Inlägg

Inlägg som Cottus har skrivit i forumet
Av Cottus

Dell XPS 13 (9343) önskar nytt hem

Då var det dags att sälja min kära Dell XPS 13 (9343) som införskaffades 2015-05-19. Anledningen är att jag ska byta till the dark side, MacBook.

Det finns absolut inga fel på datorn, och den är mycket sparsamt använd under året som gått. Skulle våga påstå att den är i nyskick, knappt en skråma! Kartong, manualer och dylikt finns kvar och medföljer köpet.

Lite specifikationer: http://www.sweclockers.com/test/20105-dell-xps-13-med-infinity-skarm/2#content
Datorn har allt lika förutom SSD som är 512 GB, dvs. ordinarie pris var strax under 16 000 kr.

När jag köpte den var det Developer version med Ubuntu installerat. Backar nog tillbaka till det från Windows 10 om jag inte får tag i en ny licensnyckel.

Angivet pris är minimum och försäljning sker inte under det. Jag förbehåller mig rätten att välja om jag vill sälja datorn eller ej till den högstbjudande.

Läs hela annonsen här

Av Cottus
Skrivet av ASUS_Caroline:

Hej,

UX303LA kommer att dröja tills början på nästa år, om inget annat bättre kommer innan dess. Annars finns UX303LN: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2740727

Okej, det var ju tråkigt att höra att det är så långt kvar...

Då har jag några följdfrågor:

  • Vet du om batteritiden skiljer sig avsevärt mellan LA- och LN-versionerna?

  • Kommer LN att finnas i fler konfigurationer än den för 10k+? Vill gärna ha ett alternativ för under 10k.

  • Kan man byta HDD/SSD utan att bryta garantin?

Av Cottus
Skrivet av Leon_Sthlm:

Kolla på amazon.de där det visas flera konfigurationer av ux303la med priser och allt. Dock anges där att man väntar fortfarande och vet inte när de kommer.

Nämen se där! Var inne på Amazon.de för någon dag sedan och då fanns det inte vad jag kunde se. Tack för infon!

Jag är dock fortfarande intresserad av att veta om svenska återförsäljare får in denna dator, Asus?

Av Cottus

ASUS UX303LA till Sverige?

Hej!
Jag skulle gärna vilja veta om Asus UX303LA kommer till Sverige och i sådana fall vilka konfigurationer? Det finns ingen uppgift om detta vad jag finna och inte heller för Europa för den delen.

Av Cottus
Skrivet av MattiasL:

Saibot90 fortfarande hål i huvudet där.
Verkningsgraden för en bilmotor ligger på ca 25 %
http://en.wikipedia.org/wiki/Engine_efficiency
Sedan har du en verkningsgrad på generatorn som kanske ligger på 50 %
när du räknar på vilken verkningsgrad med dessa siffror får du 12,5 % totalt ut Grattis.

Vad är grejen med de personliga påhoppen på detta forum?Är lustigt att folk tycker det är rimligt att bete sig hursomhelst när man sitter bakom sitt tangentbord.

Visst, jag erkänner att jag inte tänkte speciellt långt i den jämförelsen med verkningsgrad. Räknar man med förbränningen av bensin i motorn så blir det klart sämre verkningsgrad.

Inget du säger ändrar dock min åsikt om att kolkondens är miljövidrigt. Kolkondens är dyrt och skitigt och ska helst väck från denna jord. Verkningsgraden på din bilbatteriladdning sjunker också några procentenheter om vi ska räkna eltransport, verkningsgrad i laddaren, och lite förluster i batteriet bl.a. Det du också bortser helt från är det faktum hur brytningen av kol och utsläppen från kolkondensen påverkar. Sen är givetvis oljeborrning ingen dans på rosor det heller, men på bilfronten finns det ännu inga (tillräckligt) bra alternativ ännu. Det jag ville påpeka var att jag anser att dina argument inte håller om att det på något sätt skulle vara miljövänligt med kolkondens.

Sen kan du gärna svara på den första delen i mitt inlägg. Använd citera-knappen om du vill ha svar i framtiden. Dock är min diskussion i denna tråd över, jag har sagt min åsikt.

Av Cottus
Skrivet av MattiasL:

Men en bil drar ju ström när du inte använder den, både utrustning och läckströmmar.
Och förutom detta är det rätt stor självurladdning på blyackumulatorer.
Detta måste laddas via generatorn när du sedan har bilen igång.

Jag kan säga rakt av att det inte är speciellt bra verkningsgrad på bilmotor generatorlösning när det handlar om att generera elektricitet.
Det är betydligt mycket mer miljövänligt att generera den elen i ett tyskt ångbolmande kolkraftverk.
Ännu miljövänligare är det med KÄRNKRAFTVERK.

Det verkar som även du har ett litet hål i huvudet där........ eller kanske bara en liten tankekullerbytta......

Och batteriet i bilen kommer att leva väldigt länge om det själv ska driva elektroniken i en modern bil... Väldigt miljövänligt att byta ett blyack någon/några ggr per år.

F.ö. kan jag ju tillägga att kolkondensverk har någonstans 35-40 % verkningsgrad, medan generatorn i bilen har ~50 % verkningsgrad vid någorlunda varvtal, så ditt argument faller lite där också.

Av Cottus
Skrivet av Dunde:

Det är samma sak med alla idioter som räknar de enorma förlusterna från glödlampor, jäkligt irriterande. Det är riktigt jobbigt att göra en rättvisande energi/förlust kalkyl. Det finns en massa faktorer att ta med i beräkningen.

Och problemet med glödlampor är att du bränner av en högvärdig energibärare där ca 5 % blev det du ville ha, ljus, och 95 % blev värme. Visst, kanske en del av den värmen är användbar. Dock som Zotamedu nämnde i ett tidigare inlägg så är det väl bättre om vi tar och stoppar in den elen som blev spillvärme i en glödlampa i en värmepump istället, och får ut 3x så mycket värme för samma mängd el?

Av Cottus
Skrivet av Dunde:

Ska vi blanda in hela världen så ska vi nog skita i standy-förbrukning och ge oss på andra saker som fossila bränslen, flygresor, AC/uppvärmning av hus etc.

Och jo, faktiskt i princip all förbrukad elektricitet blir värme, tro det eller ej. Du kommer att lära dig det i skolan vad det lider.

Att inte blanda in hela världen anser jag vara en riktig tankevurpa. Som exempel kan vi ta CO2-utsläppen som ökar globalt trots att vi i Sverige slår oss för bröstet och tycker att vi är så duktiga. Vi har ju bara flyttat våra CO2-utsläpp till låglöneländer. Med samma tankesätt så bör vi i Sverige alltså satsa på reningsutrustning för att minska utsläppen av CO2 med 1 %, när samma summa pengar kan användas i ett låglöneland för att minska utsläpp med 10 %? Nu känner jag att det flyger iväg lite från trådens innehåll, men jag hoppas du inser att man inte kan stirra blint på Sverige - även med "skitsaker" som standby. Många bäckar små...

Jag har gått i tillräckligt med skola för att veta att energi i dess olika former övergår till värme i slutänden. Kanske skulle förtydligat med nyttig värme. Du kan läsa in dig på marginalel om du vill veta var kolkraften kom in i bilden. Personliga påhopp undanbedes för övrigt.

Av Cottus
Skrivet av Zotamedu:

....

(12/24)*14,7*5000000+(12/24)*7,5*7000000 = 63 MW

Det blir ca 23 GWh om året som går åt till att göra ingenting.

Håller helt med dig i dina synpunkter! Många människor ser inte hela bilden.

Dock vill jag gärna korrigera din beräkning, då jag får det till drygt 552 GWh om året som slösas bort. Dina beräknade 63 MW är ju medelförbrukningen i standby över dygnet.

63 MW * 24 timmar * 365 dagar = 552 GWh

Det är med andra ord hutlöst mycket el som inte används till någonting.

Skrivet av Dunde:

Det fungerar inte riktigt så som tur är. Energi som förbrukas "förstörs" inte, i detta fallet blir den till värme. Med tanke på att man behöver uppvärmning en stor del av året i Sverige så är den verkliga effekten av detta inte ens hälften.

Detta glöms ofta bort (med flit?) i diverse kalkyler från miljöhåll. Ett annat exempel är el/hybridbilar där den verkliga miljöeffekten av en elbil blir sämre ju kallare det är där den används, bland annat beroende på att bilen måste värmas upp.

För övrigt så tror jag inte att alla konsoler står i ett sådant standby-läge utan många kanske drar neråt några watt och många är säkert helt avstängda med mekanisk brytare.

Sådana här argument går att vrida och vända på tills man blir alldeles snurrig. Jag kan ju då påstå att eftersom inte all elektricitet blir värme så startas det ändå någonstans ett kolkraftverk helt i onödan för att du vill ha din Kinect i standby. Detta är fallet även om vi förfinar verkligheten och förutsätter att all den genererade värmen från standby faktiskt bidrar till önskad uppvärmning av bostaden.

Om vi inte antar detta så ignorerar du helt dessa faktum

  1. Väldigt få länder har det lika kallt som vi i Sverige

  2. Andelen konsoller i "kalla" länder är nog i tämligen överlägsen minoritet

alltså vågar jag påstå att nyttan av ett energislukande standy-monster är klart mindre än skadan.

Vad gäller elbilar håller jag dock med dig i sak.

Av Cottus

Kan någon mer insatt i ämnet förklara för mig varför en datorskärm i 4k kan kosta 13000 kr och anses billig, när man idag kan klämma in en full hd i en liten mobiltelefon för 4000 spänn och där vi om ett par månader ser 2560x1600? En datorskärm med 2560x1600 kostar ju också hutlöst mycket och då visar den bara en bild, jag kan varken installera appar eller ringa med den...

Av Cottus

En sak ni borde tänka på är kvaliteten. Jag har MS-3 som är en grymt trevlig mus, förutom att kvaliteten är bedrövlig. Jag ska byta min första där scrollhjulet pajat efter ca 8 månader, och min bror är inne på sin 3:e efter samma tidsperiod (två döda scrollhjul och en doa där inga knappar fungerade).

Så även om tangentbordet fått mycket positiv kritik vet man ju inte hur länge det håller. Dock är det inga stora pengar iofs men ändå.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Cottus

Kom på att jag glömde att posta lösningen på problemet.

Felet var battlelog, närmare bestämt ESN Sonar som startar i bakgrunden vid inloggning i battlelog och som har hand om voice chat vad jag förstår. Jag har alltid battlelog uppe i en flik i Chrome, varför alltid detta program startar och pajade min scroll-click (eftersom jag hade inställt scroll-click som push-to-talk).

För mig låg den också igång även efter Chrome stängts ned, vilket gjorde att scroll-click aldrig ville fungera. Så ändra ptt-knapp eller högerklicka på ikonen för ESN Sonar och avsluta det.

Hoppas det kan hjälpa någon i framtiden

Skickades från m.sweclockers.com

Av Cottus
Skrivet av Zotamedu:

Upplysande text.

Mycket bra text Zotamedu! Mer sånt på swec. Var precis på väg att korrigera en del missuppfattningar själv när jag såg din text.

Kan väl bara förtydliga att i golfbollens fall så är dimples fördelaktigt i relation till hastighetsområdet den arbetar inom. Vid högre bollhastigheter så skulle dimples, som man ser i Zotamedus diagram, försämra bollens prestanda.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Cottus
Skrivet av ToJa92:

Perfekt maskin för att ta handskrivna anteckningar i kanske? Blev väldigt sugen på Windows-varianten. Att facket för pennan dessutom är inbyggt är ju väldigt praktiskt. Det tråkiga är väll 2GB RAM, men swap på en SSD är väll rätt snabbt ändå.
Dell Venue 8 Pro finns ju men i den sitter en Synaptics-digitizer som vad jag läst inte ska vara allt för bra. Dessutom får inte pennan plats i plattan.

Tycker annars att Samsung Note 8.0 låter som något för dig och som har funnits i snart ett år. Fyrkärnig processor, 2 GB RAM, samma upplösning som denna, plats för penna och plats för minneskort. Dock Android såklart

Skickades från m.sweclockers.com

Av Cottus

Det är nog moderkortet som är defekt. Efter lite mer memtest och ryckande i RAM-minnena så hittar den inte RAM-minnena överhuvudtaget längre. Får error 55 i POST (Memory not installed). Ingen som har fått detta problem och kommit på någon lösning, om det finns någon?

Av Cottus
Skrivet av ehskha:

Kan också vara själva minnessloten, eller nåt av de... Prova lite olika.,.

Fast jag har testat att köra 1x2 GB i alla slotar utan problem. Vid 2 eller fler stickor samt >2GB så börjar problemen.

Av Cottus

Okej... nu har jag åtminstone lokaliserat ett problem.

Jag får endast PASS på memtest när jag kör 1 sticka på 2 GB. Alla andra konfigurationer (1x4GB, 2x2GB, 2x4GB, 2x2GB + 2x4GB) fungerar ej, antingen hänger sig memtest eller så rebootar datorn inom 10 sek efter att memtest startas. Jag har även provat att köra 2 stickor i dual channel och sen single channel men datorn rebootar. Jag har också provat 1x2 GB i varje slot som fungerar (PASS i memtest), så det borde inte vara något fel på DIMM slotsen.

Och som sagt datorn klarade prime95 blend i ca 11 timmar utan problem (körde då med 1x2GB).

Av Cottus

Nu har jag kört prime95 i snart 9 timmar utan fel. Då kan vi utesluta CPU:n för stunden tror jag.

Konstigt att ingen krasch har kommit än då den spontankraschade igår kväll inom någon timme.

Av Cottus
Skrivet av kyre:

Sådär har jag bara fått när det är fel på grafikkorten eller drivrutiner. Prova som sagt Linux eller W8, eller en helt annan install av Windows.

Ja, enda gången jag har sett den skärmen är i trådar där folk har problem med sina grafikkort... Mycket märkligt. Får så skilda och spontana fel så jag vet inte alls vad som händer. Har kört Prime95 nu i en halvtimme, och inget error än så länge. Ska som sagt testa både memtest och linux live-cd imorgon. Låter prime95 gå över natten så får vi se vad som har hänt imrgon bitti.

Tack för all hjälp och alla förslag! Keep 'em coming.

Av Cottus
Skrivet av HikiSpray:

ahci av eller på i bios/uefi?

Den är på, och var det även under installationen av Windows.