Latens och responstid

Benq XL2730Z är en spelskärm och där sparar Benq inte på krutet. Latensen är nära noll och vi kan se att skärmen ligger i nivå med CRT-skärmen med någon millisekunds marginal. Sedan tar det ytterligare 3–4 millisekunder för kristallerna att svara på stimuli och vridas tillräckligt för att återge mer än en svag skugga och 6–8 millisekunder för fullt ljus genomsläpp. Detta sker med Freesync och oavsett om vi skalar i GPU:n eller i skärmen. Mellan tumme och pekfinger ligger skärmen kring 5 millisekunder där det mesta av "Display lag" handlar om responstiden.

Via HDMI, DVI eller 120 Hz är det snäppet högre latens, runt 4–5 millisekunder innan panelen reagerar och kristallerna påbörjar sin förändring. Allt som allt under 10 millisekunder den vägen. Effekten av latens är högst personlig och dessa värden är fortfarande förträffligt låga och det ska mycket till för att detta ska störa eller inverka på spelupplevelsen.

Milt eftersläp

Responstiden, dentiden det tar för kristallerna att vrida på sig, påverkar nivån av eftersläp och där har vi tre nivåer via reglaget Advanced Motion Accelerator (AMA), som påverkar overdrive, alltså förstärkning av kristallernas vridning. Overdrive minskar eftersläp men själva förstärkningen skapar ofta skuggor. Mycket handlar om att uppnå någon slags medelväg mellan skuggor och eftersläp. Vi använder Blurbusters kända UFO för att demonstrera detta.

Benq_xl2730z_respons_freesync_off_2.jpg

Här ser vi helt klart att Off-läget för AMA ger en del eftersläp medan reglaget inställt på High ger lite av båda, men kan betraktas som en god medelväg mellan släp och overdriveskuggor. Detta läge är förinställt. Premium-läget ger väldigt tydliga overdrive-skuggor. Överlag torde de flesta föredra High-läget, men Off kan också vara lockande beroende på situationen.

Freesync slår ut Overdrive

Oväntat nog visar Benq XL2730T på ett annat beteende än vi räknat med när ett Freesync-kapabelt grafikkort används. Allt ovan gäller således vid användning av ett annat grafikkort från exempelvis Nvidia. Oavsett om Freesync är aktiverat i Catalyst Control Center eller ej kommer skärmen bete sig annorlunda med overdrive och AMA-reglaget.

Benq_xl2730z_respons_freesync_GPU_2.jpg

Nu blir det lite snurrigt, för det händer mer saker på nästa sida.

Uppdaterat: Benq åtgärdar problemet med eftersläpningar och avstängd overdrive via ny mjukvara till skärmen. Skärmen måste dock skickas in på service.