Inlägg

Inlägg som creel har skrivit i forumet
Av creel
Skrivet av Moddg33k:

En eventuell lösning är ju att köpa en laptop och låta den "bränna" av sig i en varm utrymme, har själv aldrig gjort det men känner flera som tillämpar den metoden vid nyköp.

Ja så tänkte jag också förut, men det beror på vad det är för material och vilka kemikalier det är. Jag hade en Dell som luktade skitskumt i början, och trodde det skulle försvinna med tiden, men 1,5 år senare är det ingen stor förbättring alls faktiskt. Men jag är inte förvånad då jag i efterhand läst att den innehåller en hel del flamskyddsmedel och dåliga kemikalier.
När datorerna är byggda av material innehållande en stor andel av en dålig kemikalie går det inte att "bränna ur" i första taget. En miljövänlig dator som är tillverkad av vettiga ämnen är oslagbar i detta avseende.

Annars stämmer det bra att mycket "ny-lukt" avtar, men det är svårt att veta hur lång tid det tar, och det beror som sagt på vad det är för ämnen och i vilka mängder det finns i datorn. Är de dåligt byggda kan de avge giftiga ämnen tiotals år efter.

Skrivet av TheFork:

När det kommer till ljudnivå så överröstas datorn, sedan jag bytte hårddisken mot en SSD, av min Dell-skärms knappt hörbara tjutande vid normal användning.

Bra skit!

Av creel

Tack för tipsen! Ska helt klart kolla upp Asus UX31.

Nej, jag förväntar mig inte att den ska lukta naturligt, men en bra vanlig plast luktar extremt lite. Det är när man tillsätter flamskyddsmedel, PVC, förbjudna kemikalier vid tillverkningen som de kan börja lukta skumt och starkt kemiskt när de blir varma.
Lånar en halvny Asus just nu och den har jag inga problem med.

Av creel

Tyst/sval och luktfri laptop?

Är ute efter en ny laptop i prisklassen 5-11 k, som är så luktfri som möjligt och gärna tyst.
Anledningen är att jag tidigare haft laptops som luktat illa och kemiskt när de blivit varma, och som lite hälsofreak och luftkänslig vill jag undvika andas in dessa kemikalier och föroreningar.

Hur är det med Macarna, har de fortfarande den där karaktäristiska kemiska doften när de är nya? jag vet att en del gillar det men jag tycker det luktar otrevligt och extremt onaturligt.
Funderar lite på en Macbook Air nämligen. Har hört att en del haft problem med att de väsnats och blivit väldigt heta, stämmer det?

Andra märken jag funderat på är Asus och HP då ska vara relativt miljövänliga, några tips där eller något annat?
Det jag inte gillar med de Asus jag sett är att de har fläktutblåset åt sidan, varför har man slutat med att ha rakt bort ifrån en, dvs under skärmen?

Av creel

"...småsaker som miljöpåverkan..."?! Hallå, SweClockers, vad i h-lvete tänkte när ni skrev det där?
Eller var det ironiskt skrivet?

Vad är viktigast, att människan har en bra planet att leva på om 100 år (som inte är helt sönderkontaminerad av alla gifter som emitteras vid tillverkning, transporter, etc, eller har ett globalt klimat som har ballat ur totalt)... eller att vi har datorer som kommer i en massa onödiga förpackningar och att datorerna gör att vi kan spela med några fler FPS i våra favoritspel?

Jag har självklart inget emot att datorerna och allt kring IT fortsätter utvecklas (tvärtom!), men man måste ta hänsyn till platsen vi bor på. En dator går att formatera och ominstallera OS på om den börjar må dåligt, man kan byta ut vilken komponent som helst osv. Jorden däremot, den kan vi inte byta ut.

Dell är ett oseriöst företag som inte tar miljöfrågorna på allvar. De använder fortfarande PVC och bromerande flamskyddsmedel i sina datorer.
http://news.cnet.com/8301-11128_3-20006011-54.html
http://www.greenpeace.org/sweden/se/press/pressmeddelanden/de...

Skulle jag vilja ha cancer och stödja miljöförstöring skulle jag köpa en Dell.

Av creel

Bra trådlös nätverksadapter?

Har en D-Link DWA-140 nu och den är totalt värdelös. Lägger av vid belastning så att anslutningen måste repareras, kan ibland muppa ur sig helt, man får inaktivera/aktivera den flera ggr, samt att den ibland får helt fel IP så att man måste reparera.
Har provat med olika drivrutiner och det hjälper inte, faktum är att en gammal drivrutin funkar "bäst" (minst problem)!

Har ni tips på nån STABIL, pålitlig sak?
Gärna USB/firewire.

Av creel

tcntad: Visst är det bästa att testa en massa själv, men då vet man ju inte om den är säker eller inte, bara om man gillar programmet eler inte.
Sen har jag väldigt ont om tid och är därför tacksam för tips på bra brandväggar så jag slipper testa 100 st innan jag hittar nån vettig.

Av creel

Tips på schysst brandvägg till Win?

Har nästan alltid kört hårdvarubrandvägg (router) men bor nu på ett ställe där det inte finns någon sådan, så jag har extern IP direkt.

Har ni tips på nån rätt säker men resurssnål och trevlig brandvägg? En del påstår att Norton är bra men vad jag minns så är det bra segt och onödigt datorkrävande. Vill inte hålla på få upp varningar så fort jag öppnar ett program.

Av creel

Fyfan, nu har det börjat igen. Det hackar satan.

Vad fan kan det vara?
Förresten, jag körde prime95 i över 6 h igår, utan att det avbröts.

Av creel

Ok. Har kört Prime95 i drygt två timmar nu utan fel. Stänger av vid 1 inatt, tycker det räcker för att visa att det inte beror på systemstabiliteten/cpu:n.

HDtunes errorscan är kört, inga fel alls.
Spybot är kört, bara små skitgrejer där. Väldigt väldigt tveksamt att de skulle kunna ha påverkat systemet såhär.

Kanske är mjukvarufel ändå, hade varit väldigt skönt.

Av creel

Njae, men nåt sånt lär det inte vara. Jag har bra ordning på disken/partitionerna. Kan dock prova att defragmentera.
Förslag på bra defragprogram?

Av creel

Tack för tipset.

Andra är också välkomna med tips...

Av creel

Datorn börjar "lagga" ibland utan anledning

Ibland kan det helt plötsligt börja hacka, riktigt ordentligt är det dessutom, cpu-kraften går upp till 10-20% trots att jag inte har något program/tjänst som drar så mycket. När detta händer går datorn segt och musen hackar sig fram - det är jättesvårt att klicka sig fram! Musik kan man inte lyssna på för det tjuter/hackar ungefär som hårdvaran var helt trasig.
Det enda som hjälper är att starta om, då fungerar det bra igen.

Problemet uppstår oftast när man har lite flera program igång och belastar den smått med något ljud- eller bildbehandlingsprogram. Men ibland kan det börja bugga såhär ändå, av vanlig surfning.

Jag är nästan helt säker på att det inte är virus, spyware el. liknande. Det här måste vara nåt bugg med hårdvaran.
Har spekulerat kring att det kan vara hårddisken, som efter ett tag kommer in på nåt trasigt läskluster eller vad man säger, och därför börjar det bete sig konstigt. Hårddisken är dock. liksom resten av datorn. relativt ny, ett halvår gammal.

Som sagt, cpu-loaden går upp till 20% helt utan anledning. Jag har provat döda maximalt med tjänser efter detta hänt men den står fortfarande och tuggar trots att de få (typ 13) tjänster jag hade igång visade 0% cpu-användning.

Kan det vara något drivrutinsproblem? Skulle en ominstallation av Win hjälpa?
Finns det nåt program för att testa hårddisk? CPU/minne/mobo tänkte jag testa med Prime95.

Fakta om datorn:
Gigabyte EP35-DS4
Intel C2D E8400 3.0GHz
2x2GB DDR2
Seagate 7200.11 500GB SATA

Temps runt 30-40.
WinXP Pro med SP3.

Av creel

Min WLAN-adapter tappar anslutningen ibland

Jag har en D-Link DWA-140, ett trådlöst nätverkskort som ansluts till USB.
Den har fungerat utmärkt i säkert ett år men nu, senaste dagarna, har den börjat tappa kontakten/anslutningen med mitt lokala WLAN-nätverk. Eller ja, internet "lägger av" ibland iaf.
Varje gång det blir så drar jag ur den och sätter i den på nytt, så att jag får IP och allt på nytt, då funkar internet för mig igen.

Vad fasen kan det bero på?

Jag har lite nya drivrutiner och program, men inga jätteskillnader sen tidigare. Det är ny dator också (fast adaptern är gammal).
När det väl funkar så funkar det ju jättebra, jag har typ 50% signalstyrka och det ger mig 270Mbps.

Tack på förhand!

Av creel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av AshyStyle
du måste pröva dig fram genom att ändra bootlistan med program.
pröva att ta bort alla och starta om. Sedan lägger du in varje program var för sig åt gången för att se vilket/vilka program som orsakar detta problem.

För det första så är det under den svarta bootskärmen det tar tid (med Windowslogo) och då startar den inga program. För det andra har jag bara ett program i startup.
Det har inget med det programmet att göra för det kommer efter det som tar tid, det ser jag med Bootviz.

Av creel

Jag kör ett likadant system som dig och det funkar utmärkt.
Eller nej, jag har nog ett klenare grafikkort, jag kör ett Geforce 8400GS.

Men jag har exakt det nätagget och samma cpu, motsvarande minnen fast Corsair.
FSP-nätagget är bra skit! Tyst 120mm-fläkt, och ganska litet.

Av creel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JD
ev. anslutna usb-enheter kan ibland ta mycket lång tid.

Hmm, jag har ju faktiskt en WLAN-adapter som är ansluten till USB. Den strular faktiskt en del i Win. Ska prova boota utan den ikopplad!

Av creel

Win XP tar en kvart att boota

Jag ominstallerade Windows för nån vecka sen. För någon dag sen (efter att jag installerat alla program osv) så tog boottiden helt plötsligt grymt lång tid.
Innan hade jag en riktigt kort boottid. Nu tar det ca en kvart.
Det är vid Win-loggan som det laddas jättelänge, hårddisken/cpu jobbar inget då, den idlar.

Vad fan kan vara fel? Datorn funkar utmärkt i Windows.
Jag har kollat med Bootvis och där ser det ju jätteskumt ut förstås. Men jag kan inte se vad som orsakar detta.

Det är WinXP Pro SP3 jag kör.
Datorn är en Core2Dual 3.0GHz på ett Gigabyte EP35-DS4 med 2x2GB DDR2-minnen och en Seagate SATAII-disk.

Tack på förhand!

Av creel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Extreat
Har kört på integrerat med Realtek ett ganska bra tag, har nu bytt till ett annat ljudkort. Tycker inte du ska säga att allt med Realtek är dåligt bara för att du råkar ha problem.

Denna frågan kanske låter dum, men har du sett över drivrutiner?

Jo, jag har ominstallerat flera, flera gånger. Prövat olika versioner. Samma skit. Det finns ingen nyare BIOS-version som påverkar ljudkretsen.

Andra saker med Realtek funkar säkert kanon, men då även deras medföljande mjukvara är skrämmande dålig så är inte Realtek något jag skulle rekommendera. Dessutom har ljudkortet en latency över det normala, antagligen är det en av deras Realteks budgetljudkort som sitter på detta Gigabyte-moderkort. Surt sa räven.

Av creel

Varför kan jag inte spela in?

Jag har ny dator där jag för tillfället på det integrerade ljudkortet.
Lyssna på musik etc funkar utmärkt, så output funkar som det ska. Men inputen funkar inte alls. Jag kan inte välja någon in-enhet och inte heller justera volymen för dessa. Varken mick eller stereomix ger utslag.

Se bild:

http://img385.imageshack.us/img385/5614/inspelningit5.gif

(ursäkta bildkvalitén, det är Paints fel)

En till bild:

http://img227.imageshack.us/img227/1533/ljudochljudenheterjk8.jp...

Varför är det så? Ljudkortet HAR ju stöd för inputs, det finns mickingångar osv.
Köp aldrig Realtek eller något moderkort med Realtek-ljud. Det är värdelös latency också. Om jag inte kör Asio4all så hackar ljudet som bara fan.

Av creel

Datorn halvt död... hjälp tack!

Jag har en gammal Shuttle XPC som funkat rätt bra tills igår. De enda problem jag haft är att den hängt sig ibland, men det har berott på en gammal hårddisk (tror jag iaf) som varit instabil.
Igår hängde den sig efter att jag ryckte ur en kabel, jag tänkte då att det skulle räcka med att starta om den som vanligt - men icke. När jag skulle starta upp datorn på nytt var den, nästan helt, död:
- ingen bild på skärmen
- inget lyste på tangentbordet

Jag har kopplat ur hårddiskarna för att utesluta dem, men det är likadant. Jag kommer alltså inte ens in i BIOS eftersom jag inte får bild på skärm, och tangentbordet verkar ju också dött.
Alla komponenter i datorn får dock ström, fläktar snurrar osv.
Jag provade återställa CMOS men det hjälpte inte.

Vad kan man göra? Finns det nåt hopp för denna burk?

Det är en Shuttle SN45G med AMD AthlonXP 2500+ Barton, 512 MB DDR-minne. Chipset är nForce2 har jag för mig.

Tack på förhand!