Inlägg

Inlägg som Bruum har skrivit i forumet
Av Bruum

Mystik eller inte? Intel 2700k temperaturhopp

Tjena!
Jag har råkat ut för något som jag tycker är mystiskt men som det säkert finns en bra förklaring till.
Prylar:
Intel 2700k
MSI Z68A-GD65 (G3)
16GB Corsair Vengeance 1600mhz
Noctua NH-C12P

Datorn kör stabilt på originalklocken med temperaturer på ca 45 grader i idle och 63 grader i load
vilket känns mycket fast jag kör på low-noise adaptern samt ett define R3 med igenkorkade fläktgaller och bara originalfläktarna igång. Sen idag när jag spelade fick jag en blåskärm som kändes som en temperatursak så jag tog ut adaptern och kör nu vanligt rmp. Ser ingen märkbar skillnad i temperatur, vilket jag borde göra (eller?) det skiljer ju ganska mycket i ljudnivå och luftflöde samt att när jag studerar temperaturerna noggrant (i OCCTPT4) så hoppar temperaturen ca 10-15 grader så fort jag klickar igång cpu-testet. tar inte ens 1s för temperaturena att sticka (både cpu och alla core)
Ska det vara så eller är något galet?
Kylaren sitter som den ska, det kan jag säga av erfarenhet av datorbygge..
Kan temperaturmätarna vara "ur funktion"?
har förövrigt senaste bios.

Av Bruum

Integrerad grafik eller 9600GT?

Tjena! Har precis köpt en ny dator som förhoppningsvis är på posten påväg hem till mig, men grejen är den att jag inte köpte något grafikkort till den (inväntar 7950 eller ett 7970 för 4800kr)

Är helt övertygad att jag borde slänga in mitt 9600GT som sitter i denna burken i väntan på det nya kortet, istället för att köra på den integrerade grafikdelen i processorn (Intel i7 2700K), har jag rätt?

Tack på förhand

Av Bruum

Någon som har koll på/äger

MSI Z68A-GD65
Corsair Vengeance 4x4GB samt
NH-D14 kylare?

Då minnena ej är LP undrar jag ifall det får plats?

Av Bruum

webdesignskolan.com
Kostar typ 300 om året och är kalasbra! Använde det själv flitigt när jag ville lära mig och där finns allt.. Räkna sen med några hundralappar till om du inte ska köra server på din egen dator

Edit* Kostar 399/år nu, så de har ökat.. men vill du lära dig på riktigt är det värt tycker jag

Av Bruum
Skrivet av Djinn1982:

Har 2st Force Series GT i raid inga problem alls med senaste firmware samma sak för min kompis som köpte samtidigt, Annars har du en schyst uppsättning.

Då kommer ju den stora frågan.. Kan man lita på att de kommer med 1.3.x ist för 1.2 som krånglar? Det är inte alltid problemfritt att uppdatera (vet jag av erfarenhet efter att ha gjort det åt några polare som haft problem) , och jag vill helst slippa skicka saker fram och tillbaka, då jag är student och äger endast cykel för att ta mig till och från postombudet

Av Bruum

Framtidssäkert bygge - tankar och åsikter

Tjena!
Nu är det äntligen dax för en ny burk till mig.. Sitter just nu på en 5½ år gammal AMD 6000+ med ett 9600GT, så en uppgradering är väl behövt.

Tanken med bygget: Datorn ska funka fint resten av min studietid, dvs 4½år!
En stilren och tyst burk, men gott om kraft under huven, mer exakt: tyst vid film/kontorsarbete men vid spel och liknande spelar det ingen roll!

Budget: Max 15000;-

Användningsområden:

  • Nyaste spelen på hög grafik, dock "kräver" jag inte mer än ca 30fps.. är inte så kräsen.

  • Avancerad och processorkrävande programmering i fåtal trådar

  • Simpel videoredigering

  • Avancerad grafisk design i Photoshop

  • Allmänt kontorsarbete och film

Kommer att byta ut grafikkortet efter ca halva tiden, till ett nytt och fräscht för att datorn ska kunna fortsätta att köra spel och grafik fint, då det nästan alltid är grafikkortet som flaskar.

Ev. relevant kringutrustning:
Har en Benq 24" i 1080p, kommer förmodligen uppgraderas någon gång under tiden..
Z5500 5.1 system, som ska kunna spela fint ljud.

Tänkta komponenter och tankar:

Chassi:Stilrent är viktigt.
R3, H2 eller 550D.. Samtliga är stilrena.
550D snyggast och dyrast, saknar fläktkontroll
R3, perfekt förutom att man bara kan ha korta grafikkort (känns inte framtidssäkert).
Åsikter?

Grafikkort:
Inväntar 7950 såvida det inte presterar skit eller har låg prestanda/krona. kanske öppnar plånboken och kör på 7970.

Moderkort
Finns en uppsjö att välja mellan! hjälp tack! (klockar förmodligen inte mycket och kommer inte köra CF/SLI)

Processor
2700K om den finns i lager, annars 2600k. Vad kan man tänka att IB kommer öka i prestanda? i %. Värt att vänta? (helst inte)

Minnen
Corsair Vengeance 16GB.. Low profile eller inte?

Lagring
Mekanisk: Kör på min 7200rmp 750GB från denna burken tills priserna är normala igen
SSD: Krav 120GB minst. Force Series GT är väll bäst prestanda/krona men vågar man köpa, många har ju problem.. vill helst undvika.
Tankar annars? Budget MAX 2000kr

Kylning
CPU: Noctua C12P eller D14.. kommer som sagt inte klocka så mycket.. är ute efter ett tyst system.. bör jag tänka om? Tänkte köra ultralow noise adapter.. bör det funka trots att jag spelar?

Övrigt: tänkte byta ut originalfläktarna i chassit till 3st tysta bra 120/140 mm, kopplade till fläktkontroller. Finns det vanliga fläktar som ändrar farten själva efter temperatur så jag slipper en kontroller?

PSU
Corsair AX 750w Gold. Dyrt, men som sagt så ska det vara ett tyst system, och fläkten på denna stängs av om systemet drar under 20%, dvs 150w vilket det bör göra vid vanligt surfande osv..

Övrigt
Dvd-läsare självklart..
Har jag missat något annat viktigt?

Till er som inte orkar läsa ovan så är här en lista på prylarna.. : http://www.komplett.se/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=103761...
Ligger just nu på 16200 kr, men om jag byter ut 7970 mot ett 7950 (som borde landa på runt 3500 va?) på blir det runt 14500kr.. Skippar jag extrafläktarna och kör på de som medföljer landar jag på 14000 vilket är bra..
Har tänkt sprida ut köpet över Inet och Komplett för bästa pris.

Så vad har ni för tankar och åsikter? Vill höra allt!
Tack på förhand!

Av Bruum
Skrivet av Janav:

Hejsan!

Håll dig undan från bamboo-serien. De är mest till för lek och annat.

Varför tycker du bamboo serien är för lek och annat? Har själv en bamboo pen och jag är mer än nöjd.. Funkar perfekt om man bara är ute efter en penna som överför det man ritar på plattan till skärmen, dvs inga specialfunktioner.. ritar själv i photoshop och det är underbart. Sen är ju A5 storleken kanske lite liten, men det är inte ofta man behövt större.. hur ofta drar men ett så långt sträck?

Man får säkert vad man betalar för, men en bamboo pen för 500kr är lätt värda pengarna tycker jag iaf!

Av Bruum

Hade en polare som hade problem med sitt grafikkort på liknande sätt.. Det visade sig att kontakterna hade oxiderat liiiite på något ställe så att kortet inte fick full kontakt. Har för mig att det löste sig när han tog ett suddigum och "suddade" lite på kontakterna. (har för mig att det var kompletts support som sa att han skulle göra det). Hoppas det löser sig för dig!

Av Bruum

Tips och idéer. Budget 15000kr

Tjena!
Snart börjar det bli dags för en ny dator då min nuvarande börjar bli till åren..
Datorn kommer att användas till både nytta och nöje, dvs som arbetsdator för programmering, samt till spel och filmtittande.
Hade tänkt mig en stilren design, mörkt chassi, med färgschema rött/svart helst.
Datorn ska vara mycket tyst vid låg belastning. (det kommer bli många långa timmar programmerande för mig på min utbildning närmaste åren). Kommer även koppla den till en TV i närheten och då ska den vara tyst. Men när jag däremot behöver mer prestanda spelar ljudnivån mindre roll.

Specifikationer:
Budget: 15000kr
Krav: Tyst utan belastning, men massor med prestanda när det behövs.
Design: Stilren utan massa blinkande saker och sånt skräp, gärna röda fläktar/komponenter.
Överklockning: Tänkte köra utan överklockat i början, för att spara på komponenterna då jag planerar ha datorn minst ett par år, men det ska finnas utrymme för att klockas!

Komponenter:
Detta är bara tankar, så kom gärna med förslag!
Chassi: Fractal Design Arc miditower (kanske för mycket luftflöde för att kunna hålla mitt ljudnivåkrav?)
Processor: Intel i7 2700k (om den släpps innan jul vilket jag hoppas) (är egentligen en amd-kille men nu när bulldozer är skräp får det väl bli intel)
Hdd: Minst en SSD på 120gb, och en vanlig lagring på minst 1TB
Minnen: Minst 8-12 gb gärna mer!
Kylning: Testar gärna ett utav de nya slutna vattenkylningssytemen till cpun, då jag aldrig kört vattenkylt!, men även luftkylt går kalas.
Annars har jag tankar på att köra 2-4 st 120 eller 140mm långsamt snurrande fläktar ist för 1-2 snabba.
Grafikkort: Ett lite finare eller 2 lite billigare? kom med förslag!

Har god vana av att bygga datorer, och jag lämnar avsiktligt specifikationerna öppna för att jag vill ha många kreativa förslag! Det är därför inga problem ifall bygget blir en trevlig utmaning

Av Bruum

tummen upp för jockes svar! Hade näst senaste drivrutinen för grafikkortet och en eller 2 uppdateringar back på flashen, kändes inte som att det skulle göra någon direkt skillnad, men nu funkar det kalas (än så länge iaf) tack!

Av Bruum

har varken klockade minnen eller cpu.
Laddar hem ett minnestest i skrivande stund, men det känns inte som om det är problemet, då datorn fungerar felfritt annars, samt att det bara är vissa videor som inte funkar.. uppdaterar med testresultat senare

Av Bruum

BSOD av videos/youtube

Tjena!
Jag har fått ett konstigt problem på sista tiden, 3-4 månader tillbaka i tiden. Ibland får jag bluescreen bara av att titta på en video, från youtube eller liknande. Vissa videors går utmärkt (tv6 play osv) medan andra går inte alls (tex de här på sweclockers). Ibland kan även videorna sluta spela upp av någon konstig anledning. Har en video en gång gett bsod ger den det varje gång. Har tidigare haft problem med processorkylning med bsod som följd men köpte en ny kylare som löste problemet, kan problemen höra ihop?

Datorn har ett par år på nacken, så jag är lite osäker på modeller osv..
Operativsystem: W7 sp1
Processor: AMD Athlon64 6000+ dualcore
Processorkylare: medelklass Zalman
Moderkort: MSI
Minne: 4x 1025MB Corsair Value PC3200
Grafikkort: Geforce 9600GT 1gb
Hårddisk: Standard 750gb 7200rpm
Nätaggregat: 750W cougar
Övrig kylning: 2 silent 120mm-fläktar
Övriga komponenter:
Temperaturer: 40-50 grader idle och 50-60 i full load.

Bifogar en del av senaste dmpfilen:
011011-18454-01.dmp
2011-01-10 13:49:54
BUGCODE_USB_DRIVER
0x000000fe
00000000`00000008 00000000`00000006 00000000`00000006 fffffa80`09707000
usbhub.sys usbhub.sys+17fa x64
C:\Windows\minidump\011011-18454-01.dmp 6 15 7600

kan lägga upp mer/hela dmpfiler ifall det behövs

Vanligaste felmeddelandet är
UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP
men det varierar ganska kraftigt.
gemensamt är att ntoskrnl.exe kraschar (90% av fallen)

Vad mer kan jag tilllägga?
Har en del erfarenhet av bsod,men denna knäcker jag inte. Vill helst inte behöva köra en ominstallation på windows då jag planerar köpa ny dator på mellandagsrean, och det är inte värt att lägga en heldag på att återställa allt.

EDIT: Att installera de senaste grafikkortsdrivrutinerna hjälpte lite.. Men en del videos gav fortfarande bsod.. samtidigt så började jag märka att en del filer blev korrupta i nerladdning, samt att en del bilder på hemsidor bara lästes in till hälften, så jag misstänkte att morderkortet eller graffekortet gett sig, men jag tänkte att jag inte skulle ge mig bara sådär, så efter en del extra felsökande i dumpfilerna fick jag fram att windows nätverkskorts drivrutiner inte funkade som de skulle, så en MSI live update senare löste problemet (än så länge) hoppas det håller sig i ett par månader till den nya datorn kommer