Permalänk
Avstängd

Ny kockkniv, vilken?

Jag har haft en bra kniv under några år men min tjej tar inte riktigt hand om den så som jag hade önskat. Nu hade den fått en rostfläck och hon kände sig lite skyldig och försökte därför slipa den vilket resulterade i att en stor flisa gick av. Så nu behöver jag en ny.

Många verkar rekommendera Mighty Mac (eller MTH-80 om man ska vara specifik). Den verkar ju bra på de flesta sätt, men den är ju känslig. Min nuvarande kniv är också en Mac och det gick ju som det gick liksom. Samtidigt höll den nog i tio år i alla fall och den har ju varit sjukt vass hela tiden. https://bagarenochkocken.se/koksknivar/mac-chef-kockkniv-oliv...

Ett annat alternativ med liknande egenskaper kan vara: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/satake-professional-ko...

Annars har jag funderat lite på en santoku-kniv. Till exempel: https://bagarenochkocken.se/produkt/satake-kuro-santokukniv-1...

Eller så byter jag sida och köper någon tung tysk kvalitetskniv, men jag har ju vant mig vid de japanska knivarna så jag vet inte om det är så bra.

Finns det något mer att tänka på? En kinesisk "köttyxa" kanske är värd att beakta? https://www.seriouseats.com/chinese-cleaver-kitchen-knife Eller något helt annat?

Permalänk
Medlem

Om det inte är en för stor flisa så är knivbrev ett alternativ, dom fixade våra Global som hade fått ett antal jack över eggen. Och varför inte en Global kockkniv? Väldigt hög kvalitet, och är japanska.

Visa signatur

MB/Case: ASUS ROG Strix B350-F || FD R6
PSU: Seasonic FOCUS Plus 750W Platinum
CPU/Cooler: Ryzen 5600 || Noctua NH-U12S
RAM: G.Skill FlareX 16GB 3200 CL14
GPU: ASUS RX7800XT TUF OC

Permalänk
Medlem

Rekommenderar alltid Victorinox.

Bra knivar till ett bra pris, håller skärpan och passar dom flesta händer.

Du kan även kika runt på Cleancut https://www.cleancut.se/knivskola

Visa signatur

Ryzen 5 5600X - XFX RX 6800 XT Merc 319 - Kingston Fury 32GB 3600MHz CL 18 Beast - MSI MAG B550 Tomahawk - be quiet! Pure Base 500 DX - EK-AIO Elite Aurum 360 - Seasonic FOCUS GX 850W

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Weuffelhjaern:

Om det inte är en för stor flisa så är knivbrev ett alternativ, dom fixade våra Global som hade fått ett antal jack över eggen. Och varför inte en Global kockkniv? Väldigt hög kvalitet, och är japanska.

Jag misstänker att det inte är så lätt att ordna till, flisan är en triangel ungefär 5 mm djup och bred. Kniven hade i alla fall blivit bra mycket mindre om man hade slipat ned eggen så långt.

Angående Global så är de absolut bra, men i min familj har vi nog knäckt fem Global-knivar de senaste 20-25 åren eller så, och jag är inte helt nöjd med deras handtag, de känns lite för hala för min smak.

Skrivet av bobbic:

Rekommenderar alltid Victorinox.

Bra knivar till ett bra pris, håller skärpan och passar dom flesta händer.

Jo de är bra och prisvärda. Men de känns lite slöa när man har vant sig vid japanska knivar tyvärr.

Citat:

Du kan även kika runt på Cleancut https://www.cleancut.se/knivskola

Jo det var en bra genomgång. Serious Eats brukar ha ganska bra koll tycker jag: https://www.seriouseats.com/the-best-chefs-knives

Permalänk
Medlem

Kan slänga in en rekommendation på slipstenar, så att flickvännen i framtiden inte pajar bladet Kör själv på lanskys: https://www.slojdfokus.se/shop/knivslip-lansky-4-10500p.html

Dock köper du lite finare knivar med bättre stål kan de här vara bättre anpassade: https://www.vassaknivar.se/lansky-slipsystem-standard-diamond...

Väldigt lätt att få en bra egg då man har en guidepinne, gentemot att köra vanlig sten imo

Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Medlem

Det finns ingen som kan säga vilken kniv som är bäst.
En kniv är 100% individuellt.

Vilken typ av kniv vill du ha, vill du använder västerländsk "rocking motion" eller mer chopping motion.
Vill du ha Japansk stål eller västerländskt.
Handtagen, viktbalans, tyngd osv är helt individuellt.

Jag investerade i 2 Kai Shun classic förra året, och de är 100% perfekta för mig, handtaget, viktbalansen osv passar mig perfekt.

Tidigare hade jag 4 global knivar som jag aldrig tyckte om, verkligen avskyr global knivarna. Handtagen är hala, smala och obekväma, och man får nypa för hålla kniven stabilt. (detta fenomen kan man hitta mycket om på google med just global).

Jag åkte och provade knivar på flera ställen just för känna. Jag var ex inne på Miyabi RAW 5000FCD mycket för de är så vansinnigt snygga. Men handtaget passade inte mig, och då är kniven helt värdelös.

Jag föredrar Japanska knivar för jag tycker om det tunnare stålet helt enkelt, sen håller de skärpan längre pga det betydligt hårdare stålet (rockwell skalan).
Men de är ju också mer känsliga för "chipping".

Men ett vanligt tips är ju ex Yaxell Zen som är prisvärda och ofta kommer på erbjudande. (Inget som passade mig bra med handtaget men många verkar gilla dom)

Och angående slipning, vill man lämna in föredrar jag Cervera (det är enkelt att lämna in i butiken, man betalar då inget alls för frakt osv) Och det är Slipkliniken som hanterar detta. Knivbrev har jag haft dåliga erfarenheter av förr, och finns en hel del klagomål på deras slipning om man läser lite. (Att de tar mer än nödvändigt, osnygga slipningar etc).

De flesta orkar inte hålla på med våtstenar hemma. I de flesta fall kan man köpa enklare slipningsverktyg med rätt vinkel osv. Eller helt enkelt lämna in och istället lära sig bryning för underhåll.

Massa dravvel ifrån mig.

MEN TLDR;

Välj aldrig kniv via nätet. Åk och känn på så många knivar du kan, när du väl hittar rätt så är det så underbart
Jobba med en kniv man inte gillar är skit (i mitt fall global )

Permalänk
Medlem

Denna tycker jag du ska köpa:
https://www.addelundbergs.se/i-koket/knivar/miyabi-4000fc-koc...

Tillverkas inte längre, så det är en unik chans att få tag på en.

Dels så är den Japansk, den är också rostfri (för tjejens skull), men framförallt är den gjord av äkta Svenskt stål från Sandvik!

Visa signatur

Gaming: 5800x, 32Gb Dual Rank B-Die 3800MHz 16-16-16-32, RTX4080S
Desktop: 4750G, 32Gb 3200MHz, A300 DeskMini Hotrod
På huvudet: ZMF Auteur & Verité closed, Feliks Echo 2, Topping E30

Permalänk
Medlem
Skrivet av Weuffelhjaern:

Om det inte är en för stor flisa så är knivbrev ett alternativ, dom fixade våra Global som hade fått ett antal jack över eggen. Och varför inte en Global kockkniv? Väldigt hög kvalitet, och är japanska.

Knivbrev förstör ju knivarna, eller har det blivit bättre?

Permalänk
Medlem
Skrivet av jockos:

Denna tycker jag du ska köpa:
https://www.addelundbergs.se/i-koket/knivar/miyabi-4000fc-koc...

Tillverkas inte längre, så det är en unik chans att få tag på en.

Dels så är den Japansk, den är också rostfri (för tjejens skull), men framförallt är den gjord av äkta Svenskt stål från Sandvik!

Den där verkar ju supernice!

Permalänk
Medlem

Som någon varit inne på, åk och prova knivar och betala någon hundralapp mer och köp dem där. Knivar ska du ha länge och det är viktigt att man gillar dem. Själv gillar jag Global knivarna och har 4 stycken. Sen har ju Global ett antal olika sorters knivar så att dra alla över en kam är fel. Kniven nedan är min absoluta favorit som jag använder till allt. Jag har stora händer och tjejen små och bägge gillar den/de liknande knivarna av Global.

https://www.cervera.se/produkt/gs-5-gronsakskniv-14-cm

Visa signatur

AMD X4 940 | Gigabyte GA-MA790X-UD3P | Gigabyte Radeon HD4850 MC 1GB | 520W Corsair CMPSU-520HXEU | Corsair 8GB (4x2GB) XMS-2 8500C5 | 2st Kingston A400 240GB 2.5 | Fractal Design Define 7 Compact Svart Solid | Dell P2719HC |

Permalänk
Medlem

Yaxell Zen slår jag ett slag för. Cirkapris på 1200kr.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Abbs:

Knivbrev förstör ju knivarna, eller har det blivit bättre?

Då hade de garanterat inte funnits kvar..

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lagerlöf:

Då hade de garanterat inte funnits kvar..

https://sverigesradio.se/artikel/7353119

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lagerlöf:

Då hade de garanterat inte funnits kvar..

Knivbrev ska man inte ta i med tång, deras vd är ett rövhål som hånar missnöjda kunder, och företaget lurar med sin otydliga marknadsföring in folk i abonnemang. Många får sina knivar förstörda med fel slipvinklar och onödigt mycket avverkat material. Det är ju en usel maskinslipning man får, verkligen ingen proffsslipning. Definitivt inte värt pengarna. https://sverigesradio.se/artikel/7353119

Visa signatur

Alla mina leksaker får inte plats här, så här jag listar istället mina favoritinlägg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Utelåst hobbymoderator

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Bakgrund:

Knivbrev ska man inte ta i med tång, deras vd är ett rövhål som hånar missnöjda kunder, och företaget lurar med sin otydliga marknadsföring in folk i abonnemang. Många får sina knivar förstörda med fel slipvinklar och onödigt mycket avverkat material. Det är ju en usel maskinslipning man får, verkligen ingen proffsslipning. Definitivt inte värt pengarna. https://sverigesradio.se/artikel/7353119

Visserligen nästan 2 år sedan.

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Moderator
Moderator
Skrivet av Lagerlöf:

Visserligen nästan 2 år sedan.

Ett relevant argument om det rört sig om enstaka händelser eller historiskt beteende. Nu verkar det dock röra sig om tämligen frekventa klagomål och oförändrat beteende.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem

Gillar personligen Yaxell skarpt.
Har ett flertal som jag använder mer eller mindre dagligen.
Har GOU, Super GOU och Ypsilon och är supernöjd.

Hade tänkt lära mig slipa skälv på stenar.

Permalänk
Samsung Sverige

När det gäller tåliga knivar som inte blir fula så lätt om man glömmer att diska av (alltså inte kolstål) så har jag personligen bra erfarenheter av Wüsthof Classic. Jag hittade en rejäl kockkniv och en filekniv på loppis och tycker att de är finfina att använda.

För ren skärpa och balans finns det dock många fina japanska kolstålsknivar, men då får man räkna med lite rost på bladet. Mig stör det inte, men det är ju värt att ta i beaktande. Jag har haft bra erfarenheter av Shiro kamo på den fronten, och Misono om man vill ha ett mellanting mellan japanskt och västerländskt.

/Hans

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Medlem

Är verkligen ingen expert, men köpte en Misen-kniv via kickstarter för några år sedan och är nöjd med den. Konkurrenskraftigt pris https://misen.eu/products/chefs-knife

Permalänk
Medlem
Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem

När jag jobbade på charkuteri för dryga 10 år sedan var Frosts knivar med icke-halkigt plasthandtag populärare bland personalen än andra märken som Zwilling, Victorinox etc och allt vad de hette. Stålet var tillräckligt hårt i Frosts knivar (58C borde räcka), de gick inte sönder om man slog dem i den rostfria bänken, de var snabba att skärpa, och var lätta. Vi använde diverse slaktarknivar, kockknivar, filéknivar, etc. De absolut flesta med plasthandtag, metall är för halkigt, trä tål inte diskmaskin (som knivarna åkte i flera gånger varje dag).

Riktigt bra alltså : https://morakniv.se/produkt/kockkniv-4216-p/
Kanske lite ful. Jag har konsument-versionen med träskaft. Mycket lätt och trevlig kniv. Prisvärd. Kostade säkert en bit under 500 då det begav sig. Men den kanske kan vara svår att hitta, det finns en "lyxvariant" med Moraknivsstil dock, den kanske kan vara aktuell : https://bagarenochkocken.se/koksknivar/morakniv-classic-1891-...

Vidare har vi en Victorinox. https://bagarenochkocken.se/koksknivar/victorinox-kockkniv-me...
Det är nog den vi använder mest. Bra grepp, lagom tåligt/mjukt blad, vi kör den i diskmaskin. Används gärna för att dela frusna panpizzor på mitten direkt på plåten. Det går inte att vara blödig med knivar, man måste ha någon kniv som tål allt. Det är denna, då Frostkniven ovan har lite tunnare blad samt sentimentalt värde för mig. Tror det är svårt att hitta en prisvärdare kniv än denna, lägger man till ett par hundra får man ett handtag i trä.

Sedan har vi ett par japanska Sekiryu av olika storlek, inte top-of-the-line kanske bland de japanska, men ändå väldigt bra. Lätta och tunna, med trähandtag. Mest till grönsaker och finarbete, dessa skulle jag inte dra i pizzaplåten.

Och så hade vi en gedigen, mycket tung och rejäl, Zwilling med tjockt blad. https://bagarenochkocken.se/koksknivar/zwilling-pro-kockkniv-... såg väldigt kvalitetsfull ut. Vår dyraste kniv (fast ändå under tusenlappen). Men var för tung och kunde inte köras i diskmaskin => vi gav bort den.

Med ovanstående svammel : Vad är viktigast i ett hemmakök? Att skärpan håller länge? Att kniven har låg vikt? Att den är snygg? Prisvärd? Tål diskmaskin? Att man ska kunna prata om den med sina polare som också köper dyra och/eller vackra knivar?

För egen del vill jag ha Zwilling Kramer brödkniv med damaskstål...kostar väl dryga 3000...kan dock inte motivera det köpet, då jag dessutom inbillar mig att min 40 år gamla Karlsson&Nilsson skär minst lika bra...

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Åk till bagaren och kocken och be att få känna på lite knivar... Bästa tipset 😀
Fråga efter yaxell... Älskar hur handtaget passar min hand
Lycka till

Permalänk
Medlem

"Men kunder som klagar på bolaget i sociala medier eller mejl hånas, hotas och förolämpas – av företagets vd."

Heter VD:n Michael O'Leary?

Permalänk
Skrivet av Weuffelhjaern:

Om det inte är en för stor flisa så är knivbrev ett alternativ, dom fixade våra Global som hade fått ett antal jack över eggen. Och varför inte en Global kockkniv? Väldigt hög kvalitet, och är japanska.

Skicka ABSOLUT inte era knivar till Knivbrev. Jag och många andra har ganska bra erfarenhet av att de är totalt odugliga på att slipa knivar. De avverkar alldeles för mycket material från kniven och efter några slipningar så har du en filékniv istället. Dessutom så raderar de samtliga negativa omdömen från deras FB sida och blockerar de kunder som har något negativt att säga. Riktigt otrevlig kundbemötande om du ifrågasätter deras arbete.

Läs gärna i Fb gruppen "Omdömen och erfarenheter av Knivbrev, Positivt och Negativt".

Visa signatur

BeQuiet Dark Base 700 White Ltd Edition ll Intel i9-9900K ll Asus Prime z390-a ll 32GB Corsair Vengeance RGB Pro White DDR4 3200Mhz ll Asus RTX 4070Ti Strix OC ll Corsair RM850x white PSU ll Corsair H100i RGB Platinum ll Samsung 850 EVO 500GB SSD ll Samsung 860 EVO 2TB SSD ll Acer X34 Predator ll Win10 Pro ll Razer Black Widow ll Logitech G305 II Thrustmaster Hotas Warthog ll RX-Viper pedals ll Beyerdynamic MMX300 ll Track-IR ll Oculus Quest

Permalänk
Medlem

Skicka en bild till mig på kniven så kan jag ev fixa den åt dig.

Knivbewv låter du bli att skicka till för de pajar bara din kniv.

Visa signatur

2500K | Asrock extreme 4 gen 3 | OCZ 1000W gold | 16Gb ram | EVGA GTX780 SC ACX | fractal design ARC | Intel 320 120gb | A-data 510 120gb | TrackIR | Saitek X65 HOTAS |

Flest saker när man dör vinner !!

Permalänk
Medlem

Om jag ska vara lite allvarlig så är det onekligen så att knivar är rätt olika. Jag har en relativt stor knockkniv från WMF som nog är 20+ år och det är ju ett helt annat grepp på den än den Global-kniv jag också har (är nog G-5, som omskrivs ovan, tror jag). Den har faktiskt ett litet hack i eggen som egentligen skulle behöva åtgärdas, men det påverkar inte märkbart, så jag har inte gjort något åt det. Jag råkade klantigt nog hugga den i kanten på diskhon för ett antal år sedan när jag skakade av vatten... Sedan har jag en del gammalt "mög" med klassiska trähantag och de är mjukast att hålla i med ett vanligt grepp bara på handtaget, men stålet är ju inte alls samma sak som de nyare knivarna och en del är rätt slitna och även körda på klassisk slipsten för länge sedan, så de ser ut därefter.

Fast den absolut mest använda kniven är en liten Fiskars Takumi (verkar vara utgången) av typen "vem bryr sig?". Går att få dugligt vass för vad jag har den till, men jag bryr mig inte om den ligger blöt bredvid diskhon. De tjusigare knivarna är väsenligt mycket mer rostbenägna.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ostbullen:

Kan slänga in en rekommendation på slipstenar, så att flickvännen i framtiden inte pajar bladet Kör själv på lanskys: https://www.slojdfokus.se/shop/knivslip-lansky-4-10500p.html

Dock köper du lite finare knivar med bättre stål kan de här vara bättre anpassade: https://www.vassaknivar.se/lansky-slipsystem-standard-diamond...

Väldigt lätt att få en bra egg då man har en guidepinne, gentemot att köra vanlig sten imo

Jag köpte faktiskt en rullslip samtidigt som den nuvarande kniven, med rätt vinkel och så. Funkar bra men har skickat in den på proffsslipning ett par gånger också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lagerlöf:

Då hade de garanterat inte funnits kvar..

Skrivet av Lagerlöf:

Visserligen nästan 2 år sedan.

Stämmer, vilket jag kan tycka ändå är relevant.

Lite mer on topic:

Alla knivar blir slöa, spelar ingen roll hur mycket de kostar. Mjukare stål kan man underhålla med bryne, men det är ju en del jobb med det och slarvar man och förlorar skärpan gör brynstålet ingenting. Därför kan det vara bra att lära sig att slipa sina knivar själv.
Det är inte särskilt svårt att lära sig att slipa med våtsten och det behöver inte bli särskilt dyrt att komma igång. Sen finns det system (nån nämnde Lansky) som gör det ännu lättare men då får man kanske lägga lite mer pengar. En sån där handslip man lägger på ett bord och drar knivarna igenom rullar ska man vara väldigt försiktig med dock. Risken är stor att man får mindre tryck ju närmre spetsen man kommer så sakta men säkert får man en kniv som inte separerar det man försöker skära .

Jag har tre olika stenar och när jag slipar knivar jag inte är jätterädd om använder jag Bob Kramers metod och då får jag en kniv vass på några få minuter. Slipar jag något jag inte vill riskera få något fult märke i kör jag med lättare hand och då tar det lite längre tid, men fortfarande under 10 minuter. När man väl vant sig vid att hålla jämn vinkel under hela slipningen går det fort, det som tar tid är allt annat (plocka fram, blötlägga, städa, etc).

Ännu mer on topic:

Denna videon tycker jag är riktigt bra om man vill veta vilka val man har att tänka på, men den är lite lång:
https://www.youtube.com/watch?v=7nTBEbMQBGQ

Nu bad du specifikt om kock-knivar, men om du klarar dig med dess begränsade användningsområde kan jag rekommendera att du känner på en Nakiri

EDIT: Såg att Lanskyn inte alls var dyrare än att komma igång med japanska våtstenar, så det är ju ett bra alternativ för den som föredrar dem.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Nivity:

Det finns ingen som kan säga vilken kniv som är bäst.
En kniv är 100% individuellt.

Vilken typ av kniv vill du ha, vill du använder västerländsk "rocking motion" eller mer chopping motion.
Vill du ha Japansk stål eller västerländskt.
Handtagen, viktbalans, tyngd osv är helt individuellt.

Jo absolut. Jag är ju van vid de här blandningarna eller vad man ska kalla dem, alltså japanska men med en mer västerländsk design, eller bladgeometri. Jag har en billigare kniv i tysk stil och den känns för tung och grov liksom. Men jag är lite nyfiken på en santokukniv, men gärna med en viss kurva förstås. Jag skär sällan stora köttstycken eller liknande så en mindre kniv kanske hade varit väldigt passande. Jag har en liten Satake som min son fick när han fyllde fyra, eller det är ju han som har den men den finns i köket i alla fall. Jag gillar den verkligen men den är ju väldigt liten och passar därmed inte till allt.

Citat:

Jag investerade i 2 Kai Shun classic förra året, och de är 100% perfekta för mig, handtaget, viktbalansen osv passar mig perfekt.

Tidigare hade jag 4 global knivar som jag aldrig tyckte om, verkligen avskyr global knivarna. Handtagen är hala, smala och obekväma, och man får nypa för hålla kniven stabilt. (detta fenomen kan man hitta mycket om på google med just global).

Jag åkte och provade knivar på flera ställen just för känna. Jag var ex inne på Miyabi RAW 5000FCD mycket för de är så vansinnigt snygga. Men handtaget passade inte mig, och då är kniven helt värdelös.

Jag föredrar Japanska knivar för jag tycker om det tunnare stålet helt enkelt, sen håller de skärpan längre pga det betydligt hårdare stålet (rockwell skalan).
Men de är ju också mer känsliga för "chipping".

Men ett vanligt tips är ju ex Yaxell Zen som är prisvärda och ofta kommer på erbjudande. (Inget som passade mig bra med handtaget men många verkar gilla dom)

Jo de är ju väldigt snygga och verkar vara bra också, samtidigt känns det som man betalar en del för utseendet vilket tar emot lite.

Citat:

Och angående slipning, vill man lämna in föredrar jag Cervera (det är enkelt att lämna in i butiken, man betalar då inget alls för frakt osv) Och det är Slipkliniken som hanterar detta. Knivbrev har jag haft dåliga erfarenheter av förr, och finns en hel del klagomål på deras slipning om man läser lite. (Att de tar mer än nödvändigt, osnygga slipningar etc).

Jo det låter ju bra. Min morsa är restaurangskolelärare så jag har skickat med mina knivar när de har skickat in skolans på slipning, men Cervera är ju mycket smidigare.

Citat:

De flesta orkar inte hålla på med våtstenar hemma. I de flesta fall kan man köpa enklare slipningsverktyg med rätt vinkel osv. Eller helt enkelt lämna in och istället lära sig bryning för underhåll.

Nej det känns lite overkill. Rullslipen som jag köpte tillsammans med min gamla kniv har fungerat väldigt bra även om det emellanåt har behövts lite mer.

Citat:

Massa dravvel ifrån mig.

MEN TLDR;

Välj aldrig kniv via nätet. Åk och känn på så många knivar du kan, när du väl hittar rätt så är det så underbart
Jobba med en kniv man inte gillar är skit (i mitt fall global )

Det är lite därför jag lutar åt en Mac till, jag är ju van vid dem och gillar det mesta med dem.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jockos:

Denna tycker jag du ska köpa:
https://www.addelundbergs.se/i-koket/knivar/miyabi-4000fc-koc...

Tillverkas inte längre, så det är en unik chans att få tag på en.

Dels så är den Japansk, den är också rostfri (för tjejens skull), men framförallt är den gjord av äkta Svenskt stål från Sandvik!

Den verkar inte helt fel men samtidigt har jag svårt att avgöra om den är värd sitt pris. Det är ingen kniv som jag har hört om eller liknande och jag hittar väldigt lite information om dem utanför butikerna.