Inlägg

Inlägg som Ozmix har skrivit i forumet
Av Ozmix

Överklockning av 3770k på ett p8z77-i deluxe

Tjena.

Jag har ett system som jag byggde ihop i början på året och har ett flertal gånger försökt mig på att överklocka processorn. Efter att ha läst ett antal trådar om överklockning och utan att förstå (mest pga att jag inte hittat en med mitt moderkort i fokus) så hittade jag TPU knappen som finns på mitt moderkort. Så jag har kört med den ett tag och moderkortet klockar upp processorn till 4,2GHz. jag har ingen aning om den byter spänningarna osv men här är en CPU-z validering och jag undrar lite om det är bra med dem värdena, om det finns en bra guide med mitt moderkort eller liknande och om processorn är av dem bättre eller om det är normalt. Testet är gjort med BLEND funktionen i Prime. tempsen ligger på mellan 65-70 grader och processorn är inte delidad (ska göras snart dock)

CPU-Z: valid.canardpc.com/nlwicr

tacksam för svar.

mvh Ozmix

Av Ozmix

Val mellan CLU och CLP kylpasta.

Tjena. Har beställt hem två tuber med kylpasta från coollabotary.com. Ena är coollaboratory Liquid Ultra och den andra coollaboratory Liquid pro

Ultra: http://www.coollaboratory.com/en/products/liquid-ultra/

Pro: http://www.coollaboratory.com/en/products/liquid-pro/

Min fråga är vilken av dessa jag ska använda för delid. Då jag ska försöka mig på delid och vill använda rätt från början. Jag har sökt på det mwn hittar inte någon info om vad skillnaden är. Hoppas därför på att någon här på sweclockers har bättre koll.

Tacksam för svar.

/Ozmix

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ozmix

Jag har nu fått hem min Spire TherMax Eclipse 3 och jag kan bara säga wow! Trodde verkligen inte att den skulle prestera så bra. 28 grader i idle och 60-65 i full load på luft. Vet inte om detta är bra men jag är iaf nöjd.

En bild på hur den ser ut på mitt ASUS P8Z77-I DELUXE...
Lite kompiskt... Och tight är bara förnamnet...

http://i40.tinypic.com/x1x0kx.jpg

http://i40.tinypic.com/255t7bn.jpg

http://i41.tinypic.com/2ih55s1.jpg

http://i44.tinypic.com/4ue3hh.jpg

Av Ozmix
Skrivet av norrby89:

vet att deras pump är på 6watt medans dom i alla andra slutna kitt ligger runt 1,2 watt..

vet att under CES så orkade pumpen med ett system som hade 3 radiatorer (240, 240 och en 280), cpu block samt två gpu block.. och låg runt 53c på grafikkorten (7970) och cpun låg under 50c (överklockad 3770k) å då är allt i load under heaven så den klarar en hel del

Med andra ord så borde mitt system (3770K @ 4,3GHz clock + 1st 680 4GB OC) klara sig med 1 rad, 1cpu block, 1 gpu block och 1 pump, å fläktar i P&P utan problem? Jag är som sagt glad om jag ligger under 70c i full load.

Är det värt det priset ELLER ska jag satsa på ett EK kit från tex Inet.se för runt 2500kr?

/Ozmix

Av Ozmix
Skrivet av Bascule666:

Jag har inte en susning hur bra Spire TherMax Eclipse II är men den ser i alla fall kompetent ut på bild. Du har nog tillräckligt med luftflöde i chassit med dina Typhoons 120mm men om du kan hålla 50 grader vid överklockning återstår att se. Å andra sidan är det ingen fara om du inte konstant går över 75 grader vid full load. Ingen nackdel med stor låda=lägre temperaturer (för det mesta i alla fall).

Jag är nöjd med 60-70 grader i full load. Hur ofta går en processor upp i full load egentligen? Är väl i stort sätt bara när man kör IntelBurn och Prime eller liknande program?

Jag börjar med Spire TerMax:en så får jag se vart jag hamnar. Satsar hellre på en bättre låda och ett fullt EK vattensystem om det skulle skita sig. Får helt enkelt vänta till den kommer.

En annan fråga som är lite Off-topic. Jag har en CLU kylpasta. http://www.coollaboratory.com/en/products/liquid-ultra/
Har tänkt De-lid:a min 3770K. Är det värt besväret? Och kan jag använda den för kylaren med eller ska jag köra med en vanlig kylpasta där?

/Ozmix

Av Ozmix
Skrivet av norrby89:

http://www.coolerkit.se/shop/swiftech-h220-watercooling-3471p...

hade jag kört på utan att tveka! tycker man att den låter för mycket eller presterar för dåligt så är det bara att peta dit en till radiator då denna är konstruerad för att man ska kunna expandera den med extra rad eller varför inte en gpu block!

Kan pumpen cirkulera tillräckligt med vatten runt i systemet om man har CPU-Block, GPU-Block och 2 radiatorer? Känns som lyftkylning är ett bättre val?

Av Ozmix
Skrivet av Bascule666:

Låt mig slå ett slag för luftkylning.

Jag lyckas faktiskt att med en Noctua NH-U14S med en extra Noctua NF-A15 140mm hålla min i7 4770K i 4.2GHz runt 50 grader. Se datorn på bilden (saknas en Nanoxia 140 mm fläkt i botten av chassit på bilden) och i signaturen.

Nu låter jag mitt moderkort hantera CPU-fläktarna med inställningen standard för att inte låta fläktarna köra på fullt hela tiden vilket är 1500rpm och 1200rpm. Moderkortet siktar uppenbarligen på 50 grader och då ligger fläktarna på runt 500-600rpm vilket är väldigt tyst, när sedan temperaturen stiger över 50 grader så kickar fläktarna igång och höjer varvtalet en kort stund och sedan är temperaturen tillbaka till 50. Högsta tempen jag sett med denna inställningen är 74 grader under kanske 10-15 sekunder sedan är CPU:n tillbaka på 50 efter fläktarna kört max ett litet tag. Nu får man inte glömma att detta är "worst case scenario" med Intel Burn Test, knappast en belastning man stöter på varje dag vid vanlig användning eller spel.

Valde jag att köra Turboinställningen för fläktarna på moderkortet eller att alltid köra dem i max så skulle temperaturen aldrig gå över 50 grader.

Är väldigt imponerad av Noctua NH-U14S, trodde aldrig den skulle vara så effektiv med tanke på att den är så tyst. Dock förutsätter det hela att man har ett bra luftflöde i chassit också.

http://i.imgur.com/Q3v7IDs.jpg

Länk till bilden: http://i.imgur.com/Q3v7IDs.jpg

http://i.imgur.com/CiBO3Qq.jpg

Länk till bilden: http://i.imgur.com/CiBO3Qq.jpg

Om du kollar på bilden jag lade till i mitt tidigare inlägg så kan du se att det sitter två Typhoons fram två typhoons i toppen och sen en 80mm be-quite(?) bak. 120 mm typhoonsen suger in luft till lådan. Och 80mm fläkten kör ut luften. Jag har beställt en Spire TherMax Eclipse II (fick den billigt, 350kr, tror det är billigt iaf ) och har tänkt att trycka in den i lådan när jag får den på posten. Fläktarna ska dra luft framåt och spruta ut det bak till 80mm fläkten. Det borde funka rätt bra kan jag tycka?

Jag har för stor låda för mitt system tror jag MEN anledningen är för att jag har ett grafikkort som kräver 3 expantionsplatser -.- och det har knappast något mITX idag... Så mATX låda är det som gäller.

Rätta mig gärna om jag har fel.

//Ozmix

Av Ozmix
Skrivet av deadich:

Vad är det för chassi? Ser ju ut som att en custom loop skulle funka bra där.

Chassit är från det brittiska företaget Parvum och heter Parvum S1.0. Vad menar du med custom loop? Vill inte behöva lägga mer än 1500kr på kylning liksom

Skrivet av Rydisen:

Klarar din nuvarande av att hålla 50 grader load i 4,3 GHz? För rent spontant känns det som att inget sämre än en riktig vattenkylning skulle klara det.

Tyvärr så har jag ingen skärmbild på det men ja. 45-50 grader med 4,3ghz i full load. Mellan 18-25 grader i idle. 16 grader är det lägsta jag fått enligt realtemp och coretemp

Av Ozmix
Skrivet av xinux:

Har du inte garanti kvar på H100?
Vattenkylning är ju generellt tystare och effektivare.

Det har den säkert, men molexen till pumpen är utbytt vilken jag tror gör att garantin inte täcker det.

Ett H100i eller har det kommit något annat som är "bättre"?

Av Ozmix

Luftkylning eller Sluten Vattenkylning?

Tjena!

Jag har haft ett H100 från corsair som funkat kanon fram tills nu. Men nu har det gått sönder av någon anledning... Min fråga äe då. Vad borde jag köra för system för min processor? (Intel 3770K)... Mitt moderkort har en TPU switch som klockar processorn till 4,3ghz utan att behöva pilla i bios, och det är just denna klock jag tänk köra som 24/7. Så kylningen måste klara av att hålla processorn på runt 50 grader i full load.

Vad borde jag köra? Slutet system eller luftkylning? Och vilken produkt ni rekommenderar.

Bifogar en bild som kanske visar någorlunda hur stort chassit är osv.

http://i41.tinypic.com/2gu06z9.jpg

Tacksam för svar. (Processorn är helt oskyddad just nu)

//Ozmix

Av Ozmix
Skrivet av giplet:

Angående molex så hör du väl om pumpen går? Annars tycker jag att du ska ta loss den och montera om den. Kan vara att den inte kommit helt rätt på plats och därför inte kyler som den ska.

Pumpen lyser men jag kan inte höra om den går. Finns det någon bild eller liknande där dem visar hur molex:en ska vara kopplad? Gissar på att den bara behöver en + och en -. Är det pinne 1 och 4 på molexen?

Skrivet av stylarn:

ja.. det kan ju vara så att pumpen inte ens är igång.

Men ja, det jag menade var att du ska ta loss cpu blocket och montera det igen.
Mängden på kylpastan rekommenderas att vara som ett okokt riskorn. Eller i ett X pattern

Själv kör jag på riskorn.

Edit: Ifall du bor i närheten av Gävle skulle jag kunna hjälpa dig.

Bor i Göteborg tyvärr :/ Har lite CLU hemma. Går det bra att använda det tror du?

Av Ozmix
Skrivet av ollepelles:

Han syftar nog på att ta loss pumpen/blocket och montera på nytt.

Men måste man verkligen montera blocket i den riktningen du har den nu? Ser ut att spänna lite väl mycket i slangarna.

Jag tänkte på det själv. om jag kanske skulle plocka loss allt och köra på nytt. MEN är inget vidare bra på det där med kylpasta osv. vet inte hur mycket man ska ta osv. därför är jag lite rädd för att plocka loss det (h100 blocket hade redan kylpasta vid leverans)

När jag skulle sätta dit allt i lådan så plockade jag isär en mollex (som är till pumpen.) och sen satte ihop den igen. kan det vara något där tro? var noga med att sätta tillbaka allt som det var :/

Av Ozmix
Skrivet av stylarn:

Mjo..

Kan dock inte säga hur det är med just ditt chassi. I mitt Corsair Carbide Air 540 cube så var jag tvungen att ha intake i front + via radiatorn i toppen och outtake i bak.

Ifall jag hade intake på fronten och outtake på radiatorn/bak i chassit blev temperaturerna 15-20 grader varmare på cores.

Men som sagt, testa att sätta om blocket.

Förstår inte riktigt vad du menar med sätta om blocket :/ Kan inte placera det i taket för det slår i mitt moderkort. bara placera det där fram och där har jag just nu intake.

Tak: Intake
Front: Intake
Bak: Outtake

Det är väldigt mycket plats i mitt chassi. lite stort för mitx.

http://i41.tinypic.com/2gu06z9.jpg

Har även testat att sätta fläktarna framför radiatorn..

/Ozmix

Av Ozmix
Skrivet av stylarn:

Nja.. Det är ju dock viktigt att ha ett positivt tryck i datorn.
Men från 45c i load till 101c är lite galet, om så säga.

Testa montera om blocket och se ifall det hjälper.

Jag har 2 st 120mm Typhoons på 1850 rpm i toppen som blåser in i lådan, en 80mm bak som blåser ut ur lådan, 4 st 120mm typhoons på 1850rpm på radiatorn som tar luft utifrån och blåser in i lådan.

Jag har testat att vända på fläktarna på radiatorn så dem blåser utåt men det är samma där.

http://i43.tinypic.com/55kt1h.png

Se bild..

/Ozmix

Av Ozmix

Placering av radiator Corsair H100

Tjenare.

Jag är ny här på forumet men hoppas jag inte skriver i fel kategori nu.

Jag har ett litet problem med mitt Corsair H100. Har kört Prodigy sen i februari och allt fungerade fint (45 grader med 4,3ghz clock i 100% belastning med prime), tills förra veckan då jag köpte mig ett Parvum chassi. Då H100 byggde för mycket och mitt moderkort tog i så blev jag tvungen att montera radiatorn framtill i chassit. Slangarna var då för korta och jag var tvungen att montera radiatorn med slangarna uppåt. Nu får jag 60grader i 1% load på samma clockfrekvens. Så fort datorn går upp till 15-20% load så är jag upp i 70+ grader vilket oroar mig. med Prime stack processorn upp till 101 grader och då blev jag rädd och stängde av testet...

Kan det spela någon roll hur man placerar radiatorn? Dvs, att slangarna är uppåt. känns som att den kanske inte får någon cirkulation?

Blir väldigt orolig. Kanske är det bara så att det gått sönder?

Tänkte skaffa mig ett h100i istället men känns inte riktigt värt det om man kan lösa det nuvarande problemet.. :/

// Ozmix