Inlägg

Inlägg som TarHiero har skrivit i forumet
Av TarHiero

Undvik RAID-5 om du skall köpa så billiga delar som möjligt.
Försök köp diskarna i par istället och spegla dem med RAID-1, du får till slut ett antal partioner/diskar i OS'et iofs istället för en enda stor diskyta, men när något strular så är RAID-5 ett h*e.
Leta efter moderkort som har stöd för så många diskar som möjligt och utgå därifrån, jag har för mig mitt moderkort jag köpte som hemma hobby server klarade av 14 diskar. sedan ett stort chassi med ljuddämpning och bra kylning.
Ångrar att jag inte gick på en riktig server istället, jag hade iofs aldrig haft råd med 10x3TB där men det hade sparat så många timmar o huvudvärk.

men tipset iaf, börja med kravlista, antal diskar idag/max, raid 1/5/jbod, antal partioner 1/flera, operativsystem, ljudnivå...
10 gamla hårddiskar i en RAID låter

Av TarHiero

"Går inte, gör det manuellt" är vad som ekar i huvudet
Kan du göra något gemensamt för de 30-tal användarnamnen, dvs lägga in dem i en AD-grupp (inte OU) och filtrera bort dem med. Behövs det här någonsin underhållas? Det finns massa tomma fält i AD som du kan använda via ADSIedit, men jag skulle inte rekommendera det av pga underhåll.

verkar gå att lista upp i själva LDAP-queryn också, har dock aldrig testat själv o lägga till massa != namn där
...(&(ANR!=Jim Smith)(ANR!=John Smith)(ANR!=John Doe))...

Bör gå att göra en lista med användare och köra powershell mot AD'et och hämta ut alla på samma sätt som med LDAP query så sedan filtrera bort dem via PS när du har hämtat ut dem.
kolla powershell Get-ADUser

Mycket svammel blev det, hoppas något hjälpte .-)

Av TarHiero

Om ni använder microsoft office på jobbet så beroende på vilken version/licens ni har så får ni installera det på 5 enheter per användare. Är rätt skönt att ha samma version av programmen hemma som på jobbet.

https://products.office.com/sv-se/business/compare-office-365...

Av TarHiero

Finns lite lösningar på "web print", har dock inte provat eller utforskat det själv. Tanken är att alla som kommer åt nätverket kan via en publicerad intranätsida kunna skriva ut dokumenten genom en webserverlösning. oavsett om det är en smartphone, laptop, tablet eller server...

En lösning:
http://www.papercut.com/products/ng/manual/ch-web-print.html

Av TarHiero

Om du kopplar ur grafikkorten o kommer in i windows, har du inte en återställningspunkt i windows innan du började?

Av TarHiero
Skrivet av Sandra_Wyno:

Krävs det inte höga kunskaper i matte för SQL?

Nej.
Det behövs förståelse hur en dator vill lagra information (tabelltänk) och hur man kopplar tabeller mot varandra för att få ut rätt information på rätt sätt. Att lära sig gruppera, sortera, filtrera information räcker långt, vet inte om du har råkat ut för roliga pivottabeller i excel tex. Om du fördjupar dig inom html/javascript så kommer du att vilja börja lagra och hämta information på ett eller annat sätt. Går du .net-spåret (aspx eller vad det heter numera) så är det SQL, kör du php mot MySQL så är det mer eller mindre samma kunskap du behöver.

Visst det går att "smälta" samman 10-tal excelfiler med olika formler i excel och få ut det beställaren vill ha, men få in det i tabeller i SQL (ok skall svära här: alternativt Microsoft Access) så ta ut den informationen man vill ha, och leverera tillbaka en excelfil åt dem.

Visst lite matematik, lite kunskap om att "data tar plats", ställ inte frågor som looopar och fyller RAM/disk, hmm lär man sig Även om du vill arbeta inom programmering så hjälper det att ha kompetens inom hur data lagras. textfiler är bra, men inte alltid..

Ren DBA är dock sjukt tråkigt arbete, extremt otacksamt, gör man rätt så märker ingen det, gör man fel märker alla det. Det är dock en väldigt värdefull kunskap, finns massor av arbeten där ute inom BI. Även om det QlikView eller andra system, så har man SQL i grunden även om de pratar om kuber och nosql etc...

Av TarHiero

Att lära sig script (.net, javascript, powershell) kommer att ge dig mycket om du skall arbeta inom IT. Ja det är inte programmering. Ja det är inte systemutveckling.
Det är dock användbart att kunna. Särskilt när du börjar arbeta mot tunna klienter, virtuella servrar, active directory etc. Har haft kollegor, som vägrar skript, de sitter hellre manuellt i timmar och knackar in justeringar. så visst jag är kanske lat som drar ihop ett skript låter det göra mitt jobb i någon minut. Har även träffat på några som är programmerare som skall börja bygga program för att göra det som är typ redan klart i powershell...

Att gå från 1st/2nd line till 3rd-line/server/utveckling är en tuff utmaning. Jag tycker helt klart du gör rätt, som både utbildar dig inom microsoft världen och tar certifikat, samt lär dig script/utveckling/programmering.

SQL är ett annat steg som jag tycker du skall utvärdera. Vet inte hur mycket du har fått hjälpa ekonomi/marknadsavdelningar med tex Excel tidigare. Det är rätt skönt när man får feedback av dem att man har löst veckors med jobb åt dem på en kvart.

Av TarHiero

Är det bara video så finns Google chromecast. Den är dock oanvändbar för powerpoints/excelpresentationer tyvärr, egentligen allt som har med att visa skärmbilden

Black box har en lösning, har dock inte kollat in den mer än att jag såg att de hade en lösning.

http://www.blackbox.com/Store/Detail.aspx/Wireless-HDMI-Prese...

Av TarHiero

Låter som du saknar ett kul projekt/ide/utmaning. Att sätta sig med något helt nytt för att lära sig det för att kanske ha nytta av det i framtiden är segt.
Att sätta tänderna i något för att lösa något nu, det är roligare
Visst det är inte fel att lägga 2 timmar per kväll att läsa om programmering. vet inte hur stora barn du har, men att lägga timmarna på att göra ett spel/pyssel för dem, eller en website som berättar historier för dem där de får välja olika lösningar tror jag ger mer.

Powershell kan vara väldigt användbart om du vill gå vidare efter din 70-697 certifiering också. Kanske PS kräver tillgång till Windows server för att vara intressant.

Av TarHiero

Älskar mina Astro Gaming A50 wireless.
Kanske inte tillräckligt ljuddämpande för dig? men skärmade o trådlösa, om jag har väldigt lågt på så kan jag höra folk prata. Lite tryck i ljudet så kan de stå och prata hur mycket de vill. Dessutom så läcker de inte så jag kan sitta i soffan och lyssna på musik/stream utan att störa när sambon vill se på TV samtidigt, iaf inte så mycket så hon blir störd av hörluraren mer om jag råkar låta med i musiken

http://www.astrogaming.com/a50-gen2/A50-GEN2.html

Av TarHiero

Har du möjlighet att verifiera att det är en bootbar skiva? dvs testa och boota någon annan dator på den? Felmeddelandet säger ju att din skiva inte är bootbar...

Av TarHiero

Skulle läsa på mer om join, om jag förstår dig rätt så saknar du lite kopplingar mellan dina tabeller och det blir därför väldigt intressanta resultat. Dock inte de du vill ha

SELECT a.namn, a.gatuadress, a.postnummer, a.apoteksid, b.ägarid, b.ägarnamn, c.kommunkod, c.kommunnamn, d.länskod, d.länsnamn, e.postort, e.postnr
FROM apotek a
JOIN postadress e ON a.postnummer = e.postnummer
JOIN ägare b ON (saknar koppling i ditt exempel)
JOIN kommun c ON (saknar koppling i ditt exempel)
JOIN län d ON d.länskod = c.kommunkod

En sida jag läser på ibland när jag måste vara i sql o försöka lösa frågor
http://www.dofactory.com/sql/join

Av TarHiero

Är det många datorer ni har, så kontakta en microsoft partner och skaffa en volym licens nyckel istället, ni bör få väldiga rabatter/avdrag för alla era OEM licenser ni redan har så det blir inte dyrt alls. Sjukt mycket skönare att ha en licensnyckel för alla datorer, tillgång till alla OS ifrån deras portal att ta hem och göra WDS installationer. Visst det är ju en årlig kostnad istället för ett engångsbelopp som ingick i datorköpet så det är en kostnad. Bör sättas i förhållande till hur smidigt det är att ha möjlighet till att installera om datorer på ett gemensamt sätt.

Annars köp en windows 7 pro med media, det är en liten kostnad jämfört med tidsförlusten en struldator orsakar företaget.

Av TarHiero

@charlotterasm:

ser tråkigt bra ut, kollade upp lite på en annan sida som jag har använt när jag har blacklist problem, och ni ser väldigt bra ut där.
http://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

Längst ned på DNSstuff så får du en varning om att SPF inte pekar på samma IP som era mailservrar. Men när jag kollar igenom hur Loopia rekommenderar SPF så har ni gjort som de har skrivit.

domain of *** does not designate 194.9.94.72 as permitted sender | fail | 194.9.94.72

vilket är den IP ni har som MX rekord
preference = 10 mailcluster.loopia.se. [194.9.94.72]

Såg att JenzA hade svarat nyss, jag hade gjort som han skrev alternativt vänt mig till Loopia då de rekommendrar att ha SPF på det sett ni har, de har kanske missat att lägga in även den IP'n på kundspf.loopia.se

Av TarHiero

Har ni egen mailserver? Sköter ni DNS själva?
Ovanstående kan bero på lite olika saker tyvärr.

För o lite info själv så kan du prova den här sidan, var ett tag sedan jag använde den men tror den fortfarande kan hjälpa till utan att köpa massa verktyg. Och se om ni behöver justera SPF på dns/mailserver, om någon av alla blacklist-servrar fortf har er listade etc

http://www.dnsstuff.com/tools

Av TarHiero

Behöver du starta datorn så ja.
annars nej

Av TarHiero

Kan det vara växlingsfilen / Page file som spökar? Ingen aning om varför den skulle göra det när du har så mycket ledig RAM. testa och lägg den på en annan disk och se om det blir någon skillnad överhuvudtaget?

Av TarHiero

Prova och köra det här doskommandot?
dism.exe -Enable-Feature -online -FeatureName:NetFx4

för mer info
http://superuser.com/questions/964729/net-4-6-re-installation...

Av TarHiero
Skrivet av fisk1n:

Ja och nej, då rör det sig om en L3-switch, vilket i princip är en "router light" och den agerar router i just det fallet. Det beror på hur hård gränsdragning man gör mellan "switch" och "router". Förutsatt att du inte blandar ihop vlan och subnät här.

Aha sant, har nog bara använt L3-switchar, våra routrar rör vi aldrig, de är mystiska boxar ifrån respektive ISP som går in i brandväggen.

Tycker att TS borde tänka över nätverket, dela upp det så att webservrarna och dns-servrar är i sin egna lilla bubbla (vlan eller fysiskt åtskild via separat switch) om möjligt. Ifall något skiter sig och de externa servrarna får "spunk" så kan man lätt stoppa dem medan resten av nätet kan jobba på normalt.

switchar är bra, de är dock inte magiska, om du har möjlighet så försök håll ned antal switchhopp för användarna, dvs kedjekoppla inte switcharna för många gånger.
typ router->switch->switch->switch->switch->klient... även om alla är GBIT så känns det när man är i 4-5e ledet och några kör massa tunga filflyttningar innan i switcharna. Städade upp nätverket på jobbet för 5 år sedan, egentligen bara kopplade om dem så att målet var att ingen skulle ha mer än 3 hopp till serverswitcharna, blev enorm skillnad för vissa användare.

om TS vill gå vidare med att ha en wifi-router som AP-controller så kan det fungera utmärkt tills man skall börja täcka större område och köper in ett par till och vill ha seamless (vad det nu heter på svenska?) wifi. Nu kanske det är oviktigt, det kanske inte gör något om datorn/mobilen bryter wifi när man byter AP. Kan ha olika SSID på de olika våningarna i huset eller konferensrummen så får användarna info när de byter.

Av TarHiero

1. ingen aning
2. gör det inte
3. router->brandvägg->switch<->HP MSM controller<->massa AP's->massa hemska wifi prylar
4. Beror på switchen(?), men om de är i samma subnet/vlan så får du gbit mellan datorerna.
5. ja
6. Nej, du kan skapa subnet i switchar genom att konfiguera olika vlan, sedan styra vlan till olika portar i switcharna för att tex ha servrar åtskilt, wifi på ett annat vlan, printar på ett tredje, desktops på ett fjärde, ip-telefoner på ett femte, guest-wifi på ett sjätte. sedan styra dessa vlan mot brandväggen så de får göra vad de skall få göra.

Riktigt impad av att en Linksys EA6900 för 1200:- klarar av ett sådant komplext nät.
borde inte svara då jag säkert bara rör till det, kunde dock inte låta bli, lycka till
//TarHiero