Inlägg

Inlägg som blaskkaffe har skrivit i forumet
Av blaskkaffe
Skrivet av JonasT:

Det vet du!

Testa Laya burger, mycket bättre än Mos burger dock lite mer ett frukostställe, finns lite här och där i Taipei. Deras kycklingburgare är riktigt bra.

Av blaskkaffe
Skrivet av dagas:

När jag var yngre tyckte jag det var lite roligt när någon sa färg-tv. Som att man skulle behöva klargöra att man inte pratar om en svartvit TV. Nu är det väl platt TV och HD TV som börjar kännas ålderdomligt för gamla tjock tv finns ju knappt längre utanför några retroentusasiters kretsar.

Och ändå står det fortfarande Color TV på många LCD tv typ "Widescreen LCD Colour TV", har blivit lite mindre av det de senaste åren med QLED, OLED och diverse smarttv, men förekommer förhållandevis ofta.

Av blaskkaffe
Skrivet av Michael1:

Hmm trodde vrr var system level. Varför krävs det att spelen patchas för att det ska fungera? Så fungerar det väl inte på pc och xbox?

Man kan tvinga alla spela att använda VRR i inställningarna, men risken är att vissa spel inte fungerar optimalt. Gissar att patcharna är till för att köra VRR utan att behöva tvinga det i settings + upplåst framerate och liknande för optimal prestanda.

Av blaskkaffe
Skrivet av Sebbe_a:

När tror ni OLED börjar bli riktigt billigt? Alltså drygt 100kr/tum? 3 år? Kanske för kort?

Inte långt ifrån nu, 55" LG A1 har sålts på ICA Maxi på diverse stälen för ca 7800kr så börjar helt klart närma sig biligt och inte bara prisvärt. Tror nog att det kommer budget OLED inom inte allt för lång tid, största problemet är nog att det i princip endast är LG som tillverkar oledpaneler i stora storlekar.

Av blaskkaffe
Skrivet av dakke:

japp, de säljer ofta "garanti" också + kalibrering, de tjänar multum på dessa individer.

Jag avskyr alla tillval i 99% av alla fall. Dock köpte jag elgigantens förlängda garanti på 5 år till min LG C1 pga att den även täcker inbränningar som kan uppkomma under de 5 åren, har inte sett någon annan som har likande garantier för OLED. Hade nog inte köpt det till 55" men 65" kostade såpass mycket att jag inte känner för att köpa en ny efter 3,5 år för att jag fått en logo inbrännd i ett hörn.

Annars skulle jag aldrig betala en krona extra för sånt där skit iom att hemförsäkring och normal försiktighet skyddar mot de flesta problem som kan uppkomma.

Fick frågan om att köpa till en försäkring för 299kr för en 99kr hdmi kabel jag köpte en gång...

-----

Mediamarkt utför äkta kalibreringar med colorimeter och utbildad personal, i princip alla andra kedjor ändrar ett par inställningar i bildmenyn, typ drar ner skärpa, sänker färgmättnad och ändrar till varmare vitbalans, thats it.

Av blaskkaffe

Har 32GP850 svinnöjd. Hade först tänkt köpa 27" varianten eller en 32" 4k skärm men Elgiganten hade nån rabatt som gjorde att jag slog till på 32GP850.

2st HDMI, 1 Displayport 3,5mm ljud ut.
HDMI portarna är lite udda iom att de rapporterar att skärmen är 4k, anledningen är att man kan då koppla PS5 till den och få ut 4k 120fps nerskalat till 1440p.

Snabbt betyg
skärmen 5/5
foten 1/5

Har inte provat Gsync eller freesync iom att mitt grafikkort inte klarar av det, har inte heller testat att köra den över 144hz ( jag kör 120hz 10bit färg) på grund av för gammalt grafikkort.

Var orolig över att pixlarna skulle kännas för stora på normalt avstånd, men de är nästan exakt lika stora som en 1080p 24" skärm men man får mer bildyta.

Om du bestämmer dig för skärmen skaffa också en gasarm/bordsfäste/väggfäste för den inkluderade foten är hemsk. tar upp enorm bordsyta och skärmpanelen hamnar i framkant av fästet istället för mitten/bak som Dell m.fl. brukar göra med sina skärmar.

Köpte en gasarm på webhallen och är nu hur nöjd som helst.

Enda nackdelen med skärmen är att svärtan inte är superbra pga IPS panelen, men inte dålig på något vis.

Av blaskkaffe

Dags att Coca-cola stämmer Leica. De har ju helt klart snott deras logo. Vit snirklig text på röd bakgrund, de har till och med kopierat att den första bokstaven fortsätter in under resten av logon! Helt klart förvirrande.

Man går runt i solen och är törstig, ser den röda cocacola logon!
Äntligen
Går in i butiken och upptäcker när man gått ut att man istället har en kamera istället för en cola! Inte bra.

Av blaskkaffe
Skrivet av eMannen:

Jobb: 16:9 * 3 (2160p laptop + 1440p + 1080p)
Datorhörna: 16:10, 1600p (Dell U3011) 16:9, 1440p (ASUS MG279Q)
Vardagsrum PC: 16:9, 4k (LG OLED65B6V)
Övrigt: 4:3 (Surface Pro 7)

Mest 16:9 så det fick bli valet i undersökningen.

Surface Pro 7 har dock 3:2 skärm, samma format som foton från systemkameror. Är i princip bara Microsoft som gör datorer med det formatet.

Av blaskkaffe

Själv kör jag med en Tatung https://youtu.be/gNc6CO1PdYI oförstörbar byggkvalitet och pefekt för ris men också ångkokning och soppor.
Enligt Taiwaneser är det riskokarnas Rolls-Royce.

Skickades från m.sweclockers.com

Av blaskkaffe

Jag var i samma bana som du för nåt år sen, Jag hade 0 koll på kameror men tyckte det verkade kul att fotografera.

Kollade en massa på DigitalrevTV, "The Art of photography" och "Tony & Chelsea Northrup" och andra youtubekanaler + läste om foto.

Det gjorde att jag lärde mig grunderna i varför kameran funkar som den gör och vad olika inställningar och funktioner heter och gör, det blev mycket lättare att sen lära sig kameran.

Det slutade med att jag köpte mig en Sony a6000 och är väldigt nöjd fortfarande.

Personligen tycker jag att sonys kameror känns för "elektroniska" jag gillar vred och knappar mer än menyer. Gå till nån butik och prova att klämma och känna på lite olika. Jämför Nikon, Canon, Sony, Fujifilm osv och se vad du gillar och vad du inte gillar.

Fördelar med spegellös kamera är att det är lätt att använda i princip alla äldre objektiv med hjälp av adapter = billigt att testa sig fram hur olika objektiv fungerar och hur det påverkar fotona.

Nackdelen är att spegellösa kameror är väldigt lätta (vilket låter konstigt) vilket gör att det kan kännas obalanserade med tunga objektiv. Objektiv är också dyrare än motsvarande till DSLR.

Om du vill ha en DSLR finns det gott om begagnade i bra skick, Mirrorless har börjat komma ut på begagnatmarknaden så går nog att få tag på bra såna för en billig peng också. Jag skulle inte rekomendera att köpa en allt för gammal mirrorless efterssom autofokusprestandan har varit ganska mycket sämre än DSLR tills aldeles nyligen.

Av blaskkaffe

Personligen gillar jag Dell Ultrasharp, de har många olika varianter men alla är väldigt bra och kommer fabrikskalibrerade.

Av blaskkaffe
Skrivet av anon186252:

Vad kan man förvänta sig med sådan priskillnad?.. Klart kvalité och funktionalitet kommer vara snäppet sämre. Dugliga skulle jag dock tro att de är. Mitt Kina-skräp fungerar än i alla fall. Och då har jag misshandlat den med tunga varma tallrikar i ett par år. Grejen med reviews är att folk ofta förväntar sig att man kan få samma kvalité och funktionalitet oavsett pris. Så är ju inte riktigt fallet i verkligenheten. Läser man några ser man också att de ofta gnäller pga att sladden börjar glappa.. Hmm.. Låter bekant.. Med allt inom elektronik..
Men visst, vill man vara säker på att det fungerar precis som tänkt, då bör man nog köpa Wacom. Men då får man ju också pröjsa premiumpriserna. Dock har jag hört att även Wacom haft mindre problematik med att få drivarna att lira i ett flertal program. Det var dock ett tag sedan jag läste om det.
Men men, jag vet inte allt. Bara mina tankar kring det.

Laddningen håller jag dock helt med om. Därför jag tog en modell med batterier som kan bytas utan större problem. Har för mig att det faktiskt var många som menade på att man lika väl kan köpa just Huions batteripennor istället för Wacoms, då det är samma skit för mindre peng. Men jag ska kika efte källa på det. Edit: Jo men visst! Så verkar vara fallet Länk

Jag har bara provat Wacom, men jag måste säga att de små för 990kr är mycket prisvärda och av min erfarenhet av den gissar jag att de övriga är lika bra i förhållande till priset. Byggkvaliten är mycket bra, man har snålat på exakt rätt grejer. Känns premium fast inget gummigrepp osv.
Av det jag sett från andra tillverkare i samma prisklass så verkar de betydligt plastigare och inte lika långlivade.

Med wacom får man med mjukvara (som jag personligen inte använder), jag köpte manga versionen för att min flickvän ville prova att rita manga, jag använder den mest för fotoredigering.

Lilla wacom duger i storlek för det mesta men om man vill rita mer klassiska "Disney" figurer så bör man åtminstone ha en mediumstor av valfritt märke för att få rätta flowet på linjerna.

Kolla på youtube efter reviews på de plattorna du är intresserade av, och jämför med wacom reviews.

TLDR: har du mycket begränsad budget köp en kinaplatta, du kommer troligtvis vara nöjd. Annars köp en wacom, då kommer du garanterat vara nöjd.

Testa att rita på ett papper och kolla hur långa dina längsta penndrag är, får de plats på en yta som ett bankkort funkar en liten wacom perfekt (ritytan är som ett vykort i storlek); är de längre än ca 10cm bör du köpa en större.

Skickades från m.sweclockers.com

Av blaskkaffe

Om det är för att rita så rekomenderar jag krita https://krita.org/en/ (edit, sorry för dåligt rim)

Medibang Paint och PaintToolSAI ska vara bra har jag hört.
https://medibangpaint.com/en/pc/
https://www.systemax.jp/en/sai/

Inkscape är en helt ok ersättare till illustrator (som gimp till photoshop)

Testa och se vad du gillar!

Vet inte vilken ritbräda du tänkt köpa men jag skaffade nyligen Wacom Intuos Small, riktigt bra. Medium är nog bättre om man vill satsa mer på att rita mycket men small räckte för mig. Mjukvarorna man får med till de olika plattorna verkar vara helt ok också, har dock inte provat.

Av blaskkaffe

Hittade detta: http://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t5730/Linux.shtml

Någon som lyckats köra linux på den, verkar inte vara särskilt svårt och borde defenitivt fungera som en budgetbackuplösning.

Eftersom den har ganska lite ram minne så rekomenderar jag dig att undvika GUI och endast köra ssh från din huvuddator för styrning.

Av blaskkaffe

Sony har några "budget" objektiv i 16, 20, 35 och 50 mm. Samtliga kostar ca 1000kr över motsvarande för andra system och känns ganska plastiga enligt mig. Endast 35 och 50mm är faktiskt bra.

De har ett par zoom objektiv men då är det antingen kitzoom, superzoom eller zeiss för 8000kr+.

Det som är bra med sonykamerorna är att man kan använda samtliga A-mount objektiv med en adapter (ca 1000-3000kr) och behålla autofokus.

Skulle jag köpt kamera idag hade jag valt antingen Fujifilm eller en Nikon DSLR.

Av blaskkaffe

Jag har en Sony a6000 (föregångaren till a6300) riktigt bra kamera och a6300 är ännu bättre på alla vis. MEN objektiven till sony är dyra i förhållande till vad man får, dessutom saknar jag fysiskt vred för bländare vilket Fujifilm har.

Jag skulle rekomendera att prova Sony a6300 och Fuji X-T10 eller X-T20 alternativt X-100F.

a6300 är väldigt lättanvänd med en hand så kan vara bra när man filmar, men fujifilm har fysiska vred för slutare, och ett vred för bländare på linsen.

Både E-mount och X-mount funkar utmärkt att använda gamla manuella objektiv på med adapter, finns även autofocusadapter för Canon EF och till och med Leica M fattning m.fl..

Sony CyberShot DSC-RX100 V är galet bra men jag gissar att den blir väldigt varm om man filmar en längre tid.

Av blaskkaffe

Taku är precis det chassi jag väntat på hur länge som helst! Om det ändå hade haft ett hörlursjack och en USB i fronten hade det varit perfekt rent funktionsmässigt, men designen hade nog fått lida.

Hoppas de har ännu fler överraskningar och att man får klämma på det på computex!

Av blaskkaffe

Samsung galaxy alpha kan spela in i 1080p 60fps eller 720p (fast det är uppskalat så snarare 640x480 eller liknande) i 120fps

60fps kan man dra ner till 15 fps utan att det känns allt för hackigt.

Spelar du in i 120fps kommer den att spelas upp i 30fps och du borde kunna dra ner hastigheten ytterligare med hjälp av någon videoredigeringsapp eller genom att föra över videon till en dator och redigera den där.

Av blaskkaffe

Jag köpte på panduro, de har/hade rea på dem så ett ark kostade 10kr

Men annars går det att beställa färdigskurna i äkta läder från t.ex http://aki-asahi.com för runt 80kr

Av blaskkaffe

Kul att det inspirerar

Jag tyckte det var ett väldigt kul kvällprojekt. Men ett tips är mät gärna 2-3 gånger för mkt, skär man till det fel är det bara att börja om