Inlägg

Inlägg som zetruz har skrivit i forumet
Av zetruz

Bytte ut min tio år gamla MX518 mot en G502 Proteus Spectrum förra året när den senare var på rea. Min MX518 har öppnats upp för att tvättas några gånger, glidfötterna har ramlat av, och den är allmänt dassig vid det här laget.
MX518 är riktigt rutten i FPS-spel där sensorn bara ger upp om man försöker vända sig 180 grader så snabbt som möjligt. Scrollhjulet är obekvämt. Annars är det en riktigt bra mus! G502 har varit en uppgradering utan tvekan, men den gamla kontorsmusen gjorde ett redigt bra jobb med tanke på hur gammal den var.

För övrigt hade jag en MX510 innan MX518, och båda fungerar fortfarande. Har nästan bara haft Logitech-möss.

Av zetruz

@anon159643: M.2 kan ha både NVME- och SATA-gränssnittet. Det finns laptops med SATA-enheter i M.2-format.

Av zetruz
Skrivet av FatherOfThree:

Verkligen en anmärkningsvärd slutsats...

Säg gärna rakt ut om min logik är rimlig eller inte, istället för dryghet á la fjorton bast som inte framför någon sorts poäng.

i7-8700K har en TDP på 95W . Ryzen 5 2600X har också en TDP på 95W .
Trots detta drar 2600X över 40% mer ström än en 8700K på idle, och över 20% mer under belastning. (Källa.) Trots en likvärdig TDP.
i5-8600K har även den en TDP på 95W men energiåtgången är över 46% högre under belastning på en 2600X än på en 8600K.

Så med nuvarande metoder så verkar AMD:s TDP-värden antyda en mycket högre strömtörst än vad Intels gör, i alla fall baserat på dessa exempel. Athlons lägre TDP-värde bevisar inte någonting om effektiviteten. Min gissning är att den kommer dra mer än vad Pentium gör, men det kan bli det motsatta. GloFlos tillverkningsprocess kanske har en massiv brytpunkt i effektivitet någonstans runt 3,5 GHz vilket skulle tillåta detta.
Men TDP har hittills inte bevisat någonting, så jag tycker det kan mer eller mindre ignoreras i denna kontext. Den säger inte ens någonting om energiåtgång när man jämför processorer mellan samma tillverkare (såsom 8700K vs 8600K), så att använda det mellan olika tillverkare med olika sorters TDP-beräkning ser jag som mer eller mindre värdelöst. Därför köper jag inte argument.

Av zetruz
Skrivet av FatherOfThree:

G5400 har 23W (65%) högre TDP än 200GE.
Även om definitionerna skiljer mellan tillverkarna ifrågasätter det nog dina teorier.

Jo, men Ryzen 5 2600X och i7-8700K har samma TDP men 8700K drar mindre strömming både på idle och under belastning. 8600K har också samma TDP men drar ännu mindre ström. TDP-baserad logik fungerar faktiskt inte.

Av zetruz
Skrivet av mrqaffe:

Och till Intel behöver man kompletteringsköpa ett grafikkort för 2000kr för att kunna köra ut Netflix 4k hdr.

Aah, okej. Där har man ju en trevlig anledning!

Av zetruz

Bra sätt för AMD att öka på vinstmarginalerna genom att utnyttja de dåliga chippen, men det betyder inte att det är ett bra köp för kunden. Överlag lite snabbare än en G4560? G4560 släpptes tidigt 2017 och har ersatts av G5400 från Coffee Lake-familjen som är 200 MHz (5,7%) högre klockad. Intels 14nm drar väl också mindre strömming än GloFlos dito enligt SweClockers tester på högre klockade modeller, men det kanske är annorlunda närmare 3 GHz?
Den här modellen kommer väl leva främst på det cirkus tio dollar lägre rekommenderade priset än på G4560 och G5400. Nio dollar lägre är alltså ett 16,4% lägre pris, men å andra sidan är den skillnaden mycket mindre än så i verkligheten om man räknar in moderkort och minne. Min gissning är att G5400 fortfarande är det bättre köpet, om inte AMDs grafikdel betyder en relevant skillnad.
När Athlon erbjuds i 7nm så är det dock en annan historia - men det är väl ett par år dit gissar jag.

Edit:

Skrivet av Fluf:

Med ett ITX moderkort som stödjer HDMI 2.0 samt HDCP 2.2 och kräm nog att köra 4K netflix så har vi en bra HTPC.

Intressant poäng. Undrar om Athlon har någon DRM-relaterad funktion som G5400 inte har?
De enda riktiga fördelarna jag kan säga med säkerhet är lägre inköpspris och FreeSync-stöd. Och visst, spelar du spel på denna med integrerad grafik är ju FreeSync guld värt, men, ja...

Av zetruz

Ärligt talat är det här en skitbra idé. Jag stör mig så in i h-e på att öronen svettas när man sitter i en längre spelsession. Nu vet jag inte om just dessa hörlurar kommer vara bra, men jag skulle definitivt vilja ha hörlurar (slutna over-ear med bra ljud) med inbyggd ljudlös och såklart ej tung kylning. Ja, det betalar jag gärna några hundra extra för om det är välgjort. Det är det värt för mig.
Om det funkar så funkar det. Skit i om det låter dumt.

Skrivet av Ratatosk:

Kuddar täckta med tyg, i stället för plast räcker långt.

Ja, men då läcker de också ljud. Jag vill se läderpladdar med kylning, the best of both worlds.

Av zetruz

Sent ska syndaren vakna, men eftersom jag fortfarande gillar spelet (i en love/hate-relation) så bådar detta gott. Desync är fortfarande ett problem så prestanda i alla benämningar är viktigt, men ärligt talat ser jag ändå mest fram emot ett dynamiskt vädersystem. Jag har gråtit varenda dag sedan de tog bort "dimma i mörkret"-vädret.

Av zetruz

Jag förstår tanken att vilja undvika Steam och även GOG på grund av omkostnaderna, men varför fan kan inte några stora företag gå ihop och skapa en ideell förening som driver en mjukvara som detta? Föreningen skulle sedan endast ta administrativa kostnader. Fick man EA Games och Bethesda och Ubisoft att gå ihop i ett sådant projekt så är bollen redan i rullning.

Av zetruz
Skrivet av ArtMan:

Ja kärnornas krig är bra för oss konsumenter. Kan AMD få upp Ryzen 2 12/24 i över 4500Mhz samt förbättra IPC som du säger så lär årets 8/16 CPU:s vara rätt så kortlivade.

Zen 2*, dvs Ryzen 3000-serien.

Av zetruz
Skrivet av DavidtheDoom:

Because semester?

Vad är det?

Av zetruz

Eventuella SweClockare som testar detta får jättegärna beskriva sin upplevelse. Skulle vara intressant att läsa!

Eller i och för sig, varför inte också ett officiellt SweClockers-test av mjukvaran? Det här är ju högst relevant för många läsare, och då är ju maximal exposure att föredra! @JonasT

Av zetruz
Skrivet av fredrik831:

@zetruz: En helt ny tillverkningsnod som körs i 5Ghz out-of-the-box? Måste vara första gången någonsin då.

Personligen tror jag Zen 2 kommer hamna någonstans kring 4-4,5 Ghz men med en ordentligt förbättrad arkitektur.

AMD kan nog gå om, men jag tror inte det blir att springa cirklar om dessa CPU:er.

Jo jag köper inte heller att 5GHz ska bli någon form av verklighet till en början, men drömma går ju!

Skrivet av hg:

5Ghz tror jag inte på, men däremot ska Zen 2 CPU:erna till AM4 sockeln ha, enligt relativt säkra rykten, 12-16 kärnor och 24-32 threads, ~10% IPC gain över Zen+, bättre stöd för högre minnesfrekvenser, och högre klockfrekvens (som sagt, 5Ghz tror jag inte men kanske upp till 4,5Ghz?)

Finns garanterat vissa äldre och allmänt dåligt trådade spel som kommer föredra Intel men min gissning är att Zen 2 kommer så pass nära i spelprestanda i de flesta spel så att det bara blir en fråga om pris och tillgänglighet.

Jag gissar att minneslatensen fortfarande kommer vara sämre för AMD än för Intel av uppenbara skäl. Designen är ju fundamentalt en sådan som ökar latenser mellan kärnor. IPC kommer förbättras, definitivt, och hastigheter kommer gå upp, men har du en Intel med 8 kärnor så har du redan fler kärnor tillgängliga än vad spel idag kan använda. Det är inte fråga om "äldre" och "allmänt dåligt trådade" spel; åtta kärnor är massvis. Speciellt eftersom de flesta "extra" trådarna inte är så tungdrivna.

Sedan att pris och användningsområde är viktigt är ju självklart, AMD kan mycket väl slå Intel i instegs- och mellansegmentet. Jag tänker bara på den yppersta speldatorn, där jag gissar att en i9-9900K fortfarande blir absolut bäst. (Och i7-9700K blir näst bäst.)

Av zetruz
Skrivet av hg:

Dessutom kommer ju Zen 2 tidigt 2019 och kommer nog att springa cirklar runt dessa CPUer i de flesta användningsområden.

Detta är jag inte så säker på. Det har påståtts att den nya tillverkningsprocessen ska kunna segla upp i 5 GHz, och i så fall är det ju fasligt intressant, men sedan har du ju problematiken med RAM-hastigheter och relaterad latens. Det blir väldigt intressant det här, men min gissning(!) i nuläget är att Intel fortfarande kommer vara vassast i åtminstone spel.

Av zetruz
Skrivet av AMD-FX:

Vad hände med Jim Keller? skulle inte han hjälpa Intel? eller har han kört fast med Intel också
Visst det tar tid, men man har inte hört ett skit om honom

Du vet att han gick till Intel för tre månader sedan, va? Tror du han ska hinna skapa något nytt på den tiden? Och hans jobb är väl att utveckla nya (eller vidareutveckla gamla) processorarkitekturer, inte att utveckla nya tillverkningstekniker?

Av zetruz

@Alling: Tackar för den!
Resultatet blir ju att denna standard kommer behöva ersättas med nästa DisplayPort-generation å det snaraste. VESA ämnar publicera nästa DisplayPort-generation senast juli 2019 som då minst ska fördubbla bandbredden jämfört med 1.3. Jag har sett VR-entusiaster påstå att andra generationens VR börjar "på riktigt" cirkus 2020, så det känns som att de gärna får skynda på med sin nästa DisplayPort.

Av zetruz
Skrivet av Halldin:

Gen 2 förutsätts väl mer eller mindre ha ögonspårning och foveated rendering, det vill säga att kvalitén bara är hög precis där du tittar. Gissar att detta är något som kan sänka kraven på bandbredd.

Borde inte foveated rendering fortfarande skicka ut samma bandbredd som "full-fat resolution"? Jag spelar PUBG med render scale på 120%, så spelet renderas i 1440p*1,2 - men grafikkortet skickar fortfarande ut 1440p till bildskärmen. Lite samma princip som det? Så borde det inte krävas samma bandbredd även om man kör foveated rendering?
Detta är bara en gissning från min sida, jag har inte läst upp om det alls.

Av zetruz

32.4 Gbps är alltså precis nog för 4K i 144Hz och 8-bitars färger och 4:4:4. Eller två stycken 4K-paneler i ~70 Hz. Det låter inte som att det är särskilt framtidssäkert för nästa generations VR? Om man sedan kör med tio-bitars färgdjup så är man ju rökt?
Plingar @Laxpudding

Av zetruz

Vet inte vad den hade för hårdvara, jag vet bara att det var Windows ME. Nostalgin är därför försumlig.

Av zetruz
Skrivet av anon159643:

8 kärnor är rimligt för mainstream, men 12 core är för användare som använder datorn till mer än facebook, youtube och liknade.

Jag trodde två kärnor var rimligt för mainstream. Nej jag menar fyra. Nej jag menar sex.