Blur Reduction

Benq XL2730Z har en Blur Reduction-funktion som släcker ned lysdioderna medan kristallerna ändrar position. Denna stroboskoplösning har effekten att eftersläp minskar drastiskt, men vi tappar ljusstyrka och skärmen kommer av funktionens natur att flimra i takt med uppdateringsfrekvensen du kör. Hos XL2730Z fungerar det även i 144 Hz. Det går inte att kombinera den här nedsläckningen med adaptiv synkronisering, det vill säga AMD Freesync då det hela blir för komplext.

Med Blur Reduction aktiverat försvinner tidigare nämnda vita kantskuggorna, men samtidigt får vi ingen större effekt av AMA-reglaget utan det ser ut ungefär likadant oavsett nivå. Visserligen går det urskilja en viss skillnad i bilden, men i praktiken är den försumbar. Utan Freesync-kompatibelt grafikkort har däremot inställningen en viss inverkan på eftersläp även med Blur Reduction.

Benq_xl2730z_respons_BR_ON_no_FS_2.jpg

Nivån kan regleras

Blur Reduction har två lägen; Intensity och Area. Area styr var den synligaste skuggan ska hamna i bild och fabriksinställningen på värde 10 har bäst effekt mot mörk bakgrund, men ger istället en tydlig skuggning på ljus bakgrund. Genom att ändra värdet kan du förskjuta var skuggningen hamnar.

Som väntat finns inget "bästa" värde. Kkas reglaget går det välja att skuggorna ska bli mindre tydliga på ljus bakgrund på bekostnad av att de blir mer framträdande mot mörk bakgrund. Värdet varierar även mellan grafikkort – med skuggningen dämpad till max landar Area-värdet på olika nivå med AMD och Nvidia.

Benq_xl2730z_respons_BR_Area_2.jpg

Intensity påverkar hur lång tid lysdioderna ska släcka ned och högre värde gör bilden mörkare, men minskar också eftersläpen. Med reglager i botten tar Blur Reduction en tredjedel av ljusstyrkan, fabriksinställningen på 10 mer än halverar ljusstyrkan. Maxläget ger endast 5 procent av den ursprungliga ljusstyrkan och då klämmer skärmen ut knappt 12 cd/m2 som mest.

Detta står givetvis i förhållande till hur du ställer Brightness-reglaget, så behöver du inte köra med full ljusstyrka (få användare lär behöva över 300 cd/m2 i praktiken) går det alltså få till funktionen utan att tappa ljusstyrka. Med Brightness på 90 och Intensity på 10 ger skärmen cirka 120 cd/m2 av fysisk ljusstyrka – tillräckligt högt för ett rum med mysbelysning.

"Streckighet" med Blur Reduction

Benq_xl2730z_respons_br-streck.jpg

Nackdelen med Blur Reduction är att det ger en något "streckig" känsla, särskilt i skuggorna från UFO-testbilden och detta märks också bitvis i spel. En misslyckad bild på UFO:t speglar det här bildintrycket som kan uppstå med finessen aktiverad och effekten ligger där oavsett hur inställningen regleras.

Hur allvarligt det här är går att diskutera. Enklare spelskärmar brukar via upp liknande fenomen och för den del användare är detta normaltillståndet. För den som kör med en skärm tänkt för Freesync är Blur Reduction ändå uteslutet och detta fenomen finns inte.