En av förra årets hetaste potatisar var kopieringsavgiften på externa hårddiskar och USB-minnen i regi av Copyswede. Hotet om högre priser på lagringsmedia rörde upp starka känslor, och beslutet kritiserades dessutom hårt av bland annat flera ledande svenska elektronikhandlare samt branschföreträdarna UMA.

För att undvika domstol enades parterna om ett skiljeförfarande, där en skiljenämnd tar ställning i frågan utanför rättssalen. I väntan på beslut halverade Copyswede avgiften, från ursprungliga 80 kronor för externa hårddiskar och 1 krona per gigabyte för USB-minnen till 40 kronor för hårddiskar och 50 öre per gigabyte för USB-minnen.

Nu faller dock skiljenämndens dom, och resultatet är seger för Copyswede. Det innebär att de ursprungliga nivåerna på 80 kronor för externa hårddiskar och 1 krona per gigabyte för USB-minnen återinförs, med potentiellt högre priser för slutkunderna som följd.

Copyswedes Mattias Åkerlind är nöjd, och menar att beslutet ger rättighetsinnehavare den ersättning de är berättigade till. Han menar också att beslutet visar att dagens ersättningsmodell är väl rustad för framtiden, där ännu okända lagringsmedium med all sannolikhet dyker upp.

Det är väldigt glädjande att vi fått detta positiva besked idag eftersom det innebär att rättighetshavare får den ersättning som de är berättigade till när deras filmer och musik privatkopieras på USB-minnen och externa hårddiskar.

Elektronikbranschens företrädare Klas Elm är inte fullt lika positiv. Han menar att rättighetsinnehavarna självklart ska ha ersättning för sitt arbete, men inte genom att kassettavgiften tillämpas på andra typer av lagringsmedia.

Ingen ifrågasätter upphovsmäns rätt att få betalt för sina alster. Men att via gårdagens kassettbandsskatt ta betalt av dagens konsumenter som köper ett USB-minne eller en hårddisk är inte rätt väg.

När beslutet vinner laga kraft är dock oklart. Elektronikbranschen anger "om tre månader", det vill säga i slutet av januari 2013, samtidigt som Copyswede menar att de nya avgifterna gäller från 1 november 2012.

Tidigare artiklar i ämnet

Pressmeddelande från Copyswede

Rättighetshavare har rätt till kompensation för privatkopiering på USB-minnen och externa hårddiskar

2012-10-24

Rättighetshavare har rätt till kompensation för kopiering för privat bruk på externa hårddiskar och USB-minnen. Det blev klart idag när skiljenämnden meddelade sin dom i skiljeförfarandet mellan Copyswede och UniversalMediaAlliansen (UMA).

- Det är väldigt glädjande att vi fått detta positiva besked idag eftersom det innebär att rättighetshavare får den ersättning som de är berättigade till när deras filmer och musik privatkopieras på USB-minnen och externa hårddiskar, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede.

- Dagens utslag i skiljenämnden visar att upphovsrättslagen är väl rustad att följa den tekniska utvecklingen så som den är tänkt att göra. Nämndens beslut understryker också det självklara i att möjligheten att kopiera för privat bruk förutsätter att rättighetshavarna också kompenseras för den kopiering som sker, säger Mattias Åkerlind.

Nämnden bestod av de tre justitieråden Marianne Lundius, Kerstin Calissendorff och Ingemar Persson.

Bakgrund
Copyswede och UMA har haft olika uppfattning om huruvida externa hårddiskar och USB-minnen är förknippade med en skyldighet att betala ersättning för kopiering för privat bruk. Specifikt handlar oenigheten om ifall dessa produkter kan anses vara ”särskilt ägnade” för kopiering för privat bruk på det sätt som förutsätts för betalningsskyldighet enligt upphovsrättslagen och ett bakomliggande EU-direktiv. Det var i oktober 2011, efter förhandlingar mellan Copyswede och UMA, som parterna enades om att låta en skiljenämnd avgöra frågan om det finns laglig grund att ta ut privatkopieringsersättning för externa hårddiskar och USB-minnen.

Parallellt med skiljeförfarandet har Copyswede och UMA tecknat ett avtal rörande ersättningsnivåer för externa hårddiskar och USB-minnen. I avtalet har reglerats att om nämnden meddelade en dom till Copyswedes fördel, kan Copyswede ta ut full ersättning för produkterna det vill säga 80 kr per enhet för externa hårddiskar och 1 kr per GB upp till 80 GB för USB-minnen med en lagringskapacitet på mer än 2 GB.

Visa mer
Pressmeddelande från Elektronikbranschen

Dags för nytt system för ersättning till upphovsmän

2012-10-24

Skiljenämnden har idag lämnat sin syn på frågan om externa hårddiskar och USB-minnen kan anses vara ”särskilt ägnade” för privatkopiering. Ja, säger skiljenämnden och anser därför att det ska utgå avgift. Detta är en stor förlust för konsumenterna då det i förlängningen också finns en risk att beslutet kan smitta vidare till andra närliggande produktområden och t.o.m. till datorer trots att dessa klart undantas i förarbetena till lagen.

– Ingen ifrågasätter upphovsmäns rätt att få betalt för sina alster. Men att via gårdagens kassettbandsskatt ta betalt av dagens konsumenter som köper ett USB-minne eller en hårddisk är inte rätt väg, säger Klas Elm VD för ElektronikBranschen.

Skiljenämnden skulle avgöra om externa hårddiskar och USB-minnen är ”särskilt ägnade” för privatkopiering. Gemensamt för dessa produkter är tvärtom att de huvudsakligen används för helt andra ändamål – som backuper och lagring av egna bilder och filmer.

– Dagens avgörande av skiljenämnden är olyckligt. Det visar prov på att gå i otakt med tiden och är ett tydligt exempel på svårigheten att juridiskt navigera på marknader med snabb teknisk utveckling och stor innovationskraft, säger Klas Elm.

Själva lagen och bakomliggande direktiv för privatkopieringsersättning, eller s.k. kassettbandsskatt, har med tiden blivit allt mer obsolet. Redan nu är intäkterna för streamade tjänster på audiosidan större för upphovsrättshavarna än intäkter från fysisk försäljning och motsvarande utveckling kommer säkert på video där nya aktörer som Netflix, HBO och Filmnet kompletterar existerande aktörer som t.ex. Voddler, SF anytime, Headweb och Viaplay.

– Nutidens konsumtion av musik och film stavas streaming. Det är skrämmande att det som klart och tydligt skrivs i lag och förarbeten tydligen enligt denna skiljenämnd inte gäller. Vi kommer att arbeta för att lagstiftningen reformeras, säger Klas Elm.

Den tillfälliga avgiften på 40 kr per externa hårddiskar och 50 öre per GB på USB kommer därmed att höjas till 80 kronor respektive 1 kr per GB om tre månader från dags dato då skiljedomen vinner laga kraft.

Visa mer