Inlägg

Inlägg som Christhebalrog har skrivit i forumet
Av Christhebalrog

Problemet löst!

Efter en hel del felsökning så lyckades jag identifiera problemet som var en kombination av mjuk- och hårdvara; ominstallation av drivrutiner samt en trasig DVI-kabel. För eftervärlden tänkte jag dela med mig av hur detta löstes:

Med enbart den fungerande skärmen (via DP) gjorde jag följande:
- Stäng av FastBoot i Windows (för att få en "ordentlig" nedstängning vid "shutdown")
- Starta upp i felsäkert läge
- Avinstallera grafikdrivrutiner
- Starta om till felsäkert läge igen
- Installera grafikdrivrutiner
- Starta upp normalt

I sista steget hade jag då först enbart skärm via HDMI ansluten och denna identifierades korrekt i device manager. Jag kopplade då in DP-skärmen och de båda skärmarna identifierades korrekt. Stängde jag sedan av och även kopplade in skärmen via DVI så fungerade enbart skärmen ansluten via DP. Stänge då av och bytte DVI-kabel och då kom bild på samtliga skärmar som det skulle.

/Christoffer

Av Christhebalrog
Skrivet av Belzader:

@Christhebalrog:
Om du i ett kommand fönster (möjligt att det måste köras som administratör i Win 10) skriver detta

set devmgr_show_nonpresent_devices=1

sedan trycker på enter
och skriver

start devmgmt.msc

och enter igen
Sedan i enhetshanterar fönstret under "view" väljer "show hidden devices" visas de andra 2 utgråade?

I så fall kan det ha blivit något strul med drivrutinerna till dem, högerklicka på dem och välj "uninstall", starta sedan om datorn.

Precis, de var utgråade där. Fanns även en "Generic PnP Monitor" utgråad som jag tog bort. Avinstallerade alla utom min primära skärm, och startade om (både genom reboot och "stänga av och starta") men det verkar inte ha gjort någon skillnad alls, tyvärr. Kanske skall man blåsa grafikdrivrutinerna samtidigt och koppla ur skärmarna då man gör det?

Tilläggas skall att det ibland kommer upp en "Digital Display" i nvidias control panel (både före och efter ovanstående åtgärd). Jag kan då välja "Extended desktop" i Windows och flytta fönster till den andra skärmen (Win+pil), däremot så är skärmen fortfarande svart, precis som att skärmen är igång för Windows men får inte någon signal.

EDIT:
Kan tillägga efter några timmars felsökande att jag lyckades få den skärmen kopplad med DVI ända in i Windows efter lite failsafe mode (enbart DVI- och HDMI-ansluta skärmarna var inkopplade, inte DP). Dock så efter att ha startat Windows efter failsafe mode, så tog det ett par sekunder efter inloggning sen slocknade den ackompanjerat av Windowsljudet för "enhet frånkopplad". Kopplar jag därefter in DP-skärmen så går denna igång utan problem och står som primär (enda anslutna) monitor.

Således har jag haft igång samtliga skärmar i felsäkert läge, anslutna en och en, vilket jag skulle säga betyder att skärmarna i sig är hela. Om det sedan är själva grafikkortet, drivrutin eller Windows som strular är jag osäker på, även om jag hoppas på något mjukvarumässigt.

Av Christhebalrog

Problem med flerskärmssetup och GTX 980

Hej!

Jag har en dator med ett GTX 980 som kör Windows 10 och som jag har tre skärmar kopplade till och har haft så under drygt ett år utan konstigheter. Helt plötsligt idag när jag jobbade så slocknade två av skärmarna och endast den primära skärmen fungerar. De övriga två känns inte ens igen av Windows, och dyker inte upp i Nvidias kontrollpanel. Den primära skärmen är en Acer XB241H och ansluts med DP, de två övriga skärmarna är bägge BenQ 2220HD. Den ena av dem ansluts med DVI, den andra med HDMI till en HDMI-switch och från HDMI-switchen med en HDMI-DVI-kabel.

Jag har kopplat om och ur sladdar, provat olika kombinationer och kan dra dessa slutsatser:

Alla skärmar är fungerande, och kan visa bild. Detta sker vid boot, dock startas (normalt) endast en skärm. Beroende på vilka som är inkopplade startas de i följande prioritetsordning:
A. Primär skärm (ansluten via DP)
B. Sekundär skärm (ansluten via DVI)
C. Tertiär skärm (ansluten via HDMI)

Så fort Windows startas så fungerar inte skärm B eller C, de slocknar och får meddelandet "No signal detected" precis som när man stänger av datorn.

Denna setup har fungerat felfritt ett bra tag och jag undrar om någon har varit med om något liknande, alternativt har idéer på vad som kan vara orsaken? Jag tycker att det verkar vara ett mjukvarufel i och med att de sekundära skärmarna fungerar tills Windows laddats, men vet inte hur jag skall lösa det. Har uppdaterat drivrutinerna till grafikkortet utan framgång och även avinstallerat drivrutinerna och återinstallerat dem, men med samma resultat.

Någon som har en susning om vad detta kan vara?

Av Christhebalrog

Tack för era idéer!

Skrivet av nikwad:

Ett script där den kopierar datan på raden och sedan lagrar den separat och sedan med ett interval jämför datan i databasen med den kopierade texten.
Upptäcker den en differans så "larmar" den via email.

Det är väl den "enklaste" lösningen jag kan komma på

Då tappar man lite rörligheten som jag hade tänkt, nämligen att du skulle kunna exportera datan till en filbaserad databas baserad på t.ex. JSON eller XML.

Skrivet av kobb3:

Pratar vi manipulation direkt i Databasen, dvs utan ditt program?

Ja, det är väl det som jag ser som troligast. Manipulation genom GUI/gränssnitt tänkte jag att man kan styra med flaggor och triggers i databasen. Det är så jag gör nu nämligen. Men det fungerar dessvärre inte om man exporterar och har en textfilsbaserad databas.

Skrivet av MrDoggo:

Skulle inte hjälpa i det fallet du ställer upp, då användaren bara kan uppdatera en av hasharna i denna separata tabell du snackar om. Samma dilemma kvarstår egentligen.

Inget hindrar någon från att ändra båda ställena samtidigt dock.

En hash kan ju alltid uppdateras och därför menar jag att en användare krypterar hashen med en privat nyckel från t.ex. OpenPGP. Jag gör antagandet att en illasinnad användare inte har kapacitet att förfalska min OpenPGP-signatur. Vad som då kan ske är att markeringen "granskad/godkänd" går förlorad och då är jag väl ganska nöjd eftersom jag då måste gå igenom datan igen för att kolla att den är korrekt.

Av Christhebalrog

Effektiv metod för att upptäcka datamanipulation i databas?

Hej!

Sitter och funderar på om det finns ett smart och allmänt vedertaget sätt för att upptäcka manipulation av data i en databas? Scenariot är att man graskar data i databasen och därefter markerar/godkänner den med en flagga som inte kan förfalskas med t.ex. kryptografi.

Utan att skriva en roman av upprinnelsen till detta så är kontentan att jag har en databas med krav i ett projekt och vill kunna "låsa" en del rader i denna databasen när jag har granskat och godkänt dem. Därefter vill jag förhindra manipulation av den raden, men om manipulation uppstår (nån går in med adminkonto och ändrar t.ex.) så måste det upptäckas.

Det jag funderar på främst är egentligen om det idag finns några eleganta lösningar på denna frågeställningen som är open source? Om inte så har jag en liten idé som jag tacksamt tar emot lite kommentarer på. Denna tanken har bubblat lite i skallen ett tag, men har inte riktigt fått tummen ur att göra någon implementation än. Den kan mao även vara helt åt skogen

Vad jag hittills har tänkt på är att man för alla relaterade dataposter gör en hash som man därefter krypterar med t.ex. OpenPGP. Antingen att man har en separat tabell om håller denna hashsumman eller att man har en hashkolumn per tabell.

Önskemålen är att så långt det går använda befintliga öppna standarder för allt (t.ex. OpenPGP) och att det skall vara Open Source. Sedan skall man kunna byta databasmedium och behålla säkerheten (t.ex. byta databasmotor, exportera till XML, JSON, etc).

Min idé tycker jag verkar fungera i teorin, men är rädd att den kan dras med mycket overhead (hashkolumner) och att det kan bli rätt tungrott då mängden data växer. Om man t.ex. ändrar i en rad som refererar till många andra rader måste samtliga dessa hashas och beräknas om.

Någon som har input på detta eller funderat på liknande, alternativt känner till ett vedertaget arbetssätt för att uppnå samma sak i dagsläget?

Av Christhebalrog
Skrivet av _MmattiasS_:

Jag vet precis vad yttrandefrihetsgrundlagen i Sverige säger. I Sverige har vi inte yttrandefrihet. Självklart får man inte hota någon, uppmana till brott, säga något som är medhjälp till brott, osv. Det är direkt kopplat till fysiska handlingar. Till exempel lagen emot hets emot folkgrupp dock är ett lysande exempel på en inskränkning av yttrandefriheten. Det finns en fundamental skillnad mellan "jag tycker att våld är bra" (försvaras av yttrandefrihet) och "jag ska slå dig" (kan beivras som direkt förebyggande åsikt emot att bli slagen eftersom det är olagligt att slåss).

Detta börjar bli lite Off topic, men bara för att bemöta ditt svar, så tycker jag att det är en märklig logik från ditt håll. Om jag förstår dig rätt så tycker du att man skall få yttra vad som helst, men inte uppmana till brott. Brott behöver t.ex. inte vara fysiska handlingar, eftersom även t.ex. trakasserier räknas dit som inte nödvändigtvis är direkta våldshandlingar.

Här tycker jag emellertid vi slutar den diskussionen och kan enas om att vi i Sverige inte har "total yttrandefrihet", utan vi har en begränsad yttrandefrihet som reglerar förhållandet mellan stat och individ. Jag tycker inte den hämmar mig det minsta utan jag tycker att i de absolut flesta fall så kan den bidra till att göra samhället lite trevligare. Sedan kan jag även tycka att det är fruktansvärt tråkigt att vi är tvungna att ha lagar som inskränker yttrandefriheten, men som sagt jag har aldrig känt att det hindrat mig från att uttrycka mig precis hur jag vill.

Skrivet av _MmattiasS_:

"Vi får däremot yttra vilka politiska och religiösa värderingar vi vill, så länge det inte är politiska eller religiösa värderingar som är förbjudna." Lite som bilen som du kan få i vilken färg du vill så länge den är svart

Ja, eller inte alls. Jag kan vara öppet praktiserande muslim, jude, kristen, hindu eller scientolog och sprida budskap från dessa religioner obehindrat så länge de inte uppmuntrar till brottsliga handlingar. Du måste ju inse att detta är kärnan i den yttrandefriheten vi har i Sverige. Om du sedan tycker att den är för inskränkt, så är det en annan diskussion. Kolla gärna upp "yttrandefrihetsbrott".

Skrivet av _MmattiasS_:

Sveriges grundlag definierar inte yttrandefrihet som koncept och vad som är rätt eller fel. Det är fullt möjligt även för Sverige att ha dåliga lagar.

Jagg skulle nog påstå att man visst definierar yttrandefrihet som koncept, men i övrigt håller jag med dig.

Lite OnT, så är det ju i Sverige ett yttrandefrihetsbrott att förtala eller kränka andra människor, så att detta förslaget från EU går ju lite i linje med det. Och rena bedrägerier är ju självklara, i min mening. Jag upplever det som att EU i detta fallet står på konsumenternas sida mot de stora bolagen och tycker det är mycket positivt.

Av Christhebalrog
Skrivet av _MmattiasS_:

Vadå "total"? Antar att du med "total frihet" syftar på anarki eller liknande? Vad händer om vi förbjuder hälften av alla åsikter. 50% yttrandefrihet? Det är inte så frihet fungerar.

Gäller tvånget att kompromissa för alla andra mänskliga rättigheter och grundläggande principer för ett demokratiskt fritt samhälle också?

Rättssäkerhet men inte "total rättssäkerhet"?
Förbud emot slaveri men inte "totalt förbud emot slaveri"?

Att jämföra allt annat än kompromisser på vissa grundläggande principer med anarki är oeriöst.

Du verkar ha missat vad yttrandefrihet innebär i praktiken. I Sverige, som jag antar att du bor i, så har vi yttrandefrihet så länge det inte bryter mot någon lag. Det är t.ex. förbjudet med hot, uppmuntra till brott, sprida kvalhemlig information rörande rikets säkerhet, etc. I Sverige är också lagen om hets mot folkgrupp en inskränkning i yttrandefriheten.

Vi får däremot yttra vilka politiska och religiösa värderingar vi vill, så länge det inte bryter mot lagarna. Detta handlar inte om att förbjuda åsikter, utan att förbjuda dels uppmuntringar till brott och rena bedrägerier. Läs gärna artikel 19 också, när du pratar om mänskliga rättigheter, det verkar som om du inte har gjort det på ett tag.

Mors!

Av Christhebalrog

@K0DD4Z: Man måste ju samtidigt komma ihåg att processen startades för relativt längesen och sedan har den sidan väl varit rätt välkänd bland allmänheten. Samtidigt är det ju skrattretande att de lägger pengarna på en sån process istället för att utveckla bättre tjänster...

Av Christhebalrog
Skrivet av -=Mr_B=-:

Det känns för mig självklart att en dom som inte går att se till så den efterföljs, är pinsam. Hur man kan vara så dåligt insatt i hur tekniken man hanterar fungerar att man sätter sitt namn på ett utslag som det här är pinsamt.

Visst, här handlar det nog subjektivt vad man lägger in i "pinsam", jag förstår hur du tänker. Däremot undrar jag hur du (implicit) kan veta att de inte har någon teknisk resurs med? För att över huvud taget författa det som står i domen så vågar jag hävda att man måste ha viss koll på hur det fungerar rent tekniskt. På vilket sätt går det inte att se till att domen efterföljs, menar du praktiskt eller teoretiskt? Min, om än förmodligen bristfälliga, kunskap säger att det finns inget i teorin som hävdar ett det inte går att se till att domslutet efterföljs, men att det kan bli problematiskt eller omständigt i praktiken. Har jag uppfattat det korrekt?

Skrivet av -=Mr_B=-:

Fast där har du nog fel. Det här är bara ett steg på vägen, visst, men tidigare var det sagt att "bara" barnporr och nazister skulle kunna blockeras. Det fungerade inte då i heller, men det är inte riktigt poängen. Ju mer man får upp i kategorin "går bra att blockera" desto lättare blir det att göra det. Visst kommer man fortfarande, åtminstone tills man ändrar lagarna, behöva gå via rätten för att tvinga fram blockeringarna, men efter ett tiotal domar, tror du verkligen att ISP'erna kommer fortsätta kämpa emot? Det kostar miljoner i form av rättegångskostnader. Jag är inte helt säker på att man inte börjar vika ned sig, och blockera på begäran.
B!

Jag hade personligen önskat att det inte fanns några blockeringar heller, "Don't kill the messenger". Det jag poängterar är att denna domen väldigt klart och tydligt gör klart att det handlar om rent upphovrsättsligt brott. Det vill säga denna domen kan inte bli prejudicerande för att blockera domäner av andra orsaker än vad som just står i denna domen, om domen ens utgör ett prejudikat. Jag är inte skolad i juridik, så har inte riktigt någon koll på hur just det fungerar.

Jag delar även dina farhågor om ett framtida samhälle där censur är ett faktum, det jag försöker få fram är att denna domen är inte ett steg i den riktningen, eftersom att det behandlas av en egen domstol (Patent- och marknadsdomstolen) som behandlar vissa typer av brottmål. Gällande barnporr och nazism så tror jag att dessa alltså inte faller under denna domstolen.

Jag hoppas att alla ISPer kommer att kämpa emot, men om vi hamnar i det läge du säger då de viker sig och blockerar på begäran, det är ett farligt scenario. Jag hoppas att rätten efter ett tag kommer att inse det orimliga ifall det kommer ett otal domar om att släcka ner domäner, när de ser att det i praktiken inte ger någon effekt. Samtidigt undrar jag hur filmbolagen tänker och om de kommer att behöva redovisa "ökade intäkter" på grund av att piratsidor blockeras. Personligen tror jag inte detta ens kommer att vara mätbart, med tanke på att utbudet av bra tjänster har ökat ganska mycket sedan denna process började.

Av Christhebalrog
Skrivet av -=Mr_B=-:

IP adresser är helt enkelt inte "fint nog" (Granulärt. Man riskerar att svepa med en massa annat i nätet) som verktyg. Det kan finnas flera hundra websidor på ett webbhotell med 5 IP adresser. Samtidigt så fungerar det inte i heller, eftersom man enkelt tunnlar till en annan IP på serversidan.

Det är i det närmaste självklart att rättsväsendet kommer få lägga enorma mängder energi på det här, helt i onödan, eftersom blockeringen inte ens fungerar till att börja med. Domen är pinsam.
B!

Jag kan också tycka att domen är rätt tandlös, däremot skulle jag inte säga att den är "pinsam", då den följer både svensk lagstiftning och EU-lagstiftning. Det som är pinsamt i sammanhanget skulle i så fall vara utformningen av lagarna, och där kan jag hålla med om att man nog kanske kan göra mer.

Huruvida rättsväsendet kommer att få lägga mycket energi på sådant här i framtiden vet jag inte, då denna domen väl är prejudicerande eftersom den är från högsta instans (antar jag?). Det kanske för med sig att rättsväsendet inser hur ineffektivt det är och att det spiller över på lagrådet så att vi får vettigare lagstiftning i detta fältet.

Det som målats ut i media är en slags godtycklig censur av webbsidor på nätet vilket man förstår när man läser domen är helt uppåt väggarna. Det finns inget som gör att detta i förlängningen skulle kunna användas för att godtyckligt censurera sidor på Internet. Jag tycker att detta budskapet är viktigt att förmedla, eftersom en del verkar vilja få det till att denna dom är ett steg i någon slags konspiration om att svenska staten vill ha kontroll över info på nätet.

Av Christhebalrog

Spännande tråd att följa. Däremot verkar det inte riktigt som om majoriteten ens försökt läsa hur domslutet ser ut. Jag tillhör ju dem som inte brukar hänga medlarna (domarna i detta fallet) utan istället kritisera hur lagstiftningen ser ut, eftersom det är grundbulten i deras arbete.

Att skumläsa domen lite så får man en ganska bra inblick i deras resonemang som faktiskt är väldigt vettigt. Skräckscenariot där sidor blockeras till höger och vänster och ett censursamhälle är bisarra om man läser vad det står i domen. Denna kan man f.ö. läsa här: http://www.patentochmarknadsoverdomstolen.se/Domstolar/pmod/2017/PMT%2011706-15%20Dom%202017-02-13.pdf.

På det tekniska planet framgår att IP-adresser inte skall blockeras, utan enbart via "domännamn och webbadresser", utdrag från sida 32/33:

Citat:

Patent- och marknadsöverdomstolen har kommit fram till att B2 Bredband enligt föreläggandet ska förbjudas att medverka till intrång på så sätt att bolaget åläggs att genom tekniska blockeringsåtgärder hindra bolagets abonnenters tillgång till tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer via specifikt listade domännamn och webbadresser. Domstolen har också kommit fram till att föreläggandet inte ska omfatta blockeringsåtgärder avseende IP-adresser.

Således, det kommer sannerligen dyka upp en mängd nya spännande adresser och filmbolagen får hålla på och lägga ner otroligt mycket tid och resurser på att dra alla nya adresser igenom rättssystemet, tänker jag.

God natt!

Av Christhebalrog

Sedär, alltid lär man sig nåt nytt. Skall testa detta sen

Av Christhebalrog
Skrivet av Gray:

Jag är också väldigt nöjd efter denna tid. Jag kör också bara ett läge med 180hz och full blåljusreducering. Blir inte det minsta trött i ögonen efter många timmars quake live och flytet är fläckfritt! Det enda jag inte kan förlika mig med är den fruktansvärt fula skärmfoten. Kommer behöva bli en spraymod eller eftermarknadsvariant.

Sedär, kan man klämma upp den i 180 Hz? Vad är fördelen gentemot 144 Hz tycker du och hur fixar man det? Blåljusreducering, en varmare färgtemp eller vad är detta?

Av Christhebalrog
Skrivet av HolyFather:

Överraskande! Så nu måste jag räkna ut vad det dolda affärsmotivet är. Reklam i Tux-menyn? Hmm... Iofs har de pengar så de kan gödsla med, men ändå. Ah! Naturligtvis är det rätt move för att öka försteget mot Apple. Blir bra.

Hoppas vi ser bättre drivrutinsstöd för Linux ut av detta. Men jag tror att flödet kommer vara från Linux till Windows istället. Men, då blir ju Windows bättre. Win-Win.

Vad finns det för fördel för dem förutom ren goodwill, om man nu tänker affärsmotiv? Vad har hindrat dem från att tidigare ha ett "flöde från linux" då källkoden är öppen? Detsamma gällande affärsmotiv, har något tidigare hindrat dem att släppa produkter till linux?

Av Christhebalrog

Intressant att det finns så många som är så skeptiska till detta. Det verkar nästan lite konspiratoriskt ibland. $500.000 är väl $500.000 oavsett vem som pröjsar det och förhoppningsvis kommer det väl till användning.

Dessutom är det ju självklart att det finns en baktanke, och som många skriver är det förmodligen ett sätt att hålla kvar eller öka sin målgrupp för sina tjänster. Jag har svårt att tro att IBM och Intel eller andra som är med i samma klubb gör det av ren altruism.

Till sist en liten befogad fråga kanske: På vilket sätt kan Microsoft påverka utvecklingen av linux? I min värld så är det omöjligt för dem att, som någon insinuerade, "köpa upp och lägga ner", så i vilken riktning kan de påverka? Betaltjänster?

Av Christhebalrog

@wzaa:

Endast goda erfarenheter att tillägga till mina tidigare inlägg. Kan väl säga att jag inte längre håller på och byter "mode" hela tiden, t.ex. när jag spelar och så, utan kör på en och samma mode hela tiden (144 Hz med G-sync). Fortfarande ruggigt nöjd med mitt inköp.

Av Christhebalrog

Har bara gott att säga. Works like a charm

Av Christhebalrog

Köpte denna skärm för en vecka sedan och är supernöjd. Har dock bytt skärmen en gång pga en mörk fläck i övre kanten (som att en backlight-LED var kass). Egentligen inget som jag tror går på garantin, men Inet löste problemet smärtfritt som vanligt.

Jag som aldrig hade bekymrat mig över skärmens uppdateringsfrekvens började lägga märke till lite tearing för ett litet tag sedan, och bestämde mig för att skaffa en ny skärm som klarade 144 Hz. Väl i butiken så kom jag fram till att om jag ändå skulle köpa en ny skärm, vilket jag inte gjort på säkert 8 år, så kan jag lägga lite extra kulor och få en med G-sync. Denna skärmen var överlägset den mest prisvärda pjäsen och, som jag förstod det, rätt ny i sortimentet.

När det kommer till G-sync så har jag har aldrig provat en 144 Hz skärm utan G-sync så jag vet inte hur mycket just denna funktion ger de facto, men alla problemen med tearing är som bortblåsta och jag är helt förundrad över hur smidigt allt känns. Detta skulle naturligtvis kunna vara en ren följd av den högre uppdateringsfrekvensen.

Enda nackdelen jag kan tänka på är att foten är lite ful och att det står "predator" framtill, vilket ger ett lite fjantigt intryck. Power-LED som lyser när skärmen är igång är skarpt blå och i min mening lite väl kraftfull, som tidigare nämnts.

"Game mode" är, som jag förstått, att man kan spara tre st egna presets. Här kan man, förutom att ställa in färger, gamma, etc, även ställa in att visa aktuell uppdateringsfrekvens i övre högra hörnet samt ett hårkors i mitten. Använder väl mig av det någon gång ibland, men det känns rätt bökigt att hålla på att ändra hela tiden.

Står du och väger mellan med och utan g-sync så är väl frågan egentligen hur länge du tänkt ha skärmen och vad du är villig att lägga. Jag själv vet att jag hade gått och småirriterat mig på att jag inte köpt g-sync när jag ändå plöjde ner pengar i en ny skärm, när jag har en dator och ett grafikkort som klarar det.

Av Christhebalrog

Hårddisk startar inte varje gång datorn startas

Hej!

Har ett lite udda bekymmer och det är så att för lite drygt två månader sedan bytte jag nätaggregat från ett Antec TPQ850W (från 2008) till ett EVGA Supernova G2 850W. I samband med detta så har jag noterat att intermittent så startar inte en av mina hårddiskar, utan den för ett klickande ljud, medan datorn startar obehindrat. Detta klickande låter som läsararmen går fram och tillbaka och går i sina ändlägen. Trycker man reset på datorn, så startar hela burken fint, utan några bekymmer.

Jag tänkte först att disken kanske är dålig (den har också några år på nacken), en Hitatchi 2GB. Jag har tre andra fysiska diskar i systemet, varav två är SSD:er (OCZ Agility 3 + Samsung 840 Evo) och en Seagate Barracuda. Nu i efterhand börjar jag fundera på om det kan vara nätaggregatet som är dåligt på något sätt så att det inte kan leverera rätt kräm i början och att anledningen till att det alltid funkar när jag gör en direkt omstart är pga att skivorna i disken redan roterar. Är jag helt ute och cyklar och vad bör jag göra tycker ni?

Övriga komponenter:
Moderkort: Asus Z97-PRO CPU: Intel Core i7 4790K GPU: MSI GTX 980 Gaming
RAM: A-Data 2x8GB DDR3 Chassi: NZXT H400W

Tack för info!

Av Christhebalrog
Skrivet av Lagerlöf:

Ja precis. Styrning är fläkten mot baksidan av chassit. Beror lite på vilket spel, men ganska fort. Jag har fönstersida så ser enkelt om den startar. Men om jag kör LoL så kan den vara still rätt länge, FC4/BF4 går igång i princip på en gång tror jag. Men sålänge ens max.temp inte är galen tycker jag det är lugnt

Har haft fullt upp hittils i helgen, men provade lite nu med Valley Benchmark, och mycket riktigt vid så vid 65 grader så kickar den andra fläkten in, så båda dessa funkar. Kör jag "Cooldown" funktionen i MSI Gaming App så blåser bägge fläktarna på fullt direkt, så det verkar som om allt är helt i sin ordning. Är mycket nöjd med detta nätagget, hela datorn gick från att vara i samma ljudnivå som en jumbojet till ett segelflyg. Även vid belastning så är ljudet behagligt, inga "artificiella" ljud utan enbart fläktsus.