Inlägg

Inlägg som zetruz har skrivit i forumet
Av zetruz
Skrivet av Mordekai:

Så länge du inte använder den som lampa blir ju ljusstyrkan per kvadratcentimeter densamma...

Inte direkt. Du krymper pixlarna, och det döda området mellan pixlarna tar då upp en större andel av skärmytan givet att displaytekniken är identisk i övrigt. Då måste du pusha mer effekt för att få samma ljusstyrka.

Av zetruz

Ganska enkelt egentligen. Om man vill ha de bästa 120mm-fläktarna så köper man denna. Vill man ha den bästa och det finns begränsningar i tjocklek, då köper man Noctua. Noctuas fläktar är fantastiskt bra, men dessa är helt enkelt bättre. Att de tog till ett enkelt knep för att göra fläkten bättre, ja vad tusan gör det? Det man kan hoppas är ju att detta får andra tillverkare att hoppa på tåget och vi får lite tjockare fläktstandarder, det skulle ju vara jättebra!
Konkurrens även i premiumsegmentet, det välkomnas friskt!

Av zetruz
Skrivet av GuuFi:

Har de ett smart sätt att stänga av det helt så gör det ju inte mycket skada.

Får jag samma prestanda för ungefär samma pris så kan jag tänka mig att ha en iGPU, skönt när man ska felsöka saker.

Jaa, du kan väl deaktivera den i BIOS antar jag? Men om du sedan ska felsöka utan GPU så måste du väl återställa BIOS helt, vilket inte är optimalt.

iGPU underlättar ju även pensionering av CPUn, det finns då fler användningsområden än utan iGPU. Jag hoppas dessa integrerade delar är väldigt små och billiga, för då är de en bra bonus att ha.

Edit: Kan iGPU ligga på IO-chiplet? Det har väl ryktats om att den ska gå över till 7nm, så då skulle det kanske vara optimalt att göra så? Men kanske är det ändå billigare att köra en dedikerad GPU-chiplet. Inte för att jag vet hur 7nm IO-chiplet är förenligt med Globalfoundries-dealen, men ja ja.

Av zetruz
Skrivet av Dinkefing:

Varför ersätta en fullt duglig kylare som är kompatibelt med AM5?

Främst tvångstankar. Men jag slänger inte den gamla datorn, så den kommer till användning ändå.

Av zetruz

Gå från en rätt trött Broadwell till Zen 4 blir väldigt intressant FPS-mässigt - roligt att det troligtvis även då finns L4-cache, om det nu är så V-Cache byggs in. Men då blir det att införskaffa ersättaren till Noctua NH-D15, så man har den bästa kylningen man kan utan att köra vattenkylning.

Av zetruz

Intressant att både Intel och AMD jobbar på dessa lösningar samtidigt som ett nytt Windows snart ska visas. Man undrar ju om de kanske båda har pushat Microsoft till att göra en enormt förbättrad schemaläggare...?

Edit: Alternativt tvärtom, att Microsoft har jobbat på en bättre schemaläggare och därför informerat AMD och Intel om detta?

Av zetruz
Skrivet av TobbeH94:

Var delvis det här som fick mig att skicka tillbaka 5800x som jag fick fatt i på Sweclive. Känns som att nästa generations processorer med DDR5 och stackat cachminne kommer erbjuda större prestandalyft än hoppet från 10700k till Ryzen 3 eller 1100-serien.

Siktar på Zen 4 med 3D V-Cache och DDR5 i slutet av 2022, om det är så det faller sig. Blir roligt att hoppa från 128 MB L4-cache till vad det här nu än blir! Om demoprototypens specifikationer håller så blir det väl då en åttakärnig Zen 4 med 96 MB L3. Häftigt!

Av zetruz

Man undrar om mining-prestanda påverkas av detta.

Av zetruz

Hej! Har ett 6800 hemma som jag testade för att mina med, har istället valt att köra på 5700 XT för det. Så jag byter gärna upp mig från mitt 2070 (för att spela med) till ett 3070 om du fortfarande är intresserad, med de pengarna i mellanskillnad alltså.

Av zetruz

Är HTPC-marknaden något ni tänker fortsätta jobba med? Hur ser marknadsutvecklingen ut på den fronten, är den kanske på väg nedåt i och med streamingtjänster kombinerat med exempelvis Chromecast?

Edit: Utöver detta, finns det några marknader ni är intresserade av att expandera till? Och, i så fall, kan ni ge några detaljer om vad detta skulle vara? Tornkylare till CPU? Grafikkort? Mekaniska tangentbord, som alla andra?

Av zetruz
Skrivet av Mindfighter:

Du får aldrig färre flaskhals, den flyttar bara på sig!

Du kanske inte får färre flaskhalsar, men de kan bli mindre. Eller ja, större. Err...

Av zetruz
Skrivet av Maximo:

Tredjepartskort får ha vilken PCB dom vill men har alltid referens i början för att få ut kort snabbt, founders edition PCB är specialanpassad till Nvidias kylare och det vore konstigt att släppa den som referens. Vilka PCBn Ek gör vattenblock till beror på vilka som är populära.

Rent spontant, varför skulle du vilja ha ett PCB som är speciallbyggt för en speciell luftkylare till ett vattenkylt system?

Haha nej, jag menar inte att jag skulle vilja ha den PCBn med ett vattenkylt system, utan endast att den PCBn gärna får finnas hos tredjepartskort också (vilket de kanske gör?) samt att det är lustigt att dessa vattenblock inte fungerar med Founders Edition pga att Nvidias egna kort ej är referenskort. Verkar bara lustigt, non?

Av zetruz

PLEASE NOTE: This block is made for reference PCB 3080 and 3090 cards. Founders Edition does NOT have a reference PCB."

Älskar att Nvidias egna kort inte använder referens-PCBn och därför ej är kompatibla med EKWBs grejor.
Så endast Nvidia-korten får den tuffa V-formade PCBn som tillåter bättre kylning? Eller kommer även tredjepartskort ha den PCBn men endast på de dyrare modellerna? Hmm.

Av zetruz

Charlie Demerjian på SemiAccurate beskriver det som noll procents chans att detta köp händer.
Edit: Även här.

Ta det som ni vill.

Av zetruz
Skrivet av medbor:

Priserna per area på samma nod går ner extremt mycket över tid, första åren på en nod är till för att fabriken ska få tillbaka investeringen på nya tekniken och för att de kan ta höga priser för ingen annan har en mycket bättre nod. Jag skulle gissa att antalet defekta chip är långt under vad de var för 1000-serien och dessutom är kostnad per wafer under halva. Framförallt senaste halvåret är det säkert mycket billigare igen mot i början av 2000-serien. Super-serien var ju till för att kunna sälja mer av de större kretsarna för att de blivit lättare att tillverka och det gick att spotta ur fler än vad som behövdes.

Det här ger ju dock slutsatsen att 2000-serien inte längre är jättedyr att tillverka, vilket den var i början. Men att säga att serien är "extremt billig" att tillverka är nog att gå väl långt med tanke på hur stora korten ändå är. Du skulle ju kunna ha rätt, men det behövs nog riktiga källor som säger så istället för vad du själv erkänner är gissningar. Det låter som ett för kraftigt påstående för att kunna baseras på sådant.

Av zetruz
Skrivet av medbor:

Tips från coachen: köp AMD. Då betalar du bara 66% (4000kr vs 6000kr) för liknande prestanda.

2000-serien är extremt billig att tillverka, det var därför nvidia inte bytte till 7nm för den och varför de väntat så länge med att släppa nästa. Eftersom ingen konkurrerar i högsta nivåerna så köper folk nvidia för att de tror att de också kommer få bäst prestanda...

...är den? Chippen är ju enormt stora. RTX 2070 är bara ~5,5% mindre än 1080 Ti. 2000-serien bör rimligtvis vara bra mycket dyrare än 1000-serien även i tillverkningskostnader, eller?

Av zetruz

Jättekul initiativ i dessa annars tråkiga tider! Här kommer mitt bidrag.

"Nu jävlar ska du se ser du."
Hädanefter är detta början på varje gamingsession. På varje Discord-kväll.
På varenda nedrige n00b som dyker upp i ditt lågpings-sikte.
Bildskärm med fl33tande hög framerate!
Headset med fler kanaler än Viasat!
RGB-färger som den grövsta LCD-hallucination!
Kylvatten kallare än ett nakendopp i Torne älv!
Processor med fler kärnor än den halloweenigaste pumpa!
Snabb SSD-lagring, för den gången—ojdå!—föräldrarna är på ingång och du har bråttom att bli klar!

Här är vi. Här har du.
Den bästa dator du haft - och det med ROGe.

Av zetruz
Skrivet av hACmAn:

Det stora problemet här är att man inte tar hänvisning till antal program i bakrunder som ofta kan vara problemet både med gpu och cpu belastning. Komplettera guiden.

Det här är någonting jag undrat över gällande CPU-tester framför allt. Givet hur de två stora nutida CPU-arkitekturerna fungerar, dessutom i olika utföranden, skulle det vara intressant att se några tester med spelprestanda då några olika populära program är igång i bakgrunden. Det kanske inte skulle ge exakta siffror då det kanske inte är repeterbart, men det skulle kunna ge ett hum om hur stor eller liten skillnad det kan göra. Typ Discord igång i ett gruppsamtal medans man spelar, kanske Youtube igång utan hårdvaruacceleration (AV1?), sådana saker. Skulle man då verkligen se processorer med fler kärnor lida mycket mindre av det än en med fyra eller sex kärnor?

Av zetruz

Skithäftigt, rent sagt. En spännande framtid!

Av zetruz

Minns väl att årets OLED-TV-utbud innefattar 48"-modeller...