Apple licensierade nyligen kopieringsskyddet High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP). Tanken bakom HDCP är att förhindra kopiering av video som överförs mellan olika enheter, exempelvis mellan datorn och tv:n. Detta genom att neka uppspelning på skärmar som inte stödjer tekniken.

Nu rapporterar användare att Apple aktiverat HDCP på nya Macbook-datorer, åtminstone när det gäller varianterna i aluminium och eventuellt även Macbook Pro. Vissa filmer går helt enkelt inte att spela upp om en skärm utan stöd för HDCP är ansluten.

Apple använder HDCP-tekniken för att förhindra kopiering av filmer från webbutiken Itunes. Än så länge är dock endast ett fåtal filmer skyddade. Om systemet upptäcker att datorn inte är kompatibel med HDCP visas meddelandet ”Den här filmen kan inte spelas upp då en skärm som inte är auktoriserad att spela skyddad media är ansluten.”

Föga förvånande har systemet kritiserats, främst eftersom kopieringsskyddet förhindrar uppspelning även om användaren har laglig rätt att se filmen. Skyddet har även orsakat problem för användare som har äldre projektorer, som saknar stöd för HDCP.

Källa: Ars Technica.