Inlägg

Inlägg som Tino har skrivit i forumet
Av Tino

Läs lite tester om Ubiquiti UniFi U7 Pro, 6 ghz ger härlig prestanda.

https://i0.wp.com/www.crosstalksolutions.com/wp-content/uploads/...

I ditt fall hade jag övervägt en ethernet adapter till mobilen, körde en till min iPad och fick då stabil 1 GigE uppkoppling, riktigt tacksamt för att synca filmer

Av Tino
Skrivet av Json_81:

Och när man tänker på det ska man också tänka på hur kroppen kommer hålla genom livet med.
Många tunga jobb kan ge rätt bra livslön men det är ju klen tröst om kroppen är utsliten vid 50-60.

Absolut min länk gick dock in på vilka utbildningar som är lönsamma, mitt syfte va att fundera på utbildning och karriär snarare än att inte utbilda sig.

Av Tino

Att tänka livslön är inte fel. Då utbildning lönar sig inte för alla

Av Tino

GraphQL, Tibber och Effektavgift

Energimarknadsinspektionen (Ei) har beslutat att alla elnätsföretag ska ha infört nättariffer som inkluderar en effektavgift senast den 1 januari 2027, detta innebär att avgiften är kopplat till själva förbrukningen i huset än vad huset är säkrat upp till. Vissa bolag har redan börjat införa detta, bland annat Göteborgs Energi.

Jag blev lite nyfiken på att ta reda på vad detta hade innebär för mig men min nuvarande förbrukning och då jag har Tibber idag kan jag lätt få ut historisk förbrukning både via deras App men även via deras API.

Mina erfarenheter kring GraphQL är väldigt begränsade så jag kan bara få ut mer rå data och jag hade kunnat importera denna rådata i exempelvis PowerShell och från där bearbetat den men tänkte att detta det borde gå att lösa mer direkt. Men önskar få er hjälp med detta.

Jag önskar hämta ut max förbrukning med resolution: HOURLY per dag, och om möjligt de 3 högsta dagarna, men kan gå med på hela månaden. Så egentligen vill jag göra någon form av group by och max()

För er som vill testa själv eller vill hjälpa mig så har Tibber en bra API Explorer där ni antingen kan logga in eller ladda en demo token.

Genom att köra API Explorer så kan även andra som är nyfikna få reda på deras eventuella förbrukning som en effektavgift skulle basera sig på.

Av Tino
Skrivet av Lastviking:

Jaa Deltid, jag åker från mitt vanliga jobb om jag får larm, tappar då lönen från mitt vanliga jobb och får ersättningen från räddningstjänsten som tyvärr är lägre än lönen jag har på mitt vanliga jobb. Sker larmet ej underarbetstid så får jag då lön från räddningstjänsten men tappar ingen lön från mitt vanliga jobb.

I snitt med larm och Jour ersättning så får jag ut det jag skrev i inlägget ovan per måndag från räddningstjänsten.

Pratade med en deltidsbrandman då de söker personal, insåg att ersättningen var väldigt låg, sen skall man skatta på det. Då jag jobbar inom IT som många andra här så har jag bra lön, och skatta 50% på redan låg ersättning för att låsa ner sig var inte lockade.

Hade gärna bidragit då deltidsbrandmän är viktiga för samhället men ersättningen borde vara bättre sen kan jag tycka att dessa tjänster borde ej behöva skatta för inkomsten.

Av Tino
Skrivet av Sarato:

Undrar hur det fungerar som t.ex. har ett hus och ett fritidshus. Kommer enheterna i fritidshuset inte längre kunna använda Netflix?

Man behöver sätta upp site-to-site vpn för att kunna se netflix

Av Tino

Hade kört raid. En hårddisk kommer gå sönder inom sin tid. Genom att köra raid så är det bara att köpa en ny och byta ut. Jag är inte sugen att sätta upp eller återställa från backup.

Genom att köra raid så gör jag mitt liv smidigare

Av Tino
Skrivet av Donhoz:

Det är väl inte olagligt att han flyttar in hos de? Och när han då har flyttat in dit så skriver väl han in sig?

Eller läste du fort och läste endast ”skriv in honom hos er”?

Får erkänna att jag enbart lästa mer sista delen. Såg inte första delen som trolig överhuvudtaget. Även om sista inte är det heller men men Jag tar på mig detta

Av Tino
Skrivet av Donhoz:

Enklast är att be släktingen flytta in hos er och skriva in sig där 👌🤙

Detta är dock olagligt.

Citat:

Olagligt att medvetet göra fel
De flesta i Sverige är folkbokförda på rätt adress. Men att vara felaktigt folkbokförd är olagligt. Den som medvetet låter bli att göra en flyttanmälan eller anmäler felaktiga eller ofullständiga uppgifter till Skatteverket begår ett brott. Ett rent misstag är inte ett brott, men ibland behövs en utredning av polis eller åklagare för att konstatera om det är ett folkbokföringsbrott eller inte.

Skatteverket är skyldigt att anmäla ett misstänkt folkbokföringsbrott. Andra myndigheter och privatpersoner kan också göra en brottsanmälan till polis. Den som blir dömd för folkbokföringsbrott kan få böter eller fängelse i upp till två år.

Rätt folkbokföring är viktigt för att hela samhället ska fungera. Därför förstärktes bestämmelsen om att du ska vara folkbokförd där du bor genom en lagändring år 2018. Folkbokföringsbrottet återinfördes för att betona hur allvarligt det är att medvetet göra fel.

Man skall vara folkbordför där man bor.
Källa: https://skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttanmalan/fol...

Sen även om detta inte hade varit olagligt så hade det varit lätt för dom. Men grymt bökigt för den som lånar ut bilen som måste folkbokför sig någon annan stans och därmed får viktig brev fel.

Av Tino

Ni bör också teckna försäkring på bilen då det är huvudsakligbrukare som skall försäkra den. Ni kommer också åka på eventuell trängselskatt så de bör ni sätta upp automatisk betalning på.

Av Tino

Fläkt för rackskåp?

Är på jakt efter ett rackskåp och ser att flera har plats för fläkt i taket, exempelvis

https://www.komplett.se/img/p/400/660274.jpg

Men jag är lite fundersam på vilken fläkt man skall köpa och hur dessa kopplas in. De chassi fläktar jag har sätt tidigare kopplas ju till moderkortet alternativ nätagget men det finns ingen sådan möjlighet till ett rackskåp.

Jag tänker mig någon fläkt som har Schuko kontakt och där man kanske kan seriekoppla två fläktar? Men detta känns grymt ovanligt och blir då nyfiken på hur man egentligen löser detta problem.

PS. Tänker mig att dessa två monteras så de blåser ut så vi har ett undertryck i rackskåpet är detta vettigt?

Av Tino
Skrivet av etnica33:

Om det ingår så kommer de inte dra av nått på priset för det ändå och det skulle vara småpengar i sammanhanget. Skulle dock inte betala extra för det

Det ingår 2 STRJ 45 + 1 ST Anten uttag till 5 ställen, sen två rum utöver detta har tomdosor för multimedia.
De rum som har tomdosor kommer till minimum få 2 ST RJ45, men antenn uttag om det beslutas att behållas i de andra rummen.

Det känns som att vi inte kommer spara så mycket på att skippa antennkabel och det är inte omöjligt att man sätter upp en antenn på vinden eller en parabol på huset. Då @Herr Kantarell smart nämner att man kan få många kanaler gratis. Någon som vet om denna antenn kan då användas i samtliga rum? Liten snabb titt nämner antennförstärkare. Gäller detta även för parabol?

Av Tino

Fyller antennkabeln i nytt hus något syfte?

Är inne i processen att bygga nytt hos och sitter med elrtiningen framför mig. I många rum är det 2 st RJ45 uttag samt 1 st antennuttag och jag funderar på om jag inte bara skall ha 2 st RJ 45 uttag och därmed tabort antennuttaget.

Känns som att mer och mer rör sig åt det digitala och många kanaler du kan få via parabolen kan du nu få via internet. Vi kommer ha fiber och troligtvis 1000 Mbit/s.

Vi ser ju redan nu hur telefonjack inte används utan det går via fiber och det analoga TV nätet är nedstängt. Är det bara en tidsfråga till det digitala TV nätet och parabol går åt samma håll?

Utan att ha tittar för mycket så ser det ut som att många tjänster erbjuder parabol över internet.

Funderar därför över
1. Vad finns det för fördelar med antennuttag?
2. Hur länge tror vi att detta kommer att användas?

Det lilla behov jag ser av att ha kvar antennuttag och parabol är för att se mer utländsk tv.

Av Tino
Skrivet av Jaevel:

Nu har du ju redan valt, men ett tips till dig under utbildningstiden är att försöka tillgodogöra dig lite azure molntjänster parallellt med utbildningens gång.

Jag läste en liknande utbildning. Väl ute hos företag blev jag direkt kastad in i att ta az-204 cert, utvecklarcert för azure cloud. Där hade det inte skadat att i lugn och ro under 2 års tid bekanta sig så smått med just Azure.

Även om du inte kommer arbeta med just microsofts moln så är konkurrenternas molnlösningar inte helt olika, och det är med stor sannolikhet någonstans i molnet man hamnar som färdig webbutvecklare

Skrivet av ottomanslap:

Tack för ditt tips! Det ingår faktiskt även Azure i utbildningen, vet självklart inte hur mycket men finns med i kursplanen Så tack för tipset!

Tror .NET är ett bra val. Microsoft har varit stora länge och deras molnlösning med Azure är riktigt bra. Instämmer helt med @jaevel att försöka lära dig så mycket av Azure som möjligt.

Ett tips från mig hade varit att varje uppgift du levererar till skolan skall du också försöka pusha ut till Azure.
Om det är en konsol applikation kan du köra ett timer job (Exempelvis Azure Function), är det en webblösning drar upp en App Service. Är det något med datas så får du det att rulla i SQL database.

Skulle också ge dig tipset att källkodshantera din kod från dag ett och lär dig GIT. Exempelvis genom Azure DevOps.

Du behöver inte göra mycket, du behöver inte få allt att rulla dag ett. Målet är att ha koll på dessa delar när utbildningen är klar. Så när du kommer in i ett riktigt projekt så behöver du inte ställa frågor som vad är GIT, Azure?, Pull Request?

Av Tino
Skrivet av Baxtex:

Ja men du har väl någon modul till HA? Min RP2 stödjer väl inte att ansluta till zigbee lampor? 🤔 Har du conbee eller liknande?Jag skulle gärna köra HA på RP men om det kräver hubbar ändå så blir det ytterliggare ställen det kan bli fel på?

Köpte Conbee II - Aqara Startkit. Sen kör jag Home Assistant i Docker på min Synology NAS.

Av Tino
Skrivet av aragon:

Zigbee lär väll snarare bli chip/matter, (även om man nekat till det än så länge) z-wave och knx lär inte försvinna då det idag är dom enda systemen som är stabila med väldigt många enheter. Särskilt om man har grannar, Chip tror jag därimot kommer dominera på ikea marknaden eller rättare dom som gör vissa delar av huset smart. Om du nu bygger nytt varför gå på trådlösa protokoll alls? Skulle jag byggt nytt igen skulle jag velat ha kabel till så mycket som bara möjligt. (Hatar att byta batterier i sensorer)

Hade gärna kört knx men ser ut att bli en extra utgift på ~150 000 kr. Vilket inte går att motivera.

Tror man kan köra många enheter som går på ström så man inte behöver batteri iaf.

Av Tino

Kör Home Assistant med zigbee med lite hue oxh trådfri prylar.

Är i processen att bygga hus och kommer då enbart satsa på matter. Kan vara så att de inte finns tillräckligt mycket matter prylar och då ligger jag lågt.

Tror inte på zigbee, z-wave, plejd i det långa loppet

Av Tino

Gillar tanken, men skulle nog gärna vilja ha den i Azure och betala per timma vid behov istället.
Någon som vet hur flerskärmstödet blir?

Av Tino

Är inte så beroende av mobilen i vardagen och trots att det är en jobbmobil så ringer de aldrig så brukar alltid slänga in publika betan och köar de på samtliga enheter under sommaren. Av slump kör jag bara in det på mobilen och klockan och inte iPad så trots att jag åkte på bank id problematiken så har jag det på iPaden och kan fixa det när problemet blir löst. Skönt flyt

Av Tino
Skrivet av Prelatur:

Någonstans måste ju luften in om du blåser ut.
Kan vara bättre att suga in då vet man var luften kommer in och kan sätta dammfilter där.

Så om toppfläktarna suger in så kan jag skapa ett övertryck som där med pushar ut luft från andra hålen och då håller dammet borta? Låter rimligt.

Då den har 2x 120 mm fläktar så kan jag bara sätta på ett matchande fläktfilter för dessa två.