Epic Games vd Tim Sweeney avslöjar i ett inlägg på X att företagets svenska dotterbolag Epic Games Sweden AB har godkänts av Apple för att skapa och driva företagets digitala spelbutik Epic Games Store på IOS i EU i enlighet med de nya reglerna framtvingade av DMA-lagen.

Epic har inte haft något utvecklarkonto hos Apple sedan Apple stängde av det tidigare kontot i samband med att Epic kringgick App Store-reglerna och började sälja ”V-bucks” direkt i Fortnite med sin egen betalningslösning. Tack vare den amerikanska domstol som hanterade tvisten mellan företagen har Epic fått behålla ett separat konto för Unreal Engine.

EU:s rättsakt om digitala marknader, DMA, träder i full kraft 6 mars i år och Apple och andra så kallade grindvakter håller på att genomföra de ändringar lagen kräver. För Apples del handlar det bland annat om att tillåta IOS-utvecklare att ta fram alternativa butiker till App Store och att använda alternativa system för köp-i-appen. Microsoft har nyligen sagt att det inte planerar någon Xbox-butik på Iphone, men Epic vill alltså släppa sin butik och därigenom Fortnite.

Apple tar 50 eurocent per förstainstallation per år för alla applikationer och spel på IOS för utvecklare som väljer de nya DMA-anpassade reglerna, något Epic var snabbt att kritisera.