Epic Games svenska utvecklarkonto på IOS har tagits bort. Enligt Apple beror det på att bolaget beter sig opålitligt. Det svenska utvecklarkontot var tänkt att utveckla Epic Games Store till IOS, vilket möjliggjorts av nya EU-regler.

Apple har bedömt att Apple har rätten att stänga av samtliga av Epic Games helt ägda dotterbolag, affilierade och/eller entiteter under Epics kontroll vid valfri tidpunkt och vid enbart Apples beslut. – Apple

Det var drygt en månad sedan som Epic i Sverige godkändes av Apple för att utveckla en IOS-variant av Epic Games Store. Efter att kontot togs bort reagerade Epic Games snabbt och tycker att det strider mot DMA och att Apple inte vill tillåta konkurrens på sina enheter. Epic Games påstår även att VD Tim Sweeneys kritik mot Apple över hur de hanterat DMA-anpassningar ligger till grund för beslutet.

Genom att radera Epics utvecklarkonto stänger Apple ner en av de potentiellt största konkurrenterna för App Store. De underminerar vår förmåga att vara en konkurrent och de visar andra utvecklare vad som händer när du försöker konkurrera med Apple eller är kritisk mot mot dess orättvisa affärsmetoder. – Epic Games

En lång juridisk kamp

Apple och Epic Games har en långtgående fejd som tidigare avgjorts i domstol. 2020 tog Apple bort ett tidigare utvecklarkonto tillsammans med Fortnite-applikationen på App Store eftersom bolaget sålt spelvalutan V-bucks på ett vis som gick emot Apples regler. Apple stämdes över den överträdelsen och dömdes, men överklagade beslutet.

Epic har dessutom lobbat för införandet av DMA-liknande lagar just för att möjliggöra andra betalningsalternativ än via Apple på IOS-enheter.