Inlägg

Inlägg som Pacman5 har skrivit i forumet
Av Pacman5

Bevis för att Apple inte samlar in din data: Apple Maps. Hur annars kan det vara så uselt?

Av Pacman5
Skrivet av Ceji:

Den där blinda lojaliteten är anledningen till att Apple fortfarande existerar och är så stora, trots att de verkligen suger musten (pengarna) ur sina kunder.
Ja, om de tjänat på att gå över till en billigare tillverkningsteknik hade de som vanligt försökt och säkert lyckats vända det till något otroligt positivt och revolutionerande och kunnat visa jämförande staplar och statistik på att det var bättre än tidigare.

Allt är inte dyrt, det beror på. Jag tycker ex att iPhones är väldigt dyra för vad man får jämfört med konkurrenterna samtidigt som MacBook Air M1 är väldigt mycket för pengarna.

Ibland gör de bra saker, som att stå på sig angående integriteten, andra gånger framstår de som väldigt cyniska.

De är för stora och gör för många saker för att man ska kunna avfärda dom som det ena eller andra.

Av Pacman5

Tror inte att Apple bryr sig nämnvärt om Intels sura videor. De har dessutom varit så dåliga att det snarast fått motsatt effekt om något.

Skulle de se en fördel med Intel så skulle de säkert ta den, men det är svårt att föreställa sig vad det skulle vara. Om Kina invaderar Taiwan och tar över TSMC?

Av Pacman5
Skrivet av Myllerman:

Min Iphone låste sig en gång, skärmen var oresponsiv. Försökte då stänga av den flertal gånger men ingenting hände utom att det började tjuta högt varje gång. Försökte den ringa SOS då? Aldrig hört ett sånt ljud från en telefon. Den verkligen skrek!

Den kanske försökte ringa SOS för sin egen skull?

Jag har iofs inte ringt av misstag än med min AW (än), men jag vill inte att funktionen ska vara svår att aktivera. Jag segnade ihop av en hjärtinfarkt för ett tag sedan och skulle jag vara i samma eller en liknande situation igen så vill jag inte behöva gå igenom flera steg eller någon form av verifikation för att få klockan att ringa SOS.

Av Pacman5

Intel låter som fullaste killen i baren. De verkar jobba hårt för att ta över rollen som hatobjekt från Apple. Jag tror inte att de kommer att lyckas med det (heller), men de kämpar på, det får man ge dem.

Jag misstänker att de inte hade så mycket i pipelinen när nya VDn klev in, så planen är kanske att väsnas en massa fram till dess att man faktiskt kan visa upp något.

Av Pacman5
Skrivet av Wiinis:

Jag gick ett år civilingenjör på LTH för att sen byta till högskoleingenjör på KTH och matematiken var det väldigt stor skillnad på. På civ måste du typ bevisa varför det blir som det blir och på hög. måste du ”bara” lära dig räkna och klara tentan.

Intressant, jag läste Matematik först och började sedan på civing D på LTH och min uppfattning var att när jag läste Matematik så måste man "förstå" och bevisa medan på civing skulle man bara mata sig igenom ett stort antal uppgifter och sedan fixa tentan. Allt är väl relativt utifrån var man kommer antar jag.

Av Pacman5

Om de lyckas skapligt är det ändå en väldigt stor framgång och jag håller alla tummar och tår för att det går vägen. Men det hänger rätt mycket på Windows om den kommer att fungera till vardags för folk. Den ändå imponerande effektiva "emuleringen" med Rosetta2 har varit en förutsättning för det ska gå att sälja M1-datorerna över huvud taget.

Av Pacman5
Skrivet av walkir:

Vad tänker du på då? Själv valde jag MacBook Air M1 framför Pro M1, då jag anser att Air är mer framtidssäker.
Skulle tippa på att en omdesign av MacBook Air kommer tidigast 2022, medan Pro lär uppdateras redan i år.

Jag kan ju inte svara för heatm, men jag tänkte också tanken att insidan är långt från optimerad för M1an. Den fungerar ju dock väldigt bra ändå och det ser ut som att man med lite heatpads klarar av längre och tyngre perioder lika bra som med en MBP M1 om man nu skulle vilja det.

Skrivet av walkir:

Om du tänker på att SSD:n är ytmonterad, så är det något många av oss helst hade sett en annan lösning på.

Du menar att den inte är ytmonterad? Ja, självklart hade det varit trevligare med en uppgraderingsbar SSD. MBA M1 må vara en extremt prisvärd laptop, men Apples uppgraderingspriser för RAM och SSD är helt sjuka.

Av Pacman5

Det är mer än halva nöjet att planera och bygga en dator så den hade varit tvungen att vara mycket billigare (åtskilliga tusen) än om jag hade byggt den själv för att jag skulle avstå från den glädjen. Det är väl osannolikt att det skulle hända, men vem vet...

Av Pacman5
Skrivet av flyingls7:

Ni kan tacka mig för att den här CPUn släpptes så fort! Jag beställde häromdagen en Macbook Air M1 16/512 för jag tänkte att "snabbare variant av M1 ligger nog ändå en bit framåt i tiden". Givetvis släpps den två dagar senare

Nåja. Vanliga M1 får duga och det är en dator som är tänkt att användas på språng. Får se om jag uppgraderar till en Macbook Pro 14" med nya processorn i framtiden och min sambo tar över Air-en.

Är det inte alltid så 🙃
Jag har aldrig ägt en Mac innan, men är oförskämt nöjd med min MBA och det blir nog du med. Annars har du väl 14 dagar eller nåt sånt på dig att få pengarna tillbaka. Gissar på Q3 för MBP 14, men vem vet...

Av Pacman5
Skrivet av jOnÄTÄn:

Ja jämför man macbook air så bör man jämföra mot en passiv intel dator för 999 dollar.

Passivt kan bli svårt att hitta men om du jämför 2019 MBA(i3) med 2020 MBA(M1), båda för $999, så ligger prestandaökningen på 300-400% till M1s fördel. Plus att batteritiden är väldigt mycket längre och att den är ljudlös. Samtidigt är det förra årets Intel i3, så inte helt rättvist men så nära du kan komma.

Av Pacman5

Som en väldigt nöjd ägare av en MBA M1 som samtidigt inte lockas varken av Apples normalt sett hutlösa priser eller deras "walled garden" så hoppas jag på att Qualcomm, Samsung, AMD eller någon annan tar fighten och börjar göra lika bra grejer. Dels för att konkurrens är bra, men mest för att jag hellre kör Windows som jag har kört i typ 25 år och kan ut och innan. (Macen är ganska lik Ubuntu dock som jag körde ett tag så ändå ganska chill). Men jag är helsåld. Kommer antagligen aldrig att bli en x86 igen.

Av Pacman5
Skrivet av jOnÄTÄn:

Blir väl lite orättvist att jämföra m1 mot Core i3 med tanke på vilken typ av datorer de brukar sitta i? Sitter oftast inte Core i3 i laptops för 999+ dollar.

Jo, faktiskt.
Den MacBook Air med Intel i som M1 ersatte var en i3 dual core 1.1Ghz. Samma pris ($999 i USA).

Av Pacman5

Apples M1 är ju deras "lågprestanda-soc" som motsvarar i3-i5. Ska bli intressant att se om Intel vill göra nya benchmarks när M1x kommer som ska motsvara i7-i9.

M1 är väldigt imponerande, men jag är otroligt nyfiken på hur den skalar. Inte alls givet att M1x blir det prestandamonster som vissa förväntar sig.

Av Pacman5
Skrivet av giplet:

Som jag skrev så är det ganska uppenbart att Intel-Macarna som säljs nu är snabbare än M1'orna.

Uppenbart hur? En MBP M1 levererar i princip prestanda i linje med deras MBP 16 med Intel, som kostar 3 gånger mer. Det är ett solklart val, så bra att din syster tog en M1.

Jag har en XPS 13 2018 med en i7:a och jag köpte en MBA strax innan jul. MBAn är ofta flera gånger(!) snabbare och känns dessutom "snappy". Jag kan öppna upp mängder med flikar med YouTube-videor och program och annat samtidigt - och allt bara öppnas upp direkt. Batteritiden är minst det dubbla och den är såklart helt tyst eftersom den saknar fläkt.

Det är min första mac någonsin, har aldrig känt mig speciellt lockad innan och inget stort Apple fan direkt (och kör hellre Windows), men jag är otroligt imponerad på ett sätt som jag inte har varit på länge. Det närmaste jag kan komma i jämförelse var när jag 2009 bytte ut min HDD mot en SSD.

Av Pacman5

@jOnÄTÄn:

Nä, det var att jag gav upp direkt. Jag har letat men inte hittat något som kan fungera så jag kände mig dum som postade.
Men du har rätt, ska se om jag återställa den på ett ungefär.

Av Pacman5

@infigo:

Tack!

Valde att ta bort inlägget. Men tack för mycket snabbt svar
Det var tråkigt att höra, men inte oväntat.

Tack igen

Av Pacman5

Billigare alternativ till externa grafikkort

Hej,

Jag har nyss köpt en Dell XPS 13 2018. Bra dator, men har hara intels integrerade grafikkort. Jag undrar om det finns något bra alternativ till dyra eGPU-boxar som sammantaget kostar många tusen kronor. Känns onödigt när jag bara vill spela WoW och Fortnite med ok settings.

Av Pacman5
Skrivet av Bozzeta:

Mental stress handlar om hur man förhåller sig till situationer. Att dessutom bli stressad av problem som eventuellt ligger i framtiden är ju en signal att man måste bearbeta detta på något sätt. Med andra ord är det bara risk att man går in med samma attityd att prestera på samma nivå oavsett vad det gäller. Vad händer om det råkar vara något chef som kommer vara hård och komma med kritik av arbetet? Risk att man sitter och funderar hur man ska klara av arbetet på samma sätt som man oroar sig över patienter man inte ens har i dagsläget...
Inte för att snoka, men är det din första utbildning på högre nivå du läser och hur länge tog du dig igenom den, innan du hoppa av?

Jag tar SSRI. Det gör tyvärr inte underverk för "utbrändhet"/utmattningssyndrom. Det är i regel en lång process. Gärna med KBT som du sa - vilket är på gång. Jag har problem kopplat till det som trötthet och en hel del minnessvårigheter. Jag har tagit det lugnt nu i snart ett halvår och känner ändå att jag måste börja komma igång på något vis.

Jag klarar som sagt av deadlines "ok", likaså kritik - även om det förstås inte är roligt. Det som är problem är om du står på en mindre akutmottagning där du tar emot någon som ex är livlös/oklar blödningskälla och alla tittar på dig och väntar på att du ska säga vad som ska göras. En annan typ av stress skulle vara att du sitter på en vårdcentral där du har skickat hem någon och där du i efterhand har hunnit fundera ett varv till och inte vet om du gjorde rätt och inte kan sluta tänka på det. En akut stress och en mer gnagande stress, med allvarlig utgång om du har fel. Så ja, jag oroar mig ju för patienter jag inte har idag men skulle kunna ha. Jag tycker ändå att det är skillnad på det och på stressen ex en programmerare har med en deadline.

Anledningen till att jag vill gå en YH-utbildning är att jag vill komma ut i arbete så snart som möjligt. Samtidigt hoppas jag att studietakten ska vara något lägre än på universitetet.

Det är inte första gången jag läser på universitetet och jag läste åtta och en halv termin. Så skapligt långt.

Av Pacman5
Skrivet av anon159643:

Ok. Inom högskoleväsendet så fick man förrut använda högskolepoäng för att komma in, jag vet ej om det gäller idag och om så fall det gäller YH.

Att få 2.0 på högskoleprovet tyder på att du är bildad och det är väldigt bra att göra. det finns ingen möjlighet till att sadla om till sköterska med några få kurser? Eller det är kanske mycket man behöver läsa?
Sköterska är kanske inte lika roligt som IT, men fixar man detta , ja då har man arbete så länge som man lever.

Angående javautbildningen så var det bra kurser som ingick, detta enbart sett till namnet på dem.

Sköterska är ett egentligen helt annat yrke med egen kompetens. För att gå ut den utbildningen krävs att jag läser alla åren. Det sagt har jag jobbat i Norge i flera år som ssk - men de har generellt lägre krav på sina sköterskor där. Lönen är fortfarande bra, men jag vill/kan inte flytta tillbaka dit då jag numera har en sambo. Jag vill dessutom undvika vården om det går, men det är helt riktigt att man är eftertraktad som ssk.

Jag skickade in min anmälan till programmet idag. Inte alls säker på vad de letar efter så vi får helt enkelt se vad som händer

Det stod något om ett skriftligt och muntligt arbetsprov. Har inte hört något om vad det innebär.