Inlägg

Inlägg som Mr 3D har skrivit i forumet
Av Mr 3D

Sa du resultat? Ja, mer än såhär får du inte än...

http://i.imgur.com/pAZaATr.jpg

http://i.imgur.com/jAL6aXL.jpg

http://i.imgur.com/odVBjxy.jpg

Kabeldragning under progress!

Av Mr 3D
Skrivet av All3z:

Tycke det var sjukt när Brodholm gjorde sitt chassi själv men du har fan tagit det en bra bit längre med dina block. Bra jobbat.

Ja, vafasen. När man ändå är igång är det väl lika bra att gå all-out!

Skrivet av Mizzarrogh:

Ja, verkligen som sagt.

Jag är också nyfiken på insticks SSDn Kul att du skog till på den, ser potential att modda den, men designen passar ju i övrigt, antar det var det som styrde va? (skojar bara)

Jo, det är ett mindre helskotta att få bort repor och ränder, blir utöver det lätt fult om man blästrar för hårt också tycker jag, så slipduk och tålamod is tha shit... Lönar sig att lägga ned tid på förarbetet även om det kan vara en pest ibland att slipa i timmar...

Skrivet av WillBjorG:

Med tanke på de senaste nyheterna så förutsätter man nästan att det blir vattenblock även på Intel SSDn?

Som vanligt ett mycket stiligt bygge, följer med häpnad

Ang. SSDn, jag har ju sett blocket, men jag tvekar på att jag kommer vattenkyla den. Tror nämligen det kommer bli lite för plottrigt, sen även att det är lite tight om tid. Dreamhack är ju om 6 veckor nått.

Skrivet av Jorvin:

Detta är det bygge som jag är mest imponerad över hittills på sweclockers, och kommer nog att vara svårslaget
Du har inte funderat på att ställa upp i några modtävlingar? du har min röst om du skulle.

Jag kommer ansöka till DH casemod championship, och bör ha rätt stor chans att komma med.

Om du vill se chassit IRL är det bara att besöka DH!

Av Mr 3D
Skrivet av Larskrister:

@Mr 3D: Jag är lite nyfiken, varför slipar man 800 och sen blästrar?

Jag blästrade med 2.5bar och väldigt fin blästersand, hade jag blästrat direkt efter fräsningen hade fräsbanorna synts igenom, trots fina ytor från fräsningen. Jag putsade med 800 duk bara för att få bort ytorna från fräsningen och andra ytdefekter.

Hade jag istället blästrat med säg 4bar, då hade jag fått bort fler defekter från fräsningen, men hade istället skapat djupare kratrar, det är inget som hade synts innan anodiseringen, men det finns risk att det blir flammigt efter anodiseringen.

Av Mr 3D

Ni har väntat på en uppdatering så länge, men här kommer den!

Kan börja med de senaste inköpen.

http://i.imgur.com/zWUCW4J.jpg

Köpt hem SSDer till bygget, en Intel 750 400gb PCIe SSD, och en Samsung 850 1TB SSD.

Chassit har plast för 2st 2.5" SSDer och tanken var först att ha 2st såna, en till OS och en till lagring. Men Intel släppte ju sin 750 SSD, och den var ett MÅSTE! Intel SSDn får vara till OSet, medan Samsung SSDn får vara till lagring, hade kunnat köpt 2st 1TB SSDer till lagring, men det tillät inte plånboken förtillfället....

http://i.imgur.com/LorMuVQ.jpg

Nått mer jag har köpt hem var en flödesmätare.

http://i.imgur.com/jnY4Ggj.jpg

http://i.imgur.com/PmuPoqb.jpg

Dock så såg panelen på den hemsk ut, så jag körde fram en ny. Ska även försänka skruvarna till den, men gör det senare.

http://i.imgur.com/8QvzSpd.jpg

http://i.imgur.com/JlhzCmy.jpg

Jag har ju gått all-out och byggt backplates till både CPU och VRM, var lika bra att bygga en backplate till X99an med när jag ändå var igång...

http://i.imgur.com/p1rfXjr.jpg

Med tanke på den nya frontpanelen jag gjorde till reservoaren(någon tidigare post) så är de vanliga stop-pluggarna för korta i gängan(kombinera det med dålig design på reservoaren). Svarvade fram en ny plugg med lite längre gänga som ska sitta där.

http://i.imgur.com/Ms7IgSB.jpg

CPU/VRM blocket har jag putsat och klarlackat, jag vill ju inte att blocket ska ärja och bli fult...

Stop-pluggen jag svarvade, den klarlackades med.

http://i.imgur.com/iEY7Pwo.jpg

http://i.imgur.com/TJr4byJ.jpg

http://i.imgur.com/v5NxVuS.jpg

http://i.imgur.com/bB553xx.jpg

http://i.imgur.com/Waw8G2b.jpg

Snart dags för anodisering!

Alla bitarna putsades ner till 800 duk och sen blästrades de. Shroudsen har jag dock bara blästrat på insidan och lämnade den putsade ytan på utsidan.

http://i.imgur.com/1Hlpz5Y.jpg

http://i.imgur.com/ySLPkAv.jpg

http://i.imgur.com/ViaigpI.jpg

http://i.imgur.com/Xm8GiV2.jpg

Jag kommer inte riktigt ihåg hur mycket jag har pratat om startknappen, men tanken är att den inte ska synas i fronten. Med tanke på det så är jag tvungen att matcha borstningen i plåtarna med min knapp.

Det första jag gjorde var att ta en skrotbit aluminium, fräsa upp ett hål i den så knappen passar perfekt(med nån hundradels spel), sen spänna fast den i skruvstycket så det nyper bra, det är viktigt att knappen och skrotbiten ligger kant-i-kant, jag gör detta för att inte skada knappens kanter när jag går på med putsduk.

Jag putsade med 120 duk för att försöka matcha borstningen, ytan blev dock väldigt grov, så jag putsade lite med 800 duk för att bryta topparna.

http://i.imgur.com/9lOvo1k.jpg

Iväg till anodiseringen med bitarna! Jag lämnade bitarna och passade på med ett litet studiebesök hos anodiseraren på samma gång. Här är några av baden som bitarna doppas ner i, det är nog ett 30-tal olika bad som står på raken.

http://i.imgur.com/35RUy9S.jpg

Bitarna tillbaka, blev jäkligt fina faktiskt!

MEN anodiseraren råkade göra lite fel, han tappade nämligen 2 av panelerna i nått av baden... Så det var ju bara på och göra nya...
De var nämligen för dåligt uppspända på fixturen så när roboten doppade ner fixturen i badet måste de ha lossnat.

http://i.imgur.com/vQc6daT.jpg

http://i.imgur.com/bXQb0cr.jpg

Då anodiseraren förstörde mina bitar var det bara på och köra nya. Jag fick ringt vattenskäraren så han körde fram nya råämnen till mig, sen fräste jag alla konturer själv, jag vattenskar ju även innerkonturerna tidigare, men insåg att de funkar lika bra att fräsa.

Iväg med dessa plåtarna till anodiseraren igen...

http://i.imgur.com/U69OnXn.jpg

Medan jag väntar på plåtarna kan monteringen påbörjas!

Shroudsen är monterade, sen bilden togs har jag även monterat fläktar och temp-sensorer. Det sitter 2st temp-sensorer på insugsluften och 2st på utgångsluften. På så vis kan jag få ett medelvärde på de båda sensorer för att eliminera mätfel.

http://i.imgur.com/4BmW5v5.jpg

Jag visade lite med startknappen tidigare, nu är den även anodiserad och fin. Den kommer inte sitta här som visas i bilden, men det är bara för att visa skillnaderna i borstningen. Det är inte 100% perfekt, men det blev faktiskt väldigt bra!

http://i.imgur.com/ZWQ0gic.jpg

http://i.imgur.com/I8h08me.jpg

http://i.imgur.com/CzQBw5m.jpg

Det sista kan jag bjuda på lite helhetsbilder. Radiatorn är monterad och kabeldragningen lite lätt påbörjad.

Jag kommer fortsätta med kabeldragningen, sen har jag även lite smågrejjer kvar att fräsa. Men det närmar sig färdigt projekt!

Av Mr 3D

Kul att ni uppskattar det, och det börjar ju lida mot sitt slut(dock fortfarande många tillverkande timmar kvar...

Vilket som så vill jag uppdatera er lite om läget, just nu är det fullt upp med jobbet, projektet, och allt å inget. Projektet i sig fortlöper ju, bara att jag är lite(läs: VÄLDIGT) dålig på att uppdatera er om det. Har tagit krafttag med vissa grejjer som jag tror ni kommer gilla, men det kommer senare när jag faktiskt gör en vettig uppdatering...

Tillsvidare så ska jag ge er nått att suga på...

http://i.imgur.com/cjBcxUb.jpg

Av Mr 3D
Skrivet av FlashTec:

Grymt jobbat

Måste ju bara undra om du har egen privat fräs eller om du har en på jobbet som aldrig används med tanke på alla timmar du lägger på tillverkning. Kör du med någon form av automatik som gör att programmet stannar om frysen går av?

Tack, du!

Fräsen är jobbets. Men grejen är den att som verktygsmakare av formverktyg har vi väldigt korta serier, bitarna jag kör på jobbtid i denna fräsen har inte så långa körtider så den behöver tugga flera dygn(bara för den inte har någon palettväxlare), så på eftermiddagarna och helger står den still.

Om verktyget går av är inget fräsen känner av, finns nyare maskiner med liknande funktioner men inte den jag körde i. Jag såg att den hade gått av när den var klar, ögonmåttade att det var 0.5mm som var rimligt att köra om, sen bara startade programmet på nytt.

Av Mr 3D

Tack grabbar! Än är det ett litet tag kvar på projektet, men vi börjar närma oss slutmonteringen... Som jag ser det nu så är det inte många detaljer kvar att tillverka! (Allt måste ju putsas och så innan anodiseringen, men tillverkning är det inte mycket kvar.)

Denna helgen har varit produktiv, har kört fram en ny kopparbas till CPU/VRM blocket och ett fönster(?) till reservoaren.

http://i.imgur.com/nDmJU5u.jpg

http://i.imgur.com/iyCF7qM.jpg

Jag har lite spillbitar borstad aluminiumplåt från när jag vargade en sidopanel, borrade 5 hål i den(i manuella fräsen/pelarborren), körde fram en fixtur i NCn, monterade plåten och körde konturen.

http://i.imgur.com/jiBA9tx.jpg

http://i.imgur.com/85dprNr.jpg

Första gången jag monterar nått i fräsen med dubbelhäftande tejp, men det gick mycket bättre än förväntan faktiskt. Köra passningar var även det inga problem.

Byggde dock upp rätt mycket grader från polykarbonaten, men kan bero på att jag hade en lite för slö fräs. Nästa gång bör jag ta en ny.

http://i.imgur.com/SwmsA9u.jpg

http://i.imgur.com/cP3aaRt.jpg

http://i.imgur.com/Zn06vRu.jpg

Blev faktiskt riktigt nöjd med resultatet! Ett fönster som ligger försänkt med aluminiumskivan. Tanken är att det ska göras samma sak på sidoplåtarna.

http://i.imgur.com/HwDfZO5.jpg

http://i.imgur.com/GjgLmD2.jpg

Ny kopparplatta på gång!

http://i.imgur.com/bE40JWj.jpg

http://i.imgur.com/2ZbEQga.jpg

Nu med inbyggd tempsensor.

http://i.imgur.com/MApI5w4.jpg

Flänsarna baserade jag på Rev 6,05. Måste köpa en ny O-ring då den gamla inte passar och sen blir det att blästra blocket, om jag blästrar hela eller bara vattenkanalen återstår att se. Anledningen till att jag vill blästra vattenkanalen, eller flänsarna rättare sagt, det är ju för det har byggt upp uschliga grader i ovankant på flänsarna, går nästan att se det i bilden...

Och hur lång tid tog det att köra flänsarna? Det tog 27h, men fräsen gick av när det var ~0.5mm kvar eller så, så jag riggade en ny fräs och körde om den sista biten, vilket tog 6h... 33h flänskörning, yes!

Kan även tillägga att projektet passerade 300h i tillverkning denna helgen...

Nästa helg har jag fullt upp med annat, så då blir det ingen uppdatering...

Av Mr 3D
Skrivet av FlashTec:

Om Rev 6.05 ger för högt motstånd vad tror du om att vrida kuberna 45 grader, tänkte att mellanrummen mellan kuberna ligger mer i flödets riktning.

Annars får du satsa på att ta fram den dyraste lösningen, allt ska ju vara sån balansgång mellan ekonomi och att det ska gå snabbt att ta fram. Den meningen kanske bör läsas med en del ironi

Kan hända att det är bättre faktiskt. Jag kommer ju inte göra fler tester av blocket, har dragit ut på tiden som det är, men kan hända att jag överväger att vrida de 45 grader bara för att få lite bättre flöde. Temp-skillnaden lär ju vara överkomlig om det vore någon.

Bara för att den är dyr att tillverka gör det att den blir mer sällsynt, därför är jag extra sugen på den...

Skrivet av littlebluebird:

När jag ser resultaten från Rev 6.05 verkar det som det viktigaste är att maximera blockets ytarea som är i kontakt med vattnet. Kan du göra fler tunnare lådor?

Vi får se hur jag gör. Jag kommer som sagt inte göra fler tester av blocken, för det har dragit ut på tiden som det är. Nästa block blir med andra ord det riktiga blocket. Men jag håller med dig att flänsarea är en av de viktigare aspekterna. Det, eller turbulensen som skapas runt varje pinne tack vare vattenkrocken.

Skrivet av criscros:

Det ser ut som om alla blocken gjorde ett jävla bra jobb att kyla ner 240w tdp, får man fråga vrf du ville gå ner så pass mycket i grader?? Ska du överklocka mer eller?

CPU/VRM blocket som jag byggde presterade inte alls bra i mitt tycke(testade dock tyvärr inte det med överklockad processor). Sen började jag testa med test-blocket och andra flänsdesigner. Testblocket var faktiskt mycket bättre redan där, men eftersom jag ändå hade börjat med testerna var det lika bra att fortsätta.

Jag kommer troligen köra en 24/7 klock på 4.5GHz, ~1.25V.

Skrivet av Flamso:

Jääävlar vad hög T-delta för XSPC-blocket ändå! Jet plates är ju det som verkligen hjälper mycket. Då får man mycket högre flöde över de delar av processorn som är varmast och du får så ouppvärmt vatten som möjligt att passera snabbt. Tillsammans med de där kuberna så lär det ge väldigt bra resultat. Anledningen till att kuberna inte finns i kommersiella block är inte speciellt svårt att räkna ut om det tog 24h.

Dääääär vill jag faktiskt påstå att du har fel(beror ju på att jag har provat... Läs denna uppdateringen får du se.) Men jag trodde dock att jet-plate skulle göra större skillnad än vad det gjorde...

Skrivet av pytonOrm:

så du har stånd ? hehehe. sett för mkt porr nu ?

Skrivet av {SWEC}Rool82:

Ja? Detta är ju en hel tråd med porriga bilder

Det har inte hänt mycket på länge, har varit fullt upp med allt och inget. Men nu blir det krafttag igen!(aka porr! )

Vi kan börja med kylartesterna.

http://i.imgur.com/3CaJBZL.jpg

http://i.imgur.com/zsSFsxd.jpg

Jag har testat blocken med jet-plates. Jag körde Rev 1.15 med de olika plattorna, men eftersom jag fick identiska resultat så valde jag att bara köra vidare med platta #2. Som mina tester visar så är användningen av jet-plate rätt överkomlig, och t.o.m. sämre i ett fall(Rev 6.05)

Nya blocket kommer jag designa med Rev 6.05 designen.

http://i.imgur.com/Z6lJztT.jpg

http://i.imgur.com/GLOMzI9.jpg

http://i.imgur.com/9dg99zP.jpg

Jag hade en plåt kvar att köra i NCn, så körde den i fredags. Blev riktigt bra med nätbrunnen och I/O-mojjen. Tyvärr kommer det inte bli lika bra passning efter anodiseringen, då de kommer nöta bort material, men det får gå ändå.

http://i.imgur.com/vn9noB8.jpg

http://i.imgur.com/x81jKxa.jpg

http://i.imgur.com/O2wy0BM.jpg

Fräste ner en försänkning för LED-lamporna i 2 av stagen. Dioderna var inte så runda och fina när jag fick de, så jag gick loss med filen och passade in de.

http://i.imgur.com/F2iNw5h.jpg

Var även att köra fram ett helt nytt stag. Har varit lite för snabb med tillverkningen med detta projekt och dålig på att ha en färdig modell, så detta nya staget får byta ut ett existerande, bara för jag ska kunna montera startknappen.

http://i.imgur.com/eSgvCZP.jpg

http://i.imgur.com/gZk3pVK.jpg

http://i.imgur.com/jgROzug.jpg

Allt körs inte i NCn! Försänkningen av skruvhålen gjorde jag på gammalt hederligt vis. I manuella fräsen/pelarborren.

Det var allt för denna gång, nästa helg borde jag köra fram en ny kopparbas till CPU/VRM blocket.

Av Mr 3D
Skrivet av biorrith:

Jag misstänkte lite grann att Rev 6.05 skulle gå svalast, å andra sidan är det helt klart den med mest flödesmotstånd också. Om det nu kan ha betydelse med en pump som D5.

Jag har ju ingen flödesmätare, så kan tyvärr inte mäta det än...

Men magkänslan säger att det inte är så farligt restriktivt som jag trott. Man har ju sett luftbubblor som färdats förbi, och det går ungefär lika snabbt som de andra blocken.

Av Mr 3D
Skrivet av Nesvop:

Rent teoretiskt så har @Mr_3D helt rätt tänk. Det ska vara kallt vatten som ska vara i kontakt med blocket så kort tid som möjligt, samtidigt som det tar upp så mycket energi som möjligt. Det som du dock skapar genom att du mixtrar med flänsar etc. är att du skapar flödesmotstånd.

Rent teoretiskt sett så är det bäst att ha en viss mängd flänsar som ger ett rikligt upptag av värme samtidigt som det inte skapar alltför mycket motstånd, för då måste pumpen köras hårdare (eller så ger den ett sämre flöde jämfört med en konstant pumpeffekt).

Intuitivt skulle jag tro att det bästa är att ha djupa flänsar över stor area (den delen som alstrar värme), inga vågor (de skapar för mycket motstånd jämfört med vad man får ut).

EDIT: Om du däremot ökar pumpens varvtal kan jag tänka mig att den designen med vågor inte alls är dum eftersom att den får större fläns-area :-).

Jag kommer ju dock alltid ha lite flödesförluster, och beroende på hur de flänsarna ser ut och prestandan man vinner tror jag det är okej. D5 är ju en rätt kraftfull pump, även på lägre varvtal.

Jag har ju dock ingen flödes eller tryckmätare, slängde iväg ett mail till Cooling Stuff för nån vecka sen, men inte fått nått svar. Antar att han har semester eller nått.

Skrivet av UnkeN:

Hur skulle det vara med ett block där vattnet går in i mitten av blocket och sedan går i en spiral ut till kanten. blir ju inte så mycket motstånd men vattnet får ganska lång kontakt med blocket. Plus att när vattnet är som kallast är den över den varmaste delen av processorn och jobbar sig utåt där det inte är lika varmt. Eller är blocket helt enkelt för litet för att det ska ge något?

Bara tankar.

Grymt häftigt bygge! Jag gillar din kunskap och känsla till detaljer @Mr_3D!

Mvh, Jakob

Jag ska grunna lite på det du sa med spiralen, men tvekar på att jag kommer testa det. Det har blivit tillräckligt många block som det är...

Nej, vad säger ni? Det har gått allt för lång tid sen förra uppdateringen...

Kan ju börja med att det har tillkommit några fler vattenblock och jag har börjat sammanställa resultaten av alla testerna. Jag har fortfarande fler tester som måste köras, har precis börjat med olika tester av jet-plates, men de resultaten publicerar jag senare. Kan köra med de jag har nu - när vattnet flödar igenom blocket.

http://i.imgur.com/K0pI5y3.jpg

http://i.imgur.com/vWEW3Cs.jpg

Ett av de nyaste blocken är detta blocket, körningen av flänsarna tog 24h. Ja... 24 timmar! Programmet bestod av över 1miljon rader med kod och var 28mb stort...

http://i.imgur.com/JyzUuuA.jpg

Här är alla block som är framtagna för tillfället. Jag tror inte det kommer bli några fler, men vi får se frammöver.

http://i.imgur.com/UMHvJhs.jpg

http://i.imgur.com/AiujbeH.jpg

Resultaten är sammanställda, det är ju dock som sagt bara med vatten flödandes igenom blocken(ja, bortsett från XSPC och IHS blocken då).

Kan beskriva varje revision för er:

Rev 1.15: Första blocket jag körde. Flänsarna har 0.6mm för vatten, 0.4mm fläns, 1mm delning på flänsarna, över en yta på 32x32mm. Flänsarna är 4mm höga.

Rev 1.25: Exakt samma som Rev 1.15, men flänsarna är 6mm höga.

Rev 1.35: Exakt samma som både Rev 1.15 och 1.25, men flänsarna är 2mm höga.

Rev 2.05: "Flänsdatan" är densamma som Rev 1.15, men jag har gjort vågor av de istället. Flänsarna är 4mm höga.

Rev 3.05: Bara för att testa vad det gör att ha flänsar vs inga flänsar alls så tillverkade jag detta blocket. Ytan är 32x32mm, med ett spel på 0.5mm för vattnet att passera igenom.

Rev 4.05: Jag ville testa hur det blev med flänsar över en större yta. Flänsarna är identiska med Rev 1.35, men istället för att ytan är 32x32mm, så är den 36x42mm. Flänsarna är 2mm höga.

Rev 5.00: Detta blocket är lite speciellt. Det monteras nämligen direkt emot IHS och sprutar vatten på den direkt. Jag ville se vad det gjorde för skillnad med att faktiskt ha koppar och kylpasta, så det är en jämförelse emot Rev 3.05. Spalten mellan processor och insprutningsplanet är 0.5mm.

Rev 6.05: För att skapa så mycket turbulens som möjligt så har jag lådor som ligger omlott, ungefär som en tegelmur. Tanken är att vattnet måste krocka emot varje pinne medan den färdas igenom blocket.

Rev 7.05: Detta blocket gjorde jag för att testa hur det gör med olika flänstjocklekar/delningar. Det är ett test emot Rev 1.15. 1.1mm för vatten, 0.9mm fläns, 2mm delning mellan flänsarna. Ytan är 32x32mm och de är 4mm höga.

Jag fick även låna ett XSPC Raystorm block av @Hiraeth för att jämföra mina emot, det ska han ha stor eloge för.

Av Mr 3D
Skrivet av biorrith:

Det är ju det som mer eller mindre är hela poängen, att vattnet ska ta åt sig så mycket värmeenergi som möjligt. Men jag är med på vad du menar, kallt vatten kyler givetvis bättre än varmt.
Det finns såklart en mängd andra sätt att bygga block som högre flöde, tunnare botten och tjockare flänsar, men jag tror du har koll på det och jag mest är ett hinder på vägen, så jag önskar helt enkelt lycka till

Det håller jag absolut med dig om! Men min teori(kan ha fel) är att eftersom man har en konstant tillförsel av kallt vatten så är det bättre att utnyttja det nya kalla vattnet än att hålla på att "krångla" med gammalt uppvärmt vatten.

Jag tycker absolut inte du är något hinder! Tycker det är bra att du vill ge mig tankeställare/idéer men i detta fallet tror jag det är bättre att satsa på andra designer. Keep em' coming!

Skrivet av Broken-arrow:

Hur kalt går cpu:n annars med normal kylning?

Vet att Intels nyare är rätt svårkylda. även om dom förbättrat det lite med haswell refresh.

Det vet jag faktiskt inte. Har inget att jämföra med, men Lucas skulle skicka ner ett XSPC block jag kan jämföra med.

Av Mr 3D
Skrivet av biorrith:

@Mr 3D: Jag vet inte vad som är bäst. En kort, bred sträcka för vattnet att kyla en längre smalare labyrint för vattnet att kyla.
Kanske kan vara värt en tanke?

http://blaserpc.com/pics/pute/wb/wb3.jpg

Jag har ju inte provat, så jag vet ju egentligen inte, men tror inte det är så bra. När du låter vattnet flöda inuti blocket en längre stund så värms ju vattnet upp mer utmed vägen, medan om du har ny tillförsel med kallt vatten så får du ju bättre temperaturer. Men visst, temperaturen på vattnet skiljer ju inte så mycket mellan in/ut. Notera dock att det bara är en teori jag har.

Får se som jag provar det framöver, men tvekar på det.

Dags för en liten uppdatering!

http://i.imgur.com/FVbwOpu.jpg

Här är alla block jag har kört fram, har blivit en del.

Det är 3 varianter jag inte visat er, det är blocket där nere i mitten, nere till höger och det allra längst till höger.

Det förstnämnda har jag bara gjort flänsar över större area, men 2mm djupa.
Detta blocket håller jag på att prova nu, men det verkar prestera rätt lika med det andra blocket med 2mm flänshöjd. Kan vara att det inte presterar bättre om vattnet har svårt att nå ut till de yttersta flänsarna.

Det mittennämnda är bara en plan yta, bara för att se hur stor skillnad det faktiskt gör mellan att ha flänsar och inga alls. Det var ju, inte helt oväntat, sämre prestanda. Ca 10C sämre än de andra blocken,. Visst, 10C är ju mycket, men att inte ha några flänsar alls tycker jag inte det var farligt alls!

Det sistnämnda är ett block som sprutar vattnet direkt på IHS, jag ville prova detta för att se hur mycket förluster jag faktiskt har med ett extra kopparlager och kylpasta. Jag har provat det och jag trodde faktiskt det skulle prestera bättre än vad det gjorde. Det var några grader sämre än de flänsade blocken, cirkus 5C.

Nu kommer jag ta det lite lugnt med testandet några dagar frammöver, men härnäst hade jag tänkt köra fram ett block med uppstickande pinnar istället för raka flänsar, se pinnarna hade jag tänkt låta gå omlott så vattnet krockar en massa gånger, just för att maximera turbulensen.

Av Mr 3D

Menar du detta vattenblocket? http://www.sweclockers.com/galleri/12972

Den snubben, ja... Det är jag...

Jag trodde jag var klar med testerna och försökte sälja det, men fick inte sålt det så det fick agera dekoration i en hylla. Tills nu, då jag insåg att jag behöver det för mer tester. Det jag håller på med nu är ju att köra fram flera kylplattor som passar till toppen i sig.

Av Mr 3D
Skrivet av GibForce:

Så här ser insidan av ett EK supremacy block typ ut, kanske hjälper forskningen lite granna.
Älskar projektet, vackert bygge och skickligt utfört.

Jo, jag har redan kollat på hur kommersiella block ser ut. Just nu provar jag ju med flöde igenom blocket, men ska snart gå på att prova med jet-plates osv.

Av Mr 3D

Hur gick det med testningen idag då? Inte riktigt som tänkt faktiskt...

http://i.imgur.com/X7dHYgu.jpg

http://i.imgur.com/8zKuGfD.jpg

Har kört fram 4 olika block. Flänsarna är väldigt lika, de 3 blocken med raka flänsar är likadana, bara att höjden skiljer. 2/4/6mm (hade ju tänkt köra 8mm, men fräsen gick av vid ca 6mm... )

Topp höger: Vågiga varianten. Utrymme för vatten, delning, antal, osv. är densamma som blocken med de raka flänsarna. 4mm flänshöjd.
Topp vänster: 6mm höga flänsar.
Botten vänster: 4mm höga flänsar, blocket är även blästrat.
Botten höger: 2mm höga flänsar.

Vattenflödet har jag från ena till andra sidan. Senare ska jag prova att gå in med vattnet från mitten och ut till sidorna.

Skillnaden då? Jag har inte studerat resultaten jättenoga men jag såg ju lite vad som hände medan jag körde testerna. Varje test har jag kört 2 gånger, för att eliminera faktorn med min montering.
Jag är väldigt besviken på resultaten faktiskt, det skiljer endast 2C mellan alla dessa designer. Och det verkar vara mellan de olika raka blocken, det vågiga blocket presterade densamma som dess raka motsvarighet. Kaaaaaannnske 1C bättre, men det är överkomligt.

Av Mr 3D
Skrivet av Mizzarrogh:

Jag har också funderat över dendär lösningen med dykröret för temperatursensorn, men din var ju som vanligt klart snyggare än de köpta.

Nu blev man ju sugen på att sätta igång igen med mitt avstannade bygge...
(Måste lösa några försäkringstekniska frågor först innan jag kan låna maskinerna tydligen, verkar dra ut på tiden... )

Finns dock många tempsensorer till vattenkylning som ser exakt ut som min, mer eller mindre. De är även snyggare imo. Men denna var ju bara tänkt till tester.

Bara att hojta till när du startat!

Kan väl köra en liten mini-uppdatering nu på nattfronten.

http://i.imgur.com/ei94Pnj.jpg

http://i.imgur.com/gMbWcHs.jpg

Hade ju bara snabb-mätt processorn förut, men nu har jag gjort det på redigt vis. Den är mätt när den är monterad i sockeln för att få med deformationen som blir med monteringskraften, och jag måste säga att det var inte alls farligt. Planheten ligger lite under 0.1mm över hela processorn, men precis i mitten där det är som viktigast. Ja, där är det bara några hundradelar.

http://i.imgur.com/r2xRRwh.jpg

http://i.imgur.com/UoGhLn8.jpg

Då mina kunskaper om simulering med både vatten och värme i CAD/FEA inte är tillräckligt bra så får jag helt enkelt testa mig fram vad som är bäst!

Första blocket känner ni redan till, det har jag ju provat förut. Men jag blästrade det idag, får se om en något grövre yta gör någon skillnad(fortfarande väldigt fin dock).

Andra blocket har jag kört vågiga flänsar i. Bredd, delning, djup, antal osv. är desamma som blocket med raka flänsar, men jag har har gjort de vågiga. Det tog 6h att bara köra själva flänsarna i detta blocket...

3:e blocket står fräsen och tuggar flänsar nu. Maskintiden beräknas ta 13h. Hade tänkt testa köra som det första blocket, men att gå 8mm djupt istället för 4mm. Vi får dock se om det funkar, jag har bara en 0.5mm fräs med 8mm frigång, om den går av inatt så kan jag inte testa med så djupa flänsar...

4:e blocket är som första blocket, men 2mm djupt istället.

Genom att köra fram lite olika block så kan jag pussla mig fram till hur blocket ska se ut. Första steget är att ta fram lite olika designer på flänsar, det andra steget får bli med jet-plate och optimering av vattnet. Det är min teori till att det kan funka bra, eller så är jag helt ute och cyklar.

Det var allt för denna gång! Men fler uppdateringar bör följa se nästkommande dagarna.

Av Mr 3D
Skrivet av Broken-arrow:

Sett block till sluten vattenkylning och där sett någon köra med vågformade blad i stället för raka som du. Sen hur plan är plattan och cpu:n?

CPU/VRM blocket har jag dock vågformade flänsar på. Testblocket har jag raka på, ändå presterar testblocket bättre. Men min teori är att det har med flänsarnas area att göra. Eftersom kislet på 5960Xen är rätt litet(jämfört med IHS) så körde jag bara flänsar över själva kiselarean, för att få en mer riktad kylning. Men verkar som om jag hade fel... Jag ska göra lite tester med testblocket för att komma fram till bästa(eller ja, en bättre iaf) flänslayout. Det jag tror jag behöver göra är att fräsa mindre/mer flänsar, över en större flänsarea. Ska även göra mer tester med att trycka in vattnet på blocket, istället för vid sidan. Förra testet visade bara en tempskillnad på ~3c eller så, men det var med en klen värmekälla och dålig(läs ickeexisterande) mätutrustning.

Processorn har jag bara mätt planheten på lite snabbt, men nånstans mellan ~0.1-0.15mm konvex. Mitt vattenblock har jag ju faktiskt inte mätt men jag vågar stå bakom att den är rätt plan. Jag tror dock inte det är de stora felet här, kontakten verkade vara bra efter jag plockat bort kylaren. Jag är dock rätt övertygad om att problemet ligger i flänsarna, och det ska jag som sagt testa mer med.

Av Mr 3D

Mizza: Ja vafasen, jag dör ju inte av att bygga en dator. Så lätt blir du inte av med mig.

Dags för en uppdatering! Som dock innehåller lite olika grejjer.

http://i.imgur.com/43AZwpy.jpg

http://i.imgur.com/5xE59MS.jpg

http://i.imgur.com/aRHcGXN.jpg

Innan jag går på det största går jag emellan med att jag körde fram en backplate till processorn.

Jag var inte nöjd med hur klen den inbyggda fastspänningen var av processorkylaren(LGA2011 har ju inbyggda M4 gängor i sockeln). Så lite halvt impulsivt körde jag fram en ny, som ersatte undersidan av originalsockeln. Jag har inte gjort det än, men ska senare borra bort M4 gängorna som går i originalsockeln.

http://i.imgur.com/HZ2mFjj.jpg

http://i.imgur.com/DlhsyM0.jpg

http://i.imgur.com/JW67lgJ.jpg

Sen sist men inte minst har jag startat systemet för första gången och har påbörjat stresstestningen av CPU/VRM blocket, vilket presterade långt under förväntan faktiskt. För att kunna ta fram ett bättre block behöver jag ha mer mätutrustning för att kunna testa olika designer på block och se vilken typ av flänsar som presterar bäst.

Till det tog jag Aquaeron, och medföljande tempprober, jag mäter lufttemp in till radiatorn, lufttemp ut ifrån radiatorn och även vattentemp. För in/ut luften har jag bara klämt sensorn mellan fläkt och shroud så fläkten blåser in/ut luften på den. Men för vattentempen. Där svarvade jag en liten detalj som monteras i en T-koppling, stiftet som sticker upp, där har jag borrat ett 1.5mm hål som jag har lagt i en temp-sensor med kylpasta och på så vis mäter temperaturen. Jag mätte även watten från vägguttaget för att få en överblick, dels hur mycket värme jag ger blocket och dels se hur mycket det skiljer i olika överklockningar. Pumpen, det är en D5 vario, pumpen är körd på pumpläge 2, vilket känns rimligt att jag kör den på sen, där är den nästintill knäpptyst.

Jag kommer troligen inte posta allt jag gör med testningen och alla resultat jag får, men kommer ge en liten överblock vad jag håller på med.

Alla tester jag kör är i load med OCCT som stressprogram, testet kör jag i ca 20-30min för att få stabila temperaturer. Först provade jag blocket i stockfrekvensaren. Processorn körde nån turbofunktion så det var 3.5ghz. Jag mätte 177w från väggen, enligt spec är TDPn på 140w, så vi kan ju räkna med att ~40w är alla andra komponenter. Det testet körde jag innan jag hade satt upp in/ut/vatten temp, men hade en termometer liggandes i rummet. Hade en rumstemp på ~25C och jag fick load temperaturer på ~62C på den varmaste kärnan.

Jag överklockade sen processorn till 4.0ghz, 1.2v(lååååångt ifrån optimerat, men ville bara ha nått som genererade värme), då drog den 256w från väggen, med andra ord ~220w värme. När jag gjorde det testet så hade jag fått upp all temperaturmätning. Jag hade då en luft in på 25C, luft ut på 29C och vatten temp på 31C. Processorn å andra sidan, den var 76C varm... Ett resultat jag är väldigt missnöjd med.

För ett antal månader sen byggde jag ett testblock för att utföra tester på. Blockets syfte var egentligen bara för att testa hur stor skillnad det var mellan att spruta vatten igenom flänsarna, eller ovanifrån. Vilket inte gjorde så stor skillnad. Men det kan ju vara de testerna som utfördes då som var dålig. Var ju trots allt inte mycket mätinstrument som användes vid den tiden. Här är blocket i vilket fall: http://www.sweclockers.com/galleri/12972-mr3d-bygger-ett-cpu-...

Det jag ska göra nu med de nya testerna är att använda detta blocket och fräsa olika nya kopparplattor med olika flänsmönster. Hur ingående och hur många olika jag fräser återstår att se helt enkelt. Jag har nu överklockat processorn till 4.4ghz med 1.2v och wattmätaren säger att jag drar 278w från väggen. Med andra ord en heat-output på ~240w.

Kan även tillägga att de första testerna, där körde jag fläktarna i ~1000rpm, nu kör jag de i ~1300rpm. Kan hända att jag ökar varvtalet lite till och/eller överklockar processorn lite till när jag ser att temperaturerna på blocket blir bättre.

Resultatet jag fick på testblocket, med 278w från väggen(och även ökat varvtal på fläktarna), luft in 25C, luft ut 28C, vatten 30C, då var den varmaste processorkärnan 76C, jag har mina teorier varför testblocket är bättre, men kommer inte gå in på det nu. Uppdateringen är redan lång som den är.

Nått som jag ska köpa hem dock är en flödessensor.

Nej. Det var allt för denna gången, nu ska jag sova. Redigt trött. (aka troligen massa felstavningar och konstigt formulerade meningar)

P.S. cred till er som faktiskt orkar läsa den wall of text.

TL;DR: Blocket presterade dåligt, måste bygga nytt. Men först göra tester på ett annat för att veta hur jag ska designa det nya.

Av Mr 3D
Skrivet av Adam West:

@MR3D har projektet stannat upp

Nejdå, jag håller på. Har bara inte uppdaterat på ett litet tag; kan ge en snabbuppdatering i ord.

Jag har köpt hem minnena, blev ett par Corsair Vengeance LPX 2666MHz 4x8gb (32gb). CPU/VRM vattenblocket har jag börjat stresstesta de senaste dagarna, och kan bara meddela att det presterar riktigt jäkla dåligt... Jag ska göra mer tester på CPU blocket jag byggde bara för testerna, ska försöka optimera flänsarna lite bättre.

Förresten, ang. minnena. Rätt roligt att jag köpte 2666MHz minnen, men finns 2 XMP profiler, en på 2666MHz 1.2V, och en på 2800MHz 1.35V. Har dock inte provat 2800MHz profilen än.

Av Mr 3D

Nuuuuu kopplar det!