Slutsats

Samsung lyckas på det hela bra med U32E850R. 4K-upplösning i 32 tum är praktiskt som arbetsyta och kräver inte lika god synförmåga som hos 27- och 28-tummare, för att inte säga samma 3 840 × 2 160 pixlar på 24 tum. 4 extra tum på diagonalen är trots allt en hel decimeter ytterligare. 32 tum därför ganska stort, så pass stort att inte ens en PLS-panel lyckas undvika lite ljusare hörn vid en normal skrivbordsplacering.

Samsung_U32E850R_produkt_fram_high.jpg

Skärmens egenskaper gör den allroundstark. Det här inte en suverän spelskärm men den har AMD Freesync och kan drivas i 2 560 × 1 440 pixlar med gott resultat i väntan på saftigare grafikkort. Freesync med intervall inom 42 till 60 Hz är inget som lockar till spontana kullerbyttor. Fast det är fortfarande adaptiv synkronisering och det är långt bättre än ingen alls.

Samsung U32E850R är inte klockren med färgåtergivningen men visar ännu en gång att mätutrustning alltid hjälper. Stativet ger flexibilitet men är inte helt stabilt. Ljusåtergivningen är god men lite ojämn och kan upplevas flimrande ifall du behöver sänka ljusstyrkan ordentligt för ett mörkt rum.

På det hela stora är det en bra skärm. Nackdelarna finns men de är små och faller snarare inom gränsen för hur du som användare tycker och fungerar. Det potentiella flimret vid sänkt styrka på bakgrundsbelysningen drabbar endast dem som måste sänka belysningen extra mycket och dessutom är känsliga för flimmer.

Framför allt: Vill du ha en bättre skärm ifråga om färgåtergivning måste du upp rejält i prisnivå om du vill stanna kvar på 32 tum och 4K-upplösning. Är du ute efter 4K-gaming med Freesync finns det inte så många alternativ i skrivande stund annat än att välja mindre skärmar med TN-panel. Samsung U32E850R har ett tydligt existensberättigande som just allroundskärm. Fungerar bra för spel. Fungerar bra för bildkvalitet. Fungerar bra på skrivbordet.

Samsung U32E850R är en stor skärm med ett brett användningsområde

Fördelar

  • Behaglig storlek för UHD/4K

  • AMD Freesync

  • Icke-interpolerande skalning

  • Goda allroundegenskaper

Nackdelar

  • Flimrar vid låg ljusstyrka

  • Utan mätutrustning något skev i färgerna

Pris vid publicering: 11 000 kronor
Lägsta pris: