Inlägg

Inlägg som Dalton Sleeper har skrivit i forumet
Av Dalton Sleeper
Skrivet av Layon:

Rätt ofta här på sweclockers som folk säger att man inte behöver mer än 8GB så du kan väl testa att installera det här spelet på 8GB först och berätta hur det gick.

Blir ju lite kärvt då det först och främst skulle fattas sisådär 92GB för att installera det på en ramdrive...

Av Dalton Sleeper

Har körd ramdrive till stort sätt alla spel hittills, ska man behöva uppgradera till 128GB ram nu?

Av Dalton Sleeper

Jag har också för mig att det krävdes någon form av hårdvaruändring för att få "fullt" DX12-stöd. GCN hade tydligen inte fullt stöd, möjligen har 970/980 det...

Av Dalton Sleeper

Hamnade i crossfireträsket många år tillbaka. Brukar uppgradera till något som är 75-100% snabbare, dvs ett kort är nästan lika snabbt som två av de gamla. Brukar alltid bli två av toppkortet från den senaste generationen när jag väl bestämmer mig att uppgradera. Dyrt som fan men inte så ofta...

Av Dalton Sleeper
Skrivet av retro123:

Intressant fråga men har inget svar Skulle tippa på att det mer är en procentuell ökning. Dessutom vad är dubbelt så mycket "kraft", för att leverera höga fps har ju många delar som måste samverka, gpu, cpu, bandbredd, minne, osv vänta tills någon techwiz som kan förklara det svarar.

Det beror på hur balanserad datorn är och hur spelet/programmet är kodat.

Vissa spel har aiuppdateringen låst till exempelvis 30 ggr/sek så en dubblering i cpu ger nödvändigtvis inte dubbla fpsen. I detta fall kanske mer än dubbla beroende på andra komponenter, då resterande delar i spelet, os och drivrutiner får mer processortid tilldelat.

Vad betyder dubblering av hårdvara?
En processor på 3GHz och 15MB cache kanske presterar hälften så bra som en 6GHz 15MB i ett normalt spel. Dock kan en 6GHz 30MB prestera upp till kanske 500 gånger bättre när datan är rätt alignad och passar bra i cachen, dvs mindre cachemissar. Processorcachen är mycket snabbare än ramminnet så det kan betyda mycket.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Tobberoth:

Självklart är det så. Stimpen och många andra tänker inte så långt. De ser 3,5GB och tror att så fort kortet överstiger detta kan man lika bra slänga det, när faktum är att att köra 3,8GB vRAM på ett 970 har extremt mycket bättre performance än att köra 4,2GB vRAM på ett 980. Sista 0,5GB på 970 må vara slött, men det är bra mycket snabbare än att gå genom PCI-E, och GTX 970 minnesdesignen är klart bättre än om det helt enkelt bara hade varit 3,5GB rakt av. Därför det blir så löjligt när stimpen säger att man kommer behöva köra spel om 1 år på low, han får det att låta som om GTX 970 har typ 1GB effektivt vRAM när sanningen är att vRAM skillnaden är minimal. När det blir för mycket för 970 att hantera kommer man redan få så dålig FPS att 290X kommer vara i stort sätt lika kört. Minnesutrymme är inte lika intressant som beräkningsförmåga oavsett.

Nu vet jag inte hur långt nVidia kommit med drivrutinerna ang. detta, men jag skulle kunna tänka mig ett par scenarion (som jag fullständigt hittat på själv dessutom, så ta det med några hinkar salt). Fyll gärna på med era teorier

Vi antar att spelet cachar gamla texturer för optimal prestanda.

Scenario 1 (o-optimerat)

  1. Spelet streamar in texturer runt spelaren, låt oss säga 2.5GB texturer i exempelvis Skyrim. Grafikdrivrutinen skyfflar in skiten i minnet, möjligtvis inom 0 - 3.5GB intervallet. Rullar som smör!

  2. Spelaren springer en bit, Skyrim vill ha in några nya texturer (1.5GB) för det nya området. Drivrutinen laddar in 1.5GB då det finns ledigt, vi har nu 4.0GB i minnet. En del av de nya texturerna ligger i den långsamma partitionens minnesutrymme, 3.5GB - 4.0GB, som resulterar i en lägre framerate i det nya området!

  3. Spelaren springer tillbaka till ursprungliga punkten, drivrutinen läser i intervallet 0 - 3.5GB, rullar återigen som smör!

Scenario 2 (3.5GB optimering)

  1. Spelet streamar in texturer runt spelaren, låt oss säga 2.5GB texturer. Grafikdrivrutinen skyfflar in skiten i minnet, möjligtvis inom 0 - 3.5GB intervallet om nVidia pulat med drivrutinen. Inga problem!

  2. Spelaren springer en bit, Skyrim vill ha in några nya texturer (1.5GB) för det nya området. Drivrutinen flushar ut 500MB så vi inte hamnar på det långsamma området och laddar in 1.5GB, vi har nu 3.5GB i minnet. Alla de nya texturerna ligger i minnesutrymme 0 - 3.5GB, ingen noterbar prestandaförlust förutom möjligtvis swapping (extra cpu/gpuklockcykler, pci-e och latency)!!!

  3. Spelaren springer tillbaka till ursprungliga punkten, Skyrim vill återigen läsa in de 500MB saknade texturerna som tidigare flushades ut ur minnet. Drivrutinen flushar 500MB av texturerna i område 2 för att få plats med 500MB texturer i område 1, resten är cachat sedan tidigare. Ingen noterbar prestandaförlust förutom möjligtvis swapping (extra cpu/gpuklockcykler, pci-e och latency)!!!

Scenario 3 (4.0GB settings)

  1. Spelet streamar in texturer runt spelaren, låt oss säga 4.0GB texturer. Grafikdrivrutinen skyfflar in skiten i minnet. Fail!

  2. Spelaren springer en bit, Skyrim vill ha in några nya texturer (4.0GB) för det nya området. Fail!

  3. Spelaren springer tillbaka till ursprungliga punkten, Skyrim vill åter igen läsa in de texturer som tidigare flushades ut. Fail!

Notera att i dessa fall så skulle de sk. 4GB försämra prestandan jämfört med 3.5GB. 3.5GB ger möjligtvis lite mer bakgrundsaktivitet (swappning), lite klockcykler och diskaktivitet vid övergången, medans 4.0GB skulle ge sämre prestanda i form av framerate när datan i sista partitionen används.

Av Dalton Sleeper

Dator:

  • PowerColor Radeon X800XT PE 256MB GDDR3

  • AMD Athlon XP3000+/AMD Athlon XP-M2400+ (Barton, A)

  • Asus A7V880/DFI Lanparty Ultra

  • ADATA BH-5 PC3200 400MHz

  • Hitachi Deskstar 7K250 250GB SATA 8MB 7200RPM

  • Enermax 460w FMA

Mobiltelefon:

  • Sony T610?

Internetanslutning:

  • Tre 3G (mobilt bredband)

Spelkonsol:

  • Ingen

Av Dalton Sleeper

Då det kraschar lite här och var så lär det vara minnesproblem, testa att köra med en eller två stickor, sedan memtest igen...

Av Dalton Sleeper

Skulle ju bli intressant att se hur detta utvecklar sig, då amd och nvidia ofta har haft visuella skillnader, säkerligen pga optimeringar i drivrutinen eller hur dom hanterar/kompilerar/optimerar shaders...

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Pinkn00b:

Processor om man har några år på nacken...

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Minsc S2:

Edit: Okej, med risk för att dumförklara mig själv nu, men hur mycket påverkar minnesbandbredden ett grafikkorts förmåga att nyttja sitt vRAM?

Är det så att om ett scenario som käkar ~3,0 GB vRAM med ett specifikt grafikkort, bara käkar ~2 GB vRAM med ett kort med högre minnesbandbredd, eller är det bara råprestandan i sig som ökar, medans mängden vRAM som krävs för de båda korten är densamma?

Pungar man på högre texturinställningar så det tar mer än vad som får plats i minnet vid en given tidpunkt (rendering av en frame) så kommer prestandan att dö, och då menar jag tokdö. När minnet tar slut så spelar också bandbredden mindre roll då det ändå går alldeles för sakta att läsa in/ut texturer för att hålla en hyfsad frame rate. Det kommer då att gå åt klockcykler på cpun och gpun och det ska ske överföringar mellan datorns långsamma internminne till grafikkortets minne över bland annat den långsamma PCI-E bussen, detta också för varje frame där texturer inte får plats i minnet. Vill man hålla 60 fps så bör en frame ta sisådär 16.67 ms att rendera, tar minnet slut så får man räkna med ensiffrig frame rate.

Det finns en anledning till att grafikkort har dedikerade minnen...

Av Dalton Sleeper

Du kan se det som att datan som går genom mobilnätet ska gå genom både luft, flertalet master och ledningar och routas likt ett telefonnät gör, skickar du en mängd data så kommer den alltid att passera dessa steg. Din hårddragna lina låter datan gå genom heldragna ledningar i elektronhastighet, vilket kommer att gå betydligt fortare, även om datamängden är mindre.

En ferrari med få platser samt en buss med många platser, ferrarin kommer alltid först fram dock med färre passagerare.

Av Dalton Sleeper

Om jag hade två 970 så skulle jag nu lämna tillbaka dom
Lite dålig stil att komma med något sådant nu när folk klagar
än vid release.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av jesusbarnet:

Vad som är komiskt är din världsbild, där du är den enda riktiga människan och vi andra väsen är av din fantasi

Förstår inte hur du kan tycka min världsbild är komisk

Av Dalton Sleeper

Lite komiskt att Inet hamnade först, kan inte minnas att jag handlat där någonsin. Dock ännu mer komiskt att NetOnNet äns är med på listan då jag aldrig stött på en drygare butik...

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Zero Cool:

Fast nu var det ju inte input vi talade om. Enligt egenskaperna som är listade på Prisjakt stöder den en BILDFREKVENS på 24, 50 och 60Hz. Eller 24p/50p/60p som det uttrycks ibland.
Att den har en subfield frekvens på 800Hz eller en uppdateringsfrekvens på bakgrundsbelysningen på 200Hz är som du säger irrelevant.

Jag tyckte input var relevant i detta fall, han frågade om hans tv kunde punga ut 60 hz i spelsammanhang och om det skall vara 60 ursprungsbilder, dvs utan bildinterpolering upp till valfri refresh rate, så kan det vara värt att tänka på. Kör man exempelvis HDMI så kommer man ju upp till 60 fps på 1080p men sen blir det tufft.

Av Dalton Sleeper
Skrivet av Zero Cool:

Enligt prisjakt stöder den bildfrekvenser på 24, 50 och 60hz. Så, JA den klarar av 60FPS.

Det är nog inte många apparater som inte pallar 60Hz input. Men tänk på att panelens Hz inte har ett skit med saken att göra, ex 200-1000Hz smooth/superplus/yadayada output betyder inte 200-1000Hz input från dator utan snarare 60Hz (möjligtvis med undantag). Kör man 4k-upplösning är nog chansen liten att output går över 24Hz.

Av Dalton Sleeper

Du menar inte properties?

private string myString; public string MyString { get { return myString; } set { if (myString != value) myString = value; } }

Av Dalton Sleeper

Okay, tackar för svar!

Dock när jag var inne på kjell & co (butik) så stog det (i katalogen) att de billigare hade typ 200-400mV som lägsta mätvärde, eller nått i den stilen, medans true rms hade ner mot 60mV. Har jag fattat fel eller är dom så pass kassa så dom inte kan mäta så lågt som 10 mV?

Av Dalton Sleeper

Återupptar elektronikhobby, hjälp med val av multimeter?

Hallå,

Försöker återuppta min gamla hobby jag hade under många år som liten skit, nämligen bygga små elektroniksaker. Fick hem ett Arduino kit samt en jädrans massa sensorer (inkl färglcd, bluetoothchip samt ir-kontroll) förra veckan och skulle nu behöva skrapa ihop lite tools. Först ut är en multimeter (likström först och främst) som kan mäta hyfsade värden i mV då en del sensorer jobbar i det intervallet, dock är jag lite skeptisk mot de billigare multimetrarna om de verkligen klarar att mäta korrekt, men också mot de dyrare sk "true rms" då jag kanske inte mäter dessa tokiga kurvor.

Ett par jag tittat på är Uni-T: www.kjell.com

Som sagt, DC, ca 10mV till 12V men om den pallar AC 220-240V (10-16A) så gör det ju inget. Testfunktioner samt automatisk standby skulle ju inte skada, men är prisskillnaden stor så får jag fundera påt. Helst under 1000 kr!

Har ni någon erfarenhet och kanske också tips på nån som skulle passa?

Hjälp uppskattas!

/DS