Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt
Skrivet av Wilworin:

Nja, jag är nog snarare av uppfattningen att Apple gör allt för att streta emot när andra (läs EU) vill tvinga Apple att öppna för flera webbläsare, flera appstores osv. för de ser att då kommer deras del av kakan minska något. Med allra största sannolikhet använder du flera PWAs redan idag, bara att du tror att det är vanliga appar.

EU gör allt för att förhindra monopol och det är exakt det som det här handlar om. Apple har ett monopol som EU försöker bryta och då blir de sura och hittar på ursäkter och skyller ifrån sig.

Jag tror att du killgissar.

Av trudelutt
Skrivet av Slashgibber:

Då är det väl Apple som kan flyga och fara, det är dom som tar bort stödet.

Apple gör bedömningen att deras kunder hellre vill ha säkerhet och personlig integritet än stöd för de här webapparna. Jag kör inga appar av den här typen såvitt jag vet, och jag är inte direkt insatt i tekniken eller problemet, men argumentet låter ju inte orimligt. Största anledningen till att jag kör iPhone istället för Android är pga personlig integritet, så oavsett hur liten fördel det är tar jag hellre bort möjligheten till webappar som jag ändå inte använder.

Tråkigt dock att EU-politikerna ska tvinga fram såna här idiotiska regler gång på gång. Det går ju inte att använda internet utan att störa sig på EU varje gång man besöker en ny site.

Av trudelutt
Skrivet av Night Prowler:

Ja, det var därför jag fläskade på med 32 GB för 10 år sedan. Jag hade klarat hela den här tiden med 8. Minnena har säkert blivit bättre på 10 år också. 32 GB RAM för 10 år sedan kanske är lika starkt som 8 RAM idag.

Motsvarigheten till 8 GB i en ny dator idag var nog 4 GB i en ny dator för 10 år sedan, så 32 GB låter extremt overkill om du köpte den bara för att surfa lite och titta på Youtube. Men hade du haft 4 GB i din dator i dagsläget hade det varit riktigt segt tror jag, och samma kommer det väl bli med 8 GB om ett par år är jag rädd. Operativsystem och browsers och web-siter blir mer krävande med tiden oavsett om man vill det eller inte, och det går som sagt inte att uppgradera minnet i MacMini M2.

Av trudelutt

Förslag på funktion att kunna banna moderatorer

Det skulle vara bra om man tillfälligt kunde banna moderatorer och rensa deras inlägg om tillräckligt många användare röstar för det. Alla kan göra fel, till och med moderatorer. Då borde det finnas någon slags "nödventil".

Som exempel kan vi ta tråden https://www.sweclockers.com/forum/trad/1709440-fler-piratkopi... som helt spårar ur bara för att en moderator postar ett oresonligt inlägg. Hade användarna kunnat ta bort inlägget och gömma tråden för den moderatorn hade forumet fungerat mycket bättre.

Av trudelutt
Skrivet av KroesusSork:

Stora anledningen är väl att alla tidningar klagade. 12ft ladder (https://12ft.io/) var ju en sida som abusade just googles cache för att ta sig runt paywalls. Det började med att Washington Post och New York Times fick google att exkludera just deras blaskor från cachen, även fast hela sidan indexerats så att den var sökbar (så folk skulle hitta artiklarna, men sedan mötas av en paywall när de klickade på länken). Lär väl varit MÅNGA fler som medier som hakat på och naturligtvis ville göra samma sak, vilket blev ohållbart ur en administrativ synpunkt, så då stängde man sonika bara av skiten istället.

Killgissning som nog ligger farligt nära sanningen!

Fattar inte hur Google kan tillåta att indexera saker som sedan användare som klickar på sökresultatet inte får läsa. Är ju fruktansvärt irriterande.

Av trudelutt

Jag fattar inte. Menar ni att det är olagligt att ladda ner saker från Youtube? Har ni någon källa på det i så fall?

Av trudelutt
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

kunna tappas från hög fallhöjd utan skör display

Apropå det här med att tappa Vision Pro är det faktiskt en som gjort en video om det:

https://www.youtube.com/watch?v=Q4aJYb8CNDs

Han provar att gå in i väggar och dörrar och släpper den flera gånger från huvudhöjd ner i golvet (laminat eller parkett eller något?) utan att glaset går sönder, däremot går ena högtalaren eller kopplingen till högtalaren sönder. Till slut lyckas han göra sönder glaset genom att släppa den från typ 3 meter. Själva headsetet fungerar även efter det. Så den verkar mer tålig än man kan tro.

Av trudelutt

https://www.youtube.com/watch?v=UvkgmyfMPks

Casey Neistat (berömd vloggare) springer omkring med Vision Pro på New Yorks gatorna och tunnelbana samtidigt som en annan person filmar honom och man ser även folks reaktioner runt omkring. Ganska underhållande, jag har inte sett någon som använt dem ute bland folk innan. Man ser tydligt hur field-of-view är begränsad så han måste se sig omkring på ett onaturligt sätt (lite som när man spelar "tratt-fotboll") och han ser väldigt goofy ut och alla tittar på honom och tar kort osv. Efteråt säger han något i stil med (sammanfattat och översatt med ChatGPT):

Citat:

Han berättar om hur han bar dem hela dagen och hur det, efter ett tag, fick hans hjärna att glömma att han tittade genom kameror och skärmar. Han beskriver en ögonblicklig insikt när han satt på en bänk i Times Square och såg på olika digitala skärmar sväva omkring, samtidigt som den verkliga världen fortsatte runt honom. Han tror att dessa glasögon representerar framtidens gränssnitt för all datoranvändning när man krymper ner dem. Man kommer inte ha en vanlig mobiltelefon längre.

"Jag vet inte om jag kan rekommendera dig att köpa den här produkten för $4,000 för jag kan lova att det här kommer vara den sämsta Vision Pro Apple någonsin kommer göra, de framtida versionerna kommer vara så mycket bättre."

Den där sammanfattningen låter iofs sämre än det han sade . Men svårt att veta riktigt om han är lyrisk för upplevelsen i sig eller om han är lyrisk för att ha fått en inblick i hur det kommer bli i framtiden när tekniken är ännu bättre.

Av trudelutt
Skrivet av Swedishchef_90:

Du kan inte räkna gpu kostnaden till msrp/transistor utan du får tag wafer/transistorer är nog mer rimligt

Jag förstår inte, kan du utveckla det där och kanske ta med ett exempel?

Av trudelutt
Skrivet av Allexz:

Och detta med reservdelar som saltats från fabrik till reparationsföretag, som saltas innan kunden får den samt höga timpriser för arbetet.

Kretskort som går på 2500:- är knappast ovanligt trots att komponenterna i sig totalt landar på 25-125kr.

Hade varit underbart om privatpersoner kunde reparerat det mesta.
Maskiner kan börja byggas i standardiserade komponenter istället för att alla företag har en unik design på exakt samma funktion.... men då kan man inte ockra priser.

Som t.ex batterier till skruvdragare å dylikt.
Konstigt att en laddare går på runt 800kr trots att logiken för laddningen sitter i BMS på batterierna..... laddaren är bara en stabil utström på t.ex 21.7 volt eller 27 beroende på antal batterier... dvs den är värd runt 50kr i komponenter högt räknat.

För att faktiskt bekämpa utsläpp och miljökrav för global uppvärmning etc så borde hela världen helt enkelt gå emot standardiserade plattformar som lagkrav.

Alla bilar har samma chassi, samma motorer, samma växellådor.
Ny revision varje år som åtgärdar återkommande problem och 25 år senare så är alla problem lösta på alla bilar som bilföretagen idag gräver guld i reparationskostnader istället för att de får lansera en ny modell varje år med nytt chassi och ny motor och ny låda å ny elektronik etc etc etc.... företagen som tillverkar bara öser ut helt nya komponenter gång på gång på gång endast till egen vinst trots att det är fullständigt idiotiskt för miljö, lång livslängd, reparation etc.

Det skulle ju vara otroligt skönt att slippa hålla på och välja mobiltelefon och laptop osv om det bara fanns en variant som uppdaterades var 7:e år eller så. Och tänk vad mycket meningslöst käbbel på Sweclockers man kunde slippa om alla körde samma saker.

Av trudelutt
Skrivet av pv2b:

Bra initiativ! Men hur länge ska tillverkare förväntas tillhandahålla reservdelar?

Ska tillverkare verkligen behöva hålla med reservdelar till, till exempel, 20 år gamla mobiltelefoner?

Om det inte finns någon tidsgräns finns det inget som hindrar någon att vägra reparera en två år gammal telefon till exempel med hänvisning till att det är en gammal modell som inte tillverkas delar till längre. Men var går gränsen? Går det ens en gräns?

Tillverkarna får bestämma själva, men de måste visa en ruta som säger "Reservdelar tillhandahålls x år. [Ok]" som du får klicka på varje gång du låser upp telefonen.

Av trudelutt

Jag skulle hellre vilja reparera EU.

Av trudelutt

Jag summerade med https://summarize.tech och fick följande:

Citat:

In the YouTube video titled "The Apple Vision Pro Is A Scam. Here’s why," the speaker expresses concerns about Apple's new $3,500 headset, the Vision Pro, which uses eye tracking, gestures, and voice commands for interaction. While advanced, the speaker warns of potential dangers, including addiction to virtual worlds, social isolation, and the loss of human connection. They argue that Apple, and other tech companies, are leading us towards a dystopian reality as they build digital empires and integrate technology into everyday life, raising the stakes for the first company to succeed in the metaverse. The speaker questions the motivation behind Apple creating this device, recognizing the potential profits, yet expressing concern about the potential consequences for culture and society. They argue that the Vision Pro, with its immersive augmented reality and hyper-realistic avatars, risks creating a disconnect from reality and leading to an overreliance on technology controlled by big tech companies. The speaker advises caution, emphasizing the unknown implications for humanity's relationship with technology and the real world

Lustigt hur en Youtube-video kritiserar hur Apple bara tänker på att tjäna pengar, samtidigt som jag gissar att den som gjort videon enbart gjort den för att tjäna pengar.

Av trudelutt

Jag har inte testat, men det här är vad ChatGPT säger när jag klistrar in ditt inlägg:

Citat:

För att beräkna skillnaden i år, månader och dagar mellan två datum i Excel, kan du använda funktionen DATEDIF. I ditt fall skulle du använda följande formel i cell C1:

=DATEDIF(B1, A1, "Y") & " år, " & DATEDIF(B1, A1, "YM") & " månader, " & DATEDIF(B1, A1, "MD") & " dagar"

Denna formel använder DATEDIF-funktionen tre gånger med olika enheter ("Y" för år, "YM" för månader och "MD" för dagar) och sammanfogar sedan resultaten med text för att skapa önskat format. I detta exempel kommer formeln att ge "1 år, 0 månader, 0 dagar" om du har 2024-02-02 i cell A1 och 2023-02-01 i cell B1.

Av trudelutt
Skrivet av Greenworm:

"Vad du kan göra är att lägga till en speglad vdev till din zpool senare om du vill det, dvs du köper två nya diskar av valfri storlek och speglar dem och utökar din zpool med dem."

Om jag väljer att köra RAIDZ1:
Betyder detta att jag skapar en ny pool med 2 nya diskar som jag speglar mot varandra och får då motsvarande RAID1 i redundans och lägger sedan till deras lagringsutrymme i min zpool. Dvs jag får en stor lagringsyta som består av 2 olika raid-konfigurationer (RAIDZ1 samt en vdev mirroring som det verkar kallas)?

Ja, precis. Om man ska vara petig så skapar du inte en ny pool, utan en ny vdev (en speglad vdev) i din gamla pool.

Det är kanske lite konstigt att köra en RAID-Z vdev och en speglad vdev i samma pool, men det ska fungera.

Av trudelutt
Skrivet av Greenworm:

- Jag har idag 4st 6tb diskar som jag flyttar över och bygger om till RAIDZ, jag har förstått det som att jag kan bygga ut RAIDZ med fler diskar sen nu när jag har plats för 6st 3.5" i det nya chassit, stämmer det? Något jag bör tänka på när jag gör detta?

Du kan inte bygga ut RAID-Z i dagsläget. Det kanske kommer gå inom en snar framtid, men det är fortfarande inte idealt, du förlorar en del diskutrymme jämfört med om du byggt vdev:en från början med samma antal diskar. Plus att det känns riskabelt med nya funktioner. Vad du kan göra är att lägga till en speglad vdev till din zpool senare om du vill det, dvs du köper två nya diskar av valfri storlek och speglar dem och utökar din zpool med dem.

Kolla också upp att dina diskar är av typen CMR och inte SMR, eftersom den senare typen funkar väldigt dåligt med ZFS, framför allt vid resilvering. Du kan googla på diskarnas modellnamn etc, men det är inte alltid så lätt att få fram informationen.

Vad gäller L2ARC så brukar det rekommenderas att man i första hand skaffar mer RAM, och det går även åt en del RAM bara för att hålla reda på vad som ligger i L2ARC. 32 GB verkar lite snålt när du ska köra massa VMs osv, och du kommer säkert komma på flera saker du vill köra på den efterhand.

Av trudelutt
Skrivet av murklor:

4K är också bättre än 1440p by far men jag tror nästan alla är överens om att 1440p ändå är bra nog

Från det lilla jag har läst skulle jag tro att man kan summera att AVP är 120% av ett Quest 3 fast med 7ggr högre pris.

Det där är ju lite som om du vore tillbaka på 80-talet och jämförde en dator som bara kunde visa 80x50 tecken text med en dator som kunde visa grafik. Visst, de gör samma sak, båda visar pixlar, och kanske att det är snäppet fler pixlar på den som visar grafik. Läsa text och visa ASCII-art kan du göra på båda, men den som visar grafik möjliggör ju så otroligt mycket grejer som är helt meningslöst att försöka göra på den andra. Vem gör något annat än att spela och att titta på video-snuttar på Quest?

Av trudelutt
Skrivet av trudelutt:

För små skrivningar är jag inte helt säker på hur det är med RAID-Z2, och det beror kanske även på hur små man pratar om. En minimal 4 kB-skrivning antar jag skrivs i 3 kopior på 3 olika diskar, dvs prestanda blir något sämre än speglade diskar (och det blir mycket svinn i utrymme också!) Men mellanstora skrivningar skrivs nog ut på flera diskar och kräver alltså att alla diskar jobbar på dem utan att höja prestanda någonting. Dvs skalar inte alls, prestanda blir som att köra en ensam disk.

Kan förresten rätta det här, läste mer om det igår efter jag skrev inlägget.

Om man skulle skapa en stor fil genom att var 5:e sekund skriva 4 kB till den skulle det nog funka som jag beskrev ovan. Men det är nog ovanligt i praktiken. Om man ändrar 4 kB i mitten på någon fil som skrivits på ett mer normalt sätt innan (sekventiellt eller nära på) så måste ZFS läsa in en hel "chunk" av data från alla diskar i stripen förutom pariteten (data verifieras med checksummor, felkorrigeringsdata används bara om data inte stämmer överens med checksumman eller en disk inte kan läsas). Hur stor den här "chunken" är beror dels på inställningar man gör (recordsize, vanligt är 128 kB - 1 MB) och dels på hur stor skrivningen var från första början. Sedan gör ZFS ändringen på 4 kB och skriver tillbaka hela "chunken" inkl felkorrigeringsdata på ett nytt ställe, vilket då involverar alla diskarna.

För läsningar på 4 kB så gör man ungefär samma, förutom att man inte behöver skriva tillbaka någonting. Dvs även om man bara vill läsa 4 kB så läser den ändå in hela "chunk:en" på t ex 128 kB som ligger utspridd på alla diskar (förutom de diskarna som innehåller felkorrigeringsdata för den här "chunk:en"). Sedan beräknas checksumma och jämförs med det lagrade värdet, och om allt är som det ska returneras data till programmet som läser.

Därav att RAID-Zx är lika långsamt som en ensam disk på random reads och random writes.

Av trudelutt
Skrivet av jope84:

En Special vdev device borde väll snabba skrivningarna med eller? Tänkte om man har separata ssd för metadata så slipper de mekaniska diskarna slösa tid på massa småskrivningar.

Vad jag förstått skulle de räcka med 2st sata ssd på typ 128gb i raid 1 . Och de kostar ju inte många kronor.

Jag har inte mätt eller så, men min magkänsla säger att metadata upptar en väldigt liten del av tiden när du skriver sekventiellt. Så det kommer antagligen inte snabba upp nämnvärt.

Jag känner inte till något i ZFS som löser ditt problem. Jag tror du kommer behöva titta på andra lösningar, t ex bcache eller Unraid som har någon slags "skriv-buffert" som kan ligga på SSD. Det är dock inget jag kan något om. Tänk dock på att en liten SSD kan slitas mycket om alla skrivningar ska gå via den.

Alternativt helt enkelt betala mer för bättre hårdvara - skaffa fler hårddiskar eller gå över till SSD helt och hållet (billigaste SSD kostar bara ca 3 gånger så mycket som billigaste hårddisken per TB, men den låga kapaciteten på de billigare varianterna kan göra det hela dyrare i praktiken).

Av trudelutt
Skrivet av ipac:

Den är ju släppt än så jag tror inte de köpt den iofs...

Intressant dock, recensionerna har väl överlag varit väldigt positiva, vad fick dig att ändra dig?

(Ja priset är förstås åt he*ete men det har ju varit känt i ett halvår)

Recensenterna är till stor del positiva, men sedan lägger de in någon brasklapp som gör att det hela inte alls verkar så bra. En av dem lät som om han jobbade som försäljare på Apple och pratade i nästan hela recensionen om hur fantastisk den var på alla sätt, men i slutet nämnde han att en nackdel var att han inte orkade ha den på sig mer än 30 minuter i taget...

Jag får också känslan av att recensenterna är lite rädda för att säga vad de egentligen tycker om den. De riskerar ju att framstå som idioter om de säger att den är fantastisk men alla hatar den eller tvärt om, och på några dagar kanske det är svårt att säga om det faktiskt är något de kommer använda när den inte längre har den där "nytt-och-häftigt-känslan" längre.