Inlägg

Inlägg som patrikringdahl har skrivit i forumet
Av patrikringdahl

Tror det har med tillverkningen och antal fungerande chip man kan få ut av en wafer.

Dels är wafern rund och chippen fyrkantiga, dels skulle en ökning i storlek leda till en potentiellt lika stor ökning i andel defekta chip (säg att ett dammkorn landar på varje wafer och förstör ett chip, har du då 50 chip per wafer istället för 100 så får du dubbelt så stor andel defekta chip).

Sen är såklart strömförbrukningen en faktor, värme tror jag inte är något problem då man kan sprida ut de varmaste delarna och varva med mindre törstiga delar inom chippet..

Av patrikringdahl

Är man pedant som jag så vill man ändå ha kablarna snyggt dragna, annars kan man inte sova om natten. Dessutom blir det lättare att jobba med grejerna i efterhand, uppgraderingar osv blir inte lika knöligt, och så hindras luftflödet mindre.. Då har jag ändå aldrig haft en dator med fönster xD.

Av patrikringdahl
Skrivet av DeltaMelta:

Alla tvingas betala licens.
- Alla bör därför vara extra måna att anmäla regelbrott av tv och radiokanaler som ska vara helt neutrala och skötsamma.
Sluta inte anmäl trots att granskningsnämnden är jäviga och friar även de mest uppenbara fallen. Vilket oftast rör sig om politisk propaganda i program som ska vara neutrala.

SVT är ju en enda stor propagandamaskin så om reglerna faktiskt gällde dem hade kanalen inte varit kvar länge.

Av patrikringdahl

Jo den lär väga en del, blir det för påtagligt får man såga isär den och montera ihop med bultar så den går att plocka ner i småbitar vid ev. flytt.

Funderade lite över sittställningen, har DU funderat något över den ^^? Finns det några justeringsmöjligheter eller är man låst i en position? Kanske kan vara värt att fundera över..

Av patrikringdahl

Gott bygge, kul att se hur du vänder på steken och gör ett uppenbart tyst system för en gångs skull. De tidigare byggena har man ju undrat lite över ljudnivån alt. funderat över ifall grejerna brinner upp så fort systemet startas..

Jag tycker verkligen att du borde ge dig på DCII kylaren med lack och nya fläktblad (om de är kompatibla utan för mkt modifikationer) som i PS bilden. Såg riktigt bra ut, kanske t.om Noctua "hudfärg" på hela ramen och en svart rand med vit uggla (http://www.noctua.at/images/logo.gif) istället för det vita med "hudfärgad" rand och svart uggla.

Lycka till och keep up the good work!

Av patrikringdahl

Sjukt hur ett snedsteg med en produkt kan sänka ett företag så totalt..

Av patrikringdahl
Skrivet av punkarn89:

Ja, det var min ursprungliga tanke. Frågan är bara vilken fläkt man ska använda. Har kollar på de fläktar som rekommenderas, men ingen kommer i närheten av Yate Loon fläktens spec.. Den som sitter original i HX850. 140mm 2800rpm 140cfm.

Skickades från m.sweclockers.com

Som sagt, du behöver inte en fläkt som är ens i närheten så kraftig som originalfläkten. Särskillt inte om nätagget kan ta in friskluft direkt utifrån lådan.

Skaffar du en fläkt med samma specs så har du motverkat hela syftet eftersom den kommer föra ungefär lika mkt oväsen som original. Vad du vill ha, om du nu tänker koppla den internet, är en fläkt med lika låg startspänning men kanske halva maxhastigheten. Säg att nätagget pumpar ut 7V till fläkten i idle, och YL fläkten vid den spänningen snurrar i 1200 rpm, då kan du försöka hitta en fläkt som istället snurrar i 800 rpm vid 7v (typ de flesta 1200 rpm fläktar).

Jag rekommenderar fläkten som jag använde, dvs Noiseblocker 140mm, eftersom den har låg startspänning och hög maxhastighet (1700 rpm). Kör som sagt min i 600 rpm. Ett 800W 80+ Bronze nätagg genererar trots allt bara runt 60W värme i 50% och den värmen är utspridd över en större yta än en CPU eller GPU samtidigt som komponenterna i ett högkvalitativt nätagg klarar rätt höga temperaturer.

Av patrikringdahl

Bytte fläkten i mitt HX750 mot en Noiseblocker 140mm 1200 rpm variant. Finns andra varianter som säkert funkar bra också. Silverstone AP serien, Corsair Air series och Be Quiet Shadow Wings. Jag har min Noiseblocker kopplad till en fläktkontroller istället för att löda fast den internt i nätagget. Dra bara ut kabeln genom hålet där alla andra kablar går ut och koppla till moderkort, nätagg+motstånd eller fläktkontroller. Kan inte svara på hur den funkar i horisontellt läge då jag har ett FT02 chassi där nätagget blåser ut luften uppåt men då fläkten har lager av hög kvalitet kan jag inte tänka mig att det skulle vara några problem.

I standardutförande snurrar fläkten onödigt fort, jag kör min runt 600 rpm och då är luften som kommer ut knappt ljummen. Visserligen är HX750 lite overkill för mitt system (i5 2500k (@ 4,5 ghz) + HD6970) men jag kan inte tänka mig att man behöver en kraftigare fläkt än ~1000rpm vid full belastning (givet att chassit har montering som låter nätagget ta in friskluft direkt). En polare till mig kör sitt HX650 helt passivt >P och då sitter nätagget som utblås överst i lådan.

Av patrikringdahl

Provat Teamviewer? Tycker det är lite snabbare än RDP (har mer inställningar framförallt), beror såklart på vad man har för lina också.

Av patrikringdahl

Trä ståltråd igenom ett av hålen och häng upp i taket!

Av patrikringdahl

Ganska lätt att konstatera om en minnessticka är defekt. Ta ut alla minesstickor och testa dem en och en tills det inte funkar längre. När du hittat den som orsakar problem tar du bort den och testar övriga stickor samtidigt. Prova sedan med endast den trasiga och se om det funkar. Går det inte så har du hittat din bov, markera stickan med en postit lapp med ett rött kryss på så vet teknikerna på dustin / komplett / whatever vilken du påstår att det är fel på. Prova gärna i ett annat system också om den orsakar samma fel där.

Av patrikringdahl
Skrivet av Unpas:

Hur funkar kopparrör istället för gummislangar? Dra ett par långa såna från rummet där datorn är till frysen och göra hål i frysen o låta kopparrören göra ett eller två varv inne i frysen innan det leds ut igen ur ett annat hål. Svårt att täta frysen vid in och utgångshål och värms rören upp såpass mycket på transportsträckan att det förlorar vitsen?

Det finns många nackdelar med vad du föreslår. Frysen kommer bli tvungen att arbeta mycket hårdare än innan för att hålla temperaturen på bibehållen nivå (säg -20 grader). Om datorn drar 500W i högsta belastning kanske 450W kan ledas bort av vattnet i din kylanordning (beroende på hur stor del av de värmealstrande komponenter i maskinen du lyckas vattenkyla). Därefter kanske ytterligare 100W kan ledas ut i rummet genom de kopparrör du dragit. Då återstår 350W att kyla bort inne i frysen. Om du ska kyla vattnet med luften inne i frysen och vill hålla temperaturen i frysen konstant så kommer frysen att dra 350W * 100% / verkningsgrad i % = troligtvis en bra bit över 400W mer än den hade gjort i vanliga fall, vilket eventuellt är mer än kompressorn är specad för.

Om du bara drar rören rakt in i frysen och tätar väl så behöver du ändå nån form av radiator där inne och kanske t.om fläktar på den för att få tillräcklig kyleffekt, enbart en slinga med kopparrör räcker nog inte för att avlägsna all värme. Bättre vore isf att koppla kylslingan direkt på frysskåpets kylsystem (löda fast vid kylrören eller dyl) men då börjar vi verkligen tala om fast installation. Vilket blir ett problem i vilket fall som helst, ifall reparation eller utbyte av frysen ska göras blir detta betydligt mycket omständligare. Även datorn blir knölig att flytta på.

Nej då hade jag nog valt toaletten iaf, fast istället dragit en separat slinga och lagt en radiator i dasset. Då kommer man undan förkalkning och slipper att systemet suger luft när nån har lagt en klubba.

Av patrikringdahl

Provat göra en BIOS-reset, dvs återställa till default värden? Har du installerat Windows med AHCI aktiverat, isf måste du omaktivera det efter att du gjort en BIOS reset.

Av patrikringdahl
Skrivet av Zorael:

Några konkreta tips?

Jag försöker klura ut hur man kan bygga en delayed power switch att koppla mellan power- och resetknapparna, så att de först triggar när man hållit dem nedtryckta i några sekunder. Den enda utbildning i elektronik jag haft var dock i Fysik B på gymnasiet, nu ~11 år sedan, så när jag tittar på http://www.circuitstoday.com/simple-dc-power-delay-circuit förstår jag *nästan*. Men hur jag än gnuggar ögonen ser jag inte vad D1 och D2 har för funktion alls, och sen vet jag inte vad nätaggets jordfelsbrytare tycker om att få strömlös spänning över jord? Man skulle ju kunna pula ihop en lösning i C med en Teensy, men hur kul är det.

*Någon* form av lyftfäste hade hjälpt, om så små nedsänkningar för fingrar i främre undersidan. Behöver inte vara riktiga handtag, men som den är från fabrik är den mer än lite besvärsam att lyfta upp. Jag flyttar den ut och in ur bilen ~varannan månad och tappar den ogärna på asfalten om jag får välja själv.

Ny USB-panel är definitivt på köplistan, och så funderar jag på att byta 180mm-bottenfläktarna (Air Penetrator AP181) mot en av deras dyrare modeller med kullager och inbyggd gradvis fan controller. FM181 är en, men den saknar galler så isåfall måste det gå att montera separat om man inte vill göra makaroner av strökablar. De säljer även en uppföljare till AP181 -- med det klyftiga namnet AP182 -- men den hittar jag inte i Sverige alls.

Konkreta tips: Kapa bort alla stansade galler i chassit, dvs under de 3 fläktarna i botten, vid nätagget (lämna kvar de delar av plåten som fläktfiltret fäster i), samt ta bort det lösa gallret för toppfläkten. Skaffa en fläktkontroller och vrid ner 180mm fläktarna till ~400 rpm. Byt toppfläkten mot något annat, jag valde Arctic F12 Pro eftersom den till stor del saknar ram och därför suger in luft även från sidorna, vilket minimerar att "värmefickor" skapas i toppen på chassit.

Om du vill kan du byta 180mm fläktarna också, Air Penetrator konceptet gör inte så mkt nytta i FT02 då bottenfläktarna egentligen bara behöver pressa in sval luft i botten. Turbulensen kommer göra att luft far omkring lite hur som i lådan, det är inte så viktigt att luften fokuseras i chassin med skorstensdesign. Desto viktigare i chassin med inlopp i fronten för att kalluft ska nå fram till grafikkortets kylare.

Om du ser till att ha vettigt kabeldragning behöver du inte oroa dig över att strimla strömkablarna, jag sliter alltid bort interna fläktgaller. När jag är klar med en kabeldragning förväntar jag mig att kablarna ligger kvar så tills oljan går ur plasten i buntbanden och de går av, vilket förhoppningsvis dröjer några år. Enda kablarna som är i farozonen är PCI-e strömkablarna, kan behövas lite kreativitet för att hålla dem undan från fläktbladen, ett förslag kan vara att bunta fast dem till en skruv som du drar ner i ett av fläktarnas skruvhål på ovansidan.

Se även till att ha rejäla kylare på CPU och GPU, gärna med 140mm fläktar öppna lösningar för grafikkortet fungerar utmärkt om du tar bort överflödiga PCI-plåtar så att luften kan flöda någorlunda obehindrat.

Om du flyttar den ofta kanske du skulle fundera på att bygga en anordning för att lyfta den säkrare. Ett par gummivadderade stålrör i en rektangel som är något kortare på längden än chassit är. Ett par bärselar på det och kanske nån slags remmar undertill som säkerhet ifall den skulle glida ur..

Finns det inte inställningar i powercfg.cpl för vad powerknappen gör när datorn är igång? Tror det går att ändra till "Do nothing", vilket kanske löser problemet (om problemet nu var att du råkar stänga av datorn för att du eller någon annan kommer åt knappen).

Av patrikringdahl
Skrivet av Zorael:

Ok!

  1. Den är tyngre än du tror och har inga vettiga handtag alls. Rundade kanter gör den ännu svårare att ta grepp om.

  2. Det är meningen att kablar anslutna till moder-/expansionskort ska följa undersidan av galleranordningen ovantill och sedan gå ut ur ett litet hål längst bak på lådans ovansida, så att du sedan kan stänga locket och gömma undan kabelhärvan. Det är snyggt och ser prydligt ut, men riktigt bökigt att arbeta med om man faktiskt vill koppla in och ut saker ur den med jämna vardagsrum. Att lyckas trä i saker i hålet blir tilltagande svårare ju fler kablar det rör sig om, till föga förvåning.

  3. Relaterat till ovan är gallerlocket *väldigt* högljutt att ta bort/sätta dit; om någon sover i rummet bredvid vaknar de, utan tvivel. KLACK! Plåt som skallrar. Det är väl den enda komponenten i hela lådan som känns billig, förutom möjligtvis...

  4. MOLEX-kontakerna inuti lådan, specifikt dem till SATA hotplug-dockorna. De går sönder vid vanlig hantering.

  5. USB-anslutningarna i fronten på lådan är USB2.0; iochförsig inte förvånande med en modell som har några år på nacken. Mina gick även snabbt sönder, så tänker inte tala väl om kvalitén på dem.

  6. Power- och resetknapparna ligger helt flush med lådan (se ovan länk) och är väldigt lätta att stöta i av misstag (läs: kattfan).

  7. Medföljande fläktar är inte PWM. Jag kanske är kräsen men tycker att en låda av dess prisklass borde komma med ordentliga snurror, precis som NH-D14 borde. Mutter mutter.

  8. Vissa nätadaptrar med utåtliggande fläktgaller får inte plats i lådan utan att ta bort dess avsedda fläktfilter, vars clips inte kan tryckas i med adaptern monterad. Corsair AX850 får inte plats, Zalman whatchamacallit *fick* plats, men den hade sådant coil whine att jag returnerade den. Alternativet är väl att ta fram skruvmejseln och festa på bruten garanti.

  9. Väldigt trångt bakom moderkortet; om man vill dra kablarna där (vilket man självklart vill) så måste man anstränga sig och lägga dem fint intill varandra så det inte blir för tjockt. Sen kan likförbannat sidan fjädra lite när du vill stänga lådan igen.

Vet inte riktigt om det finns andra alternativ? Vertikalt fäste är jag helt såld på iallafall, rekommenderas kraftigt.

Lådan är ganska tung men inte särskillt stor, djup visserligen men inte så hög och inte bredare än andra chassin i samma klass.

Själva poängen med stationärt är ändå att den ska stå där den står, behöver man flytta på den nån gång tycker jag inte att de rundade kanterna ställer till några problem. Brukar lyfta min med sidan mot bröstet och en hand runt varje böj i nedre fram och bakkant, den väger lite grann men det går.

Håller med dig ang locket, de kunde gjort nåt lite smidigare, typ metallpiggar ner i gummibussningar, el magneter eller nåt annat som inte låter så förfärligt.

USB 3.0 för frontpanel fanns inte vid lanseringen, Silverstone har dock släppt ett USB 3.0 kit i efterhand. kolla på Inet.se > chassin > tillbehör > Silverstone.

SATA Hotplug grejerna är värdelösa, det var det första jag slet ut.

Lådan känns inte optimal att ha på golvet, har dock själv kommit åt knapparna några gånger när jag lutat mig mot den av misstag. Annars gillar jag knapparna starkt, känns väldigt gedigna och lyxiga.

Även om fläktarna var PWM så har många moderkort inte 1+3 PWM fläktanslutningar. Hade hellre sett en bättre fläktkontroller som kunde reglera ett större intervall. Maxhastigheten är väldigt overkill och lär inte behövas utom för extremt kraftiga system med 3 eller fler grafikkort. Jag har själv en Scythe Kaze Master Pro som jag reglerar ner fläktarna till 360-400 rpm med. Lägre än så så startar de inte av sig självt när datorn startar.

Har inte stött på några kompatibilitetsproblem med nätaggregat. Jag kör ett HX750 dock med bortkapat fläktgaller och utbytt fläkt.

Lite pill är det att få till kabeldragningen men är man noggrann och buntar fast allting så funkar det fint.

Man får komma ihåg att få chassin är perfekta direkt från fabrik, däremot går många att modda / finslipa, Silverstone FT02 är inte perfekt men med några mindre tweaks blir det ett stadigt bygge som går att få riktigt tyst.

Av patrikringdahl

Det bästa tipset jag kan ge är skaffa en stooor eftermarknadskylare till CPU'n och grafikkortet, se till att luftflödet i datorn är väl planerat och skruva sedan ner fläktarna till runt 6-800 rpm (120mm fläktar) med motstånd eller moderkortets inbyggda fläktstyrning. Gör dig även av med eventuella löstagbara fläktgaller och dremla bort gallret om det är utstansat för att minimera turbulens.

Om du har svårt att få till bra luftflöde kan det hjälpa att bygga tunnlar i t.ex plexi eller kartong (om ljudnivån är viktigare än utseendet) för att rikta luftflödet mot de varmaste komponenterna.

Om du har ett nätagg med minst 80+ Bronze och ett chassi där nätagget kan hämta luft utifrån är det ganska ofarligt att byta fläkten mot en tystare som du sedan kan styra genom moderkortet eller dyl. Om nätagget inte belastas mer än 75% räcker en 1400 fläkt i 600 rpm eller en 120mm fläkt i 800rpm. Skär även bort eventuellt honeycomb-galler som sitter i fläktöppningen för att minska turbulens.

Mekaniska hårddiskar dämpas effektivt med t.ex en Scythe Himuro eller en improviserad hdd vagga av tjockare gummiband.

Är du fortf. inte nöjd efter det här kan du ge dig på ljuddämpningsmattor, dessa är speciellt bra mot t.ex coilwhine och andra högfrekventa oljud.

Av patrikringdahl

Snyggt som fan, svårt att få till toleranserna på rören? Hur gick du tillväga..

Vore kul med lite förklarande bildtexter, annars full pott :).

Av patrikringdahl
Skrivet av Yorgo_:

Nej kör inte med plexi på sidan, det handlar nog mer om hur jag är som person, det ska vara stilrent och snygg,
fin kabeldragning sen så skiter jag i om sidan är stängd. Så länge jag vet att det ser BRA ut i datorn, så är jag extremt nöjd.

Som sagt, jag kommer inte använda samma rigg utan kommer enbart använda mig utav nuvarande prollen, resterande komponenter kommer bytas ut.
Tänkte också på det där med att skippa mittenfläkten då det inte ser klokt ut så som den sitter.

Kommer köra med
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/150986-asus_rog_maxim...
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/153006-asus_geforce_g...
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/143334-g.skill_ripjaw...

Med det moderkortet kommer du ändå inte kunna montera mittenfläkten så då kan du likagärna sätta den direkt på kylaren.

Av patrikringdahl

Beroende på vilket moderkort du tänker använda är det inte säkert att mittenfläkten i FT03 ens kommer kunna användas. Ditt Sabertooth mobo kommer inte passa eftersom FT03 endast tar mATX moderkort. På vissa moderkort sitter ATX 24-pin kontakten just där.

Jag tycker du ska skippa mittenfläkten och sätta den direkt på CPU'n istället, du får samma antal fläktar men lägre temps.

Förövrigt så kan jag rekommendera Thermalright HR02 om du vill kyla med långsam fläkt.

Av patrikringdahl

Tackar då kör vi på det.