Överklockning

Asus GPU Tweak

Vi har tidigare stiftat bekantskap med Asus GPU Tweak när vi tog en titt på Geforce GTX 580 Matrix Platinum. Även Mars II skeppas med denna mjukvara som efter ett antal års pina ersätter företagets program Smart Doctor.

gputw.PNG

GPU Tweak är mer eller mindre en helhetslösning när det kommer till både överklockning och övervakning av grafikkortet. Det finns goda möjligheter att här justera allt ifrån spänningar till klockfrekvenser samtidigt som man kan spara ner inställningarna i lättillgängliga profiler. Programmet övervakar även ett antal parametrar som fläktvarvtal, temperatur och spänning. Som grädde på moset har Asus även integrerat den populära mjukvaran GPU-Z i GPU Tweak.

Överklockning

Att Mars II redan är en ohyggligt snabb produkt finns det inga tvivel om, men faktum är att kortet även har överdimensionerats ganska rejält för överklockare. För den som inte kommer ihåg våra överklockningsäventyr med Geforce GTX 590 så var kontentan att strömförsörjningen för referenskortet helt enkelt var underdimensionerad.

marsvrm.jpg

Asus har begåvat Mars II-kortets strömförsörjning med hela 21 faser, vilket kan jämföras med de 11 som sitter på GTX 590. Vi kan därför med gott samvete skruva upp både klockfrekvenser och spänningar på jakt efter ytterligare prestanda.

gpuz.gif

Det fanns dessvärre inga jättemarginaler att arbeta med när det kom till spänningshöjningar. Vi fick helt enkelt nöja oss med en höjning från 1,050 V till 1,075 V för kortets GPU:er. Med spänningen uppskruvad vreds reglagen för klockfrekvenserna upp och efter en del stabilitetstester hamnade vi slutligen på 860 MHz för kortets bägge grafikprocessorer. Minnet följde även det med upp till 4 300 MHz, en höjning på nästan 300 MHz.

Något som är värt att notera är att vi lyckades köra kortet i uppemot 890 MHz med fläktarna uppskruvade till max. Dessvärre kunde vi inte köra igenom hela vår testsvit vid dessa klockfrekvenser, något vi har som krav för en lyckad överklockning. Det finns säkerligen ännu större marginaler att plocka ut ur Mars II för den som vågar sig på att modifiera kortet för högre spänning, då både komponenterna och kylanordningen håller väldigt hög klass.