Inlägg

Inlägg som Lajbans har skrivit i forumet
Av Lajbans

Du kan inte skada sensorn, den sitter integrerad på chipet tillsammans med en ad som fixar ett digitalt värde som bios eller annat program presenterar för dig som en temperatur.

Iofs med hammare så går ju allt.

mvh

Av Lajbans

Jaha, så kom MBY och förgyllde denna tråd. Det vore roligt om du ändrade din inställning lite grand, från att du verkar tycka det är viktigare att andra tror du har rätt till att du i själva verket har det innan du själv sprider dumheter.

Du sågar mitt inlägg och i samma mening håller du med. Och exemplet med solen måste ju du också förstå innebörden av, det är ett samband mellan ett föremåls emmisions-, reflektions- och absorbtionsförmåga.

Att kylflänstillverkaren har bättre koll på detta än jag, det vet ju du? jag kanske jobbar som kylflänskonstruktör?
Intressant är att flänsar för HiFi-utrustning(från modern tid) ochflänsar för "industriellt bruk", undantaget just datorer, så är dessa så gott som nästan uteslutande svarta, det är naturligtvis ingen tillfällighet. Men varför inte i datorer då? Kanske den ekonomiska aspekten? Det lönar sig inte att färga flänsarna helt enkelt i förhållande till effekterna av det. Iaf på dessa monsterkylare med heatpipes som dominerar cpu-kylningen. Jag menar då främst sett till lönsamhet kontra prestandaökning.

Du säger noob-termodynamik, jag säger noob-uttalande. Det är faktiskt så enkelt att en svartkylfläns har en emissionsfaktor närmre 1 än motsvarande i ljusfärg. Men du kanske menar att man inte ska linda en svart halsduk runt sin kylfläns och tro på mirakeltemps, i så fall håller jag med.

Lite mer OnTopic nu då.
Mby, du sågar också den stackaren som mätte tempskillnader med inbyggda chipsensorn. Jag kan inte annat än att uppfatta detta som svammel från din sida, för om du tänker efter så är ju denna mätmetod svårslagen i sin enkelhet och repeterbarhet. Det förutsätter dock att mjukvaran är den samma. Och förstås också att man känner omgivningstemperaturen. Att det skulle smyga sig in färg någonstans och påverka detta verkar osannolikt, det skulle ju innebära mycket dålig montering och resultera i högre temps eller rent av fallerande funktion.
Att den inte visar rätt temperatur är väl så gott som 100% säkert, men saknar ju betydelse i detta fall eftersom man ville åt skillnaden.

I övrigt är vi överens, han mäter en skillnad som inte helt kan förklaras med ommålad kylare.

mvh

PS! MBY, jag beklagar om jag verkar elak, jag ville bara påminna dig om att det finns andra människor med andra åsikter än du, inget personligt alltså.
Och jag vill även inflika att många av dina inlägg har poänger även om nomenklaturen ofta är tillkrånglad och i viss mån föråldrad.

Av Lajbans

Det här var en rolig tråd, synd jag inte sett den tidigare.

Det är ju klart som korvspad att man kan förbättra tempen genom att måla sin kylfläns. Eller mao ändra emissionsfaktorn, det är det man gör när man målar. Dvs ändrar kylarens förmåga att avge värmestrålning.
En svart kropp i solen blir ju varm som fn, detsamma gäller även omvänt, den svarta kroppen avger värme bättre än en blank, med lägre temps som följd. Helt enligt fysikens lagar, det var ju någon som ifrågasatte dem här ovan. :). Han kanske trodde att man skulle lacka anläggningsytan? och det tror jag med är en dålig ide.

Nu är väl inte detta helt ultimat förklarat, men ni kan ju googla så finns det säkert mer o läsa.

mvh

Av Lajbans
Av Lajbans
Skrivet av Hotfuzz08:

De säljer ju som sagt bara till återförsäljare och ser man till deras egna utbud så har de bara produkter i budget-klassen. No offence men vissa av deras produkter håller väldigt tveksam kvalité och brukar inte vara så vackra att fästa blicken på, se chassin framför allt för att inte tala om nätaggregaten som man handskats med en del. Min poäng är att jag inte ser riktigt varför vi swec-medlemmar skulle vara intresserade av Deltaco, de har som sagt inget i mid, high-end klassen som de flesta här köper.

+1

Att man förmodligen har någon deltaco kabel i burken är ju bara att beklaga. Kanske därför den krashar ibland också?
Kan tänka mig att en del faller för det låga priset och att det faktiskt dyker upp lite udda prylar där först.
Men synd att de ska få någon uppmärksamhet här överhuvudtaget.
En fördel är ju förstås att swecare lätt kan diskutera med någon ansvarig när prylarna går sönder.

mvh

Av Lajbans

Grattis! det är kul som fn att bygga själv. Just R12 kommer jag ihåg kan vara svår att få tag i om man vill ha metallfilm som tydligen ska vara det bästa. Har väl med induktansen att göra. Någon filterräknare kan säkert ge tydligare förklaring.

Jag undrar hur du räknat på strömförsörjningen? Det känns liksom lite off med dessa regulatorer. Och även kylningen därtil. Men du kanske har högohmiga högt eller låter bli att spela högt?

Nä jag ska inte göra dig orolig. Men får du problem med klippning så häng på lite fler lytar och skippa regulatorerna helt.

I övrigt så ser ju maskinarbetet grymt ut. Blir en värstiglåda helt enkelt.

Lycka till.

Av Lajbans

Ja mena förstås världsrekord.

mvh

Av Lajbans

Äh, mycket tjafs om cirklar, oändlighet o mystiska mobon.

Grabben har ju slått värdsrekord. Sug i er av äran, Sverige bäst igen.

Osså stort grattis till Elmor han leve.
Hurra, Hurra, Hurra, Hurra.

Av Lajbans

Hej!
någon som byggt ihop något än? breitan?
Det vore ju intressant o höra lite intryck.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av breitan

Beställde mitt ZOTAC H55-ITX WiFi från Dustinhome igår och fick idag ett leveransbesked om 27:e januari.

mvh

Av Lajbans

82-241-31 från elfa(kan fn inte få till klickbar länk, beklagar) kostar iofs lite över 2000-lappen men mina erfarenheter av den är mycket goda. Går och byta spetsar, håller tempen bra har lött både ytmoterat och tom skor på 6mm2 kabel men det är väl lite på gränsen vad den pallar med. Sen rekommenderar ju jag att man försöker få tag i gammalt tenn dvs med bly, bra mycket smidigare att arbeta med.

Visst är Metcal o likn jävla bra men ej prisvärda för "hobbylödaren" enl mig iaf.
Det var mina 5c.

mvh

Av Lajbans

Ja du, Alban72, du är rolig du. Komponenter monterade på kort är ju löjligt okänsliga för ESD.

Säljer du esd-utrustning eller?

Typ det enda man bör vara försiktig med är att hantera cpun.
Men med normal försiktighet kan tom kattägare montera datorer vintertid utan något speciellt skydd.

"Esd anpassad golvmatta"

Av Lajbans

Intressant tanke. Den slog mig också men då jag har kört 4-5 brädor omonterade, tom spelat cod5 med lös bräda på en tidning, så kan det inte vara extremt viktigt.
Funderade lite på vad som händer egentligen och man slipper ju faktiskt en slinga som uppstår med metalldistanser om de har kontakt med kortets jordplan dvs. men de kanske inte har det?

mvh

Av Lajbans

Vill man ha plast så är det ju klart man ska ha det.
Tex elfas 48-011-11 med 20mm nylonskruv och mutter borde funka bra.

mvh

Av Lajbans

Annars så.
microbrytare
Har fördelen att monteras från sidan samt uttagen NO NC.

mvh

Av Lajbans

Det brukar sällan vara något problem att köra ojordat på alla datorprylar. Problemen brukar komma när man ansluter just tv:n till dessa prylar, då kan det bli randig bild o brumma i hgt om man har otur.

Det finns en manick att köpa som skiljer antennuttagets jord från tv:ns jord och allt lirar igen. Kommer dock inte ihåg vad den heter, men det har säkrt avhandlats i många trådar. Fråga din vän google så hittar du säkert svaret.

Elektrostatiska fält? hur menar du?
Är du rädd för fältet eller fastnar det extremt mycket damm på dina prylar?

mvh

Av Lajbans

Om 18W är pumpens effekt vid 12V så blir det ett motstånd på 1.333 ohm och ca 3W som måste kylas bort. Inga omöjligheter att ordna utan någon krånglig pwm-lösning.

mvh

Av Lajbans

Man får inte glömma att Gigabyte har både rs232 och paralellport, kan va bra. Speciellt om man har hembyggd display eller nån gammal serie manick som kräver detta. Ibland funkar ju inte de där adaptrarna så bra.

Jag beställer gigabytebrädan.

mvh

Av Lajbans

Nädå ingen fara, sidofläkten skapar ju ett övertryck i lådan så det verkar pasera rikligt med luft överallt. Man kan tom känna att det kommer ut luft genom fronten framför HDD.

mvh

Av Lajbans

Om chassit är något att ha?

Ähum, det var ju billigt och kvalitén är därför därefter, dock så gillar jag designen och det är relativt rymligt inuti.
En sak, man måste skjuta in cd-släden det går inte att komma åt knappen när den är ute, något störande. Också kan man inte pilla bort 5-1/4 luckorna utan att ta bort fronten de tas bort inåt!!!??

Jag har tidigare bara byggt ett Lian li, ett TT Armor och ett 350kr Sweex och de två förstnämda slår kvalitétsmässigt Stormen på fingrarna. Sweex däremot måste ha slagit världsrekord i tunnplåt, gick knappt att öppna sidan utan att buckla plåten.

mvh

Av Lajbans

Från mb-plåten är det 10cm till flänsens ovankant, noctua är 2,5cm =12,5cm.
Lådan är från mb-plåt till ytterkant 18,5cm, sidofläkten bygger 3cm på insidan, det ger 3cm ledigt mellan sidofläkten och noctuafläktarna.
Inga problem att få plats alltså.

Nu lattjar jag lite med klockning så alla fläktar går på max. När jag tröttnat vrider jag ned dem till lågfart så blir det tyst och fint. Kanske plockar bort dem, vi får se.

mvh