Inlägg

Inlägg som koSmiQ har skrivit i forumet
Av koSmiQ
Skrivet av grasklippare:

Har det dykt upp något för dig än? Om det har det, verkar det vara äkta Honeywell?

Jag beställde från Fyndiq och fick hem en låda som det står Honeywell på. Om det är äkta eller inte är såklart svårt att svara på. Med det sagt så fungerar den finfint på min 7800x3d och håller temperaturerna bra utan problem. Nu kan jag dock inte jämföra med kylpasta eftersom jag satt PTM7950 direkt vid bygget.

Av koSmiQ

Om du ska ge dig på att byta kylpasta igen så kan det vara värt att testa med PTM7950 istället för kylpasta. Tråd på SweClockers finns här: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1677320-ptm7950-therma...

Jag satte det på min CPU när jag byggde ny dator och än så länge fungerar det alldeles utmärkt. Många verkar rekommendera det för grafikkort just för att den inte torkar ut eller drabbas av "pump out".

Jag beställde från Fyndiq och det verkar vara nog bra kvalitet i vart fall. Lång leveranstid dock.

Av koSmiQ

PCIe 4.0 riser och intern USB2.0-hubb

Tanken var att montera grafikkortet stående, men med den AIO och satte in i kombination med chassi så får det inte plats.

Med andra ord: oanvänd riser från LianLi, ångerrätten har tyvärr passerat av olika anledningar. Men förhoppningsvis finns det någon här som behöver den. Det är denna: https://www.inet.se/produkt/6905112/lian-li-riserkabel-pcie-g...

Har även en intern USB2.0-hubb som inte kom till användning på grund av en del ändringar av komponenter: https://www.inet.se/produkt/7000441/corsair-internal-4-port-u...

Kvitto och garanti finns på båda. Kan skickas om köparen betalar frakt.

Läs hela annonsen här

Av koSmiQ
Skrivet av Valiumballong:

Fundera ordentligt på vad som är värt att integrera i ett större system. Nog för att automation kan vara roligt, men det är fint om det finns ett syfte som är större än det. Det finns ingen vits med att samla in en massa data som man inte kan göra något med. Dyrt blir det också.

Kattmatare, är det något du behöver hålla koll på?

Kattluckan öppnas, vad ska du göra med den informationen? Behöver du få en pling i ett dashboard när katten kommer hem?

Automatisk bevattning (för trädgård?), hur avancerat behöver du göra det? En enkel bevattningstimer ställer man inte om många gånger på en säsong.

För elektrisk golvvärme kan du räkna med 10-20% besparing genom att schemalägga till- och frånslag, det är ganska lite pengar i slutändan.

För ett vanligt hem kan jag tänka mig att det är bekvämt att inte behöva gå upp när man glömt att släcka en lampa, men kostnaden för den bekvämligheten är ruskigt hög. Finns en poäng i att kunna växla till kallare belysning i hemmakontoret, men det kräver inte mer än någon enstaka uppkopplad lampa.

Trist svar, men du ska bygga ett hus. Det kostar en väldans massa pengar. Fokusera på det som är nödvändigt, släng in några extra slangar i väggarna och ta automationsdrömmarna i ett senare skede. Smarta hem är sällan speciellt smarta, det är mest kosmetika och lite coolhetsfaktor för oss nördar.

Jag gillar det ”lagom” smarta hemmet. Alla mina enheter är inte smarta. Däremot styr jag saker som jag tycker gör skillnad.

Lampan i trappen som ungarna alltid vill tända till natten och glömmer släcka på morgonen: automatiserad.

Elementet i garaget som automatiskt stänger av sig när det är varmare än 8 grader.

Fasad- och trädgårdsbelysning som släcks/tänds efter solens nedgång/uppgång.

Statistik över hur mycket olika uttag förbrukar.

Larm om kyl/frys inte dragit el på ett antal timmar (=trasiga?)

Notis i telefonen när tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin inte dragit el på x minuter = klara.

Notis från FTX när filter behöver bytas.

Lampor och annat är bekvämt, men absolut inte nödvändigt. Men de små finesserna uppskattar jag mycket.

Av koSmiQ
Skrivet av smurfb:

Har kört smarthem ett bra tag nu och mitt största tips är att ett hem är inte ett smarthem om man behöver använda mobilen till allt.

Till mer handfasta tips.

- Wiser snurrdimmer (zigbee 3) är stabila och har såna i flesta ställen där man inte vill ha rgb, går dessutom styra så att olika saker händer om man trycker på knappen eller snurrar. Absolut mycket dyrare än tex shelly men dimmer med knappar är värdelöst kontra snurr.

- Se till att större saker som tex värmepump/ventilation har modbus-gränssnitt, helst tcp-modbus (de flesta nyrare har det) och inte seriellt, bara stökigt med en extra "adapter" mellan.

- MASSA kanaler och minst 20mm helst större, själv bor jag i ett gammalt hus och fått riva upp en och annan gipsvägg för dra nya kanaler.

- Såklart nice med ethernetuttag, har satt såna i de flesta rummen, men såhär i efterhand så kan man ju konstatera att typ inget används. Men wifi är bra planera.

- Om man ska styra RGB-prylar sätt en hue wall switch module (går på batteri) eller typ en shelly i4 för att styra saker via knapparna på väggen. Sen kan man ju såklart även ha zigbee "fjärr" osv.

- Om du fixar solceller och batteri, se till att det är något som går styra (tex via modbus) så att du kan bestämma när batteriet ska laddas ur, du vill ju se till använda det på dyraste timmarna.

- Vill man spara rejält med pengar ska man se till att kunna styra värmen, dvs att ha många olika slingor om man kör med golvvärme eller sätta styrbara termostater på alla radiatorer. Att kunna dra ner tempen nån grad när ingen är hemma eller under dyra timmar är bra. Samma sak med tappvattnet.

- Det är många som sitter och pillar i oändlighet på sin dashboard. Handen på hjärtat, ingen kommer bry sig om eller använda dashboarden sen. Det enda en dashboard är bra för är om du lägger upp lite schyst styrning av lampor eller liknande. Tagit bort min. Däremot en "minidashboard" som tex nspanel (4") används rätt flitigt för tex styrning.

- Se till dra ethernetsladdar till alla förråd osv när det ändå dras rör med el, alltid bra för sätta accesspunkter utan hålla på med mesh.

- Mixa gärna saker, men försök hålla det till tex ett zigbeenät och ett zwave och inte flera.

- Homeassistant är schyst men personligen tycker jag att ett par tusenlappar på homey är värt pengarna iom allt smidigiare och advanced flows är guld.

Mina 5 öre

Vill ändå flagga för att allt för mycket styrning av värme kan kosta mer än det smakar. Om du sänker värmen i ett rum när du lämnar det (särskilt med tröga system som vattenburen golvvärme) så måste du ändå ”värma ikapp” det sen = kostar extra energi.

Har du därtill en bergvärmepump eller liknande så är det bättre att ha golvvärme/radiatorer på fullt ös och styra värme centralt på pumpen så arbetar den optimalt och slits mindre.

Möjligen kan en del el sparas om du har elburen golvvärme, elelement och sällan använder vissa rum. Annars måste du som sagt ändå jobba ikapp värmeförlusten som har skett.

Styr du värmen efter dyra timmar så förbrukar du mer under natten och tappar värme successivt över dagen som sen jobbas igen nästa natt och så vidare. Viss förbukningsvinst, men mer slitsamt för värmepumpar och annat. Skulle kalla det ett nollsummespel i slutändan på sin höjd.

Varmvatten är dock en annan femma. Där finns det absolut värde i att kunna styra efter elpriser (om du har timdebitering).

Av koSmiQ
Skrivet av Roger W:

Äntligen lite mer tid över att svara!
Inte om man räknar med LTSC och liknande lösningar som har en senare EOL. Plus att man ju ska kunna få utökad support även på vanliga windows om man är beredd att punga för det.
Men min grundpoäng är nog rätt enkel: när dessa CPU:er släpps så kommer Windows 10 fortfarande vara i sin aktiva period. Då kan jag tycka en så stor och fundamental aktör som AMD fortfarande bör stödja den!

Och jag tror som vissa även nämnt att de skjuter sig lite i foten med tanke på hur dåligt genomslag Windows 11 har än så länge.
Jag tror de kommer tappa företagskunder pga detta på medelkort sikt, då ganska många företag håller sig väldigt länge innan OS-byte pga kostnads/säkerhets/stabilitets/kompatibititets-skäl. (vårt jobb med ~400-500 anställda är kvar på Win 10 tex och det har än inte nämnts något om uppgradering)

En rätt orättvis jämförelse vilket du antagligen är fullt medveten om
Lollipopp är ju till och med äldre än Windows 10 och blev EOL redan 2018 - och det gäller en helt annan plattform med sjukt mycket fler OS-revisioner över tid, och där bakåtkompatibilitet inte är lika viktig som på PC-sidan.

Jepp, visst kan det vara ett rent krasst ekonomiskt beslut (kanske till och med uppmuntrat av MS som nämnts?) men jag tror som sagt de även kan tappar försäljning pga detta. (plus lite badwill)
Inte helt glasklart att det är så lönsamt som de tror. (om det här nu inte är rykten alltihop)

Captain Obvious antagligen, men för att förtydliga: om licensen inte är en OEM licens låst till en specifik märkesburk så kan du ju ta med den även om du byter både Moderkort och CPU

Nja det här är inte "typ lika": Intel funkar prestandamässigt inte optimalt i Windows 10. Enligt de här ryktena så funkar AMD inte alls. Rätt stor skillnad!

Jag tänker ändå att den stora massan användare är just Enterprise. Och där kommer vi se en stor övergång till Windows 11 i år och nästa år just på grund av EoL. Vissa har absolut LTSC, men när de leasar nya datorer kommer de komma med Windows 11 (några kommer såklart nedgradera till Windows 10 för att de inte hunnit certifiera all mjukvara).

Om din IT-avdelning inte börjat preppa för Windows 11 så är det onekligen dags. Vi kommer rulla ut det på tusentals datorer i flera länder under året och nästa år. Och vi är själva definitionen av ett stort, tungrott bolag med massor av regelverk, långsamma processer, noggrann certifiering av kompatibilitet med mjukvara i alla dess former och hårda legala krav på många sätt.

Men jag tycker absolut inte att LTSC/betala-för-förlängd-support är att jämföra med ”aktiv period”. Aktiv period är för mig när ett OS är allmänt tillgängligt för alla. Windows 10 är väldigt mycket i en förvaltande fas och om ett år på konstgjord andning för de som absolut måste vänta. Knappast ett OS där drivrutiner för Ryzen 9000 på desktop kommer spela någon som helst roll för AMDs finansiella resultat.

Av koSmiQ
Skrivet av Roger W:

Nja, nog kan AMD kosta på sig att stöda OS:et under hela sin livstid åtminstone?? Det är inte EOL än!
Speciellt med tanke på hur många som är kvar på Windows 10…

Windows 10 har ju vid release av Ryzen 9000 ungefär ett år kvar att leva. Om AMD släpper drivrutiner och officiellt stödjer Windows 10 så kanske de även måste underhålla med patchar för de som betalar för Extended Support?

Oavsett så tänker jag att det är ett strategiskt val som har med tid och pengar att göra såklart. Det är inte värt att lägga tid på drivrutiner till något som är i princip dött och få en mer komplicerat tech stack att underhålla, istället för att lägga samma tid på att utveckla nya saker och arbeta aktivt med buggfixar eller vad tiden nu kan användas till.

Av koSmiQ
Skrivet av Full Strike:

Toppen, stort tack till er båda för utförlig information! Vad skulle ni säga är att föredra mellan Shelly och Wiser? Vad talar för det ena över det andra, och vilket tror ni fungerar bäst med Homey? Tänker att jag börjar med Homey och kanske går över till HA om jag inte är nöjd eller blir sugen att pilla

Vad gäller uttag och brytare - är det värt att köpa tex. Shelly:s egna, eller bara pengar i sjön? Och klarar en modul verkligen att styra en hel grupp med uttag/lampor, om man skulle göra som du föreslog att sätta modulen i säkringsskåpet?

Jag sneglade också på Unifi, jag kör en gammal Amplify HD idag vilket jag har varit nöjd med, men kommer såklart vilja uppgradera och köpa till switch + AP. Verkar dock förbannat dyrt om man ska ha både 10gb och PoE med många portar 🤓

Skrivet av aragon:

Det beror på antalet enheter du ska ha, hur bra ditt wifi är osv.
Ska du göra hela huset smart och vill ha det stabilt så skulle jag inte gå på något av det.

Något att tänka på med dom två system du funderar på
Wiser är begränsade till 60 enhter på samma system om jag minns rätt samt är deras uttag endast smarta på 1 av brunnarna i uttagen, den andra brunnen är starkt begränsad på vad du kan köra på den.

Shelly funkar men minsta motorlast så måste du använda en snubber och då är det ändå kraftigt begränsat vad du kan köra på det.

När det gäller switchar, du har inte funderat på att sprida ut switcharna? Hemma kör jag en unifi 10gig switch som ligger på typ 2500kr för 8 portar, sedan går det fiber till media lådor där det ligger små 8 ports poe+ 2.5gig med 10gig sftp. Dom mindre switcharna ligger runt 1000kr st om jag minns rätt.

Tycker inte att du ska övertänka nätverkshastigheter och annat. Se till att det är bra förberett och kör på 1Gbps generellt. Det räcker till så otroligt mycket, jag har inget behov av mer och ser inga anledningar att betala många gånger pengarna för 10Gbps. Men jag har dragit rör så jag enkelt kan byta kablar, switchar och annat i framtiden om jag behöver mer.

Det går dessutom att göra riktiga kap på Tradera/Blocket/Sweclockers på Unifi-switchar, Dream Machine och ibland även AP (beroende på vilken modell man vill ha). Min Dream Machine Pro och 16p PoE-Switch är härifrån Sweclockers för en tredjedel av nypriset, i otroligt bra skick.

Shelly är Wi-Fi vilket ”skräpar” ned nätet med många enheter. Wiser kör Zigbee och ligger därför på sitt eget. Jag kör Wiser utan deras hubb, kör det direkt mot HA istället och då är det enhetens prestanda istället som sätter gränserna generellt. Sen ska man ha med sig att 60 enheter är väldigt många, men bara gäller Wisers egna hubb.

Det jag gillar med Wiser är också att de ser ut som Schneider-grejer gör generellt. Ett utseende som många nog gillar. Jag har heller inte satt smarta uttag exakt överallt. Eluttag som bara används till dammsugaren då och då kan lika gärna vara vanliga. Istället har jag satt vid TV, skrivbord, nätverksrack och andra ställen där jag faktiskt är intresserad av förbrukning, övervakning och eventuellt fjärrstyrning. Samma med deras dimmers. Allt måste inte ha en dimmer ”bara för att”.

Shelly har jag bara i garaget för att Zigbee inte når dit, så där sitter tre Shelly.

Av koSmiQ

Jag har under de senaste två åren byggt och pulat med mitt eget smarta hem (köpte och flyttade in i ett "dumt" hem) och har kommit en bit på vägen i vart fall.

För nätverk, wifi och kameror så kör jag Unifi vilket jag tycker fungerar otroligt bra, inga månatliga prenumerationskostnader eller så heller. Utmärkt wifi, även om jag fått krypa en del på vinden i isoleringen med och dragit kablar. Har även installerat deras ringklocka vilken än så länge fungerar bra. Nätverksuttag till varje rum har jag inte bemödat mig med, tycker att mitt wifi fungerar så otroligt bra med bra täckning och hastigheter.

För det mesta andra så har jag bytt ut eluttag och brytare till lampor till Schneider Wiser allt eftersom rum har renoverats/fräschats upp. Kompletterat med deras brandvarnare samt läckagedetektorer som jag placerat på väl valda ställen.

På ett par ställen har jag Plejd, dels för att det sattes upp av min elektriker innan jag bestämt mig för Wiser men också för att mitt Zigbee-nät inte räcker ut till mitt fristående garage. Men det har jag löst genom att ha en Shelly som kör custom firmware och agerar Bluetooth-proxy till Home Assistant genom Wifi och därmed kommer in i HomeAssistant det med.

Dock har jag senaste månaderna migrerat från Wiser-gateway till att köra Home Assistant istället, vilket även gett mig möjligheten att få in smarta pluggar från andra tillverkare in i en helhet istället. Wiser-gateway är mer bekväm/lättsam men HA har gjort mig betydligt mer nöjd då jag har kunnat automatisera mer. Har även satt en Slimmeleizer+ i elskåpet så att jag har koll på min totala elförbrukning löpande (utöver elförbrukning per uttag/smart plugg).

Tycker att Wiser fungerat väldigt bra och det är skönt att de har ett så pass täckande system med många enheter.

Det finns även några enheter från Shelly i garaget, av samma anledning: mitt Zigbee når inte dit ut. Men de finns såklart i HA och automatiseras med enkelhet.

Sedan är det ju tyvärr som andra säger att inget enskilt system täcker allt. Men Home Assistant ger i vart fall möjligheten att få fler av dem att interagera med varandra. Och jag kan också i stor utsträckning skaffa enheter från olika tillverkare så länge de kör Zigbee eller wifi och integrera dem efter behov snarare än kompatibilitet med exempelvis KNX som någon föreslog. Stor valfrihet och de kan interagera med varandra väldigt bra tack vare HA.

Vad gäller diskussionen HA vs Homey så tycker jag att de är likvärdiga i mångt och mycket. Jag kör som sagt HA, men har en god vän som kör Homey och vi åstadkommer ungefär samma saker och är båda lika nöjda vill jag påstå.

Tyvärr har jag inte lyckats få in min bergvärmepump i HA och det verkar just nu inte möjligt så jag får leva med att den har en egen app. Däremot är min FTX integrerad i HA, min Roborock S6 (även om jag här föredrar riktiga appen, tycker inte att HA-integrationen är helt toppen), skrivare, Samsung Smart-TV och elbilsladdare.

Om du ska köra HA så rekommenderar jag att du läser på kring vilken typ av hosting du tänker att du ska köra och vad det innebär för administration av uppdateringar och tillägg/addons/HACS. Jag kör en Home Assistant Green och är supernöjd.

Hojta till om du vill har några frågor om något av det jag använder eller vad det nu kan vara.

Av koSmiQ
Skrivet av KAN1N:

Gäller det kopplingarna eller boxarna? Tänker om man kan beställa in en ny box för att slippa tagga?

Kör man deras nya box (den med Android/GoogleTV) så är det bara Unicast som gäller såvitt jag vet. Verkar som att Telia försöker gå ifrån Multicast när det är möjligt, mitt intryck i vart fall. Verkar även som att vissa konverteras till Unicast när de byter kanalpaket.

Av koSmiQ
Skrivet av strutsboll:

Har jag gjort ett felköp här med min UCG? Försöker skicka vidare WAN som ett taggat VLAN (såsom jag gör med min Asus-router idag). För att Teliaboxen helst vill ligga direkt på WAN.
Men i UI-gränssnittet kan jag inte tagga några VLAN alls på WAN-porten. Går det alls att göra?

Vilken Telia-box har du? På deras nyare behöver man inte bekymra sig om sånt längre då de bara går över vanliga internet istället.

Hur ser det ut i interfacet? Kan vi se nån skärmdump?

Av koSmiQ

Om man vill ha svensk leverantör med grym support och många möjligheter så kan jag varmt rekommendera Oderland. De har webbhotell, Managed Servers och mycket mer.

https://www.oderland.se/managed-server/

Av koSmiQ
Skrivet av hittepånamn:

Några tilläggsfrågor som knyter an till ämnet:

  1. Hur länge erbjuder Antivirusföretagen skydd för Win10-datorer, efter att Microsoft Support går ut hösten 2025?
    Man brukar kunna räkna med minst 1 år support till från dem, eller? Och Därmed köra vidare ett år rätt säkert, utan att betala för extra support från Microsoft? Eller är det en dålig idé?

  2. Windows 12 bör väl vara ute senast till hösten 2025 då Windows 10-supporten upphör? Kanske läge att hoppa över 11:an och gå direkt till 12:an?

  3. Hur länge kommer de större Webbläsarna behålla support för Windows 10 (när Microsoft släpper supporten 2025)? 1-2-3... år??

”Ett år rätt säkert” är nog det sämsta antagandet du kan göra. Tänk på att säkerhetshål täpps till varje ”patch tuesday” och ibland kritiska patchar där emellan. Visst kan du (som företag) betala för att köra längre. Kostnaden är ju ”bara” $61 per enhet och år första året. Andra året $122 per enhet, tredje året $244 per enhet och så vidare.

Själv förstår jag inte vad alla har emot Windows 11. Det gör allt jag behöver, det fungerar bra och är stabilt. Och framförallt underhålls det av Microsoft och är så säkert som det kan vara just nu på Windows-sidan.

Utöver det så är ju hotbilden för uppkopplade enheter en helt annan idag än när Windows 7 kom eller för den delen när Windows 10 kom. Men om ransomware inte oroar dig, dina filer eller om du inte har problem med att vara en del av botnet så kör på…

Av koSmiQ
Skrivet av Sidde:

Många av er resonerar att det inte är så många som kör så gamla CPUer.
Men detta är ju ett globalt problem, en stor del av världens befolkning sitter inte på latest and greatest.
Allt från hotell till lokala företag på marknader i hela världen sitter uppkopplade.

Vad händer när dessa datorer inte längre får uppdateringar. Kommer allt bli nedlåsta av ransomware?
Kommer malware installeras och stjäla era kortnummer när ni betalar för er dykresa i medelhavet?

Microsoft gör något helt galet här med att försöka klippa bort en så stor del av världens uppkopplade datorer.
Med Windows XP fick de gång på gång släppa ut nödpatchar för att hantera malware-situationen och det som tog död på XP till ytan är väl att browsers etc slutade stödjas och TLS-versioner blev för gamla så att datorerna inte går att använda oavsett.

Men om datorn är tillräckligt snabb för dess användares syfte, och den tekniskt sett fungerar att anropa tjänster på internet så kommer datorn fortsätta vara uppkopplad och då kommer sårbarheter på dessa nyttjas om de blir opatchade.

Microsoft är ju ett företag som också ska gå med vinst. Hur många utvecklare ska de anställa för att patcha och underhålla system för gammal hårdvaras i all evinnerlig tid?

Hur mycket lönekostnader ska de bära utan att få intäkter för att gamla datorer ska fortsätta fungera?

Jag förstår idén men verkligheten är något helt annat.

Av koSmiQ
Skrivet av Fenrisulvfan:

På vilket sätt är det vettigt att inte låta gammal teknik få försöka?
Visst skulle inte upplevelsen bli en njutning, men vad är nästa steg blockera alla grafikkort som inte mäktar med 60 FPS?
Borde det inte redan ha kontrollerats innan "köp" (det är gratis) och hemladdning av spelet?

För ett tag sedan blev min grannes dotter utestängd från Genshin Impact av samma anledning SSE 4.2 trots att spelet flöt på utmärkt på en 6 kärnig Phenom II tills spelet skulle tvångsuppdateras.

Kanske missar jag någon säkerhetsaspekt, men folk fuskar ju friskt i online spel, så det är ju inte för användarnas skull detta görs.
Jag hade en "kompis" förr han tyckte det var helt okej att slå sönder gamla cyklar, enbart för att dom var gamla, det är lite samma mentalitet.

Fast det handlar ju inte om "att försöka". Det handlar om att utvecklare får tillgång till nya verktyg som ger dem möjlighet att optimera prestanda, minska utvecklingstid eller på andra sätt effektivera sitt arbete eller minska arbetstid för samma leverans.

Eller ska ett gammalt grafikkort få "testa" Raytracing även fast stödet inte finns? Eller ska alla mjukvaror försöka köra på en 486 och vi aldrig borde ha lagt till några instruktioner sedan dess?

Ditt argument är ju som att säga att folk aldrig skulle ha fått digitalisera sin arbetsvardag för man kan ju lika gärna fortsätta räkna med papper och penna - för de funkar ju också jättebra. Kanske inte lika effektivt, kanske tar mer tid, men varför sluta med penna och papper bara för att Word, Excel, mail med mera finns?

Tycker att diskussionen blir löjlig. Teknik måste få gå framåt, och en 13 år gammal CPU är väl inget att diskutera överhuvudtaget.

Av koSmiQ
Skrivet av Fenrisulvfan:

Min gamla Phenom II x4 840 försökte jag starta CS2 med igår, BAM! inget SSE4.2, troligen samma med Fortnite utan felmeddelande, trots att den processorn mycket väl skulle klara av spelen.

Det här är riktiga fulknep som används, inte för att moderkortet den CPU'n sitter på någonsin har haft stöd för Windows 11 dock, det har inte ens stöd för Windows 10, men det funkar ändå.

Så du försöker spela CS2 på en processor som inte har stöd för SSE4.2 vilket är ett krav för spelet? På vilket sätt är det fulknep? Eftersom instruktionsuppsättningen inte finns så klarar din CPU inte av spelet. Du försöker spela ett 7 månader gammalt spel på en 13 år gammal CPU. Jag tycker det känns vettigt att världen har gått vidare från din CPU.

Av koSmiQ
Skrivet av Patrik356b:

I så fall skulle Ryzen gen1 vara officiellt supportad med win11 men det är den inte trots tpm-stöd och att den är betydligt nyare än intel 7th gen.

Och antagligen har Microsoft gjort de valen med vida mer information än vad vi har. Har Ryzen 1st gen samma typ av TPM som senare? Saknar den instruktioner, funktioner eller annat som Microsoft anser inte håller i långa loppet?

Jag tycker att vi har väldigt orealistiska förväntningar på vad Microsoft ska leverera. De ska ha stöd för alla former av hårdvara i all evig tid. De ska ha stöd för alla möjliga konstiga mjukvaruuppsättningar som infördes på 90-talet och de ska aldrig få förändras.

Samtidigt sitter alla och förfasas över säkerhetshål, prestanda-problem/-möjligheter, ARM-önskemål och så vidare. Om Windows ska kunna leverera på alla krav kring säkerhet, funktionalitet över tid, prestanda och allt annat så måste något stryka på foten. Vissa instruktionsuppsättningar blir krav för att ha hög säkerhet med bibehållen prestanda.

Microsoft kan ju heller inte vara evigt ansvariga för att mjukvara som inte uppdaterats på 20 år ska fungera för evigt. Varför klagar ingen på utvecklaren av mjukvaran istället?

Jag önskar att Microsoft vågade göra som Apple. Släng ut mycket, skriv om, ta bort stöd för hårdvara, ställ krav på mjukvaruutvecklare och våga röra tekniken framåt även om det kostar i kompatibilitet.

Av koSmiQ

Om man jobbar med någon form av mjukvaruutveckling så är man nog mer på Microsofts sida än emot.

Att MS ställt vissa krav från början, och nu faktiskt efterlever dem har säkert flera orsaker. Med en viss basnivå i vad som ska finnas på alla system som Win11 körs på så kan de arbeta med prestanda, säkerhet, energieffektivitet baserat på det.

Microsoft har ju trots allt en helt otrolig kompatibilitet med äldre hårdvara. Ingen annan kommersiell aktör kommer ens i närheten vill jag påstå.

På samma vis är allas förväntningar helt orimliga med. Vilken telefon kan du uppdatera efter 15-20 år? Vilken annan hårdvara får ens i teorin uppdateringar så länge, som dessutom kostar så pass lite?

Av koSmiQ

Tycker Unifi passar perfekt som prisvärt alternativ för prosumers och priskänsliga/mindre företag.

Har själv arbetat på två arbetsplatser där det kördes Unifi. Det ena ett mindre konsultbolag med ett kontor i Göteborg (40-60 anställda beroende på när i tiden vi pratar om) där det fungerade utmärkt med Unifi AP för Wi-Fi. Dock controller på en riktig server (som även skötte annat).

Var även med och satte upp Unifi-nät på ett bolag med ~200 anställda och tre fysiska kontor med VPN mellan. Central controller (en första generationens Cloud key, tro det eller ej) som hanterade samtliga switchar och AP på alla kontor. Fungerade alldeles ypperligt och är fortfarande i drift, även om jag inte arbetar där längre. Vet dock att controllern är ersatt.

Fantastiskt prisvärt vid installation jämfört med Cisco och andra. Marknaden har väl visserligen utvecklats något sedan dess, men inga månatliga prenumerationen och nog bra hårdvara på switchar och AP gjorde det till en väldigt ekonomisk affär.

Av koSmiQ

Ger mig in här jag med och söker tips/råd på robotgräsklippare. Har kanske lite andra förutsättningar.

Har 5000kvm tomt, varav styvt 3500kvm är gräsmatta. Inga extrema lutmingar men däremot 4 äppelträd med sten runt, lite andra träd, en damm samt ett område med gräs som är inringat av grus (vändplan/uppfart).

Är absolut inte sugen på att dra ned kabel runt hela detta härke. Tittande på Landroid som tipsats om ovan, men de verkar sluta vid 2000kvm.

Vet att Husqvarna har stora rackare med GPS/basstation men då kostar de närmare 70 000 kr. Så tips mottages tacksamt

(har idag åkgräsklippare, men hade varit skönt att slippa köra själv såklart)

Någon med erfarenhet av Mammotion Luba 2?