Inlägg

Inlägg som mogalen har skrivit i forumet
Av mogalen

Lösning utan en massa kabel?

Hej! Har knappast någon koll på nätverk, så hoppas att jag kan få lite råd här.
Bor i en lägenhet som egentligen är ett renoverat garage och har Telia adsl som fungerar bra. Routern står i kontoret där jag och sambon har våra datorer. Skulle vilja spela lite på den stora skärmen i vardagsrummet och började kolla på saker som tex steam link... Dock verkar dessa inte vara några höjdare över wifi och många rekommenderar att dra kabel direkt till dem. Dock är det en vägg i mellan och de står liksom på motsatta ändar av rummen, så det blir ganska många meter. jag funderar på om det skulle finnas någon annan lösning för att använda TVn som monitor?

Kanske skulle kunna flytta routern till vardagsrummet med förutsättningen att det telejacket fungerar (inga antennuttag fungerar så är inte säker på att alla telejacket gör det) då det skulle bli kortare distanser från routern till datorn och till tvn. Annars har jag funderat på trådlös HDMI och Bluetooth kontroller...

Antar att det inte går att använda två routrar? En i varje rum? Finns det några andra lösningar?

Av mogalen

Löste det genom att helt enkelt koppla ur och i tangentbordet igen. Men vad berodde problemet på?

Av mogalen

Shift fungerar som pil upp?

Har ett pok3r som har fungerat perfekt fram tills igår kväll. Nu fungerar inte högra shift tangenten som den ska längre, utan den funderar som pil upp, i och med att den hoppar upp i dokument när jag skriver eller om det är på en webbsida så scrollar den uppåt... Hur fixar jag detta?

Av mogalen

Byggde nyligen en ny burk med tips härifrån, och nu verkar det som om jag fastnat i t-bordsträsket också. Har suttit på ett Steelseries Apex Gaming ett bra tag nu (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1600401), men klickade precis hem ett svart Pok3r med nordic iso och bruna brytare från amazon...
Inte billigt, men efter att ha följt i princip alla tangentbordstrådar här på forumet som en galning kunde jag inte hålla mig!

Av mogalen
Skrivet av SCORPIUS:

Förmodligen saknar du rätt codec.

Eller ställt in Kodi fel.

Har du undersökt detta?

Verkar som att rpi överlag inte hanterar x265 bra.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mogalen

Vissa 1080 som funkar bra på datorn funkar ej i tv/htpc

Hej!

Har ett smärre problem vad gäller att spela upp filmer på min TV. Har en 55" LG Smart TV som fungerar super, men när jag idag försökte spela upp ett par olika filmer och serier från min rpi som kör Kodi så flimrade filmen väldigt mycket, hängde sig liksom medan den fortfarande spelade. Ungefär som att en frame fastnade och ändrade färg medan själva filmen fortsatte bakom den bild som fastnat. Ett annat problem med en serie var att ljudet och bilden/undertexten blev väldigt osynkat och bilden laggade lite. Alla dessa serier och filmer fungerar felfritt på min dator.
Har även testat att plugga in USB direkt i TVn men det blir likadant.

Någon som har en lösning på detta? Kan ej spela direkt från datorn då de står i två olika rum.

Tack!

Av mogalen
Skrivet av xfade:

Openelec är mer eller mindre övergiven, inga uppdateringar på länge.
libreelec är det som gäller om man vill köra med elec.

osmc är ett alternativ.

Finns det någon guide på hur man kan konfigurera den till mina behov? Kan somsagt ingenting om detta.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mogalen

Hjälp! Ingen kunskap inom ämnet, men är redo för ett projekt

Hej! Jag har precis lagt en order på en rpi 3 model b som jag kommer hämta ut på söndag eller måndag när jag anländer till mitt hem. Jag har 2 syften i åtanke för denna lilla maskin. Den skall fungera både som htpc och nas. Pajen kommer alltså att finnas i vardagsrummet, kopplas till tvn och fungera som hemmets mediastation. Jag kommer att ha en extern hdd inkopplad till datorn som jag vill skall fungera som en nas. Jag vill alltså kunna sitta vid min stationära dator och dra ned filmer/serier direkt till hårddisken, som skall ligga på nätverket, för att sedan spela upp dessa på tvn. Tänkte ha ett trådlöst tangentbord (typ k400) som kontroll.

Hur gör jag detta? Som det står i titeln har jag absolut noll kunskap inom det här området, så förklara gärna som om jag vore 4 år gammal så är jag väldigt tacksam.

Med vänliga hälsningar!

Av mogalen
Skrivet av varget:

När du säger "byta upp mig" vad saknar du på chromecasten som du vill ha på Pi'n?

Ps
Om du vill leka med saker så lek självklart på.

Kan säkert göra detsamma med en NAS och min Chromecast. Dock så är Chromecasten lite seg och jag känner att jag har fler möjligheter till underhållning med HTPC. Och så är det ju kul med ett projekt

Av mogalen
Skrivet av zarkov:

@mogalen: En RPi3 räcker det gott och väl för att spela upp Full HD-material så det blir troligen inga problem, det finns flera färdiga distributioner med mediaspelare (t.ex. Kodi, OpenElec, OSMC mfl). En RPi1 räckte faktiskt för att spela upp film den också, iaf så länge det inte var HD-ljud inblandat.

Den äldre pajen klarar säkert att leverera media över nätverket men försök inte göra för många saker samtidigt på den, USB-portarna och nätverksuttaget delar på bandbredden. Enda frågan är egentligen varför du skall blanda in din gamla paj alls, varför inte bara ansluta disken till din nya paj? Alla de distributioner jag listade ovan bygger på Linux så det blir inga problem att komma åt disken från andra datorer, det är bara att installera Samba (om det inte redan ingår i distron).

Först vill jag bara säga att jag är otroligt okunnig inom det här ämnet, så förlåt om jag ställer dumma frågor eller gör dumma antaganden.

Menar du att jag då skulle köra den nya pajen som både HTPC och NAS? Anledningen till att jag tänkte använda den äldre var ju just för NAS, då jag vill kunna komma åt hårddisken från alla mina enheter etc. Routern står ju i ett annat rum, så kan inte plugga in den nya direkt till den, så därför är det viktigt att den har en WiFi modul. Den äldre har ju ingen sådan. Tänkte köra den som både NAS och en AdBlocker med typ PieHole, lägga upp film/serier från min dator (som har en väldigt liten hårddisk) och streama detta på TVn med HTPCn.

Av mogalen

Äldre TV - Raspberry NAS och Raspberry HTPC?

Tja! Har en äldre TV (någon Sharp modell) och har kört på första generationens chromecast. Ville dock byta upp mig lite, och tänkte köra igång med mitt första riktiga pi projekt. Har en första generationens Pi liggandes, tänkte då köpa en av de nyare modellerna och använda den äldre för att bygga en NAS och köra den nyare som en HTPC, och använda HTPCn för att koppla upp till servern där NASen ligger och spela upp media därifrån. Är det en genomförbar idé? Vilken problem kan jag stöta på? Tips?

Mvh.
Mogalen

Av mogalen
Skrivet av rj45:

Kan det vara så att du försöker få tillgång till Internet via Wi-Fi?
Hur som helst så tycker jag att du ska försöka installera dessa drivisar.

Haha nej så dum är jag inte ;). Plockade med mig datorn till jobbet och här fick den nät direkt, så var nåt strul med nätet hemma helt enkelt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mogalen
Skrivet av Adnerhill:

hade lite problem med tjejens gigabyte bräda med, installerade drivrutinerna igen bara och rebootade funkat bra sen

Har provat att avinstallera nätverkskortet med drivrutiner, rebootat, formaterat. Allt, inklusive en drös cmd kommandon.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mogalen
Skrivet av rj45:

Det måste saknas drivisar

Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_lan_big...
ladda ned denna från en annan dator.
Kör över till nya datorn genom usb sticka!
gg

Problemet är ju att det första jag gjorde var att installera deras LAN driver.

Av mogalen

Nybyggd dator, inget internet

Det strular fortfarande, nu säger datorn att ett eller flera nätverksprotokoll saknas. Moderkort: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5497#o...

Någon som tror sig kan hjälpa?

Av mogalen

Nu har jag beställt med de bättre minnena, verkar som om det kommer skickas om ca 2 veckor eller så. Taggad!

Skickades från m.sweclockers.com

Av mogalen
Skrivet av ggwp:

Ser ju kanonfint ut! Du har verkligen läst på

Enda som du kanske vill fundera på om det inte är värt 100kr mer för kanske XMP 3000 minnen? Men det är ju lite av en smaksak.

Bara att beställa tycker jag.

Eller du kanske syftade på något sånt här?

https://www.netonnet.se/art/komponenter/internminne/ddr4/cors...

Skickades från m.sweclockers.com

Av mogalen
Skrivet av ggwp:

Kommer nog länka till denna tråd till alla som frågar om råd för nybyggen i denna budgetklass.

Haha, tar det som en komplimang!

Skickades från m.sweclockers.com

Av mogalen
Skrivet av ggwp:

Ser ju kanonfint ut! Du har verkligen läst på

Enda som du kanske vill fundera på om det inte är värt 100kr mer för kanske XMP 3000 minnen? Men det är ju lite av en smaksak.

Bara att beställa tycker jag.

Oj nu blir man ju lite stolt, trodde att man hade noll koll! Ja det kan det vara värt när jag har lite extra rum i min budget!

Skickades från m.sweclockers.com

Av mogalen

Ny dator för gaming och studier 8000-11000

Tjena. Har suttit och kollat trådar inför ett nyinköp. Hade tänkt försöka mig på att bygga datorn själv, har fått intrycket av det inte skall vara så farligt! Skaffar också windows genom kinguin, för att spara en slant därifrån också. Dessa två kundvagnar har jag landat på, och då undrar jag ifall jag kan uppgradera nåt för märkvärt bättre prestanda eller kylning eller liknande.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/9561388/

https://www.netonnet.se/art/komponenter/uppgraderingspaket/mo...

https://www.netonnet.se/art/komponenter/harddisk/ssdsata2a5tu...

https://www.netonnet.se/art/komponenter/internminne/ddr4/cors...

https://www.netonnet.se/art/komponenter/nataggregat/modulart/...

Har varken g-sync skärm eller freesync skärm, fick denna av en släkting: https://www.inet.se/produkt/2340922/samsung-27-s27d590cs-curv...

Ser det bra ut? Kan det bli bättre?
Tackar!