Inlägg

Inlägg som Utgardaloki har skrivit i forumet
Av Utgardaloki
Skrivet av Albinfiskare:

Finns det något billigt och bra sätt att koppla in äldre konsoler (gamecube/wii och bakåt) till nyare tv apparater med HDMI ?

OSSC och Framemeister är mycket bra omvandlare. OSSC är därtill en linjedubblare, inte en omskalare. Detta innebär att bilden omvandlas "utan fördröjning". Fördröjning blir det naturligtvis alltid vid omvandling men i OSSCs fall är den obetydlig. Omkring en skanningslinje fördröjning. Det innebär i praktiken mindre än en millisekunds fördröjning. Framemeister är en omskalare och innehåller alltså en bildbuffer. Detta medför fler funktioner än man får med OSSC men med en fördröjning på omkring 20 millisekunder vilket för de flesta spel blir obetydligt även det.

Både OSSC och Framemeister tar både RGB scart och komponent. OSSC tar även VGA så Dreamcast funkar med bästa bild.
De flesta Gamecube-maskinerna har en digitalutgång och till den kan man köpa en liten doning som omvandlar signalen till HDMI utan förlust. Det finns minst två tillverkare och adaptrarna de säljer kostar inte så hemskt många kronor. Minns ej hur mycket dock.

Av Utgardaloki
Skrivet av Hellowiener:

Det här låter som "el-allergi"

Jag glömmer aldrig ett vetenskapligt experiment där en hop erkända elallergiker (som utvecklade verkliga fysiska symptom) av forskare ombads sova i en ”elgenomdragen” säng i ett antal nätter. Sängen var enligt forskarna genomdragen av aktiva högspänningskablar under madrassen till den grad att det surrade om sängen på samma sätt som det surrar om en transformator. Dessa elallergiker vart överlag uppmätningsbart sjukare av detta vetenskapliga experiment och deras symptom förvärrades. Inte bara psykiskt utan uppmätningsbart fysiskt med bl.a. sämre hud som följd.

Vidare:
I ett sidolöpande experiment ombads elallergiker sova i en säng omgärdad av ”kraftigt” avskärmande väggar med syfte att utesluta all eller så gott som all ”elektrisk strålning”. Dessa elallergiker mådde efter experimentet fullkomligt ypperligt. Både i enlighet med testpersonernas egen utsago och med vad som medicinskt kunde uppmätas, alltså fysiskt.

Vad som är intressant med dessa parallellöpande tester är detta. Ingen forskare berättade för testpersonerna före de båda testerna utfördes att de två testerna utfördes helt tvärtom sett till vad som påstods.
Den ”elgenomdragna” sängen, som alltså gjorde många sjuka, var totalt befriad från el och befann sig därtill i ett rum som var totalt avskärmat från el (rummet befann sig i en faraday-bur och sängkablarna ledde ingen ström).
Samtidigt och helt tvärtom var den ”elavskärmade” sängen totalt fullproppad med faktiskt aktiva elkablar som ledde högspänningsström dygnet runt och därmed totalt ”omstrålade” de elallergiska som sov i dem. Men de båda motsatta grupperna hade blivit övertygade om att verkligheten var den motsatta och vips kände de sig mycket sämre/bättre. Inte bara psykiskt utan uppmätningsbart fysiskt.

Hmm

Av Utgardaloki
Skrivet av Hellowiener:

Eller menar du som nästa postare att sladden påverkar hanteringen av musen (vilket är totalt bullshit).

Jahopp. Som jag sade så är det inga större krafter det handlar om men att du har lyckats få dem att försvinna helt är en smärre sensation

I slutänden så kanske dessa krafter inte spelar någon märkbar eller prestationsmässig roll men det är ett faktum att en del tycker att sladden är ett störande moment just p.g.a. dem. Och Newtons andra lag gör sig gällande oavsett i hur liten mån och en del stör sig på det. Jag märker alltid av sladden på ett eller annat vis så fort jag kör med sladd och det är inte på något positivt sätt. Tar man bort den så har man ett störande moment färre att hänga upp sig på.

Av Utgardaloki
Skrivet av Hellowiener:

Jag förstår inte skillnaden på att ladda genom att plugga i sladden i musmatten istället för musen.
Beskriv någon situation där detta är fördelaktigt så kanske jag begriper.

En sladd fastnar, hakar i och släpar alltid i någon mån t.o.m. om man använder en sladdhållare/bungee. Sladden väger även ett antal gram och när musen kastas eller dras så måste sladden accelereras och bromsas om vartannat. Allt detta skapar små ryck längst fram i musen då framdelen dras i riktning mot sladden. Vare sig man märker av detta eller ej så händer det hela tiden när musen förflyttas och effekterna, hur små de än må vara, kan man aldrig bli av med.

Utan sladd så händer inte detta och musen kommer hela tiden att bete sig på ett sätt som lättare kan förutspås av användaren eftersom inga andra krafter än just handens rörelser kan påverka musen.

Av Utgardaloki
Skrivet av fläkten:

Dock så är det en sak som gör mig osäker på om jag vill sitta med denna produkt minst 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan och det är just hälsorisken.

Laddningen drivs av magnetism. Magnetism kan varken påverka eller ändra på din vävnads kemiska sammansättning. Därav kan den inte påverka dig. Elektromagnetisk strålning kan däremot vid vissa energinivåer påverka på olika sätt. Men magnetism är inte strålning. Hur som helst. Är en magnet farlig? Är du magnetisk? 😊

Av Utgardaloki
Skrivet av rektor:

Samsung och TSMC hittar ju bara på, dom ba aa men det här nya var har det är uhm... tja... 12 nanometer, okej?
Men sen är det inte det. Då är typ egentligen 16 nm.

Bara Intel är uppriktiga med vad dom kallar saker.
By the way, hur går det för Intel? Är dom fortfarande världsledande inom halvledare, eller har Samsung, TSMC, GlobalFoundries eller någon sprungit om dom?

Oavsett vad företagen väljer att kalla sina teknologier. Tanken med en krympning av halvledarteknologi är att:

1. Få ner kostnad på produktionen genom att förminska komponenterna.
Det som utgör storleksbenämningen av en ny nod-teknologi är dock endast "storleken" på en del av transistorerna och därtill står gällande prestanda i stor mån isolerad till företaget som utvecklat noden.

2. Få upp hastigheten/prestandan på komponenterna sett till föregående nod hos samma företag genom förbättringar i litografin utan att dra kopiösa mängder mera ström/bränna komponenterna.

Alla ledande halvledarföretag uppnår normalt sett en ekonomisk liksom prestandamässig förbättring med var ny nod-generation, sett till det enskilda företagets tidigare varianter (TSMCs 20nm-nod var dock ett av undantagen där den mest gynnade lågströmskomponenter).

Att bedöma en nods effektivitet utifrån storlek på komponenter/transistorer i förhållande till ett annat företags ”motsvarighet” är i viss mån som att jämföra olika CPUer utifrån hur många hertz de jobbar i – om man inte jämför exakt samma generation av CPU så blir hertz-frågan ofta i stor mån missvisande. Ett annat liknande exempel på hur värdelösa rena tal och siffror kan vara är 80- och 90-talets TV-spelskrig där antal bit sågs som en bra mätstock för att anta "favoritmaskinens" kraft och förmåga. Ett annat exempel är Playstation 2 vars 128-bit SIMD CPU bokstavligen skulle förångas om den försökte utföra lika mycket som nutida PC-världens CPUer på endast 64-bit.

Samsungs 14 nm-teknologi tar upp aningen mindre yta per komponent än TSMCs 16 nm-teknologi. Detta innebär att Samsung är potentiellt sett billigare än TSMC gällande antal komponenter per yta. Men gällande högsta möjliga prestanda, något som också är mycket viktigt hos framför allt högpresterande GPUer, så är det inte lika självklart vilket företag som vinner. TSMC når med sin aningen mer skrymmande (och annorlunda teknologi) nämligen betydligt högre klockfrekvenser än Samsung och det utan att dra enorma mängder ström. Så vilken teknologi som är bäst sett till kostnad/prestanda/strömförbrukning handlar om mer än att bara jämföra lägsta antal nanometer.

En transistor gör alltid samma sak oavsett om den är från 1985 eller 2016. Oftast så arbetar mindre och nyare transistorer snabbare än större och äldre där de senare tidigare börjar producera datafel eller brännas sönder vid högre hastigheter och tätheter. TSMCs transistorer är aningen större än motsvarande hos Samsung. Statistiskt liksom historiskt sett så borde det alltså innebära att Samsungs borde kunna arbeta snabbare sett till nanometer. Men så verkar inte vara fallet i detta läge utan TSMCs motsvarighet verkar (enligt vissa) vinna just nu i den rena hastighetsfrågan/beräkningar/hertz gällande högpresterande komponenter. Samtidigt så kanske TSMCs variant drar litet mera ström sett till Samsungs motsvarighet men verkar samtidigt vara bättre lämpad till att klara av det (jag vet inte säkert). Så beskrivs ofta läget just nu – TSMC kan till en aningen större yta än hos Samsung nå märkbart högre prestanda. Global Foundries teknologi är samtidigt ingenting annat än Samsungs 14nm-teknologi som GF har licensierat.

Av Utgardaloki

Jag längtar efter spel där utvecklarna inte låtsas som att de har koll på hur alla som spelar VR påverkas av upplevelsen – ”så här ska ett VR-spel vara för annars blir man cybersjuk”. Detta förhållningssätt är kraftigt begränsande sett till vad VR-spel skulle kunna vara.

Det finns de som inte blir cybersjuka hur mycket de än ”försöker”. Det verkar vara ganska många enligt vad jag har erfarit även om det naturligtvis även finns många som blir sjuka. Men varför skall dessa individer uteslutande få avgöra upplevelsen och den framtida VR-utvecklingen för alla? Sicka fegisar till utvecklare. Släng in en varningstext för alla som väljer traditionella styrmekanismer i stället för att helt ta bort dem. Vi har ju inget bättre för tillfället om vi nu vill göra VR till en otrolig upplevelse gällande t.o.m. traditionella spel. Vilket naturligtvis är svårt sett till hur en del blir sjuk. Men ändå, måste allt vara så som det alltid har varit (sett till marknadsstandard)?
Ett mycket populärt VR-spel som Windlands hade inte ens varit möjligt med detta fega förhållningssätt men de flesta utvecklare verkar bete sig som om Windlands och liknande inte ens fanns (det finns många fler exempel på framgångsrika, otroliga upplevelser som ändå är så att säga "ansträngande").

Som en av dem som inte blir sjuk så har jag ingen som helst lust att spela Serious Sam eller liknande från en stillastående punkt (Serious Sam är ju för bövelen en FPS-serie) där man är tvingad till att, som ren invalido, inte få röra sig från punkten utan bara helt sonika stå där som en fåne och skjuta på allt som rör sig utan möjlighet till att göra vad jag skulle ha gjort helt naturligt om upplevelsen hade varit total – flytta på mig om läget kräver det. Eller vad sägs om ett FPS-spel där man teleporterar sig från punkt till punkt genom att sikta på en ny destination med kontrollen. Nej tack. Jag vill helt naturligt använda styrpinne/styrplatta för att ta mig i säkerhet eller ändra positionsstrategi. Jag borde åtminstone erbjudas valmöjligheten.
Att teleportera sig innebär ett extra moment som tar koncentrationen från själva spelet och allt som oftast måste jag även vända blicken mot den punkt jag vill teleportera mig til,l vilket tar uppmärksamheten från själva spelet/situationen jag befinner mig i och det på ett rätt onaturligt sett. Detta drabbar inte traditionella kontrollscheman i VR eftersom de fungerar utifrån samma premisser som mus+tangentbord innebär på en skärm vilket gör att närvarokänslan, liksom den naturliga överblicken, bibehålls. Men visst, en del blir åksjuka.

Att spela FPS-spel på traditionellt sätt (förflytta sig med styrpinne/styrplatta) i VR är svårare än att använda mus och tangentbord i vanligt styrda spel på skärm, precis som det vore i verkligheten i samma situation, eftersom även huvudet/perspektivet i förhållande till skjutvapnet ändrar sig hela tiden i VR. Men det är så fruktansvärt kul och inlevelsen är enorm, så länge man inte blir åksjuk vill säga.

Låt dem som vill förflytta sig genom teleportering/blink göra det medan dem som vill förflytta sig på hävdbundet vis göra det,.. snälla. Alla är inte åksjukemässigt ”handikappade” men det är precis det de flesta rumskalespel verkar utgå från just nu och det är inte roligt för en stor del av oss som investerat mycket pengar i detta och trodde att vi skulle få vara inuti ett ”riktigt” traditionellt spel. Ett spel där man kan röra sig genom en hel värld. Teleportering är inte ens att röra sig och man behåller inte koncentrationen på det faktiska spelet så fort man behöver göra det. Allt detta upprätthålls däremot med traditionella kontroller (...med risken att man blir cybersjuk).
Jo det går visst att spela så för många som spelar VR! Cybersjuka är inte samma sak som ren åksjuka i verkligheten. Det kan min åksjuka mage (ibland i verkligheten) intyga, för helt tvärtom så känner jag inte en smula obehag oavsett vad när jag spelar VR, hur ansträngande spelet än anses vara. Jag känner till många andra som inte blir sjuka och är irriterade på det här begränsande tillvägagångssättet att bygga upp VR-spel. Utgångspunkten ändrar ju på hela VR-kategorin och begränsar de annars öppna möjligheterna. VR blir med detta synsätt mycket begränsad sett till traditionella spel. Frågan är ju om det är nödvändigt.

Som det är just nu så verkar hela industrin hålla på att återuppfinna hjulet baserat på ”faktumet” att traditionella spel inte fungerar i VR för ”de gör dig åksjuk”. Jasså
Det är en omställning att spela traditionella spel i VR (det är svårare men inlevelsen är enorm och jag blir hur som helst inte sjuk). Det är inte likvärdigt med att det inte fungerar. Om man blir cybersjuk så jovisst. Men om man inte blir det så väntar man just nu på att t ex. BF1 öppnar upp en VR-server för dem som kör VR i rumskala (snart kan även Rift-ägare använda det) där den bredare förflyttningen sker på traditionellt vis d.v.s. med styrpinne/styrplatta (det är troligtvis för svårt att tävla mot folk med mus/tangentbord/skärm så egen server är nog att föredra).

Jag står först i kö att betala om DICE eller annat företag med is i magen gör slag i saken. En enda server och några enstaka anställda som slänger om mus- och tangentbordskontrollerna till rumskala, styrpinne/styrplatta och rumspårade kontroller. Vapnen plockar jag bakom ryggen eller vid höften.
Hur stor PR-grej vore inte det?

”Vi förser VR-kunderna med BF-spelbarhet i den mån det efterfrågas”.

Filma och spela in när VR-spelare går bärsärkagång i BF1 i rumskala med traditionell kontrollförflyttning. Lägg ut på nätet och se hur folk världen över högst troligen förundras över VR-upplevelsen och därtill utvecklarnas tilltagna dristighet att våga testa det (man kan ju presentera det som ett experiment). Allt skildrat av några som, icke spyfärdiga, spelar Battlefield i VR med traditionella kontrollmekanismer.
Battlefield går enligt mig och många andra allt som oftast för fort. Man dör allt som oftast vart 80:e steg i ett spel som överlag skildras och utlyses som någorlunda ”verkligt”. Man verkar våga ”för mycket” på en skärm där man styr med inskränkt verklighet/överdriven kontroll sett till faktisk verklighet. VR skulle kunna göra spelet verkligt igen.
I en match där alla är ”begränsade” till VR/verklighet så skulle nog slagfältet kännas som ett riktigt slagfält igen. Långt mer verkligt, givande och upplevelsemässigt otroligt jämfört med det arkadaktiga som nu mer gör sig allt mer gällande medelst mus och tangentbord.

Fienderna på min skärm är inget annat än små platta avatarer/måltavlor som jag försöker träffa på en rörlig ”tavla” genom att röra min mus och WASD. Så är det inte i VR för där är allt stort, allstäckande, djupmässigt rätt och verkligt och jag måste utföra verkliga rörelser för att bli av med min fiende så som att röra min hand och därmed mitt vapen till rätt position innan jag avfyrar (vapnets vikt slipper man, orkar man bära kontrollen så orkar man bära "vapnet"). Om datorn uppfyller kraven för att utföra detta utan fördröjning så blir upplevelsen enorm. Så varför ingen utvecklare vågar agera utifrån detta (åksjuklingar åsido) övergår mitt förstånd. Det borde vara möjligt. Hur som helst så har ingen testat det på officiell nivå.

Snälla DICE (eller liknande)... kör hårt!

Av Utgardaloki
Skrivet av Devil May Cry:

Bra skrivet förutom att du uppmuntrar till piratkopiering. Tänk på att utvecklarna fortfarande bör få betalt för sitt arbete precis som alla andra.

Det jag åsyftade var hypotetiskt, inte ett "uppmuntrande till". Hela anspelningen på att ”varför ska Vive-ägare betala” utgick från vad Oculus "verkar säga" med sitt ställningstagande och hantering marknadsmässigt sett.

Som Vive-ägare: om de inte vill ha ”mina” pengar för sina spel så spelar det väl ingen roll om ”jag” piratkopierar dem? Det måste ju vara lika uppenbart för Oculus som det är för ”mig” att de inte får in några pengar av ”mig” så länge de inte tillåter ”mig” att spela deras spel så förlusten blir ju i slutänden noll för dem. Det är oavsett om "jag" piratkopierar eller ej så länge jag äger en Vive.

Allt helt och hållet pga hur Oculus hanterar och ”verkar vilja” ha situationen. Mao så förlorar Oculus bara intäkter då Rift-ägare piratkopierar, men skitsamma om Vive-ägare gör det sett till signalerna de sänder marknaden och kunderna - "för du får hur som helst inte spela spelen om du har en Vive".

Det är vad jag anspelade på. Inte att man bör piratkopiera.
Det var därför jag ordade det med ”varför ska Vive-ägare betala” snarare än ”varför ska man betala”.

Av Utgardaloki
Skrivet av Spawnbadboy:

Och förklara för mig varför oculus ska betala för utveckling av sina spel till konkurrenten?

Du ser hur korkat det låter?

Därför att Oculus ursprungligen sade att de skulle göra precis det. Det är deras egna ord. De tjänar nämligen inte en krona på själva ”monitorn” utan uteslutande på spelförsäljningen enligt dem själva. Spelen skulle säljas på Oculus Store men på inget sätt vara låsta till Rift.

Därtill så är ju en del av Oculus spel inte ”deras” spel där flera av dem började sin utveckling långt innan Oculus kom in i bilden. Spelen annonserades tidigt som generella spel menade för alla plattformar, däribland HTC Vive enligt företagen som utvecklade spelen. Adr1ft är ett sådant spel och även om Oculus har skjutit till pengar till spelet så får fortfarande "normala" PC-spelare, PS4-spelare liksom Xbox1-spelare spela spelet... men inte Vive-ägare. Även fast det säljs på Steam. Hur går det ihop särskilt när det är just spelförsäljningen som Oculus tjänar pengar på? Och om Oculus nu äger Adr1ft så varför får spelet över huvud taget säljas på Steam?

"Du ser hur korkat det låter?" Nja jag gör inte riktigt det. Borde jag det? Utan mer kött på benen så ser det ju ut som att Oculus försöker tränga konkurrenten Vive åt sidan med konstgjorda och billiga medel. Valve med Steam gör det onekligen inte gentemot Oculus och Oculus har inte gjort ett skit för att försöka förklara "hur det egentligen är" på ett sätt som är på något sätt övertygande sett till den övergripande verkligheten.

Ett av de citat som har fått folk att allra mest se rött (men på inget sätt uteslutande, Palmer Luckeys tidigare vs. nyare uttalanden är en kavalkad av idioti och ständiga motsägelser) är detta:

Palmer Luckey 2015:
If customers buy a game from us, I don't care if they mod it to run on whatever they want. As I have said a million times (and counter to the current circlejerk), our goal is not to profit by locking people to only our hardware - if it was, why in the world would we be supporting GearVR and talking with other headset makers? The software we create through Oculus Studios (using a mix of internal and external developers) are exclusive to the Oculus platform, not the Rift itself.

När folk då påpekar för Oculus att: Det ni sade att ni absolut inte kommer att göra i ert citat här ovan är ju för I h-vete exakt vad ni gör nu. Det går ju med Oculus välsignelse inte att köra Oculus Store-spel på något annat än Rift.

Då säger Oculus att: det är de andra tillverkarna som inte vill samarbeta med oss. HTC och Valve har då gått ut och sagt ”Ja men tjena Lena!”

Inte mycket att gå på i någon parts svar med andra ord. Hur är det egentligen? Valve och HTC samarbetar hur som helst ”utmärkt” med Oculus gällande det att sälja spel kompatibla med Rift på Steam.

Ja vi vet inte men anseende är viktigt i alla sammanhang, särskilt gällande kunder. I det avseendet framstår Oculus som ingenting annat än en urbota klant och byfåne utöver det vanliga. Har de någon som helst koll på vad de sagt tidigare och därtill vad marknadens kunder förväntar sig av dem? De retar gallfeber på folk och det spelar ingen roll om vi talar om Rift/Vive-ägare eller bara potentiella kunder i helhet.

För inte så lång tid sedan gick en moddare och hackare ut och släppte en fix för att avlägsna Oculus vägg och nedlåsning som förhindrar att spel köpta på Oculus Store körs på konkurrerande VR-hjälmar. Efter allt så måste det ju vara helt ok eftersom:
”If customers buy a game from us, I don't care if they mod it to run on whatever they want. As I have said a million times (and counter to the current circlejerk), our goal is not to profit by locking people to only our hardware”

Och hör och häpna, Oculus gick ut och fördömde fixen/“övergreppet” med diverse medföljande dösnack som anledning till varför. Kort därefter släppte Oculus en fix som förhindrade att ”customers [that] buy a game from us [then] I don't care if they mod it to run on whatever they want”… inte kunde modda dem till att “run on” just precis “what ever they want”…

..även fast Oculus sagt att det inte skulle hända och därtill får betalt för spelen av kunder som inte kan använda dem.
Varför skulle Oculus inte vilja få pengar för dessa spel oavsett plattform och sett till vad de själva tidigare har gått ut och sagt?
Ja det enda vi vet är att "If customers buy a game from us, I don't care if they mod it to run on whatever they want" var en ren lögn eller åtminstone en 180 graders svängom till hela VR-marknadens förlust, framför allt kundernas. Enda undantaget är Facebook och Oculus... åtminstone tror de det och räknar med det.

Är de dumma i huvudet eller ljuger de som en häst travar eller är det något annat? Oavsett vad, nu har hackern släppt en fix emot Oculus-fixen som gör det möjligt att kringgå hela Oculus DRM så nu är det fritt fram att köra piratkopior av alla Oculus Store-titlar vilket leder till att Oculus inte får ett rött öre för dessa uteblivna försäljningar. Och varför skulle man betala för Oculus Store-spel om man äger en Vive eller liknande? Oculus bara jävlas ju med dessa kunder genom att hindra dem från att nyttja produkter som kunder har betalat Oculus pengar för. Tvärtemot vad de tidigare sade så vill Oculus tydligen inte ha deras pengar gällande ”det enda de tjänar pengar på”. Jajamensan men då är det ju lättare att piratkopiera med andra ord för då slipper man strulet. Vanligtvis är det tvärtom… piratkopiering innebär mer strul. Och Oculus är ju ändå inte intresserat av deras pengar så varför bry sig om Vive-ägares piratkopiering av deras spel?

Oavsett hur det ligger till så låter påståenden som ”varför är ni så elaka mot Oculus?
Edit: fixade stavfel

Av Utgardaloki
Skrivet av adzer:

@JonasT @Kenneth

Dessutom har Vivens fyrar fortfarande problem med att de låter en del? Isf kan detta i sig vara en "deal breaker" för många om man skall ha dem uppsatta i tex sitt sovrum eller kontor.

Fyrarna låter bara när de används. Då låter de mycket svagt och det krävs inte mycket för att de ska drunkna i ljudet från andra ljudkällor. Om någonting strular så är det mycket lättare att gå fram och titta på fyrarnas lampor för att ta reda på om de är aktiva eller ej. Man kan helt enkelt inte lita på att man kommer att höra dem ens när man letar efter ljudet.

Jag tänker över huvud taget aldrig på fyrarna och ingen annan som har testat hos mig har någonsin påpekat "något underligt ljud" ens när vi tar paus och stänger av spelljuden samtidigt som fyrarna fortfarande får stå på. Då är det bara fyrarna och samtalet som kan låta och ändå så är det ingen som funderar på fyrarnas ljud, åtminstone inte hittills.

När man går ur VR så går fyrarna in i viloläge och blir helt tysta.

Av Utgardaloki
Skrivet av Halldin:

Det har jag förvisso läst på massor av ställen, ett axplock:
[xxx]
Därtill alla som kallar den framtung (och däribland därför rör sig på huvudet för många), det faktum att den är typ 20% tyngre än Rift med kablarna etc. Vissa finner det såklart acceptabelt men för en som då och då har problem med sträckningar och ömhet just vid nacken och mellan skulderbladen känns det väldigt ovärt. Och det är antagligen något som kommer vara fixat till version 2, där de helt enkelt inte har lagt ner nödvändig tid på att fixa komforten till nuvarande version (hence: devkit).

Jag tvivlar inte på att du har hört eller läst saker. Det har jag också gjort innan jag fick Viven. Min poäng är att "testa själv". Jag har sett så unga som fyra år gamla barn testa den utan fysiska klagomål vare sig under eller efter. Så små barn är ungefär fem äpplen högre än Viven och har inte mycket till muskler. Men de använder dem mycket varje dag. Samtidigt får en del människor nack- och axelproblem av att bära hatt under en tid. Sådana problem bygger nästan alltid på att många människor är på tok för otränade och inte rör på sig tillräckligt. Dator- och TV-spelare är överhuvud taget kända för nack- och ryggproblem p.g.a. sin dåliga fysik och att plötsligt kasta runt på en extra vikt på huvudet samtidigt som man slänger med kroppen fram och tillbaka lär ju inte göra saken bättre (hint hint... skaffa en Vive för då måste man röra på sig i många spel).
Får man ont av Vive i 360-rumskala får man det nog också av Riften i samma sak. Det är visserligen ett antagande men jag kan lova dig att det finns människor som kommer få ont av att ofta ha Riften på sig i något så simpelt som att sitta med häcken parkerad på en stol.

Jag är som sagt inte vältränad men jag rör mig däremot mycket på jobbet och ibland på fritiden i form av att gå mycket. Enkel gång hjälper rygg, nacke och axlar att hålla sig i "normaltrim" så det kanske är det som gör att jag inte känner ett jota. Men får man ont av Viven då är det knappast Viven som är det huvudsakliga problemet.
----------------------------------------
Viven rör sig i förhållande till huvudet när man rör på huvudet. Om den däremot rör sig så mycket att den börjar glida och ändra läge så spänner man helt enkelt banden bättre. Det gjorde jag när jag märkte att den gled och därefter var det inga problem längre.
Vive CV1 är inte perfekt men det är inga problem att använda den. Men visst, nästa version blir nog ännu bättre men varför vänta på den när den första versionen fungerar så bra som den gör?

Hur som haver... om du inte redan har gjort det så testa

Av Utgardaloki
Skrivet av Halldin:

Personligen ser jag Vive lite som ett devkit. Betalar man närmare 10k är det inte rimligt att den är obekväm att ha på sig, att den glider runt på huvudet och tappar fokus när man tittar neråt och uppåt om vartannat, att man blir öm i nacken och mellan skulderbladen och så vidare.

Så som jag upplever Vive är den knappast ett devkit. Den är en fullfjädrad vr-upplevelse. Jag kan naturligtvis bara tala för mig själv. Som sådan tyckte jag den var tyngre och mer framtung än jag hade väntat mig när jag satte den på mig för första gången och där är troligen Riften bättre (har inte testat Rift CV1). Men efter några sekunder efter att ha startat den första upplevelsen så "försvann" Vive-hjälmen från åtanke och upplevelsen blev det enda jag tänkte på. Jag bokstavligen måste rikta tanken till att jag har en vr-hjälm på huvudet och först då blir jag medveten om det naturligtvis.

Men den är inte obekväm och jag tappar aldrig fokus för den glider inte omkring på huvudet och då slänger och kastar jag med huvudet något enormt jämfört med vad man normalt sett gör p.g.a. Vive-spelens natur. Den senaste veckan har jag spelat varje dag så att skumkudden på Viven dryper av svett och jag har fått tvätta den flera gånger och skiftat med den andra inkluderade kudden. Jag har träningsvärk i hela kroppen
Jag har däremot absolut inte en tillstymmelse till värk i nacken. Jag är inte särskilt vältränad som det är och det kan ju kroppsvärken intyga. Men nacken alltså noll och jag märker inte tyngden av headsetet vare sig när jag spelar eller efter att jag har slutat. Om inte jag blir öm i nacken eller ens känner av att jag har haft den på mig efter timtals spelande så blir de flesta andra det troligtvis inte heller. Så det där behöver du nog inte oroa dig för

Skrivet av Halldin:

Hade jag varit en Oculusvägrare hade jag nog inväntat generation 2 av Vive och hade jag velat ha VR i år hade jag valt Rift och kompletterat med Touch senare. Jag är partisk då jag själv har förbokat en Rift men samtidigt var det ju ett informerat beslut.

Vive är den underbaraste elektroniska speldoning jag någonsin har upplevt och det med hästlängder. En annan värld både bokstavligen och figurativt menat. Var och en som kanske är intresserad bör testa innan man säger nej.

Av Utgardaloki
Skrivet av ggalaxyy:

Jag beställer ett VR headset i kväll. Saken är klar, men vet fortfarande inte om jag ska beställa en Rift, eller en Vive. Jag har väldigt stor koll på exakta specifikationer och jag har koll på för och nackdelar, men har ÄNDÅ svårt att bestämma mig.

HJÄLP. Vad hade ni valt och varför?

Skrivet av ggalaxyy:

Näe färstår det.. Headseten är väldigt lika och det är väldigt svårt att välja. Jag tror att komfortfaktorn talar så pass mycket till mig att jag måste välja Riften. Men samtidigt kommer jag få vänta på att Touch släpps för att få trådlösa kontrollers. Jag har även inte utrymmet till full-scale-room-vr upplevelse.

Om du är helt säker på att du inte har plats för room-scale så ser åtminstone inte jag någon anledning till att köpa något annat än Rift. Så länge du har tid att vänta på den förstås för du lär ju inte få den i brådrasket. Vive blir nog fortare levererad.

Roomscale blir nog aldrig lika bra på Rift men vem vet.

Av Utgardaloki

Jahopp, en potentiellt 3D-printad plastbit föreställande en kylare.
Men var är 1080-kortet som överskriften talade om?..

"Rykte: Nvidia Geforce GTX 1080 på bild"

Av Utgardaloki
Skrivet av oqvist:

Ja jag vet inte hur många kvadratmeter du har att röra dig på Utgardaloki. 6 meter i radius är bra begränsat och blir ju krymt på du verkligen inte vill känna kabeln ta tvärstopp bakom dig när du springer framåt. Kommer nog aldrig känna dig fri från kabeloket och kopplet. Jag har ju inte svårt att se hur häftigt det kan va att knalla runt i gympasalar om man har en betjänt som kan bära runt på sladd och dator men realistiskt tror jag nog att jag kommer fortsätta lira det allra mesta sittandes och om stående så står jag i stort sett still. Inget hindrar ju Rift från att erbjuda samma sak framöver heller och då de också verkar va inne på samma står vi kommer fortsätta lira sittandes så kanske de kommer implementera stödet mer realistiskt för oss med platsbrist och hellre springer i motionsspår.

De lir man kan tänka sig köra stående är typ tennis, bordtennis, boxning, golf etc men jag kommer inte vilja springa längs baslinjen i 2 timmar i en tuff fem settare. eller gå 12 km varje 18 håls runda och leta boll i bushen

Självklart lär ju inte alla tycka om det i slutänden. Man får prova helt enkelt

Av Utgardaloki
Skrivet av oqvist:

Roomscale kvittar 99 % kommer inte hitta någon användning för det. Hur många här tror sig springa runt i en cirkel med 3 meter i omkrets. I vilka applikationer är detta användbart?

Jag har sökt högt och lågt i omkring tre månaders tid efter folks åsikter och upplevelser gällande VR och får man tro vad de har att säga så är de långt flesta lyriska över den inlevelse som Vives rumfunktion erbjuder. Så gott som alla påstår att det är en smått otrolig upplevelse att kunna knata runt, ducka, krypa och samtidigt känna vikten och trögheten av sin egen kropp i det virtuella rummet. Paul Bettner, chefen för Playful som är företaget bakom Rift-exklusiva Luckey’s tale twittrade så här efter att ha provat Vive – ”Vive demo: I cried, hugged demoer, he said "That's my 5th! We're keeping tally to see who gets the most hugs." That sums up the experience”. Enligt många så är det det häftigaste de någonsin upplevt.
Samtidigt så behöver man inte nödvändigtvis avsätta plats för rumfunktionen. Det räcker i de flesta fall med att skjuta möbler åt sidan för stunden, något som många verkar kunna tänka sig efter att ha testat.

Vi får väl se hur det går men att påstå att Room-Scale kvittar för de flesta när det är just det som får de flesta att närmast explodera av upphetsning låter litet underligt.

Skrivet av duked:

Ja, vi får hoppas. Dumt med för mycket exklusiviteter.
Skickades från m.sweclockers.com

^^
Jag tror att om de olika aktörerna börjar begränsa vilken titel man kan spela på vilket system i åtminstone större omfattning så förstör de för marknaden som helhet. Varken Vive eller PSVR har ju några tekniska begränsningar att hantera exklusiva Rift-spel så en smärre hack och en olaglig nedladdning senare så sitter åtminstone en del Vive-ägare och spelar spelet likförbaskat. Och då får Oculus inte ett rött öre. En tidsbegränsad exklusivitet går väl an men en total nedlåsning tror jag är dumt för att inte säga tråkigt och allt bara för att man inte äger rätt ”monitor”. Och om det nu är som Oculus påstår att de inte tjänar några pengar på utrustningen så borde de väl när allt kommer omkring vilja sälja så många spel som möjligt oavsett vilket system kunderna har?

Av Utgardaloki
Skrivet av MBY:

Det där kallas för "RAS-syndrom" som givetvis utläses "Redundant Acronym Syndrome"-Syndrome.

Och det är faktiskt inte fel.

RAS faller under det språkvetenskapliga fenomenet tautologi som alltså går ut på att ett enligt språkkänslan otydligt uttryck förstärks med ett tillägg vars betydelse redan finns inbakat i det otydliga ordet eller förkortningen. Kaka på kaka med andra ord och just som du säger så är det inget konstigt eller språkligt fel utan helt naturligt i alla kända språk.

”Husrannsakan” är ett exempel på ett gammalt tautologiskt uttryck. ”Rann” är ett gammalt ord för ”hus” men vars betydelse fallit i glömska i Skandinavien. Så husrannsakan betyder historiskt sett hus-husundersökning.
Helt genomskinliga och ”onödiga” tautologiska ord och uttryck i engelskan är ex.vis ”hot water heater”, ”to over-exaggerate”, ”evening sunset”, ”frozen ice”, ”dark twilight”, ”added bonus” m.fl. ”En ogift ungkarl” är ett exempel på ett svenskt genomskinligt och ”onödigt” sådant uttryck.
Många av de i svenskan förekommande orden finns även i engelska: HIV virus, GPS system, DVD disk, RAM memory m.fl.

I svenska så är teknologiska förkortningar ofta tagna ur engelska och man funderar inte närmare på vad de är sammansatta av. Förkortningen ses kort och gott som ett ord som då tas över av den svenska språkkänslan och därmed kan byggas vidare på liksom vilket annat ord som helst. Så på svenska talar man ofta om CD-skivor, RAM-minne, TV-/teve-apparater osv.
Omvänt benämner engelsktalande skandinaviska fenomen med sina egna tautologiska uttryck så som ”umeå river” och smorgasbord table helt enkelt för att ordens uppbyggnad och betydelse är otydliga för dem.

Tautologi är till och med del av grammatiken i många språk även fast det funktionsmässigt sett är fullkomligt onödigt. Skandinaviskans och andra indoeuropeiska språks kongruensböjning är ett sådant exempel: ”ett litet barn” men däremot ”det lilla barnet” där det bestämda förhållandet markeras inte mindre än tre gånger! Många språk har tautologisk verbböjning (personböjning): Tyskans ”Ich bin” men ”du bist”; fornsvenskans ”iak äm” men ”thu äst” m.fl. Fornsvenska ”äm” betyder bokstavligen ”jag är” så varför sätta ordet ”jag” framför det?

Så länge tautologiska ord och uttryck uppfattas på samma sätt av alla och i bästa fall fungerar förtydligande så är det funktionsberikande för språket och talarna som helhet. I värsta fall så är ingen skada skedd. Denna utveckling styrs av den gemensamma språkkänslan och det är först och främst den som avgör vad som är ”rätt eller fel” språkvetenskapligt sett. Inom språkvetenskapen så benämns motstånd till detta och andra naturliga språkfenomen för preskriptiv lingvistik och räknas överhuvudtaget inte till språkvetenskapen. Preskriptiv lingvistik är alltså den språkvetenskapliga benämningen på ”språkpolisen” och de som utövar det har allt som oftast dålig koll på både språkvetenskap liksom hur världens språk i själva verket fungerar och beter sig.

Av Utgardaloki

Försöker hjälpa mamma över telefonen med att få igång TV-dekodern.
Mamma: Kan det vara strömsladden som inte sitter i ordentligt?
Jag: Lyser dekodern?
Mamma: Ja

Farmor tittar på HDTV-reklam på sin gamla tjock-TV –”Gud vilken fin bild det är på de där HD-apparaterna!”

Av Utgardaloki
Skrivet av Zotamedu:

Göteborg är en salig blandning av berggrund och lera och vad husen står på kan variera var hundrade meter. Lerans djup varierar också. Vissa hus står direkt på berg, andra är pålade ner till berggrunden och andra står bara på en mindre tallskog som är nerkörd i leran. Vill minnas att Gothia Tower är pålad ner till berggrunden medan det nybyggda SAS Radison på Lindholmen bara är står på träd och saknar fast förankring. På andra sidan en väg från Gothia Towers sticker det upp ett berg som delar av Liseberg är byggt på. Så det är inte så konstigt att upplevelsen av ett 2,8 skalv varierar så mycket. Vi har ju stackarna som bor nära Gamla Ullevi som är en relativt liten fotbollsarena för 16 500 pers. Det räckte med att klacken på ena kortsidan stod och hoppade för att husen 100 meter bort på andra sidan en väg och en kanal skulle börja gunga. När de byggde det nya Gamla Ullevi hade de glömt alla obyggnationerna de gjorde på Nya Ullevi (ja Gamla Ullevi är en nyare arena än Nya Ullevi because fuck logic) som även den fick husen att gunga när folk hoppade i takt med musiken. Bruce Springsteen lyckades knäcka en betongbalk under en konsert där. Så om ett gäng fotbollssuportrar kan få kristallkronorna att gunga så skulle det inte förvåna mig ett dugg om ett mindre jordskalv fick saker att trilla ner om det var på fel ställe i stan. Med rätt mängd lera och med rätt höjd på husen finns ju möjligheter till dubbel resonans.

Bra exempel. Du kan mycket väl ha rätt gällande resonansen i de tillfällen du beskrev. Det finns bland annat ett test där barn från många skolor ombads hoppa upp och ner tillsammans samtidigt och amplituden kunde uppmättas på richter. Resonans har påvisats vid många tillfällen ("skolexemplet" är inte ett direkt test av resonans dock), dels som kuriosa dels vetenskapligt. Bland annat i ett jädrans skojigt avsnitt av MythBusters där de fick en stor bro att börja svaja med en pytteliten doning som "hoppade" upp och ner i takt med brons svängningar.
Den värsta formen av skalvresonans som jag känner till är Mexico City-skalvet år 1985. Långt från epicentrum så ledde det till att delar av stan stod mer eller mindre oförstörda medan andra raserades totalt med några tiotals meters avstånd, allt beroende på underlaget och resonansen i förhållande till ovanliggande byggnader. Den resonansen orsakades av seismiska vågor som fastnade i lera i flodbädden som stora delar av stan är byggd på så på inget sätt fast grund men likförbannat... lerans svängningar synkade dels med skalvet som gav energin, dels med vissa byggnader och dessa antingen totalförstördes eller välte. Byggnader som inte resonerade klarade sig däremot långt mer oskadda.

Jag är hur som helst inte utbildad inom området. Bara jäkligt intressant.

Av Utgardaloki
Skrivet av Flexiblus:

Ursäkta men hur kan man tycka att det är kul med jordskalv? At t uppleva jordskalv själv eller att studera dessa som fenomen?

Både att uppleva dem och att studera dem tycker jag. Att studera dem är livsviktigt för befolkningar på platser där jordskalv kan nå farliga nivåer och de bästa på att göra det är nog de som är fascinerade och intresserade av dem. Men oavsett vad. De som har upplevt ett riktigt kraftigt jordskalv håller nog med så vida de inte skrämdes vettlösa eller skadades. På Island skadas folk så gott som aldrig av skalven även när de är kraftiga. Den allmäna utbildningen och mediarapporteringen om försiktighetsåtgärder gällande skalv och vulkanutbrott är minst sagt omfattande. Och precis som jag så är många islänningar fascinerade av skalv men naturligtvis inte alla. En del hatar dem. Det är ju samma sak med åskan. Kan vara mycket farlig men det ändrar knappast på hur fascinerande åskväder kan vara.

Under det största söderlandsskalvet år 2000 på 6,6 som ägde rum den 21 juni så var det en del blandade känslor. Jag har aldrig varit så rädd men jag var minst sagt lika fascinerad. Särskilt efteråt. Det är bland det häftigaste jag har varit med om.
Ingen på Island skadades i detta skalv (förutom en del skärsår och liknande) men mycket slogs sönder och byggnader skadades, ibland så illa att de behövde rivas. Många på Island hade förberett sig genom att ta ned riskfyllda saker från väggar och flytta på hyllor och liknande som riskerade att kastas av och hamna på människor. Känsliga saker lade vi ner eller flyttade ut från väggar så inte väggen skulle kunna utdela en knuff i och med att väggar bågnar fram och tillbaka under skalv och därmed slår till saker som står för nära.
Knappast något ohyggligt. Snarare ett äventyr tycker jag

Oavsett vad. Som islänningarna säger. Skalven kommer alltid att fortsätta komma vare sig vi vill eller ej så bättre att vara fascinerad och uppsluppen över dem än rädd och bedrövad. Shake it baby