Inlägg

Inlägg som HarmlessWarrior har skrivit i forumet
Av HarmlessWarrior

Finns finns inget enkelt svar om att överskrida hastighetsbegränsningar skulle vara fel eller inte. Det handlar helt om situationen och konsekvenserna. Det är osmakligt att köra för fort där det finns fotgängare och cyklister i närheten eller många skarpa svängar. Det är osmakligt att vara så aggressiv och aldrig stanna så att andra måste anpassa sin körning radikalt.

En lågt trafikerad motorväg är det bara kul att se när folk kör snabbt. Sen måste man tänka på att olika bilar har olika bra höghastighets kontroll. En tung E-klass MB kan kännas som en pansarvagn i 120 medan man blir rädd som passagerare vid samma hastighet i en lätt Toyota Yaris. Kanske ingen av dem hinner bromsa om något händer men å andra sidan så händer det så sällan. Det är ungefär som att sluta flyga eftersom det ibland händer att flygplanet störtar.

Liv är för övrigt inte heligt så som många här verkar tro.

OP bör dock passa sig för att köra för fort med MC. Allt för många har fått skador för livet med dessa.

Av HarmlessWarrior

Stockholm är iofs världens 22:a dyraste stad(bubbla på g dock). Problemet med hyresrätter är det sinnessjukt korrumperade kösystemet. Hyresrätter ärvs(förvisso lagligt), hyresgäster köps med fulavgifter och det är inte tillräckligt lönsamt för att bygga nya. Många väljer att placera sina barn i kön direkt när de föds för att på så sätt försöka få en plats.

Av HarmlessWarrior
Skrivet av MBY:

Ja? Läs igen. Och en gång till. Sedan ännu en gång. Tills du fattar. Jag har INTE förnekat technoapoptos. Det jag gjort hur jäkla tydligt som helst är att separera "skitprodukter" i största allmänhet från technoapoptos.

"Konsumtionssamhället" är en klyscha och dess "orsak" beror inte på planned obsolescence i någon vidare bemärkelse."I någon vidare bemärkelse" är det samma som "i stort sett ingenting". Sen kan konsumtionssamhällets orsak tolkas på olika sätt.

Skrivet av MBY:

Skitprat och du vet att det är skitprat. Jag har alltid på detta fora slagits för svenska termer när sådana är tillgängliga. Exempelvis har jag flera gånger förklarat att det heter "teslatransformator" och inte "tesla coil". Men där det inte finns någon given svensk term är det ofta både klumpigt och oprecist att översätta (eller direktöversätta). Vet du vad svenska wikipedia har för uppslagsord för fenomenet? "Crippleware". Nu råkar det vara så att jag ser en subtil skillnad mellan cripple-by-design och crippleware, varpå en försvenskning av det senare (typ vingklippt mjukvara eller liknande) skulle förlora än mer i stringens. Samma historia för vendor lock-in. Har du allmängiltiga svenska termer som folk känner igen eller begriper så presentera dem och jag ska börja använda dem på studs. Jag använder hellre föråldrade svenska termer än engelska/svengelska och svenska termer närhelst de finns. Men jag tänker inte göra egna översättningar bara för att.

Tänk om våra förfäder hade tänkt på samma sätt. Det hade till exempel inte hetat dator eller TV-spel utan komputer och videospel. Så länge det rör sig om vardagliga sammanhang måste enspråkighet vara högsta prioritet.

Skrivet av MBY:

Att jag använder "technoapoptos" här är förresten ett undantag och jag har klart och tydligt deklarerat att jag hittat på en helt egen term (just DÄRFÖR att jag undviker engelska om det går men jag tycker samtidigt att "planerat åldrande" luktar mer pensionssparande än teknik. "Planerad död" hade varit bättre, helt i parallell med apoptos [programmerad celldöd]. Prefixat med det allmängiltiga grekiska och indoeuropeiska "techne" minus "e" blir "technoapoptos" en utmärkt term tycker jag. På engelska, latin eller grekiska hade det nog blivit "technoapoptosis"). Kom för fan inte och säg att jag slarvar med språk med flit.

Jag gillar technoapoptos men inte det andra.

Skrivet av MBY:

Du menar väl dessutom "medvetet designfel"?

Det låter faktiskt bättre. Ett annat alternativ är medveten feldesign.

Skrivet av MBY:

Det trodde jag också. Du slutade ju skriva i din egna trolltråd sedan dina intellektuella ohederligheter och pseudovetenskapliga argument blev för uppenbara. Jag trodde du lärt dig något. Ack så fel!

Jag har skapat ett monster. Ingen hederlig människa vågar sig in dit längre. Jag tycker Alakai sammanfattar läget rätt bra:

Skrivet av Alakai:

Hur mycket jag än uppskattar off topic och spårade trådar så kan jag inte finna kopplingen mellan lärare i nödvärn och intellektuellt underlägsna pirater.

Sanningen är dock att jag inte fann något nöje i att diskutera källkritik. Hur många megainlägg jag än gjorde som innehöll argument med slående logik så var enda reaktionen Källa! kombinerat med hyckleri. Även fast det egentligen inte behövs tvivlas på att piratkopiering i stort sett skadar industrin som alla vill ha kvar.

Skrivet av MBY:

Edit: Att du sedan insinuerar att jag sagt saker om upphovsrätt eller piratkopiering som jag inte sagt är kanske förståeligt med tanke på att du har en bisarr uppfattning om vad jag skriver i allmänhet.

Touché

Skrivet av MBY:

Så, du har tolkningsföreträde av mina inlägg? Du är duktig på orera du, men ingen substans i denna mästrande ton. Vad är det för åsikter som är falska och vad är det som strider mot förnuft? Hör det ens till trådens ämne? Bry dig inte om att svara om det inte har med ämnet att göra. Nej, detta är bara komiskt. Du har mage att säga att du förstår mina inlägg bättre än alla andra, inklusive mig?

I en värld där Transformers 3 är en av de bäst säljande filmerna kan inte främlingars tolkningsförmåga litas på. Därför har jag som bokläsande människa en överlägsen åsikt vad gäller tolkningar.

Skrivet av MBY:

Edit: Och som vanligt noterar jag att du citerar selektivt och undviker att svara på direkta frågor. Vilka är "mina" teorier och vad är det för effekter jag överdriver?

Ena teorin var att technoapoptos inte fanns, vilket tydligtvis visade sig itne vara någon teori. Den andra var den om piratkopiering.

Av HarmlessWarrior
Skrivet av donic1989:

monopol strider mot eu's konkurans regler och lagar. därför har vi avskaffat apoteks monopolet tror också systembolagets monopol snart är ett minne blott.

Vad är det värsta de skulle kunna göra? Sverige är det enda land i Europa med kontroll på statskassan. I och med att Frankrike väljer rött och vill återföra 30h-veckan och sänka pensionsåldern till 50 kan vi lika gärna hoppa ut nu innan båten är helt under vattnet.

2014 blir mitt första val och jag kommer taktikrösta KD. Jag ogillar Alliansens utsäljande av järnvägen, planerat förbud för vapenexport, könskvotering, oförändrat slösande av skattepengar, ovilja att bekämpa korruption i kommunerna; men de är iaf bättre än om S fick makten igen. Det får inte hända alltså kan vi inte riskera att KD hamnar under 4% spärren.

Enligt mig är det bästa taktiken för att klara konjunkturen att låtsas som ingenting och hoppas att det går över. Det som händer inom Sveriges gränser påverkar knappast världsekonomin och därför borde vi inte ens försöka med stimulanspaket eller ökat spenderande.

Av HarmlessWarrior
Skrivet av MBY:

Öh, nej? Jag har spenderat åtskilliga inlägg i tråden att försöka övertyga andra om att planned obsolescence (technoapoptos) existerar eftersom vissa tror att det "inte går att bevisa" eller liknande. Hur tusan läser du egentligen?

Det är därför att det är så konstigt att du inleder det första inlägget så här:

Citat:

"Konsumtionssamhället" är en klyscha och dess "orsak" beror inte på planned obsolescence i någon vidare bemärkelse. Man kan och bör skilja på sketen kvalité och planned obsolescence. Det förra handlar om att använda billiga komponenter och material och helt enkelt strunta i om produkten fungerar om 1, 10 eller 50 år medan det senare handlar om medveten förstörelse av den egna produkten så att dess livslängd kan bestämmas till att dö tidigare än vad som är möjligt. Alltså någon sorts "anti-ekonomi" där man plöjer ner resurser i att försämra något. Det säger sig självt att detta arbete inte har något värde, så ingen ska behöva betala för det.

Skrivet av MBY:

Va? Vad är sammanhanget? Jag har tydligt och klart deklarerat att jag inte vill använda termen "planned obsolescence" därför att det är engelska och jag har mycket svårt att stava till det. Samtidigt har jag sagt att den svenska termen "planerat åldrande" är dålig och föreslagit termen "technoapoptos" i stället. Vendor lock-in och cripple-by-design har jag skrivit eftersom det är väletablerade termer. Berätta vilka de svenska termerna är och jag ska genast börja använda dem. Jag är inte precis den som föredrar att använda engelska eller svengelsa på ett svenskt forum, och det borde du veta, du är ju inte precis reggad här idag.

Au contraire! Du envisas alltid med engelska termer. Vendor lock-in = Inlåsning till ett företag/ låsa sig till ett företagsprodukter. Cripple-by-design hittas bara 35 gånger på Google var av en träff i den här tråden. Men det skulle översättas till medveten designfel. Ibland får man tänka efter för att översätta på ett bra sätt.

Skrivet av MBY:

Förklara?

Jag trodde vi hade diskuterat det här. Piratkopiering är ett reellt problem och alla vill egentligen att upphovs rätt ska finnas kvar. Att säga något annat är tokigheter.

Skrivet av MBY:

Det finns ju sådana företag. Vissa har ju varit sådana företag men "gått ner sig". Ericsson och IBM släppte förut nästan aldrig en produkt innan den ansågs färdig, avlusad och stabil. Så är det inte idag, åtminstone inte på konsumentsidan. Det är ingen slump att båda dessa mer eller mindre lämnat konsumentsidan helt, eftersom billigare skitprodukter svämmar över.

Intressant. Men satsade de lika mycket på reklam och exklusiva butiker som mitt drömbolag skulle gjort? Att gå in flagskeppsaffärer ska vara som ett besök på Stockholms operan ungefär.

Skrivet av MBY:

Snälla, nästan gång läs inläggen du citerar ordentligt. Det blir liksom lite pinsamt annars, speciellt med tanke på att du åtminstone försöker vara seriös.

Jag läser dem och läser dem korrekt. Problemet är att du försöker ta strid för åsikter som är falska och dessutom strider mot sunt förnuft. Dessa debatter kan dessvärre inte vinnas hur bra man än är.

Av HarmlessWarrior

Verkar som man måste ha gjort någon större insats för att få denna titel. Därför föreslår jag Sir. Haxalot till titeln Ärketroll för hans insatser. Både som varning för ovetande forumiter och som straff.

Skrivet av donic1989:

http://www.sweclockers.com/profil/10965-pale

:/. kommer ihåg han den tråden han skrev i riktigt sorgligt att han gick bort. rest in peace.

Det var både tragisk och vackert att läsa. Otäckt att han skrev med en viss håller er uppdaterade känsla och det.

Av HarmlessWarrior
Skrivet av MBY:

Jag såg också dokumentären och detta är ett ämne jag är mycket intresserad av!

Men dokumentären var något osaklig och saknade röd tråd. "Konsumtionssamhället" är en klyscha och dess "orsak" beror inte på planned obsolescence i någon vidare bemärkelse. Man kan och bör skilja på sketen kvalité och planned obsolescence. Det förra handlar om att använda billiga komponenter och material och helt enkelt strunta i om produkten fungerar om 1, 10 eller 50 år medan det senare handlar om medveten förstörelse av den egna produkten så att dess livslängd kan bestämmas till att dö tidigare än vad som är möjligt. Alltså någon sorts "anti-ekonomi" där man plöjer ner resurser i att försämra något. Det säger sig självt att detta arbete inte har något värde, så ingen ska behöva betala för det. Phoebuskartellens effekter var också överdrivna och den fick faktiskt begränsad omfattning i slutändan.

I dokumentären implicerades att lampor idag skulle kunna brinna för evigt. Well, visst kan man skapa en lampa som brinner väldigt mycket längre än idag, men då blir ljuset mer i det röda spektrat, mer varmt och man bränner bort mer energi i form av värme. Att moderna glödlampor har kortare livslängd än en glödlampa från 1910-talet beror på att dagens lampor lyser hetare och därmed har högre verkningsgrad samt har högre effekt. Det är mer eller mindre ekvivalent med att köra en lampa på lägre effekt. En modern 100-wattslampa kanske är (grovt sett, jag förenklar något) i princip en lampa som 1912 hade sålts som 40 watt. Kör en 100-wattslampa med lägre spänning så att den utvecklar 40 watt, så kommer den hålla i år och dar och lysa ungefär som en 40-wattare från 1912. Enkelt uttryckt.

Jag såg dokumentären precis och innan jag läste ditt inlägg tänkte jag inte på det där med billigare varor och Kina-kvalité(till regissörens försvar nämner de faktiskt detta runt 13:30 svt tid). Jag håller nu med dig till viss del men jag tror du överdriver effekterna dina teorier som vanligt. Om du bor i ett hushåll med Elektrolux, Husqvarna, Klippo och Dux är det helt omöjligt att förneka planerat åldrande. Deras produkter är absolut skit. Det är lite som family guy avsnittet Excellence in Broadcasting(för övrigt en av FGs bästa avsnitt) där Brian visar upp sin nya kollektion av american made produkter. Det blir ännu tydligare om man kollar på Mercedes Benz eller HP.

Citat:

Detta, tillsammans med vendor lock-in är något vi måste stoppa och det mest naturliga sättet är att låta produkter slåss i en marknad i stället för i domstol. Regelivrare vill säkert lagstifta bort problemen i tillverkningsledet om de får frågan men jag tror mer på konsumentmakt. I många fall finns inga alternativ (antingen inga konkurrerande produkter eller konkurrerande produkter som är lika kassa), så det måste vara möjligt att reklamera en produkt och samtidigt behålla den. Hur någon kan välja en Apple-produkt med icke utbytbar batteri är t.ex. för mig obegripligt och ett hån mot rationellt tänkande. Här handlar det om att Apple får sina patent modifierade och att piratprodukter tillåts. Mot vendor lock-in så måste piratproduktion och piratkopiering vara tillåten.

Det sparar förvisso plats och andra egenskaper, men jag håller med dig. Människor slutar aldrig förvåna mig. Idag kan man inte ens välja telefoner med utbytbart batteri. Många pundare där ute sitter och hype:ar "smart phones" och hur revolutionerade det är men sanningen är den att min gamla Symbian s60 kan göra fler saker än de flesta moderna telefoner(förvisso långsammare).

Jag blev utsatt för ett dilemma här om dagen. Tre halverade priset för 3Total under en begränsad tid och bjöd på en telefon. Man fick då välja mellan fyra stycken. iPhone 4s, Sony Arc S, HTC någonting och Nokia Lumia 800. iPhone är uteslutet och Android är bara för copycats utan heder. Som ni kanske vet AVSKYR jag Microsoft men älskar Nokia(R.I.P riktiga Nokia). Jag blev bannad från forat för att säga att WP7 kommer suga och försöka banka vett i fanboys men så slog tanken misantrop mig igen, tänk om jag har fel. Kan verkligen 93% av alla datoranvändare ha fel om MS? Kanske överreagerar jag, kanske MS inte är så farligt som jag minns, kanske de har ändrat sig. Så jag beslöt mig för att testa. Ojojoj ödesdigert misstag. Den är förvisso snabb och har bra molntjänster men du blir så sjukt ägd MS hela tiden. Du måste använda Zune för att lägga in musik och uppdatera telefonen, det finns ingen filhanterare, IE Mobile är klarar inte en mängd sidor ordentligt och saknar grundläggande funktionalitet. Enda programmeringsspråket de tar är C# och MS tar rekordpriser för appar i butiken vilket gör att allting kostar ca 20kr mer än de gör på iOS. Hur det kan finnas människor ibland oss om är beredda att försvara MS alla produkter och moderatorer som bannar folk som påpekar att de har sina brister är sjukt. Hur människor kan ha låtit telefonmarknaden gå från Symbian till det här gör mig arg.

Citat:

Detta ser jag som något som hänger samman med licenser och patent. Det skapas en artificiell marknads-skadande pseudomarknad för jurister och ekonomer som inte har någon bäring på faktiska värden eller är till gagn för samhället. Jag föreställer mig antingen en mörk framtid där vendor lock-in och planned obsolescence tillåts fortsätta och produkter blir stängda och dåliga och inga alternativ skapas,

Du sa nyss att det inte fanns.

När jag var mindre tyckte jag om att blanda in engelska för att det lät häftigare. Jag brukade också slänga mig med termer som jag visste att bara insatta höll koll på. En dag påpekade min svenskalärare (<-- förbättrad version av svensklärare) att det inte alls gjorde mig häftigare och istället var ett tecken på dålig språkkänsla. Hon påpekade också varje mongo kunde slänga sig med obekanta termer som förvisso var effektfull för det otränade ögat, men mest var fånigt för oss andra. The Blind Watchmaker är inte en bra bok för att det använder svåra termer utan för att den förklarar på ett intressant sätt.

Citat:

där en påhittad kamp förs mot pirater,

Och där nådde inlägget sin kvalitetsbotten. Varför siktar du på att förstöra alla dina inlägg med tokigheter som dessa?

Citat:

spridare av idéer och verktyg och kreativa människor och idéer, en kamp som förs av ett skrå av jurister och ekonomer och där "värde" är något konstruerat, eller enljus framtid där open source och open source hardware är norm/lag och företag konkurrerar med sina produkter på lika och rättvisa villkor på en öppen marknad. En sann och intellektuellt hederlig kapitalist älskar företagande och äganderätt, inte företaget eller särintresse. Ja, givetvis måste man få skydda sitt eget företag med alla till buds stående medel, men vi har problem när dessa medel är juridik, inte produkter. Det förra är påhitt, det senare är själva bevekelsegrunden för företagande.

Jag tänkte också påopen source när jag såg dokumentären. Hur många gånger har man inte hört att datorn är "gammal och seg" när de oftast bara är Windows som har segat ner sig. Trotts att vi haft Ultimate Edition extra delux på både Vista och W7 så är det alltid någon uppdatering som misslyckas. Detta händer aldrig på Linux. Stängd mjukvara fungerar bara inte.

Citat:

Det jag inte förstår är varför vi konsumenter accepterar inbyggda batterier eller chip som håller koll på hur många utskrifter en skrivare gör? I fallet med chippet (EEPROM) så betalar vi ju för komponenten som är direkt dålig. Produkten skulle vara billigare utan den, och bättre! Varför tillåts det? Varför får inte en sådan produkt försäljningsförbud av myndigheterna? Var skickar jag räkningen för chipet jag inte finner mig i att betala för? De ingenjörer som ägnar timmar åt att skapa en sådan "lösning", sover de gott om nätterna? Varför driver de inte en kula för pannan?

Jag har också tänkt på det där. Skulle det vara möjligt att driva ett elektronikföretag som bry sig om kunden? Jag skulle vara en storkonsument deras produkter isf. Kolla bara på fanboy krafter och dagens sätt att skapa sig en identitet genom sina prylar. Om man visste att företaget inte konstant försökte lura dig på pengar borde alla valfärdas dit. Det skulle kunna bli exklusivt märke(tänk dig Apple pris + 1000kr) som dessutom satsar på miljö. Frågan är vart efterfrågan är som störst och hur man samtidigt leverar någonting nytt på den marknaden. Kanske telefoner igen. Jag vet att många har misslyckats men nu är tiden inne. Langa de första boot to Gecko och andra udda OS. Apple håller på allt bli för mainstream vilket betyder att hipsters borde överge det snart vilket är där vi kommer in. Problemet är att vi måste ha en startbudget på ca 1 miljard kr.

Av HarmlessWarrior
Skrivet av sorksat:

Ja tyvärr lite dyrt. 10 000kr tycker jag den borde kosta.

Själva tanken med Ultrabooks är att man ska slippa ha samma modell som fattiga människor. Finns det något värre än när man ser någon pundare sitta med samma modell som dig? Nu när Apple är förstört hade jag hoppats att Ultrabooks blev räddningen.

Skrivet av 14ccKemiskt:

Årets mest bokade köp.

Okay

Av HarmlessWarrior
Skrivet av Alakai:

Du syftar naturligtvis på Privatpersoners användning av datorer och Internet 2011? Som tidigare länkats från någon tråd här på Swec? Eller du kanske syftar på Statistisk årsbok - Informations- och kommunikationsteknik, valfri utgåva?
Well, vad som sägs där är att en fjärdedel av befolkningen fildelar, inte att en fjärdedel av befolkningen ständigt ägnar sig åt illegal fildelning.
Lurk moar.

Det står inte ens fildelar utan har fildelat. Det borde alltså vara mindre än 20% - 25% som aktivt fildelar illegalt. Alltså finns det fortfarande någon slags kundkrets som betalar för sig.

Citat:

EDIT: Jag känner till den gamla siffran 1.2 miljoner. Den har gått varm och ljummen i piratkretsar under en lång tid. Det är dock fåtal som ens minns källan, och jag har den inte lokalt på datorn och hittar inte via SCB. Men du har ju uppenbart länken och sitter och trycker på den nu, redo att banka ner mina argument i linoleumgolvet, ayt?

Informations- och kommunikationsteknik 2009 Avsnitt 256 och sida 252

Av HarmlessWarrior
Skrivet av MBY:

Då får du väl rota upp dessa poänger då?

Vad om detta då #62

Citat:

1 Nej, det är inte uteslutande. Men spelindustrin och den globala ekonomin är en större del i detta än piratkopiering. Men framförallt har den som påstår annorlunda bevisbördan eftersom det inte finns någon effekt på ekonomin som inte är förutsägbar, det finns ingen "nettoeffekt" som behöver förklaras. Nöjesindustrin följer ekonomin som den alltid gjort. Så om du vill skylla saker på pirater får du börja med att visa att ekonomin ser annorlunda ut än vad som förväntas.

Den försämrade ekonomin är inte ens i närheten av den försämrade försäljningen Sverige, USA

Citat:

Edit: Jag förnekar inte att företag faktiskt förlorar till piratkopiering.

Bra, då minskade tokighetsfaktorn

Citat:

Det jag vänder mig emot är 1) den bisarra kvantifieringen av dessa förluster

Det är förvisso sant att alla nedladdningar inte är förluster

Citat:

och 2) klassificeringen/tolkningen av dessa förluster som incitament till att göra "något åt piratkopiering" snarare än "göra något åt affärsmodellen".

Det som skiljer detta från droskor och annan verksamhet är att de flesta njuter av affärsmodellens frukter men vägrar betala. Ni kan inte påstå att ni gillar storbudget spel och samtidigt kräva att de ska anpassa sig till en plusminus noll investering med hög risk.

Citat:

3. Nej, det är ju inget jag ens berört! Sluta lägg ord i min mun. Piratkopiering är en naturlig följd av utveckling och en logisk konsekvens av effektivare produktion.

Varför länkar du då till denna:you-will-never-kill-piracy-and-piracy-will-never-kill-you/

Citat:

Hur översätter du marknadsandelar till "förlorar minst"?

Förutom att ta upp mer av nöjespengarna är det också den enda som inte backar i princip.

Citat:

Och sluta förutsätta saker som ska bevisas. Du har inte ens belagt "förlorar" och ändå använder du det som premiss.

Återigen, du bara hittar på saker här. Inga siffror, inga data som kan valideras visar du upp.

Sluta förminska kunskaper till länkar. Alla vet väldigt mycket mer än vad de kan länka till. Du har förövrigt lika lite bevis för att saker och ting inte skulle vara så som jag har att det är så. Den där länken drog tex slutsatsen att filmindustrin inte förlorar pengar till piratkopiering pga de mest nedladda filmerna ändå inte gick med förlust.

Citat:

Jaså? Jag trodde du sa att den minskade?

Musik och film har minskat medan den tillsammans har ökat. Dock inte i de nivåer som den borde främst tack vara pirater.

Citat:

låt bli att argumentera ö.h.t.

Det räcker för 95% av internet men av någon anledning inte för dig. Istället för den som är bäst på att argumentera är det den som drar fram flest länkar och inte den som kan argumentera i dina diskussioner.

Av HarmlessWarrior
Skrivet av Alakai:

]Nu har du visserligen dragit siffran ur arslet, då den är baserad på Sveriges illegala fildelare ställd mot folkmängden meeeen om vi låter oss i godan tro använda oss av din siffra samt de drabbades ekonomiska kunnande så får vi fram att:

Så siffror från SCB är inte att lite på. En undersökning mha 1.2miljoner människor väger mindre än din uppfattning. Toppen great!

Skrivet av MBY:

Samtliga frågor felställda.

För att de motbevisar det ni trodde var sant?

Citat:

Definiera gärna "ordentligt insatt"? Är det en historiker? En ekonom? En jurist? En kvantfysiker? Ja, vem är "ordentligt insatt"? Det är misstänkt likt "ingen sann Skotte"-argumentation.

Någon som jobbar med det dagligen eller vet hur det var innan.

Citat:

Och varför skulle inte företagen vara lyhörda för fel förklaringsmodell precis som alla andra?

För att deras dagliga liv beror av att veta vad som påverkar deras verksamhet. Du tror inte de skulle ha hört talas om att piratkopiering enligt vissa till och med gynnar musikindustrin. Jag är övertygad om att de har mycket bättre koll än vad den genomsnittlige piraten har.

Citat:

Om jag har fått för mig att mitt företag förlorar på pirater i betydelsen att det finns verkliga försäljningstillfällen som gått förlorade och att dessa var huvudorsaken, skulle väl jag också använda mig av det medel som står till buds? Detta kallas - har jag för mig - för "jäkla Japaner"-syndromet och utvecklades i USAs bilindustri på 70- och 80-talen eller möjligtvis Sillicon Valley - när det gick bra var det egna förtjänster, egen personal som var kompetent och gott ledarskap. När det gick dåligt berodde det inte på inkompetens utan det var någon annans (Japanernas bilindustri/kiselindustri) fel.

Eller om det är jäkla maffia syndromet. De ickekorrupta italienska politikerna skyller dålig tillväxt och stabilitet på maffian.

Citat:

Ingen har påstått att donationer är "framtidens frälsande affärsmodell". Det här är en ledande fråga till "pirater", "hur ska industrin tjäna pengar". Det gäller att inte låta sig luras här och tro att man är skyldig att svara. Mitt svar är "det är inte mitt problem". Och så är det. Det är knappast min sak att hitta en fungerande affärsmodell som är immun mot pirater eller mot lågkonjunktur eller mot dåliga produkter eller mot konkurrentens bättre produkt, etc. Rent krasst, om musikern inte kan tjäna pengar på sin musik får väl denne hitta ett jobb. Samma sak med skådespelaren, programmeraren och författaren. Kan du tjäna pengar på skådespeleri? Fint, jättebra! Kan du inte? Synd, hitta någon försörjning så du kan fortsätta med din hobby. Exakt vad är knappast mitt eller någon pirats problem. Eller någon konkurrents. Eller statens. Det är helt ditt egna bekymmer!

Om vi hugger ner våra skogar idag och ser till att utsläppen ökar enormt så är det inte mitt eller någon annans problem om det blir problematiskt i framtiden. Det är framtida generationers. Om de inte kan lämna husen pga för höga halter av tungmetaller i luften får de helt enkelt stanna inne eller lösa det. Om älgen inte kan anpassa sig för frijakt året runt får naturen anpassa sig och hitta på en bättre art eller sluta finnas.

Sluta ta del av frukterna av industrin samtidigt som ni kräver att de ändrar på sig. Om ni vill ha frimusik fyll telefonen med inspelningar från gatumusiken i tunnelbanan.

Citat:

Jag värnar om en fungerande marknadsekonomi (och jag har inte alls argumenterat mot ekonomistyrning/blandekonomi även om jag ogillar det av _helt andra skäl_), men det är viktigt att vara intellektuellt hederlig: en företagare värnar främst om sitt företag, inte om marknaden som helhet. Som utomstående är det knappast lämpligt att tro att företagaren är representant för en fungerande ekonomi.

Det finns inte en enda sektor i Sverige som klarar sig på konstgjord väg. Ingen vill leva i en renmarknadsekonomi.

Citat:

Ingenting låter så illa som "antipirat"-sidans argument. Det som klingar allra mest falskt är när dessa talar sig varma om företagande och vill mena att piratkopiering är "vänster". Det är som att påstå att din konkurrent är "vänster". Det är faktiskt helt opolitiskt.

Pirater brukar alltid dra till med att isolera nöjesindustrin och göra i deras värld fungerande argument men som kollapsar i en stor smäll om man så mycket som sneglar mot att ersätta valfri annan verksamhet.

Av HarmlessWarrior
Skrivet av Murrmel5:

Det du skrev om tyska högskolor makes sense. Men tror du inte att folk "i branchen" iaf har hyfsad koll? Eller?

Låt oss först göra det klart att jag än så länge aldrig haft ett riktigt jobb eller slutat gymnasiet. Jag tror dock inte folk utanför Sverige känner till svenska universitet. Jag tvivlar på att jänkare kan huvudstaden i Sverige ens en gång. Dock kan de säkert efter lite googlingar upptäcka att vissa skolor ligger närmare huvudstaden och huvudstaden betyder för det mesta att det är serious business.

Jag råkar dock veta att man på ingenjörslinjerna får betyg från 1 till 5 i vissa ämnen och högsta betyg är ett internationellt tecken på begåvning,

Skrivet av Zotamedu:

Intressant nog är det många som tycker det är ett plus att fly hemstaden och komma bort från familj. Har många kompisar som tyckte det var jätteskönt att komma bort och starta ett eget liv. Fast det beror nog rätt mycket på ens relationer till övriga släkten.

Vilka studenter har råd med häftiga krogrundor på stan?

Jag har hängt med en del studenter från Lund och jag har inte alls samma bild som du.

Låter mest som om du vill hänga på Spybar och vaska skumpa med dina andra backslickpolare.

+1

Det där är varför jag hatar människor i min omgivning. De ska alltid hålla på med någon slags landskaps nationalism och hitta på anledningar varför Stockholm skulle vara bättre. Stockholm kanske är större än Lund men det är fortfarande ingen storstad internationellt sett. Larvigt att se ned på andra för att man är millimetervis bättre på vissa punkter.

Av HarmlessWarrior
Skrivet av bigmac pro:

, och om folk kan få saker gratis varför ska dom då betala, det är ingen som gör det.

För att stödja artisten att kunna livnära sig på konst och för att således få mer av det goda?

Citat:

Har något en gång varit gratis så kan man inte ta betalt i den branchen mer, the cat is out of the bag, och den har inga planer på att hoppa in där igen.

Det har under samma period alltid funnits amatörmusik men folk har varit beredda att köpa premium ändå.

Citat:

Man få hitta något annat att tjäna pengar på. bara för att man en kort stund kunde tjäna pengar på något betyder inte det att det alltid ska gå. Utvecklingen går framåt. Man kan inte sälje hästdroskor längre för vi har bilar nu, men internationella hästdroskeförbundet verkar inte pusha i riksdagen för staffskatt på bilar för förlorad intäkt. Varför gör dom inte det? Ja dom kanske insåg idiotin till slut, vem vet? Dom gick vidare till andra brancher där man kunde tjäna pengar istället.

Jag kan förstå att du inte vill åka med häst och vagn men hur många låtar i din favoritplaylist är gratis?

Citat:

I dagens samhälle så kan man bara tjäna dom pengarna kunden är villig att betala, och gemenen man värderar musik och film genom internet till ett värde av 0kr, mer än så är det inte. Trist men sant. Det finns inget stöd för upphovsrättslagar hos allmänheten så det kommer inte ändra sig. Allmänheten klassar inte upphovsrättsbrott som brott. Gråzon på sin höjd. Kanske lite omoraliskt?

Jag tror inte någon villa ägare en kall vinter tänker fan vad kul när han ser elräkningen trots han ser elektricitet som något självklart. För övrigt är de siffror jag sett var femte pirat och av dem kanske ännu färre piratar på ditt sätt istället för test innan köp.

Citat:

Att med maffiametoder försöka få folk att betala för saker dom inte vill kommer aldrig att fungera.

Testa bara att inte betala nästa räkning och kolla om inte någon får dig att betala den tillslut ändå. Det är inte vackert men ibland enda utvägen

Citat:

Sen att det inte finns några som helst belägg för att mediabranchen ens förlorar några pengar alls det är ganska irriterande hos folk.

Du säger själv att tack vare fildelning vill inte längre någon betala och att hela branchen kommer gå under i sin nuvarande form. Hur kan du samtidigt hävda att branchen inte förlorar pengar? Till och med förespråkare måste fördöma denna logik.

Citat:

Sen bara så du vet, när hitler börjar dyka upp i poster på nätet eller relaterat skit som din rasbiologi, som du verkar tycka om, då är diskussionen förlorad och den som spelat "hitlerkortet" gör bäst i att inse att den har fel och be om ursäkt till alla.

Kalla du mig vid rasist samtidigt som du försöker läxa upp mig om att inte kalla andra nazister, som jag förövrigt inte gjorde?

Ta lärdom av JesperT. Utan att själv bete sig ordentligt är det svårt att ta kritiken på allvar.
[quote
Bara för att folk laddar ner olagligt (en lag som inte har stöd hos allmänheten) så betyder inte det att dom skulle köpt nåt.
Ingen har förlorat några pengar.[/quote]

Om du inte bara hade kunnat ladda ner det hade du varit beredd att gå mycket längre för att få tag på det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av HarmlessWarrior
Skrivet av Alakai:

Skillnaden mellan att sälja sina produkter och få donationer för sitt arbete är mycket liten i en värld där gratis är ständigt närvarande.
För producenten innebär det ingen skillnad, då konsumenten köper/donerar för de produkter de anser vara värda att köpa/donera för, eller så gör de inte det.
För konsumenten innebär det ingen skillnad, antingen köper man eller donerar man för produkten, eller så gör man inte det.

Endast var femte sysslar med piratkopiering. 80% tycker alltså att det inte är värt att gå runt att betala. När någonting är donationsbaserat får det nästan alltid lägre intäkter än annars kolla tex humble bundle genomsnittspriset är lägre än vad det kostar att köpa ett av spelen separat.

Citat:

EDIT: För att svara på dina frågor så kan jag säga att jag har inte den blekaste varför någon inte gör eller varför någon gör på ditt eller datt sätt.

Gör det då. Du kanske kommer fram till att svaren inte är så själv klara som de låter.

Skrivet av bud_bundy:

Orsaken till varför folk piratkopierar något skiljer sig från var gång de gör det. Att någon gör det för att spara pengar, så gör personen gärningen för en bra personlig anledning och det är alltså ett bra argument för att göra något.

Är detta riktat till mig? Som du ser i första inlägget har jag alltid hållit med om detta.

Citat:

Och om det skulle visa sig att de får tillskansat sig mindre pengarna tack vare samhällsutvecklingen förändras, så måste man först visa att detta är ett stort problem innan man pratar om att införa mer fascism. Alltså det är fullkomligt irrelevant om författare, skådespelare, programmerare etc skulle få mindre pengar. Istället ska man påvisa att klimatet för dessa personer idag är så hårt, så att samhället håller på att gå miste om dessa "kulturverksamheter" och vi måste införa mer fascism för att åtgärda detta.

Det klarar sig nu men vad händer när den äldre generationen går bort? Andelen pirater kommer stiga mot skyarna. Vem ska betala och vem ska få det gratis?

Industrin växer pga ordentliga överskott som lockar investerare och vi har sätt exempel där piratkopiering dödat företag.

Citat:

Dessutom tycker jag hela upphovsrätten är lite fascistisk. Varför ska folk som inte har råd med något, inte få kopiera detta utan att någon kostnad uppstår? Det är lite åt religionshållet och börja angripa folk som t.ex. arbetar på en söndag.
Man kan fråga sig om upphovsrätt är en så bra ide på att reglera visas försörjning, om man samtidigt extremt begränsar folks rätt till att ta del av information?

Det är sällan varan som kostar, det är den uteblivna intäkten. Att inte kunna sälja en produkt är som att få den stulen. Frågan är också vem som ska betala om inte användarna. Det kostar nämligen mer än ström att fixa fram en kopia ur ingenting.

Skickades från m.sweclockers.com

Av HarmlessWarrior
Skrivet av JesperT:

Det är antagligen betydligt vanligare att yngre personer piratkopierar, eftersom de inte har pengar nog att köpa de spel, filmer och musik de vill.
Därför kan det säkert ibland upplevas som att pirater är mer obildade än andra. Du har väl helt enkelt diskuterat med några tolvåringar eller liknande. De är ju självklart mer obildade än andra i snitt pga åldern.

Med det sagt så måste jag "tyvärr" hålla med övriga här i tråden i vad de skriver, även om jag kan förstå att det kan kännas jobbigt för dig att ha alla emot dig.
När du skriver "Herp derp att ladda ner är inte samma sak som stöld. Sakens finns kvar hööhöö" som ett exempel på hur "motståndarna" resonerar så sätter du knappast den intellektuella nivån speciellt högt själv.

Argumentet som du raljerar över är fullständigt giltigt. Jämförelsen med stöld är helt absurd. Som du skriver : "saken finns kvar".
En stöld innebär att någon blir av med något, vilket uppenbarligen inte är fallet här.

Till skillnad från MBY och hans pajkastande kumpaner så är det synd att jag tvingas gå så hårt mot dig. Jag är ledsen men jag kan inte annat tycka att det där är ett obildat argument. Större delen av tråden ägnades åt att diskutera varför och vi kan inte börja om.

Skrivet av Alakai:

Well.. det är så det ser ut idag. En produkt finns redan ute gratis, bara att ladda hem. Om man inte vill ha den gratis så kan man alltid stödja upphovsmannen genom att köpa produkten istället för att använda piratkopian.

Det där liknar inte ens det jag beskrev. Varför fixar de inte egna länkar och laddar upp i full kvalité själva? Varför tillverkas konsoller med DRM skydd. Det finns många som är övertygade om att de inte väntar sig att man laddar ner det först

Skrivet av bigmac pro:

Det där är ren pseudovetenskap.

Jag tycker X oavsett om det är sant eller inte, och nu försöker jag trolla med siffror för att det ska verka som jag har rätt på något sätt. Så fungerar pseudovetenskap. Tvärt emot riktigt vetenskap m a o.

Vad intressant. Jag brukar själv dra paraleller åt andra hållet. Pirater är ett gäng populister som tror alla problem har enkla lösningar och hatar på folk som tjänar pengar. Jag brukar också jämföra dem med rasbiologer som flitigt ignorerade viss fakta och höll upp annan. "DVD intäkterna har gott ned och varannan hyrbutik har fått stänga men biointäkterna har gott upp. Det är ett tecken på att piratkopiering inte gör någon skada"

Skickades från m.sweclockers.com

Av HarmlessWarrior

Öppen förfrågan till alla pirater.

Om det var så industrier inte förlorar pengar till piratkopiering eller till och med tjänar på den, varför jobbar de då så hårt för att motverka den? Borde de inte vara rätt angelägna om att veta vad som är bäst?

Varför har vi inte sätt några lyckade företag som jobbar för donationer? Om piratkopiering var fri kunde de lika gärna länka från deras egna hemsidor och säga att de väntade sig donation på x kr om du fortsätter använda det?

Varför ser vi inga större artister som inte använder skivbolag.

Varför är det alltid någon student eller bloggare som argumenterar för piratkopiering och aldrig någon seriös människa som är ordentligt insatt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av HarmlessWarrior

@MBY

Här är besöksadressen till Stadsbiblioteket: Sveavägen 73, 113 80 Stockholm. Där har jag gömmt alla mina poänger och statistik i böcker om detta ämne på över 600 sidor.

Vissa av de länkar du gav mig argumenterar inte ens för din åsikt och andra innehåller felaktigheter. Glynsky & Pete är nog den värsta förövrigt, jag har sett folk argumentera för att 9/11 är en bluff på ett mycket mer övertygande sätt. Men om jag har förstått dig rätt hävdad du följande:

1. Musikindustrin påverkas inte av piratkopiering, det är spelindustrin och den globala ekonomin som leder till minskning. Ungdomar spenderar i regel allt de kan utan onödig lyx.

2. Oavsett hur många som blir pirater skulle vi sätt en liknande kurva där nöjesindustrin växer.

3. En av de ledande orsakerna till piratkopiering är dålig service som lätt kan fixas till.

1. Det är fascinerande att den industri där det svårast att kopiera förolorar minst. Jag antar att det bara är min skola där de enda iPhone är tre Apple-vägrare och en totalt ointresserad av teknik. iOS har 52% av marknaden och det har aldrig varit billigare att få tag på all sortselektronik och möbler.

Alla kanske inte har råd med att spela med Titleist i Båstad men de flesta har råd att spendera på onödig lyx. Musikanvändandet har kanske minskat men inte i den grad som siffror visar. Utan piratkopiering hade nöjesindustrin fått mer och Apple hade kanske inte kunnat blåsa folk lika stort. Piratkopierare vill ha iPad magnetic case och musik men låter oss andra sponsra det så att vi får dra ner på annat.

2. Nöjesindustrin har växt för att befolkningen har växt. Europa har nästan dubblerat sin befolkning på 30 år. Dessutom har BNPen växt enormt under samma period.

Inte sällan försvarar tjuvar sig själva genom att säga alla skulle gjort lika dant i min situation och det är en vanlig uppfattning bland pirater att alla kopierar. Detta är dock inte verkligheten. Anledningen till att vi ser en ökning i spel är förutom fler potentiella kunder och bättre teknik att tillräckligt många betalar för sig.

3. Det finns många bra tjänster idag och säg inte bara lös det utan att peka på en möjlig lösning istället. Ibland kanske inte en sådan finns. Många klagar på pris utan att tänka på att lägre pris är möjligt. Spotify ger bara något mer åt artisterna än piratkopiering tex.

"Jag noterar att du inte svarar på frågor. Antagligen för att du inte har något svar." Många av dina inlägg bygger vidare på något du nämnt i början. Om jag motbevisar det i början skippar jag att säga samma sak igen. Vilken fråga påstår du att jag missat?

"Vill du vara så vänlig att belägga dina påståenden i stället för att rapa upp dem om och om igen?"
Som du vet skriver jag från en mobiltelefon. Jag kan inte se flash(som jag för övrigt tycker alltid funkar dåligt), min pdfläsare är begränsad, jag kan högst ha sex tabbar. det är således ingen lek att länka till en massa sidor.

Jag tror dock inte det går att hitta statistik på allt som sägs. Hur kan man räkna ut hur mycket större industrin hade varit om piratkopiering inte hade funnits tex. Man kan inte räkna ett nedladdning som en försäljning enligt tidigare exempel med 700k. Du vet dessutom redan min åsikt om samhällsvetenskapliga undersökningar.

"Du kan ej heller lyfta frågan om en mer intellektuell debatt om piratkopiering när du bara försöker fördumma den ännu mer."

Mitt ursprungliga mål med tråden var inte ens att ha någon diskussion om piratkopiering utan att få det bektäftat att pirater i regel är sämre på att framföra argument och förstå argument samt att minska antalet gånger man hör exempel argumentet bli avfärdat på det sättet. Notera dock att man tycka det är felaktigt och att inte alla argument är obildade. Du är tex en av de bästa piraterna jag sett. Du har fortfarande fel men du har tom fått mig att se på saker lite annorlunda. Det här med ungdomarnas begränsade digitala budget har du överdrivit men det är något som kanske stämmer men jag inte tänkt på.

Angående på kapitalism och hotet mot kultur. Så har min åsikt alltid varit att idelogier tillhör 1900-talet. Gör det som fungerar istället för att följa sjuka ideal. Ingen vill leva i en råkapitalistisk värld. Det är förvisso sant att kulturen inte kommet försvinna totalt men många med mig vill gärna ha det som det är med 5 årsspel och mångmillion filmer. Pirater skulle inte ladda ner om de inte ville ha det så.

Skickades från m.sweclockers.com

Av HarmlessWarrior
Skrivet av MBY:

Vilket skulle bevisas. Det har du inte gjort. Innan du så gör finns inget att diskutera.

http://www.nytimes.com/2010/01/22/business/global/22music.htm...

Alla studier som gjorts visar att intäkterna går ned och den enda rimliga förklaringen är illegal nedladdning.

Citat:

"Laglig rätt"? Så, det handlar egentligen om att piratkopiering är dåligt därför att det är olagligt, inte tvärt om?.

Hur kan detta vara din slutsats?

Jag tror jag hittat din själsfrände. Ni har exakt samma argument.
Tide goes in tide goes out http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F&gl=SE#/watch?v=2BC...

Skickades från m.sweclockers.com

Av HarmlessWarrior
Skrivet av MBY:

Hehe, nu ska alltså piratkopiering jämföras med stöld trots allt?

Det stämmer, jämföras. De har liknande konsekvenser.

Citat:

Ingen har givetvis någon lagskyddad rätt att tjäna pengar på X. Så är det redan.

Inte tjäna pengar men att äga det de producerar. Industrin har laglig rätt att kräva att folk inte får kopiera deras produkter.

Citat:

Belägg tack! Framförallt belägg på att gruppen "storkonsument" är fullt jämförbar med gruppen "pirat". För om "storkonsument" är ett företag som kan köpa CAD-mjukvara för $100000 så är det icke-jämförbart eftersom en pirat aldrig hade köpt mjukvaran.
1) Vem är din storkonsument och var är de (empiriska!) belägg på att denne spenderar mest?
2) Var är dina belägg på att en pirat skulle kunna "konverteras" till en sådan, vilket är förutsättningen för att resonemanget ska hålla?

Detta är ett forum och inte en internationell samhällsvetenskaplig mässa. Studier kan göra argument bättre men man får i första hand gå på tankeexperiment och logik. Jag är skeptisk till samhäldsvetenskaplig "empiri" som någon slags absolut sanning och jag känner inte till någon studie om detta.

Citat:

Alternativet är som sagt att använda mindre, inte betala mer.

Du gör misstaget som är vanligt för de som är så inbitna kopierare att de glömmt hur de brukade göra. Man behöver inte köpa 500 DVDer för att se 500 filmer.

Men ja. Troligtvis måste de använda mindre och sluta parasitera på de som betalar. L'Oreal kanske får se en sänkt inkomst om de inte har råd att dränka sig i Diselparfym varje morgon.

Citat:

"Direkt fel"? Ok, fram med riktiga källor eller var tyst. Den vetenskap på området jag känner till vittnar om direkta motsatsen, piratkopiering ökar intäkterna på grund av synergieffekter.

Kolla på länken som listades i tråden om musikförsäljning i Norge till att börja med. Tydlig minskning i takt med att fler i den yngre generationen skippar att betala. Kolla hur många skivbutiker vi har idag jämfört med hur det var förut.

Citat:

Nej, det är inte alls uppenbart. Men kör till, säg att filmindustrin förlorar något på det. Än sen då? Det visar bara att affärsmodellen är icke-ideal, att pengainsamlandet ska ske i samband med att filmen visas och att en film kan kosta hundratals miljoner att göra. Det är faktiskt inte mitt eller ditt problem om filmindustrin väljer en affärsmodell som fallerar. De får - precis som alla andra - rätta mun efter magsäck.

Det här är inte hållbart av flera anedningar. Du tycks hata jämförelser men jag tänker fortsätta.

1. Om piratkopieringen inte hade funnits hade den fortfarande funkat. Det är mer av ett rättsligt problem än ekonomiskt.

2. Man kan inte vänta sig att något ska revolutionera sig självt men ändå bruka frukterna. Det vore som att släppa vargskyddet och låta evolutionen ha sin gång

Skickades från m.sweclockers.com

Av HarmlessWarrior
Skrivet av Whippoorwill:

På min planet är inte Danderyd hela Sverige. Visst finns det sådana som du beskriver men de är knappast i majoritet.

Jag får medge att jag inte känner många utanför min uppväxt ort tillräckligt bra att ha ett hum om hur de sköter sin ekonomi. Som ung tror jag vi har det rätt jämlikt. Alla får 1050 kr/månad och studierna är gratis. Jag har svårt att se hur man lyckas få 1050 till ett existens minimum om man bor hos sina föräldrar och får gratis mat.

Citat:

Nej, argumenten är inte absurda, däremot är det tröttsamt generaliserande argument från båda sidor och de blir inte bättre av groteskt överdrivna paralleller

Att hävda att digitala industrier inte ska få kräva att få betalt pga någon djungellag är absurt. Det tydligaste sättet att visa det är genom att överdriva.

Citat:

En hel del av dem som bemöter dig här -inklusive mig- är inte reservationslösa förespråkare för illegal fildelning men du uttrycker dig så fruktansvärt drygt och osympatiskt att det är fruktansvärt svårt att ge dig cred ens i de fall man ger dig rätt.

Möjligt. Jag är dock den ödmjukare parten. Ni har dragit trollkortet fyra gånger.

Skrivet av Whippoorwill:

Du missförstår argumentet. Poängen är att det inte går att resonera så att det är 70000 i uteblivna intäkter för att folk inte hade haft de summorna att spendera.

Det är säkert förlorade intäkter men långt ifrån i den omfattningen.

Det är ju det jag alltid försökt säga. Jag spenderar inte ensam 70k men ser film på tex licenstv.

Citat:

Jag tycker själv inte det räcker som argument men det är säkert så att om jag har Officepaket och Adobe mm på hemdatorn så kommer jag säkert föredra dessa på jobbet och arbetsplatser i sverige brukar vara noga med att köpa sina licenser.

Eftersom dessa företag i princip har skaffat sig monopol på marknaden klarar du dig inte utan dem. Genom att ladda ner PS premium tar du bort en potentiell standard försäljning.

Citat:

Vad menar du förresten med 'Ni' och 'vår kultur' ? Kulturen är gemensam och det finns ingen tydlig uppdelning i vi och ni..

Den kultur vi betalare har betalat för är lika mycket vår som svensk sjukvård tillför skattebetalarna
Skickades från m.sweclockers.com