Inlägg

Inlägg som WDac har skrivit i forumet
Av WDac
Skrivet av Aphex:

Förlåt men

misstänker att det är en ransomware-attack

Brukar det inte det vara väldigt tydligt om det är det?

det är tydligt när det är för sent, men har du ett halv bra skydd så hinner dem inte börja kryptera filer.
jag kan inte tala om vilken kund jag jobbar med idag, men det är en bank, och de har varje vecka olika typer av attacker.

Den stora andelen är DDoS "bara". Men det är konstanta försök att ta sig in via leverantörer till banken och andra sätt.

Banken snittar 1.5 attacker i veckan sedan Ryssarna gick in i Ukraina. och vid flera tillfällen så har Ryssen slagit ut möjligheten att logga in med bankID.

Av WDac

har varit PC användare sedan 1991, de flesta av de gamla godingarna använder jag inte längre, då det finns ersättningar för dem.
WinAmp är då å då installerat sedan Spotify´s tillträde.

De här med att ha sin egen lagring av spel, program, MP3 osv är något jag slog spiken i kistan för 3 år sedan när elpriserna och skatter och avgifter för EL gick upp så pass mycket att jag kände det var bara onödigt att låta mitt gamla SAN och VWware stack cluster stå å kosta pengar.

Det ända jag använder som kan anses som "old school" men är inte old school är Q-Dir. De återupplivade den moderna filhanteraren till de gamla nostalgiska filhanterarna vi hade förr.

Så Q-Dir för min del, fast Q-Dir inte är en gammal mjukvara.

Av WDac
Skrivet av KeyCat:

Mitt tips är följande (om ni kör Debian baserad dist men programmet finns även för övriga distar). Mest troligt kommer ni inte att ångra er om ni tar er lite tid till att bli bekant med mc utan kanske tom tacka mig någon dag

Ju mer du kan det ju kraftfullare blir det och det finns säkerligen bra videos på YT, tipsa gärna i tråden om ni hittar någon.

sudo apt install mc

Själv startar jag aldrig en terminal utan att starta mc! Utan det är jag ganska lost. Det finns många finesser så om intresse finns (?) tar jag det i ett annat inlägg (jag startade med Norton Commander på DOS tiden).

Så här ser det normalt ut för mig i terminalen (när jag fjärrstyr en Linux burk via SSH)...

<Uppladdad bildlänk>

Här med min egna simpla meny för kommando som jag behöver ofta eller alltid glömmer tillgängliga med två knapptryck. F2 för att få fram menyn sen siffra för önskat kommando.

<Uppladdad bildlänk>

För mer information samt dokumentation om Midnight Commander se...

https://midnight-commander.org

PS: Ja, jag kör fortfarande W7 dagligen eftersom det är mitt favorit Windows OS och nej ni behöver inte oroa er för att jag är hackad

för 10+ år sedan körde jag något liknade på min CentOS server och Fedora 18, men det var inte midnight-commander.
verktyg som dessa är bekväma delux xD

Av WDac
Skrivet av Alphahanne:

Undrar om Hollywood någonsin kommer förstå vad detta bottnar i?

Nej, men det är inte bara Hollywood, bara titta på alla Svenska streaming tjänster som inte fattar varför streaming från endast ett ställe var populärt. Nu är vi tillbaka till gamla pissiga parabol och kabelTV tiden med hackade kort, och kort med COMports kabel till en PC som konstant stod och räkna ut nästa kod för att låsa upp kanaler å skit. jag hade min gamla AMD 200mhz som stod å tugga i början på 2000 talet hos mina föräldrar när farsan tyckte att alla parabol paketen var galet dyra och orimliga.
Samt även kanaler man inte kunde köpa i Sverige, tex Tysk TV för Formula 1.

Av WDac
Skrivet av str8forthakill:

Förmodligen har du aldrig hört talas om dem, eftersom de har mer oskippbar reklam än youtube och blockerar tillgång för folk med adblocker vanligtvis.

Det är vinstdrivande piratsajter fulla med virus/malware och skit, vars hela databaser återfinns i alla 'dark net' "läckor" (sålda dit av sajtägarna).

Snarare gör domstolen alla här en tjänst.

Ja man kan ju se så på saken, men det kommer ändå inte ha något effekt på de kriminella. Vi accepterar bara ännu en gång att staten försöker styra och ställa istället för att lyssna på "oss" varför fulstreaming är "populärt".

Hade man inte totalt sabbat streamingen för kunderna genom att vara giriga och sprida ut "content" på flera tjänster så att vi idag har en 5 gånger dyrare tjänst för att se samma volym av content som i början av streaming eran. eller om man inte betalar mer för att behålla volymen så får man 5 gånger mindre tillgång till content för samma peng. nästan, vi betalar ändå mer idag för endast en tjänst jämfört med för 10 år sedan.

Så man kan också se på saken som att fulstreaming finns pga giriga streaming siter som promt skall ha sin egen streaming istället för att tillsammans med andra produktions bolag dela på samma streaming output och samla allt på ett ställe för en lägre kostnad. Rätt och slätt gå emot vad som gjorde streaming populärt hos kunden.

Av WDac

Fulstreaming är inte OK, jag förstår varför de finns, och det är pga personer är snåla, fattiga eller både och, samtidigt som fulstreaming är ett tecken på att vi kunder inte är nöjda med vad streamingen har blivit.

5 gånger dyrare har det blivit sedan alla ska ha sin egen streaming, och de filmer och serier vi kunde se på ett ställe förut är idag utspridda på 5 olika streaming bolag. Vi är tillbaka på pissiga parabol tiden igen. Streaming har nu förlorat sitt syfte och fördel för oss kunder. Så det är till att dra igång krypterade FTP ringar igen.

Men det är fel, helt klart. Men att ISP ska blockera pga "domstols beslut" då håller jag med VD Jon Karlung, och jag vill också påstå att det är upp till streaming industrin att arbeta för att få tillbaka förtroendet, inte skicka staten på vanligt folk och tvinga bolag som inte har med saken att göra att införa blokeringar och filter.

Att Telia följer domstolsbeslut är väl inge förvånad över. Sosse bolaget nummer 1.

Det är vid dessa tillfällen jag är glad att vi har Jon Karlung, och är glad över att jag är kund hos Jon Karlung.

Av WDac
Skrivet av Peached:

Det är måhända inte N95-klassat, men skulle jag se någon använda ett munskydd med RGB-ljuseffekter ute bland folk så skulle jag hålla mig långt borta, för använder man ett sådant har man inte alla hästar hemma.

så tänker jag om folk överlag som gillar RGB produkter till sin PC.

Av WDac
Skrivet av Larsioni:

Att det överhuvudtaget finns en marknad för den här produkten visar på hur ofattbart korkade gemene man har blivit.

RGB-munskydd

ja, RGB tillbehör är löjligt imo, men detta är från Covid tiden, inte nutid, lagens kugghjul snurrar långsamt.
Så detta är inte en ny produkt, och inte ett nytt fall. Men uppgörelsen har just skett...

Att kalla folk "ofattbart korkade" under de första två åren av Covid, speciellt i länder utanför Sverige som var betydligt hårdare styrda under denna period visar snarare du är ofattbart korkad.

Om någon köper produkten idag, så skulle jag nog säga att personen är lätt påverkad av propaganda, och är i allmänhet rädd för allt, tyvärr.

Av WDac
Skrivet av car2ns:

Ja dom vill ha lösenord för att låsa upp saker, men dom vill inte ha det i klartext ... När du skriver in i ditt lösenord så skickas det som en kalasbomb av massa tecken etc så, nej, dom vill inte ha ditt lösenord på det sättet du skriver på.

Däremot om du sparar lösenord i webbläsaren, har den som en lösenordshanterare, ja då finns det en större risk att någon kan få tillgång till det lösenordet (plus alla andra lösenord du har) men inte Microsoft. Är ditt hat så stort att du inte kan se skogen för alla träd?

Problemet MS är att dem fortfarande har fulingar på insidan sedan Azure och O365 blev hackade. Jag kan inte lita på att MS allmänna Domän AD för "privata MS användare" är säkert. jag som nörd bygger heldre mitt nätverk och PC park här hemma med andra lösningar, så som lokala konton med mera.

Av WDac

Cool produkt, men jag lägger inte den typen pengar på en sådan produkt. Speciellt inte när jag inte ser nyttan med den för mitt jobb och mitt privatliv utan mer som en "cool" pryl. Jag är säkert blind och ser inte möjligheterna, precis som med AI, där jag inte för ens nu börjar hitta användnings områden för mig i arbetet.

Av WDac
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Varför göra detta i sverige? Jag ser inga fördelar. Det känns som om företag som har satsat på hypen Ai insåg att de ej tjänade så mycket pengar på detta och de hittade då en annan inkomstkälla.

Jag tror mycket på Ai men ser naturligt att det blir en Ai bubbla som IT bubblan. Där IT bubblan resulterade inte att folk slutade använda datorer, bara mer förnuft med vilka investeringar man ska göra.

Varför? För bolagen får kraftigt reducerade elpriser i några av fallen och kylningen är effektiv. Tex som EcoDataCenter där all server värme går ut på fjärrvärme nätet och värmer hela Falu stad.

Så visst finns det fördelar för dem. och i vissa fall så kommer de undan skatt, tex Amazon och Google är de två största skattesmitarna när de gäller skatt och moms för EL. Nu skriver jag smitare, för det är vad dem är i mina ögon. men de har fått reducerad skatt av politikerna medans politikerna inte fattare att en Datahall behöver max 5 anställda på platts. de har ofta trott att när Google och Amazon kommit till byn att de skulle ge arbetstillfällen. men icke. inte ens byggnationen av hallarna gjordes av Svenskar. utan Balter.

Av WDac

förändrat landskap? det vi har idag med alla olika streaming tjänster är samma skit vi alla var förbannade över när allt bakades in i parabol avtal eller kabel-TV avtal kors å tvärs! det är faktiskt värre idag med tanke på antalet tjänster! men och det är lika dyrt som då också om man packar ihop samma typ av utbud som man hade då.

Hela poängen med streaming var att ha allt på ETT och samma ställe, så som NetFlix var förr. innan Disney, HBO och andra drog sig ur NetFlix och skapade egna streaming tjänster!

Av WDac

hahaha vafan, jag är ju gammal nog att ta de här konsult uppdraget xD

EDIT: som värds läget är nu när de kommer till IT säkerhet så är nog Win 3.11 ett av de säkraste. Finns inga hackers som vet hur de funkar xD

Av WDac
Skrivet av joakim99:

För egen del så tycker jag att det är väldigt skönt att kunna beställa på nätet och sedan hämta i butik. jag tror aldrig jag har handlat något på webhallen eller för den delen inte utan att ha beställt innan.

Det är ju trevligt när man bor i en stad som har en av butikerna, oavsett om man pratar WebHallen, Inet osv.
För en annan som bor i "fjällen" som Batra kallar det så är butikerna helt värdelösa.

Ironiskt nog är "fel" Bratra roligast.

https://static.bonniernews.se/bildix/api/images/02gwciTaNhdFpSNS...

Av WDac
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Du är inte ensam att sakna hobbex. Även Clas-olsson var superrolig om man går tillbaka längre i tiden.

Jag tänker på alla radiostyrda leksaker, grymma ficklampor, kikare, nattkikare, spexsaker, luftgevär, mopeddelar, ångmaskinleksak etc.

Det som har hänt är att dessa förbaskade datorer har gjort att folk får mindre tid till att pilla med andra saker. Detta kombinerat med ens mobiltelefon som ersätter hur många delar som helst.

ja och här hemma i Dalarna så finns det inte många som gillar dagens "Classe butiker och utbud".
Man brukar höra, "ända sen HON tog över har de gått utför, bara tantigt krimskrams säger masarna här hemma.

jag köpte trim toplock till min Honda MT50 i en Hobbex butik.
jag drömde om RC flygplan men vågade aldrig prova på RC flyg, men jag titta alltid på flygplanen i katalogen å drömde att jag en dag skulle ha råd och våga. idag är jag inbiten RC flyg nörd med flygplan på 2.2 meter vingspan och Jet Trubin motorer och även 2 meters ww2 flygplan med 55cc motorer.

https://www.youtube.com/channel/UCpE4GTzWw_kSLldo1ySmEhA

Folk är lata och bekväma, de orkar / vågar inte ta ett kliv ifrån datorn. det är människor som inte riktigt hann lära sig att hantera datorer och telefoner. de gick för fort, lite annat med oss som varit med i PC svängen sen tidigt 1990 tal.

Av WDac
Skrivet av sleepyoh:

Jag har tre tankar när det gäller teknikmagasinet.

1. Deras årliga tävlingar där man skulle hitta "bluffen" i katalogen, det här är typ 15+ år sen långt före smart phones och på den tiden man var en "nörd" om man hängde på internet/sweclockers. Det var fortfarande förlöjligande att vara nörd då, idag bär jag det med ära.

2. Deras gentleman ball scratcher dom sålde, en liten arm, ett rundstål cirka 10mm tjockt 20cm långt med en liten metallhand på liggandes i en lådan låda. Gentleman ball scratcher.

3. Deras liknande ovan, skivstång för penisen. En väldigt liten skivstång med ett U i mitten och små mini-vikter på sidorna för att.. Träna något annat än dom vanliga muskelgrupperna.

Detta är teknikmagasinet för mig. Lite grand motsvarigheten till Wish innan liknande fenomen blev en fluga

Sista jag bluff omgången jag minns var när jag jobba på Visma Retail, 2010 var det. Vi var flera på 3rd line support som satt å leta bluffen i katalogen.

Av WDac
Skrivet av anon344829:

Det jag skulle göra om jag köpte upp Teknikmagasinet:

- En fysisk butik i Sverige, med gamla klassiska logotypen. Fokus på nostalgi & unika prylar, så som man minns det från 90-talet. Butikens fokus är att gå runt ekonomiskt på en enda butik: det finns inga expansionsplaner eller någon webshop över huvud taget. Vill du uppleva Teknikmagasinet, kom till adress X, unik i Sverige.

- Noga utvalda prylar. Man kan förboka Collector's Edition av speciella spel & andra samlarprylar som har med spel/film/kultur att göra. Du kan bara boka i butik. Det är en unik upplevelse att befinna sig i butiken: den diamentrala motsatsen till storskaligt, massproducerat, etc. Vi letar upp riktigt udda prylar som de flesta inte känner till.

- Butiken har kaffe/enklare fika, med klassiska ståendes spelstationer med N64/SNES/PlayStation. En hörna där man kan "hänga" i butiken. Du är välkommen att bara hänga.

"Det där skulle aldrig funka ekonomiskt!" Jo, det skulle det. Hela konceptet bygger dock på passion, det kan inte vara någon driven entreprenör bakom. Den lilla speciella klädbutiken i småstaden som har legat där i 50-år? Tänk så. Passion, passion, passion.

jag har en RC Hobby Handlare här i Falun som kör de stuket, webshop finns, men bara en bråkdel av allt som finns i hans butik. Han vill ha in kunderna i butiken. Hemsidan med Webshop är bara ett skyltfönster, även om du kan beställa saker där.
Han är en av de få Hobby handlare i Sverige som säljer bra grejer till bra priser. och han är ofta billigare än konkurrenternas webshopar, både i Sverige och EU.

Tråkiga är att gubben är gammal vi kanske får behålla honom i max 5 år till innan han går bort. han gick i pension för flera flera år sedan. han är en bra bit över 70, men har också den bästa butiken. Folk från hela Sverige kommer tills hans källar butik på sommaren. Det ända jag inte kan köpa av honom är Jet Turbin motorer och reservdelar av KB RC Hobby & Service.

han är även en av de få som fortfarande säljer balsaträ i Sverige. Jag och några till köper på oss balsaträ om vart annat för att bygga privata lager till dagen han försvinner.

Av WDac
Skrivet av walkir:

Jag vill ha tillbaka gamla Hobbex istället!

Ang. Teknikmagasinet, så försökte jag köpa tillbehör till min iPhone 15 Pro nu i mellandagarna, men allt kändes extremt tråkigt och generiskt där.

Har Kjell&Co, Webhallen och Clas Ohlson i samma köpcentrum, så Teknikmagasinet är något man mest bara passerat förbi.

ja gamla Hobbex var betydligt bättre. De vad dåtidens "plast å kast" produkter men de hade även bra produkter av bättre kvalité.
De har inte TeknikMagasinet, Kjell & CO, PartyKungen osv. de är mest "roligt skräp".

jag är iaf trött på att det är skräp. jag köper heldre något med mer kvalité även om denna kategori av saker är svårt att hålla kvalité och lagom prisnivå som folk betalar för i allmänhet.

Av WDac

jag förstår inte varför Teknikmagasinet envisat´s mer att inte förändra sig själva och viktigaste av allt, att synas. jag har glömt bort TeknikMagasinet pga jag inte ser dem. plus att de har så många konkurenter. Teknikmagasiner behövde nog förändra sitt produkt utbud om de skulle ha överleft.

Av WDac
Skrivet av giplet:

Jag är ansvarig för några team med utvecklare, och funderar i nuläget inte på att kräva närvaro på jobbet. Teamen har själva bestämt att man vill vara på kontoret två dagar per vecka, och det har hänt att jag varit på personer som inte följt den överenskommelsen om det varit systematiskt. Men annars är det inget som jag driver eller vill driva. Eget ansvar måste råda.

Något som jag dock har funderat på är att jag faktiskt inte får ut samma nytta när folk jobbar hemma.
Vi satsar på teamwork. Jag vill inte ha personer som är ansvariga för egna saker. Är någon sjuk eller slutar måste det finnas någon annan som tar över. Får någon problem så hjälper man osv osv.
Min upplevelse är att det är mer fokus på individen när man jobbar hemma och mer fokus på teamet när man är på kontoret. Tyvärr vet jag inte om det finns någon lösning på detta. Egentligen så måste all kommunikation skifta till Slack (eller annan onlinekanal som man kommit överens om) så fort en person inte är på kontoret, annars blir den personen utanför. Jag ser inte att detta riktigt händer fullt ut.
Med detta vill jag säga att det är viktigt att förstå vilken arbetsmodell som används där man jobbar. Är arbetet mest individuellt så spelar det kanske ingen roll. Men om man ingår i någon form av sammanhang där man måste samarbeta dagligen så tycker jag att det är rimligt att arbetsprestationen också utvärderas ifrån det. I det fallet tror jag det är lättare att vara på kontoret, för då slipper man tänka på det, men det lämnar jag upp till var och en att fundera på.

Detta är olika inom olika områden, inom it funkar detta bättre då vi inom it och utveckling är mer introverta. Vi har inte behovet av att socialisera på kontoret i samma utsträckning.
Vi kör med ett teams möte i kalendern som sträcker sig från 8 till 20:00 som fungerar som ett digitalt VoIP kontor där man kan sitta och snacka skit under dagen eller fråga kollegor div om man känner för det. Det har fungerat bra i 3år nu.

De här med hur mycket man får gjort är olika från person till person, jag får mer gjort om jag inte finns tillgänglig på kontoret och blir konstant avbruten. När jag är på kontoret så är jag sjukt ineffektivt och får väldigt lite gjort men de sociala cheferna är nöjda.