Inlägg

Inlägg som WDac har skrivit i forumet
Av WDac
Skrivet av car2ns:

Ja dom vill ha lösenord för att låsa upp saker, men dom vill inte ha det i klartext ... När du skriver in i ditt lösenord så skickas det som en kalasbomb av massa tecken etc så, nej, dom vill inte ha ditt lösenord på det sättet du skriver på.

Däremot om du sparar lösenord i webbläsaren, har den som en lösenordshanterare, ja då finns det en större risk att någon kan få tillgång till det lösenordet (plus alla andra lösenord du har) men inte Microsoft. Är ditt hat så stort att du inte kan se skogen för alla träd?

Problemet MS är att dem fortfarande har fulingar på insidan sedan Azure och O365 blev hackade. Jag kan inte lita på att MS allmänna Domän AD för "privata MS användare" är säkert. jag som nörd bygger heldre mitt nätverk och PC park här hemma med andra lösningar, så som lokala konton med mera.

Av WDac

Cool produkt, men jag lägger inte den typen pengar på en sådan produkt. Speciellt inte när jag inte ser nyttan med den för mitt jobb och mitt privatliv utan mer som en "cool" pryl. Jag är säkert blind och ser inte möjligheterna, precis som med AI, där jag inte för ens nu börjar hitta användnings områden för mig i arbetet.

Av WDac
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Varför göra detta i sverige? Jag ser inga fördelar. Det känns som om företag som har satsat på hypen Ai insåg att de ej tjänade så mycket pengar på detta och de hittade då en annan inkomstkälla.

Jag tror mycket på Ai men ser naturligt att det blir en Ai bubbla som IT bubblan. Där IT bubblan resulterade inte att folk slutade använda datorer, bara mer förnuft med vilka investeringar man ska göra.

Varför? För bolagen får kraftigt reducerade elpriser i några av fallen och kylningen är effektiv. Tex som EcoDataCenter där all server värme går ut på fjärrvärme nätet och värmer hela Falu stad.

Så visst finns det fördelar för dem. och i vissa fall så kommer de undan skatt, tex Amazon och Google är de två största skattesmitarna när de gäller skatt och moms för EL. Nu skriver jag smitare, för det är vad dem är i mina ögon. men de har fått reducerad skatt av politikerna medans politikerna inte fattare att en Datahall behöver max 5 anställda på platts. de har ofta trott att när Google och Amazon kommit till byn att de skulle ge arbetstillfällen. men icke. inte ens byggnationen av hallarna gjordes av Svenskar. utan Balter.

Av WDac

förändrat landskap? det vi har idag med alla olika streaming tjänster är samma skit vi alla var förbannade över när allt bakades in i parabol avtal eller kabel-TV avtal kors å tvärs! det är faktiskt värre idag med tanke på antalet tjänster! men och det är lika dyrt som då också om man packar ihop samma typ av utbud som man hade då.

Hela poängen med streaming var att ha allt på ETT och samma ställe, så som NetFlix var förr. innan Disney, HBO och andra drog sig ur NetFlix och skapade egna streaming tjänster!

Av WDac

hahaha vafan, jag är ju gammal nog att ta de här konsult uppdraget xD

EDIT: som värds läget är nu när de kommer till IT säkerhet så är nog Win 3.11 ett av de säkraste. Finns inga hackers som vet hur de funkar xD

Av WDac
Skrivet av joakim99:

För egen del så tycker jag att det är väldigt skönt att kunna beställa på nätet och sedan hämta i butik. jag tror aldrig jag har handlat något på webhallen eller för den delen inte utan att ha beställt innan.

Det är ju trevligt när man bor i en stad som har en av butikerna, oavsett om man pratar WebHallen, Inet osv.
För en annan som bor i "fjällen" som Batra kallar det så är butikerna helt värdelösa.

Ironiskt nog är "fel" Bratra roligast.

https://static.bonniernews.se/bildix/api/images/02gwciTaNhdFpSNS...

Av WDac
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Du är inte ensam att sakna hobbex. Även Clas-olsson var superrolig om man går tillbaka längre i tiden.

Jag tänker på alla radiostyrda leksaker, grymma ficklampor, kikare, nattkikare, spexsaker, luftgevär, mopeddelar, ångmaskinleksak etc.

Det som har hänt är att dessa förbaskade datorer har gjort att folk får mindre tid till att pilla med andra saker. Detta kombinerat med ens mobiltelefon som ersätter hur många delar som helst.

ja och här hemma i Dalarna så finns det inte många som gillar dagens "Classe butiker och utbud".
Man brukar höra, "ända sen HON tog över har de gått utför, bara tantigt krimskrams säger masarna här hemma.

jag köpte trim toplock till min Honda MT50 i en Hobbex butik.
jag drömde om RC flygplan men vågade aldrig prova på RC flyg, men jag titta alltid på flygplanen i katalogen å drömde att jag en dag skulle ha råd och våga. idag är jag inbiten RC flyg nörd med flygplan på 2.2 meter vingspan och Jet Trubin motorer och även 2 meters ww2 flygplan med 55cc motorer.

https://www.youtube.com/channel/UCpE4GTzWw_kSLldo1ySmEhA

Folk är lata och bekväma, de orkar / vågar inte ta ett kliv ifrån datorn. det är människor som inte riktigt hann lära sig att hantera datorer och telefoner. de gick för fort, lite annat med oss som varit med i PC svängen sen tidigt 1990 tal.

Av WDac
Skrivet av sleepyoh:

Jag har tre tankar när det gäller teknikmagasinet.

1. Deras årliga tävlingar där man skulle hitta "bluffen" i katalogen, det här är typ 15+ år sen långt före smart phones och på den tiden man var en "nörd" om man hängde på internet/sweclockers. Det var fortfarande förlöjligande att vara nörd då, idag bär jag det med ära.

2. Deras gentleman ball scratcher dom sålde, en liten arm, ett rundstål cirka 10mm tjockt 20cm långt med en liten metallhand på liggandes i en lådan låda. Gentleman ball scratcher.

3. Deras liknande ovan, skivstång för penisen. En väldigt liten skivstång med ett U i mitten och små mini-vikter på sidorna för att.. Träna något annat än dom vanliga muskelgrupperna.

Detta är teknikmagasinet för mig. Lite grand motsvarigheten till Wish innan liknande fenomen blev en fluga

Sista jag bluff omgången jag minns var när jag jobba på Visma Retail, 2010 var det. Vi var flera på 3rd line support som satt å leta bluffen i katalogen.

Av WDac
Skrivet av anon344829:

Det jag skulle göra om jag köpte upp Teknikmagasinet:

- En fysisk butik i Sverige, med gamla klassiska logotypen. Fokus på nostalgi & unika prylar, så som man minns det från 90-talet. Butikens fokus är att gå runt ekonomiskt på en enda butik: det finns inga expansionsplaner eller någon webshop över huvud taget. Vill du uppleva Teknikmagasinet, kom till adress X, unik i Sverige.

- Noga utvalda prylar. Man kan förboka Collector's Edition av speciella spel & andra samlarprylar som har med spel/film/kultur att göra. Du kan bara boka i butik. Det är en unik upplevelse att befinna sig i butiken: den diamentrala motsatsen till storskaligt, massproducerat, etc. Vi letar upp riktigt udda prylar som de flesta inte känner till.

- Butiken har kaffe/enklare fika, med klassiska ståendes spelstationer med N64/SNES/PlayStation. En hörna där man kan "hänga" i butiken. Du är välkommen att bara hänga.

"Det där skulle aldrig funka ekonomiskt!" Jo, det skulle det. Hela konceptet bygger dock på passion, det kan inte vara någon driven entreprenör bakom. Den lilla speciella klädbutiken i småstaden som har legat där i 50-år? Tänk så. Passion, passion, passion.

jag har en RC Hobby Handlare här i Falun som kör de stuket, webshop finns, men bara en bråkdel av allt som finns i hans butik. Han vill ha in kunderna i butiken. Hemsidan med Webshop är bara ett skyltfönster, även om du kan beställa saker där.
Han är en av de få Hobby handlare i Sverige som säljer bra grejer till bra priser. och han är ofta billigare än konkurrenternas webshopar, både i Sverige och EU.

Tråkiga är att gubben är gammal vi kanske får behålla honom i max 5 år till innan han går bort. han gick i pension för flera flera år sedan. han är en bra bit över 70, men har också den bästa butiken. Folk från hela Sverige kommer tills hans källar butik på sommaren. Det ända jag inte kan köpa av honom är Jet Turbin motorer och reservdelar av KB RC Hobby & Service.

han är även en av de få som fortfarande säljer balsaträ i Sverige. Jag och några till köper på oss balsaträ om vart annat för att bygga privata lager till dagen han försvinner.

Av WDac
Skrivet av walkir:

Jag vill ha tillbaka gamla Hobbex istället!

Ang. Teknikmagasinet, så försökte jag köpa tillbehör till min iPhone 15 Pro nu i mellandagarna, men allt kändes extremt tråkigt och generiskt där.

Har Kjell&Co, Webhallen och Clas Ohlson i samma köpcentrum, så Teknikmagasinet är något man mest bara passerat förbi.

ja gamla Hobbex var betydligt bättre. De vad dåtidens "plast å kast" produkter men de hade även bra produkter av bättre kvalité.
De har inte TeknikMagasinet, Kjell & CO, PartyKungen osv. de är mest "roligt skräp".

jag är iaf trött på att det är skräp. jag köper heldre något med mer kvalité även om denna kategori av saker är svårt att hålla kvalité och lagom prisnivå som folk betalar för i allmänhet.

Av WDac

jag förstår inte varför Teknikmagasinet envisat´s mer att inte förändra sig själva och viktigaste av allt, att synas. jag har glömt bort TeknikMagasinet pga jag inte ser dem. plus att de har så många konkurenter. Teknikmagasiner behövde nog förändra sitt produkt utbud om de skulle ha överleft.

Av WDac
Skrivet av giplet:

Jag är ansvarig för några team med utvecklare, och funderar i nuläget inte på att kräva närvaro på jobbet. Teamen har själva bestämt att man vill vara på kontoret två dagar per vecka, och det har hänt att jag varit på personer som inte följt den överenskommelsen om det varit systematiskt. Men annars är det inget som jag driver eller vill driva. Eget ansvar måste råda.

Något som jag dock har funderat på är att jag faktiskt inte får ut samma nytta när folk jobbar hemma.
Vi satsar på teamwork. Jag vill inte ha personer som är ansvariga för egna saker. Är någon sjuk eller slutar måste det finnas någon annan som tar över. Får någon problem så hjälper man osv osv.
Min upplevelse är att det är mer fokus på individen när man jobbar hemma och mer fokus på teamet när man är på kontoret. Tyvärr vet jag inte om det finns någon lösning på detta. Egentligen så måste all kommunikation skifta till Slack (eller annan onlinekanal som man kommit överens om) så fort en person inte är på kontoret, annars blir den personen utanför. Jag ser inte att detta riktigt händer fullt ut.
Med detta vill jag säga att det är viktigt att förstå vilken arbetsmodell som används där man jobbar. Är arbetet mest individuellt så spelar det kanske ingen roll. Men om man ingår i någon form av sammanhang där man måste samarbeta dagligen så tycker jag att det är rimligt att arbetsprestationen också utvärderas ifrån det. I det fallet tror jag det är lättare att vara på kontoret, för då slipper man tänka på det, men det lämnar jag upp till var och en att fundera på.

Detta är olika inom olika områden, inom it funkar detta bättre då vi inom it och utveckling är mer introverta. Vi har inte behovet av att socialisera på kontoret i samma utsträckning.
Vi kör med ett teams möte i kalendern som sträcker sig från 8 till 20:00 som fungerar som ett digitalt VoIP kontor där man kan sitta och snacka skit under dagen eller fråga kollegor div om man känner för det. Det har fungerat bra i 3år nu.

De här med hur mycket man får gjort är olika från person till person, jag får mer gjort om jag inte finns tillgänglig på kontoret och blir konstant avbruten. När jag är på kontoret så är jag sjukt ineffektivt och får väldigt lite gjort men de sociala cheferna är nöjda.

Av WDac

Jag är konsult och kan väl säga att för någon veckan sedan fick it chefen hos min kund för sig att IT skulle börja komma tillbaka, minst 1 dag i veckan, var av två dagar man får välja vilken dag man ska vara där. Men kan väl säga att alla på it infra var lagom impade och har börjat förbereda sig att byta jobb om fler dagar blir obligatoriskt inom en snar framtid.

Av WDac
Skrivet av MegaMuztek:

För mig låter Thredripper utmärkt, kollat några videos där man tex renderar animationer på typ 3-5 minuter och ställer in att programmet använder både gpu och cpu, då är inte mycket i närheten av den prestanda du får ut för samma peng.

redan under Gen 1 och Gen 2 tiden när en vanlig dödlig kunde köpa en TR så prestera dem väldigt bra för "Workstation" task´s.
och var underbara att köra vid video redigering ihop med en snabb GPU. dagens Generation av TR är ju givetvis mycket bättre. men TR har aldrig varit dåliga på Workstation relaterade uppgifter. jag var väldigt nöjd med både Gen 1 och 2.

Av WDac

ja, man får vara glad att man kunde åka Threadripper under Generation 1 och 2, innan prislappen drog iväg hiskeligt. nu får min Gen2 TR tuffa å gå under bordet som server tills han dör.

Av WDac

man tackar man tackar #SweClockers jag håller mig inte uppdaterad alls när de gäller spel överhuvudtaget, även om jag spelar.
jag har just börjat spela Red Dead 2 "Storyline" only xD

så detta var ju väldigt välkommer måste jag säga jag behövde dock installera launchern som aldrig varit installerad på denna PC xD

EDIT: Downloading Assassin´s Creed: Syndicate. har inte varit inloggad på ubi sen 2019 ser det ut som hahaha

https://i.postimg.cc/nLc92n9n/2023-11-30-16-00-28.png

Av WDac
Skrivet av Timmy Fox:

Inte bara Netflix som gör så. Som jag förstått det så är tydligen boven här det DRM-skydd som typ alla tjänster använder som har begränsat det till 720p. Ursäkten verkar vara att det är för lätt att pirata det på PC (antingen att man sparar ner datan från videostreamen eller bara gör en skärminspelning, alternativt skärmdelar på Discord eller något). Sist jag kollade så var det bara Edge (på Windows iaf) som har stöd för någon extra DRM-nivå som ska göra detta svårare och därför också tillåter högre upplösning/kvalitet än bara 720p. Andra alternativet är att använda tjänsternas egna applikationer (ofta i form av sunkiga UWP-appar) som också aktiverar det där "uppgraderade" DRM:et.

Håller dock med att det suger och verkligen känns som att det nog skadar betalande kunder disproportionerligt mycket gentemot vad det hämmar olaga fildelning...

jo, fast NVIDIA och AMD Radeon försöker ställa till det, så när ett fönster eller en flik i en webläsare är aktiv så funkar inte REC funktionerna. Jag vet att de går att komma runt det. men de har helt klart gjort de lite bökigare.

Varför jag vet? jo för jag har försökt spela in på skärmen från spel och göra div korta "how-to-edit" i Vegas Pro. och upptäckt att all rekording är disabled tills man hittar fliken med NetFlix, Disney, youtube och stänger ned den.

säger inte att de är omöjligt, men jag säger, de försöker stoppa just PC screen copy.

jag upptäckte det när jag hade mitt RTC 2070 Super kort, och även upptäckt samma sak med mitt AMD Radeon 7900 XT kort.

Av WDac

asså, jag vet inte, jag kommer förmodligen dra ned på någon annan streaming tjänst istället för att avsluta Disney. det är lixom lite 50/50 om jag behåller eller ej.

jag är nöjd med den nya standard, även om jag tycker det är pissigt som fan av dem att vi som har standard idag får sämre tjänst så att säga. sen skulle jag vilja avsluta abonnemanget av mer "politiska" skäl också.

men de lutar åt att Amazon Prime Video får stryka på foten. enda anledningen jag har Amazon Prime är för Clarkson´s farm. så jag vill nog se sista säsongen först. å sen droppa Amazon. för jag tittar nada på Amazon, jag har Amazon endast för Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May.

de blir nog så att min streaming listan blir

Discovery+.
Disney.
NetFlix.
YouTube.

tycker det är många tjänster ändå. jag hade heldre sett att Disney släppte allt sitt material med NetFlix.
En av flera anledningar vi ville ha streaming för att allt var samlat på ett och samma ställe, inte som förr när det var utspritt som på Parabol och KabelTV tiden med dyra abonnemang kors å tvärs.

Av WDac
Skrivet av Thex:

Tjena,
Jag är intresserad av att höra hur IT-avdelningarna ser ut hos företag/myndigheter osv. där vi SweC:are finns representerade. Lite kort info om om typ av verksamhet, storlek på avdelningen, antal enheter osv.

Jag tar väl och börjar då:

Titel: Vi använder inte oss av titlar, men motsvarande klientplattformansvarig
Verksamhet: Privat produktionsbolag. IT-avdelningen fungerar som ett internt hosting-bolag till andra bolag inom samma koncern
Personal: Ca 25 pers
Grupper inom avdelningen: Egentligen inga fasta grupperingar, men typ helpdesk, serverdrift/utv, klientdrift/utv, nät och fysisk server/storage.
Antal klienter: Ca 6 300
Antal servrar: Ca 1 500
Antal användare: Har lite sämre koll på antalet, men skulle uppskatta ca 7 000

Fyll gärna på med annat intressant om ni kommer på något mer.

OBS! Skriv inte detaljer om företaget/myndigheten som kan nyttjas på fel sätt, detta är ju trots helt offentlig information.

de blir en lång lista om jag skulle göra en, har jobbat inom IT i 25 år nu. och storlek har varierat beroende på kund och projekt uppdrags jag haft. minsta IT-avd jag varit på är 3st, då den avdelningen köpte all IT drift´s som en tjänst. till en av de större var ett globalt bolag med 50´000 användare där jag migrerade domäner, servers och till viss mån Applikationer. skall tilläggas att jag var inhyrd för att Domän migrerar då Nordens störta privata MSSQL cluster. så fick man lite mer på bordet så att säga.

pratar man antalet servers så är 3000 till 3500 serves en ganska normal snitt summa på servers idag när man tittar på privata bolag som är lite större än genomsnittet.

Så efter mina år som DB konsult så har man sett det mesta. och bankerna är oftast dem som är mest "server tunga" när man pratar hårdvara. medans de andra privata bolagen blandar ganska friskt mellan on-prem, cloud och hybrid. dock ser jag en skarp trend att många väljer en variant på hybrid uppsättning men även att man börjar lämna "molnet" och att företagen vill tillbaka in i sina egna "on-prem" miljöer. det började för ungefär 3-4 år sedan och idag är det mest små till medelstora bolag samt nya "start-up" bolag som kan komma igång snabbt med hjälp av Cloud. annars är trenden att backa bort från cloud när man pratar Infra. men börjar man prata Mail servers osv så vill man ha O356, PowerBI osv från molnet, sånna tjänster.

Av WDac
Skrivet av Jygge:

Jag ser ingen nytta att ha Onedrive på min dator alla säkerhet lägger jag på extern hårddisk.. Vill inte lagra på moln med risk att nån hackar den..

de jag ibland kan tycka är trevligt med Molnlagring så är det att ha mina KeePass filer på OneDrive eller på GoogleDrive.
men som du säger, idag är MS Azure ett stort jävla durkslag med säkerhetshål just nu.
Så hos MS vill man ju inte lagra sådan typ av info.

men jag har tyckt att de varit behändigt med en Molnbackup, då jag kan få access till KeePass filer när jag inte är hemma.
Jag har lite all möjlig info i KeePass. inte bara user & psw som jag vill kryptera. sen kan man väl alltid ifrågasätta hur stark krypteringen är osv. men det är en annan diskution.

EDIT: Men jag vill fortfarande inte att MS skall tvinga in mig i OneDrive som de har gjort en gång med mig (mest pga min okunskap vid tillfället) jag vill använda OneDrive som en fristående funktions, likt GoogleDrive, DropBox osv för PC. inge jävla påtvingat Hybrid skit med "Mina Dok".