nvidia-geforce-gtx...

Antar att det blir att vänta och se då. Ingen kan garantera att 800 serierna kommer att vara 30% bättre. Så vi får se. Går nog med ett Asus GTX 760 isf. Men får se om andra har något förslag som låter relevant.

Av Xanwarrior
Skrivet av Ehrnholm:

De är så kul att läsa varje gång att köp inte ett 680 vänta tills 780 och nu säger du som alla andra köp ett 800 kort sen men va fan ! Köp ett bra kort nu och sälj de sen och köp ett nytt. Så gör jag i alla fal. Har ett 780 nu och de är grymt !

Skickades från m.sweclockers.com

Det är så jag tänkte. Men jag är som sagt inte ute efter det bästa av det bästa. Utan något som har rå/grov kraft till ett någorlunda bra pris. Köper jag ett 770 nu så kommer jag inte uppgradera förrän det verkligen är värt det.

Av Xanwarrior
Skrivet av Sneaky_rhino:

nvidia 800serien kommer till sommaren 2014.

Jag menade AMDs nya kort också. Läs tråden.

Av Xanwarrior

Hmm, så många olika åsikter och förslag. Är nu lite förvirrad över vad jag ska göra.

Ska jag gå med ett Asus 760 så länge tills 800 serierna släpps?. Hade gärna väntat på AMD. Men har hört så mycket skit om deras drivers, glitches, bugs, microstutter, lag spikes och allt sånt som jag inte kan stå emot. Jag märker en mini micro stutter. Tro mig. Och jag hatar det. Vilket är därför jag föredrar Nvidia just nu för tillfället tills AMD utvecklar sina drivers lite mer. Säger inte att Nvidia är perfekt heller, men att Nvidia är 2 mil före bara, Just nu.

Av Xanwarrior
Skrivet av GeT_a_BiKe:

Kanske att du kör på ett 760 nu och 860/870 senare? Tycker det känns lite dumt att satsa för hårt på 700 serien eftersom att det är Tack enl Tick Tack modellen heh..

Om du inte hört det förut så är det Tick som brukar ha största prestanda boosten från förra serien. 400 serien, 600 serien osv.. (Ny arkitektur)

Hmm så du menar att varannan generation betyder ny 'arkitektur?.

Går nog med ett Asus 760 isf. Sparar lite pengar också.

Vad har du tänkt att göra?

Av Xanwarrior
Skrivet av GeT_a_BiKe:

Är i typ samma dilemma som dig. Tror jag kör pang på 700 serien innan amds kommande. _Kanske_ tar månader från nu tills priserna sjunker, och då _kanske_ det är bara några månader kvar till 800 serien....

Pallar inte vänta längre! Får bli 700 serien och om 800 serien är ett sjukt stort steg framåt då blir det ny processor + grafikkort.

Det var lite hur jag tänkter iaf, hoppas det kan vara till någon hjälp

EDIT; Och AMD pallar jag inte med, så mycket mer strul med AMD kort generellt och 70 fps på ett AMD kort flyter inte lika fint som 70 på ett Nvidia kort. Tyvärr! Annars hade jag lätt väntat på 9000 serien eller vad den nu kommer att heta..

Skönt att höra att jag inte är den enda i världen som tänker som ja gjorde. Jag vet faktist inte vad jag ska göra. Jag håller med dig om strul delen och det andra, men jag vet fortfarande inte om jag ska gå med en 770 eller vänta 10 mån eller vad det nu var tills 800 serien släpps. Vilket jag verkligen inte orkar göra. Tvekar också på att dom kommer att vara så himla mycket bättre än en 780. A choice has got to be made, but what choice.. I do not know. :/ Förvirrad är jag just nu.

Av Xanwarrior
Skrivet av Skrotnisse92:

Man kan ju se det så här:

Antingen köpa 560 sli för låga pengar
Köpa 700serien nu
Vänta på AMDs kommande
Vänta länge på 800serien.

Jag hade valt 700/AMD

Det är just det jag tycker/väntar på nu. Ska se hur det blir med AMD's kommande kortar. Och göra ett beslut då. Går jag med 700 serierna nu så köper jag inget nytt kort förrän 900/1000 serierna släpps. Samma med AMD. Har inte nog med tid att vänta på 800 serierna.

Av Xanwarrior
Skrivet av foxzox7:

skaffa ett begagnat 560ti (kostar runt 600-700kr) och kör i sli. Det vinner dig lite mer prestanda för en liten peng. Sen kör du på det tills 800serien släpps.

Nah, det är rätt onödigt eftersom det bara är nån månad kvar tills dom nyare korten släpps. I'll be fine with this until then. Men tack för era åsikter allihopa!