Inlägg

Inlägg som First Ninja har skrivit i forumet
Av First Ninja
Skrivet av cads:

Tjena

Hade bokat en Rpi 5 4GB och glömde avboka så den trillade in under veckan. Kommer inte ha tid att leka med den och vill nu sälja den

Länk:
https://www.raspberrypi.com/products/raspberry-pi-5/

Föredrar avhämtning

Läs hela annonsen här

Som andra redan påpekar har du möjlighet att lämna tillbaka varan du köpt och få hela köpesumman tillbaka. Ändå vill du sälja den begagnat, och dessutom möta säljaren. Anar jag att du dessutom vill ha kontant betalt?

Av First Ninja

Hundperspektivet: Jämförelse av IBM zBC12 / PC med Ryzen 7 5800x

Skrivet av fesoj:

Förlåt nu min okunskap, men vad kan detta göra som en vanlig persondator med typ en Ryzen 7 5800x kan göra? Förklara för mig som om jag vore en Golden Retriever, om någon har tid.

Jag har bett Bing besvara din fråga. Så här lyder svaret:

Hej! Det är en intressant fråga du har. Jag ska försöka förklara skillnaden mellan en IBM zBC12 och en modern persondator med en Ryzen 7 5800x på ett sätt som du kan förstå som en golden retriever. 🐶

En IBM zBC12 är en stor och kraftfull maskin som kan göra många saker samtidigt. Den har upp till 18 små bitar som kallas processorer som kan tänka snabbt och lösa problem. Varje processor kan tänka i 4,2 miljarder steg per sekund, vilket är väldigt fort. Den har också mycket minne, upp till 496 miljarder bitar, där den kan lagra information som den behöver komma ihåg. Den kan också prata med andra maskiner och enheter genom något som kallas PCIe, som är som ett nätverk av kablar och kontakter. Den kan göra allt detta med mycket lite ström och värme, vilket är bra för miljön. Den är också väldigt säker och pålitlig, så den blir inte lätt hackad eller trasig. En IBM zBC12 används oftast av stora företag eller organisationer som behöver hantera mycket data och transaktioner, till exempel banker, flygbolag eller myndigheter123.

En modern persondator med en Ryzen 7 5800x är en mindre och billigare maskin som kan göra färre saker samtidigt, men fortfarande ganska snabbt. Den har bara en processor, men den har åtta delar som kallas kärnor som kan tänka var för sig. Varje kärna kan tänka i 3,8 miljarder steg per sekund, men de kan öka till 4,7 miljarder steg per sekund om de behöver det. Den har mindre minne än en IBM zBC12, upp till 128 miljarder bitar, men det är fortfarande tillräckligt för de flesta uppgifter. Den kan också prata med andra maskiner och enheter genom PCIe, men den har färre kontakter än en IBM zBC12. Den använder mer ström och värme än en IBM zBC12, så den behöver oftast en fläkt eller ett kylsystem för att inte bli för varm. Den är inte lika säker eller pålitlig som en IBM zBC12, så den kan bli hackad eller trasig lättare. En modern persondator med en Ryzen 7 5800x används oftast av vanliga människor som vill spela spel, surfa på internet eller göra kreativt arbete456.

Så för att sammanfatta: En IBM zBC12 är som en stor och stark hund som kan göra många olika tricks och lyda många olika kommandon. Den är också väldigt smart och lojal, så den skyddar sin ägare från faror. En modern persondator med en Ryzen 7 5800x är som en liten och snabb hund som kan göra några få tricks och lyda några få kommandon. Den är också ganska smart och vänlig, så den ger sin ägare glädje och underhållning.

Av First Ninja

Här hade man ju velat veta hur detta företag tvättar de begagnade datorerna efter att deras tidigare ägare nyttjat dem utan att tvätta händerna sedan de hostat, varit på toaletten och dessutom dragit i allehanda dörrhandtag.

Av First Ninja
Skrivet av d99dan:

Finns det något intresse för SUNs egna prylar i Göteborg.

Hej! För att skaka liv i en gammal tråd - finns några av datorerna kvar?

Av First Ninja
Skrivet av m4gnify:

"någon kilometer" räcker ju inte långt. Kanske i städerna, men Sverige har mycket landsbygd.

Det är riktigt, och också en bra och viktig poäng. Sverige är långt mer än sina städer. Samtidigt är det i stadskärnorna som Ryssland hittar sina större civila mål, och inte på landsbygden. För att städerna skall kunna hålla ihop sitt samband känns behovet av digital kommunikation mellan privatpersoner och skyddsrum väldigt viktig.

Av First Ninja
Skrivet av KeyCat:

Radioamatörerna har något som de kallar AREDN (Amateur Radio Emergency Data Network) och även det gamla AX.25 packet radio som kör 1200-9600 bps om jag minns rätt.

Skrivet av maDa:

Tror det är för kort räckvidd för vara praktiskt. Då tror jag mer på någon AX.25 också får man nöja sig md IRC ungefär.

Styrkan med LoRaWAN är ju att det är ett nätverk som kan förmedla trafik mellan flera olika noder, som jag förstår det. Slås en nod ut i samband med ett ryskt missilangrepp så tar nästa nod över. Är det likadant med AX.25? En bandbredd som "bara" klarar av IRC-liknande kommunikation är ju absolut inga problem, så länge AX.25 är krypterat. Gissningsvis är inte Netflix förstahandsvalet när Iskander-missilerna avlossas från Kaliningrad, så att säga.

Av First Ninja
Skrivet av Naki:

Skulle inte en billigare anslutning till t.ex. Starlink vara ett bättre alternativ numera?

Starlink är självklart ett ännu bättre alternativ. Under lördagen har Elon Musk på Twitter meddelat att Starlink-nätverket över Ukraina nu är aktiverat, och att Starlink-terminaler kommer att skickas dit. Dessvärre hjälper det ju inte oss här hemma i Sverige, där Starlink inte fungerar (såvitt jag vet) och där de dessutom kräver att man har ett eget tak att sätta upp dem på. LoRaWAN är ju betydligt mer diskret, och kostar inte heller €500 i månaden?

Av First Ninja

Rysk invasion i Sverige: Bygga eget LoRaWAN-nätverk för redundans?

Hej alla.

Den tragiska utvecklingen i Ukraina visar tydligt vad som kan hända med en suverän stat när den ryska björnen får vittring på demokratiskt villebråd utan Artikel 5-skydd. Utan att vilja vara alarmistisk tycker jag ändå att det är ansvarstagande att hoppas på det bästa men utgå från det värsta. Trots allt saknar vi helt och hållet hemförsäkring om och när det smäller.

Försvinner el, nedgrävt bredband och mobiltelefonnät känns det rimligt att ha en plan B som är bättre än Sveriges Radios station P4, som är det enda informationsalternativ som MSB förespråkar i sin krigsbroschyr. Ett sätt att vara delaktig i en resurseffektiv och krypterad kommunikation är genom LoRaWAN - ett digitalt nätverk med räckvidd på någon kilometer som användarna själva är med att bygga.

Fråga: Har någon här erfarenhet av att som privatperson upprätta en LoRaWAN-nod? Finns det rentav någon som har byggt en solcellsdriven LoRaWAN-nod? Hur pålitlig är den i sådant fall avseende operabilitet över dygnets mörka timmar på dessa nordliga breddgrader?

Alla tips uppskattas i dessa mörka tider - och glöm inte att stötta SweClockers pågående insamling till förmån för Röda Korsets och UNICEF:s insatser för Ukraina!

Av First Ninja
Skrivet av Tanax:

Jo, det tillkommer moms från UK.

Vilket givetvis beror på Brexit. Storbritannien är inte längre med i EU. Således tillkommer inte bara moms, utan även tull samt klareringsavgift.

Av First Ninja
Skrivet av landmarks:

eller tidigare Pixel-varianter tillräckligt bra helt enkelt.

Vilka tidigare Pixel-modeller har marknadsförts i Skandinavien?

Av First Ninja
Skrivet av m4gnify:

Problemet nu blir väl att moms osv tillkommer.

Nej. Sverige är, precis som Tyskland, en delstat i EU. Inom Unionen har vi fri rörlighet för medborgare, varor och tjänster. Således tillkommer ingenting på det priset du betalar när du handlar från en annan del av EU - det skulle stå i direkt strid mot EU-rätten. Genom att väva samma staterna blir vi alla starkare - precis som våra grundare tänkte sig det hela när fröet till EU såddes i en orolig efterkrigstid.

Av First Ninja
Skrivet av Videoapan:

Blev lite fundersam på att skaffa 3D-skrivare jag med och de har en bra deal på ender 3 v2. Annars har Kjell nu ganska billig pro men vilken ska en välja?

Vad "en" skall välja får nog "en" själv svara på. Viss vägledning går dock att hitta på Youtube och andra videotjänster. Här är exempelvis en video som möjligtvis skänker viss klarhet i frågan om skillnaderna mellan Ender 3 Pro och Ender 3 version 2:

Av First Ninja
Skrivet av Buffer:

Jag har köpt fillament från dem två gånger. Båda gångerna levererade de som förväntat.

Tack för kommentaren - tillsammans med ovannämnda inlägg verkar det som att det går att lita på butiken.

Av First Ninja
Skrivet av Wasp:

Ja dom är seriösa. Men har för mig att det skickas från nederländerna eller vad det var? Kanske tyskland? Minns ej. Iaf jag har beställt av dom några gånger å har inte vart några problem.

Tack för det snabba beskedet (att du är flaggad som testpilot ger så klart ditt utlåtande här ytterligare tyngd - det uppskattas). Och ja, du förefaller ha rätt - 3DJake tycks ha sitt lager en bit nere på kontinenten, och deras "fulfillment center" verkar vara lokaliserat i Österrike. Så här uttrycker man det på sin hemsida:

Skrivet av 3DJake:

Denna webbutik är en del av Niceshops gruppen. Vi, Niceshops, ett österrikiskt företag som specialiserat sig på utvecklingen av online-butiker i olika produktsegment. Vi finns numera redan i ett flertal olika europeiska marknader.

Varje månad besöker nästan en miljon människor våra butiker - vilket genererar över 25.000 beställningar varje månad. Dessa lämnar vårt logistikcenter i sydöstra Österrike och går ut i hela världen.

Jag lägger gärna en beställning hos dem, och uppdaterar denna tråd när leveransen kommit i det fall någon annan googlar efter vägledning i frågan. Tack, återigen!

Av First Ninja

3DJake - seriös butik? (säljer 3D-skrivare billigt)

Hej alla. I jakten på 3D-skrivaren Creality3D Ender-3 Pro sticker i Prisjakts jämförelse butiken "3DJake" ut; i skrivande stund säljer de skrivaren för 2 233 SEK, medan etablerade aktörer ligger påtagligt högre i pris (Webhallen 2 590 SEK, Kjell & C:o 3 090 SEK). "3DJake" skall enligt Prisjakt vara ett dansk-tyskt företag med det (förmodat) registrerade namnet "NICESHOPS GMBH" och det svenska organisationsnumret 502077-2900. Enligt sidan Allabolag.se tycks detta företaget vara registrerat i Sverige sedan 2016, men i övrigt framkommer inte särskilt mycket om det.

I brist på omdömen att botanisera bland vänder jag mig till Sweclockers kollektiva hjärna - är 3DJake ett bolag att lita på? Ofta heter det ju att man får vad man betalar för, så frågan är om ett köp klokast görs hos Webhallen eller om 3DJake trots avsaknad av pålitliga recensioner ändå kan betraktas som ett hederligt företag?

Av First Ninja

Minecraft-server? Hur är det nu - Minecraft kan på servernivå fortfarande inte dra nytta av flera processorkärnor?

Vad kan man förvänta sig för slags prestanda som Minecraft-server? Är det överhuvudtaget rimligt att tro att den är möjlig att använda med något av de populäraste moddpaketen och låt säga fem klienter?

Av First Ninja
Skrivet av Ragin Pig:

är nog dags att ladda hem och testa igen, var ca 2 år sedan sist. Spelet får dock bli bra mycket mer klart så att man kan tjäna pengar och köpa skepp för vanlig spelvaluta innan jag ens kommer fundera på att spela oftare. För jag antar att detta inte är implementerat än?

Jodå - du kan här och nu köpa nya skepp med hjälp av spelets egen (inbyggda) valuta aUEC. För närvarande finns skeppshandlare på planeterna Delamar (Teach's Ship Shop, gömd i kanjonerna), Hurson (The New Deal Ship Shop i huvudstaden Lorville) samt ArcCorp (Astro Armada).

Av First Ninja
Skrivet av ronz:

Men, om jag spelar och sparar ihop pengar, köper något skepp osv. Detta kommer nu sparas genom de större patcherna?

Ja och nej. Som framgår av ovanstående inlägg har utvecklarna sedan föregående version implementerat persistency. Tanken är att i möjligaste mån låta spelarna bibehålla sina köp av föremål rymdskepp, skeppskomponenter och aUEC (spelvalutan som tjänas inne i spelet genom olika uppdrag, gruvdrift med mera). Då spelutvecklingen i högsta grad pågår säger man samtidigt att man inte kan garantera att nya nollställningar väntar framöver: "While we intend on minimizing the frequency of wipes and persisting as much data as we can, at this stage in development we will still undoubtedly encounter scenarios that require full wipes. We’ll communicate these scenarios as they arise.".

Ett sätt att tolka det utvecklaren säger skulle alltså kunna vara "vi kommer anstränga oss för att inte behöva nollställa spelekonomin, men vi kan inte lova att det inte kommer att hända".

Av First Ninja
Skrivet av ronz:

Vad menas med FPS i detta sammanhang?

Möjligen (och nu gissar jag) vapenmodifikationer? Som ovan sagt är det en del av nyheterna i version 3.9. Den här skärmdumpen visar hur det hela ser ut då man skruvar på olika tillbehör på bössan:

https://i.redd.it/67dvsxdp5hr41.png

Av First Ninja
Skrivet av ronz:

Är den där grejen släppts som gör att saker och ting stannar i universumet och blir sparade? Eller är det fortfarande resets vid varje större patch?

Precis - som ovan sagt har Star Citizen nu (egentligen sedan föregående version, 3.8.2) så kallad persistancy. Med vissa begränsningar är med andra ord de förändringar du gör bestående. Landar du i en skogsglänta på någon måne, kastar ut en tomburk ur lastrampen och blåser iväg skall burken vara kvar på samma plats när du en vecka senare sätter ned landningsbenen i samma glänta. Så här skrev man då finessen introducerades i slutet av februari:

"We have added an early version of long term persistence to allow player purchases and aUEC earnings to persist between database wipes. For now, we will persist FPS item purchases, ship component purchases, ship purchases, and aUEC earnings. While we intend on minimizing the frequency of wipes and persisting as much data as we can, at this stage in development we will still undoubtedly encounter scenarios that require full wipes. We’ll communicate these scenarios as they arise."