Inlägg

Inlägg som Lobocut har skrivit i forumet
Av Lobocut

Kanske bättre att vi röstar för årets sämsta moderator?

Av Lobocut

"Hon har betalat räkningen på 1200kr men bestrider den." Hur tänker ni där?

Av Lobocut

Löjligt beslut, och skitnödigt.

Finns rätt många trådar i "Övriga ämnen" som inte har något alls med denna sida att göra, lås dom?

Av Lobocut

Gammal tråd, men det är en del felaktiga svar i den. När denna tråd skapades så kunde man få föräldrapenningen retroaktivt (480 dagar) för barn upptill 8 år. Kom man till Sverige med barn upp till 8 år och fick PUT, då fick man även 480 dagar för varje barn.

2017 förändrades det dock till att föräldrar som kommer till Sverige med barn får rätt till 480 dagar med föräldrapenning om barnet blir bosatt i Sverige innan det fyller ett år, 200 dagar föräldrapenning om barnet blir bosatt under sitt andra levnadsår och 100 dagar efter det andra levandsåret.

Så den är fortfarande retroaktivt, men den är mer begränsad.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/03/ny-lag-for...

Av Lobocut

Från Postnords hemsida

"I vårt avtal med Wish framgår att försändelser där momsen redan är inbetald ska vara försedda med en speciell etikett som gör att PostNord vid den första scanningen kan se att momsen redan är betald. Om den här etiketten saknas kan inte PostNord säkerställa att momsen är inbetald och då måste vi enligt direktiv från Tullverket säkerställa att momsen är inbetald innan försändelsen kan levereras, vilket gör att en avisering skickas ut. Tyvärr har inte alla Wishs försäljare implementerat systemet, vilket gör att vissa försändelser anländer till Sverige utan den här etiketten, trots att momsen har dragits vid köptillfället.

Om du vet med dig att försändelsen som du har fått avisering om kommer från Wish, har ett ordervärde under 1 600 kronor samt inte innehåller en så kallad restriktionsvara (oftast kosttillskott), ombeds du kontakta PostNords kundservice med ordernummer från Wish. Då frisläpps din försändelse och du kommer att få den levererad enligt gällande tjänstevillkor."

Av Lobocut
Skrivet av Bellerefon:

Ja, det är jag mycket medveten om.
Det går även att skriva att LAS inte är tillämplig för köpet om man skulle vilja det.
Min fråga var vilken paragraf du ansåg var relevant att komma ifrån, och på vilket vis det skulle påverka TS situation vid en eventuell rättslig tvist.

18 § och 19 §

Finns även rättsfall som berör undersökningsplikten NJA 1996 s. 598, mål nr T 5302/95 Så även fast man har undersökt varan så kan man få rätt mot säljaren.

Av Lobocut
Skrivet av Bellerefon:

Vilken paragraf menar du vore relevant att avtala bort?

Det går att skriva i köpeavtalet att "köplagen gäller ej" då hela köplagen går att avtala bort.

Av Lobocut

Om folk lär sig att skriva köpeavtal som stipulerar att köplagen inte gäller så slipper man dessa dilemman...

Av Lobocut

Man kan inte avtala bort konsumentlagen, spelar ingen roll om varan är ny eller beg när man säljer den.

Av Lobocut
Skrivet av Lorault:

Själv prioriterar jag också design/kvalitet utöver specifikationerna.

Måste kännas bra att man då kan få en helt värdelös dator.

Av Lobocut
Skrivet av frankof:

Finns det så mycket att utveckla på "bra gjort"?
Det är skillnad på "dåligt" och "Det här var inte bra, detta här var vad jag tyckte kunde förbättras (en eller flera anledningar)"

Varför skulle det inte finnas något att utveckla på ”bra gjort”?

Vad man tycker är bra går ju också att utveckla lika mycket som man kan utveckla något man tycker är dåligt.

Detta kan ju skapa en falsk bild av vad folk faktiskt tycker.

Av Lobocut
Skrivet av NordhNet:

*tråd lätt rensad*

Det är såklart tillåtet att komma med kritik, även om vi föredrar konstruktiv kritik (om man vill hjälpa till att förändra något).
Det som inte är tillåtet är personangrepp och andra otrevliga saker mot forumets medlemmar

Nja, det stämmer inte... Det finns kommentarer som tas bort för att dom enbart är negativa.
Ni ställer krav på att negativa kommentarer ska vara konstruktiva, men inte samma sak när det possitiva kommentare.

Av Lobocut

Jag sluta med detta spela för att man dumma ner spelet för mycket, går det ens att speca "fel" nu för tiden? Den tid man la i detta spel visade och vad man hade åstadkommit, idag är det ingen större skillnad på den som lägger många timmar och den som lägger lite.

Av Lobocut

Vem bryr sig, vad jag gör med mina lootlådor ska staten skita i. Den svarta marknaden kommer att fortgå oförändrad oavsett vad man har för lagstiftning.

Av Lobocut

@Paddanx: Kan du inte själv ringa till konsumentrådgivarna i Malmö för att få allt detta bekräftat? https://malmo.se/Social---familjefragor/Personligt-stod/Konsu...

Av Lobocut
Skrivet av Pontooz:

Oavsett vad, så är det omöjligt att kunna bevisa något och firman borde få ta smällen. Dom sålde bilen i dåligt skick.

Du har klantat dig genom att du fortsätta köra (du skrev att du drog upp kopplingspedalen?) tills hela kopplingen rasat. Hade du låtit bilen vara så kanske bilfirman bara behövt byta 1 del tex kopplingscylindern istället för ALLT och eventuellt lite till. Jag tycker ändå inte att det är ditt fel - eftersom att man behöver vara tekniskt intresserad för att förstå hur exakt en koppling fungerar OCH samt att bilen är jävligt dyr och då kontrollerar man sina fordon noggrannare vilket blir bilfirmans fel innan dom sålt den!

Sen tycker jag att man ska tänka out of the box - då det är en riktig busbil i fel händer. Tex: Det kan vara en bekant till ägaren som bytit in bilen på bilfirman - där båda är "inofficiellt medvetna" om att kopplingen är på väg att rasa. På så sätt kan den nya ägaren köpa bilen och köra den en längre period just pga att man är extra försiktig med en ny bil.

Svår situation ändå. Hoppas det löser sig och firman tar ansvar för sina kunder.

Ja, det är svårt att bevisa, men det inte köparen som ska bevisa något, det är bilfirman som ska bevisa det.

Fel som uppvisar sig inom 6 månader antas vara ett ursprungsfel, det var alltså redan fel på bilen när TS köpte den.

Av Lobocut
Skrivet av Paddanx:

När man tror det är okej att ta sönder saker, och sen skrika 2 månader... är du vuxen eller bara trollar?

Som sagt, han får fixat det som var trasigt vid köp. Det erbjuder de också. Det DU kör sönder dock, är ditt problem.
Som @Cerb säger ovan... att ignorera felet, och orsaka mer skada är inte skäligt.

Hade du kommit till min firma med den attityden hade du blivit visad dörren igen och jag hade sagt, vi syns hos ARN (vilket kommer ta bra med tid... och kan dras ut i åratal) Lycka till.

Jag tror inte riktig förstår hur starkt skydd konsumentköplagen är för konsumenten, den är skriver till fördel för konsumenten.

Jag föreslår att du läser på om konsumentköplagen eller använder Google, då kommer du komma till insikt med att mina påstående är korrekta.

Av Lobocut
Skrivet av Shakermaker:

Fast är det verkligen två månader på alla fel? Torde ju kunna variera beroende på typ av fel och produkt?

Japp, skälig tid anses vara 2 månader.

Av Lobocut
Skrivet av Paddanx:

Du ska också anmäla det direkt när felet uppstår. Och att kopplingen slirar, ÄR felet... och det har han inte anmält, utan fortsatt köra vilket har orsakat skador som inte fanns vid köpet.

Om du köper en bil, och kör och skadar den, kan du inte komma och påstå att det är en handlarens fel i efterhand. Visserligen ska de bevisa att felet inte är ursprungsfel, men då bilen "körde" så kan det rätt enkelt visas att inte allt rasat. Mao.. kopplingen ska de byta, det andra är köparens fel att man kört sönder, och exakt detta är de också villiga att göra.

Nej, fel igen...

Du ska meddela köparen inom skälig tid från och med att du har upptäckt felet, skälig tid anses vara 2 månader...

Av Lobocut
Skrivet av Farthinder:

Läst lite i tråden, men tror som vissa skrivit, att du har satt dig i en liten gråzon, Felet skulle påpekats direkt, samtidigt kan man tycka ( min personliga åsikt ) att om ett företag säljer mig en bil. så ska ju dem åtminstone nämna att koppling bör bytas inom en snar framtid, om den är så dålig och kanske t.o.m. erbjuda byte till ett förmånligt pris?

ARN tror jag inte kan hjälpa dig och som sagt, att byta koppling kan kosta en hel del om det är en lite ovanligare/exklusivare bil. bara till min lille sket pendlarbil ( citroen C1 ) så skulle citroen själva ha 12K för att byta kopplingen... åkte till den loka verkstaden och fick det för 4,5k...
Jag hade nog tyvärr tagit dealen du fått och tagit lärdom av hela händelsen

Man får tyvärr som konsument ofta bita i det sura tråkiga äpplet, när det gäller bilar får man verkligen göra en hel inspektion av bilen för att hoppas på att man inte köper grisen i säcken...
Har även för mig att man får lov att åka och "prov-besikta" bilen innan man bestämmer sig för köp.
har ett par vänner som lyckat att undvika en till synes solklar affär...

Du tror fel, läs om tråden.
Fel ska meddelas inom 2 månader från det man har upptäckt felet.