Inlägg

Inlägg som sparkar_boll har skrivit i forumet
Av sparkar_boll
Skrivet av flashen:

Hoppas dom konkar efter detta fiaskot

Kompis. Det gör jag med.

Av sparkar_boll
Skrivet av macmann1:

Ptja, eller så är det när man har så få enheten man har råd ändå och borde passa på för att göra livet lättare Nä men det det där är ju en avvägning som man får göra. Vi betalar strax under 100kr/enhet/år för iOS och strax under 200kr/enhet/år för datorer.

Jag funderade på Jamf Pro, men kunde inte försvara kostnaden :/ Jamf School räcker och blir över, sålänge man kan scripta lite så funkar det mesta rätt bra.

Av sparkar_boll
Skrivet av macmann1:

Vad betalar ni per enhet för School?

Ca 60 SEK per enhet per år. Vi är dock inte skola, men kostnaden är enligt vår återförsäljare densamma som om det skulle varit företag eller skola som köpt licenser. Vi hanterar ca 50 iOS-enheter och 4-5 macOS-enheter totalt så det går inte att försvara att köpa Jamf Pro.

Av sparkar_boll
Skrivet av macmann1:

Det inbyggda, med Jamf Pro finns det åtminstone beta för att använda det schemalagda uppdateringsflödet som använder DDM, och det tycker jag funkar bra. Såpass bra att vi faktiskt inte kör super på Sonoma-maskiner. Än iallafall.

Har aldrig testat Jamf School dock, så vet inte vad du har att röra dig med.

Njaaa, den funktionen finns inte. Jamf School är lite efter på sånt. Men å andra sidan så är inte Jamf School tänkt att ha dessa funktioner. Priset på Jamf School är helt annorlunda jämfört med vad ni betalar för Jamf Pro, så det är inte förvånande att vi saknar en hel del av det som ni har.

Av sparkar_boll
Skrivet av macmann1:

Hehe, jag gillar super. Vi har kört det en del och det har fungerat rätt bra. Ska dock säga att DDM-varianten från Sonoma faktiskt verkar fungera bra den också, till skillnad från "vanliga" MDM-kommandon. Tråkigt dock att man inte kan ändra eller radera enskilda uppdateringsplaner, det är ju något man vill ha. Men det är ju fortfarande beta, iaf i Jamf.

Med DDM-varianten, menar du då den uppdateringstjänst som Sonoma har inbyggd eller en uppdaterad version av super?

Jag har tre Mac:ar och 50 iPhones men jag håller på att kolla på super för uppdatering då de som har Mac ligger liiite efter (2 på Ventura och jag på Sonoma), och lite annat smått och gott. Jag har dock inte Jamf Pro utan kör Jamf School, primärt pga kostnaden och att man fick svensk support från vår licensåterförsäljare (vår kontaktperson är certat med Jamf 300 så han har rätt bra koll på vad han håller på med ).

Av sparkar_boll
Skrivet av macmann1:

Vänta bara tills det är dags att trycka ut uppdateringar. Dom som vet, vet.

Var det nån som sa S.U.P.E.R.M.A.N eller Nudge med pissjobbiga inställningar så man faktiskt uppdaterar istället för att skjuta upp?

Av sparkar_boll
Skrivet av medbor:

Apples mdm och policys är lite väl invasiva, man märker verkligen att man som användare inte har all kontroll

Tror verkligen liknande grejer kan driva bort framförallt utvecklare som brukar vilja styra saker mer

Det beror helt på hur du konfigurerar. Antingen kan du göra det väldigt simpelt, eller väldigt avancerat. Troligtvis har din IT-avdelning skapat konfigurationsprofiler (Apples motsvarighet till GPO:er) som är ganska aggressiva gällande att de låser ner grejer.

Har man gjort rätt från början så märker man inte av mycket som MDM-lösningen gör. MDM ska vara där för att hjälpa, inte stjälpa, men ibland behöver man låsa ner saker av någon anledning, och MDM är verkligen en livräddare för oss som jobbar med IT, både användarnära och på administratörsnivå. Slarvar du bort din dator (vilket händer mer än vad man gärna vill tro) så är det busenkelt att spärra den så den inte ens går att använda. Vid nästa gång datorn ansluter till internet (vilket den måste göra för att stega igenom enrollment-processen när den är deppad om man nollställt datorn utan internetåtkomst), så spärras den helt tills man i MDM-lösningen låser upp den.

Av sparkar_boll
Skrivet av CloX:

Ah sant, så det var MDM och inte VPN som var sårbar för deras del?

Exakt. Ivantis VPN verkar vara det som var sårbart enligt ComputerSweden.(https://computersweden.idg.se/2.2683/1.780786/svenska-foretag...)

Av sparkar_boll

TietoEvry hanterar IT-miljöer för offentlig sektor på ett eller annat sätt. I Stockholms stad hanterade de utveckling och drift av Skolplattformen (som undertecknad hanterat och jobbat med), och de driftar också all IT för de förvaltningar och bolag som inte är kopplad till pedagogisk verksamhet.

De levererar och utvecklar även Edlevo (lärplattform för skola), och diverse andra saker till välfärden och utbildning. Det verkar dock som att dessa lösningar inte är påverkade i dagsläget.

Skrivet av CloX:

Den där jävla plattformen de köpte från Pulse har fan läckt som ett såll senaste åren. Är väl dessutom Junipers gamla skapelse som är hur gammal som helst.

MDM-delen köpte Ivanti från MobileIron.

Av sparkar_boll

Jag kör G502 Hero. Visserligen trådbunden, men funkar utmärkt för mitt ändamål och väldigt nöjd.

Av sparkar_boll

Vad var det för något som hände tidigare under kvällen? Jag fick felmeddelande "502 Bad Gateway" när jag försökte gå till www.sweclockers.com.

Av sparkar_boll

Svenska kyrkan varnades innan IT-attacken och täppte inte igen säkerhetshål:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-kyrkan-varnades-in...

Av sparkar_boll

Jag kör en Ubiquiti Unifi DMP hos min arbetsgivare. Pallar med det mesta. Rackmonterad. Webbgränssnittet är enkelt att använda och det är lätt att förstå sig på hur du konfigurerar grejer. Vill du grotta ner dig i saker finns den möjligheten också, både genom GUI:t och CLI genom SSH.

Ligger på 5389 SEK ink moms (4311 SEK exk moms) hos Dustin. Behöver du ha en switch och accesspunkter också så är Unifi väldigt smidigt då allt integrerar väldigt fint.

Jag kan även komplettera med att jag är inne och gör något i routern ca 1 gång i månaden, så det är mer eller mindre set-and-forget om du inte vill ändra saker stup i kvarten.

Av sparkar_boll

Låt oss notera i protokollet att Inrego har genomfört försäljning utav återvunna/begagnade datorer sen 1995 och att de fortsätter att sälja både datorer, surfplattor, mobiltelefoner, skärmar och tv-apparater utan större problem.

Av sparkar_boll
Skrivet av bluestahli:

Ålder: 30 år
Yrke: IT Support (2nd line)
Erfarenhet: 7 år inom IT (1st line, on site, 2nd line etc).
Lön: Under 35k
Utbildning: Ingen utbildning på högskola eller universitet

Offtopic: Blir lite avis när man läser andra medlemmars inlägg om deras löner. Känns som jag har gått in i väggen gällande karriär/lön. Är det nödvändigt att behöva gå YH eller Universitet för att komma vidare? Finns det något certifikat som jag kan ta som kan få mig bli lite mer eftertraktad i marknaden?

Vad vill du jobba med i framtiden mer specifikt, och vad jobbar du med mer specifikt i dagsläget?

Lättast skulle vara att byta jobb och arbetsgivare, då lär du få upp lönen en del.

Vissa certifikat är bättre än andra om man vill ha en viss typ av tjänst. Vill du jobba mot klienthantering är Microsoft MD-102 & Jamf 100 en bra instegspunkt. Jamf 100 täcker grunderna i Apple enhetshantering (macOS, iOS, iPadOS osv), medan MD-102 täcker enhetshantering i Intune med fokus på Windows-plattformen. Jamf 100 är open-book, och på MD102 får du möjlighet att använda hela Microsofts KB-databas för att svara på frågorna så det är en relativt bra grund och det kostar inte enorma summor pengar.

Vill du jobba med nätverk är CompTIA Network+ en bra start, för att sen fortsätta med CCNA & CCNP.

Av sparkar_boll

Uppgradera i5 8400 till något nyare

Hallå!
Det var ett tag sen jag köpte nya datordelar, men jag kände att nu när 14000-serien kommer så borde jag slå till på något från 13000-serien för att uppgradera från min i5 8400. Troligtvis kommer min i5 8400 leva vidare i en annan burk.

Jag är lite osäker på vad som är lämpligast och skulle behöva lite råd. Då jag gamear en del (mestadels AAA-spel) så vore det optimalt med något som är relativt kraftfullt, men jag har absolut inget behov av att överklocka eller köra på Ultra-inställningar, men gärna framtidssäker. Jag vill gärna undvika vattenkylning också. Bästa "bang for the buck" helt enkelt.

Jag har testat AMD:s Ryzen tidigare men endast haft dåliga erfarenheter tidigare så undviker gärna Ryzen.

Jag har kollat på 13400, 13500 och 13600k men funderar kring vad som är lämpligast. Tacksam för hjälp!

Mvh

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av sparkar_boll
Skrivet av Hazze3:

Grundlönen för mig är 40500 men har inte fått min nya lön än, men landar nog på 43 skulle jag tro

Vad gick du in på? Är det samma lön för alla eller är det individuell lönesättning?

Av sparkar_boll
Skrivet av jocke92:

Innan ni fixar brunt tema så hade det passat med ett rgb-tema. Lite Julstämning

Did somebody say "Sponsras av Noctua?"

Av sparkar_boll
Skrivet av JonasT:

Var det någon som sa KaraokeClockers?

Självklart! Sålänge det blir en vlogg när ni kör Caramelldansen

Av sparkar_boll
Skrivet av andra94:

Någon Sweclockare som är i japan o fixar ett ex till redaktionen eller sätter vi Jonas på planet direkt?

@JonasT får sätta sig på planet direkt. Det är dags för en ny resevlogg